Rambo I (První krev)

Rambo I (První krev) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34263/bmid_rambo-i-prvni-krev-kir-34263.jpg 4 311 60

Rambo série

< 1. díl >

Rambo jakožto vietnamský válečný veterán se 6 měsíců po návratu do vlasti potuluje a následně se střetává s policejním šerifem Willem Teaslem, který se mu snaží vnutit svou vůli. Vznikne konflikt, který se záhy překlopí do osobní roviny, kdy oba muži touží po eliminaci toho druhého. V románu je dějová linie proložena retrospektivami z prostředí Vietnamu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Riosport-press
Originální název:

First Blood , 1972


více info...

Přidat komentář

Morana107
01.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha je vždycky lepší než film.
Tentokrát ne!

Pokud bych neznala film, byla bych s příběhem nejspíš spokojená. Je to skvělý základ, na kterém se dá stavět, ale masterpiece z něho udělal až Sly. Podle něj film nepřinášel vůbec žádné poslání a měl pravdu. Hlavní hrdina si tuhle válku s policií prostě vyprovokovat přeje, aby mohl zase bojovat, zůstává za ním kupa mrtvých a nakonec leží s prostřelenou hlavou i on sám. Napínavé? To ano. Pointa? Utekla.
Sly chtěl odstoupit od smlouvy, když zjistil, jaký bídný konec bude Rambo mít.
Zatlačilo se na režii a všechny ty lidi kolem, kteří nakonec souhlasili s úpravou děje.
Sly si nastudoval příběhy skutečných veteránů z Vietnamu a střípky jejich tragédie propůjčil své postavě.
Rambo je vržen do světa, kam už nepatří a kde ho nechtějí. Jen on, trauma a stesk po mrtvých kamarádech. Zkříží mu cestu Teasle a tentokrát Rambo není ten drzý provokatér, co si přál novou válku. Stává se obětí systému a krutosti tamější policie. Díky knize lze lépe pochopit Rambovo přehnané chování na policejní stanici. Tu změť panických myšlenek nám ve filmu ani skvělý Stallonův výkon nemůže prozradit. Náhle víme, jak ho děsila mokrá podlaha, ztísněný prostor, mříže, kolikrát denně ho ve Vietnamu mučili v podobné díře. A pak si přijdou strážníci s žiletkou, nůžkami a... to už je moc. Zkrat. Panika. Útěk.
A tady nastává zásadní odchylka. Filmový Rambo chtěl už jen klid, od všeho toho mučení a šikany, dostat se odtamtud rychle pryč, přerazí pár čelistí a nosních přepážek a je na svobodě. V knize popadne břitvu a rozpáře hned první oběť.
Rambo, kterého známe, ví, že má navrch, jenže jeho nepřátele to nevědí, vzdává se, než se všechno ještě zhorší, jenže víme, že policie tím pohrdne a chce jeho život.
Jeho krev tekla první!
Kniha žádný tak rozumný pohled nenabídne, Rambo si užívá vír boje a jeho hlava křičí jen... zabij, zabij, zabij!
A tak zabíjí, pokosí bezpáteřně všechny policisty až na Teasla, připomíná to trochu až počítačovou hru. Rambo v podání Slye nikoho úmyslně neusmrtí, pouze zraní, výhrůžka, jaký kousek je dělil od smrti, posloužila stejně dobře, jako kdyby se jich zbavil nadobro.
Avšak Teasla to nezastaví, jenže v knize má motiv lepší, pomstít se za své druhy. A hlavně dokázat, že on je lepší veterán. Oba přece byli vojáci.
Při konečném pokusném promítání vyplynulo riziko, že pokud Rambo zemře, mohlo by to zvýšit procento sebevražd u válečných navrátilců. Sly se zaangažoval, aby ho odvedl v poutech jeho velitel, který mu byl otcem, on odpouští a smiřuje se se světem.
Protože když by tomu tak nebylo, co pak? Jaké poslání by zůstávalo pro ty, co se vrátili z pekla a teď s tím museli žít? Že už v tomhle světě pro ně není místo? Že jediné řešení je smrt?

Ne, filmový Rambo jim dal NADĚJI!

Nemo78
18.12.2023 4 z 5

Nikdy jsem neviděl film, znovu jsem po letech přečetl knihu. Chtěl jsem vědět, jak ji budu vnímat s odstupem let.
Autor hodně sugestivně dokáže vnutit myšlenku, že Rambo je vlastně obět systému. A má pravdu. Popisuje, jak se z normálního kluka s ideály, vrátí z války lidská troska s traumaty hrdě označená VETERÁN.
Od začátku ve mně příběh evokoval kauzu bratří Mašínů. Lidí, kteří po tom, v čem žili a byli vychováni, získali pocit, že válka běží, každý je nepřítel, pokud se přímo nebo nepřímo postaví do cesty. Právo zabít pro obhajobu vlastních zájmů.
Z tohoto důvodu nemohu knize udělit plný počet hvězd. Po celou dobu je z toho trochu cítit pachuť obhajoby takových činů a obvinění společnosti.


krakonos.kraken
04.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Rád shledávám že knihy podle kterých byly natočeny klasické americké akční filmy jako Barbar Conan a Rambo jsou mnohem hlubší a promyšlenější.

Rambo je velmi akční. To v co se celý příběh vyvine je děsivé hlavně kvůli nevinnosti s jakou to všechno začalo - jednomu poicajtovi se nelíbí otrhaný mladík a tak ho vyveze z města.

Je to příběh člověka, který se tolik sžil se svou profesí, že nedokáže jinak než na všechno pohlížet z perspektivy války. A druhého člověka, který se s pribývajícími mrtvými cítí víc a víc zodpovědný za zastavení mladíka. Celá kniha se tak mění ve velkou mstu proti sobě stojících mužů.

Knize na zajímavosti přidávají vnitřní monology, to že rambo má největší strach ne z hord pronásledovatelů ale z netopýrů v jeskyni nebo to že v jeho očích je celá událost pouze sebeobrana (i když jeho vnitřní hlas ví, že zabíjet a schovávat se ho baví a naplňuje) i to že před koncem přemýšlí o bohu a co bude po smrti.

Za mě plný počet.

maphiosso
01.03.2023 2 z 5

Kniha mě bohužel zklamala. Postavy jsou ploché, nevýrazné a jejich motivace přinejmenším dost pochybné. Nedokázal jsem sympatizovat v podstatě s nikým. A to se bavím jen o dvou hlavních protagonistech, zbytek postav je jen výplň určena k dřívější či pozdější smrti. Celá kniha je protkaná patosem, obzvláště v myšlenkových pochodech obou hrdinů, který už mi ke konci lezl dost na nervy.

Ales.BD
26.02.2023 2 z 5

Když si odmyslíme růžovou mlhu vzpomínek na mládí, jak jsme čučeli na Ramba na zrnitém VHS videu z finského satelitu s amatérským dabingem přes vrch a blaženě chrochtali, že jsme sehnali americkej biják... musíme si přiznat, že film není žádná sláva. A kniha na tom bohužel není o nic líp. Psychicky narušený vietnamský veterán narazí na jiného veterána, začnou poměřovat, kdo má větší trauma a mnoho nevinných lidí přijde zbytečně o život. Ke kvalitě nepřispívá ani mizerný překlad, kde hlas zní "familiárně", ve městě se pobíhá "alejemi", atd. Aspoň, že to není moc dlouhé.

Timkim
20.02.2023 3 z 5

Jedním slovem, zklamání. Téměř každý zná již kultovní film, ale kniha se od něho diametrálně liší. Ano, začátek mě bavil ale posléze to pobíhání po lese.....otrávilo mě to. Tři hvězdy dávám jen díky tomu, že Rambo je legenda.

KateTheBlogger
06.12.2022 4 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že si tuhle knížku přečtu, ale jsem ráda, že jsem to udělala. Děj má spád, kniha je akční, hlavní postavy vedou vnitřní monology a závěr vás zaručeně překvapí. P.S.: Ještě bych měla zmínit, že film jsem nikdy neviděla, takže jsem neměla s čím porovnávat.

Ivan F
14.10.2022 3 z 5

Človek bez domova, ktorému niekto kázal ísť iným smerom, než sám chcel - tak by sa dala zhrnúť nosná myšlienka a Johnova osobnosť do jednej vety. Na rozdiel od iných fiktívnych postáv, ktoré sú známejšie, nemá Rambo nadprirodzené schopnosti, ale len ľudské a preto je ľahšie sa s ním stotožniť, no ťažko ho pochopiť - alebo naopak, záleží na čitateľovi/čitateľke. Asi tak, ako veteránov z džunglí nepochopili, neprijali a nestotožnili sa s nimi obyvatelia zhluku štátov pokrývajúcich stred severoamerického kontinentu. Pre knižného Johna je to zrada celého národa nielen voči nemu samému, ale aj voči ostatným veteránom. Napriek tomu mu fandiť neviem, pretože je v knihe vykreslený skutočne cynicky a nekompromisne si idúci za svojím. Neviem však fandiť ani policajnému šéfovi, pretože jeho postoj zadal podnet k všetkému zlému a krvavému - kniha je rozhodne krvavá, avšak uveriteľne oproti splaterovej literatúre.

Corso
07.10.2022 3 z 5

Vypocute ako audio. Jadro pribehu a aj samotny odkaz je zhodny s filmom. Postava ale je drsnejsia, a jednoznacne, knizna predloha je bohuzial vdaka filmu (ktory mam mimochodom z celej serie najradsej) akasi ...no nie je to vysoka literatura. Som rad ze som si doplnil vzdelanie.

ctenar2846
14.08.2022 3 z 5

Byl jsem velmi překvapen jak moc se kniha liší od filmu a to snad ve všech směrech. Filmový sympaťák Rambo je to mnohem, mnohem vražednější a pokud mohu soudit... fandit mu nebudete. Pro mě osobně to celkově bylo průměrné. Kdybych to měl zhodnotit jednou větou bylo to o souboji dvou odhodlaných a neústupných mužů.

WolfIssen
10.08.2022 4 z 5

Knižní předloha je oproti filmovému zpracování více syrová a brutální. V knize je více mrtvých, ale jinak se liší spíše detaily, které děj, známý divákům, nikterak neovlivňují.
Do knihy jsem se pustil s velkým zájmem, protože filmové zpracování mám hodně rád.

Skala317
03.08.2022 5 z 5

Hodnotenie audioverzie v podaní pána Jiřího Schwarze.

Tak toto je niečo úplne iné ako filmový Rambo. Dej začína pomerne rovnako ako vo filme, no potom prichádza veľa rozdielov. Kým vo filme máte jasný pohľad na to, kto je kladný a záporný hrdina, tu tomu tak nie je... Tu Rambo nie je kladná postava, ale skôr postavou v príbehu bez nejakého znamienka plusu, či mínusu. Obaja /Rambo a šéf polície Thiesel/ sa potkýnajú o svoje egá a určite by príbeh nemusel byť taký drsný a nemuselo by zomrieť toľko mužov, pokiaľ by svoje egá nechali bokom... No to je samozrejme fikcia a príbeh nie je postavený na skutočnosti. Dielo má strhujúcu atmosféru, dobrý a napínavý spád. V jednom okamihu je Rambo lovený, aby sa v inej časti dielo premenil práve on na lovca. Nájdeme tu skutočne nervy drásajúce a drsné scény v lone divokej prírody aj mimo nej. Ukážky premýšľania vojnového veterána, ponory do hĺbok myslí oboch hlavných postáv. Hodnotnou časťou diela sú vnútorné pochody a vnútorné boje oboch hlavných protagonistov so sebou samými. Obaja uznajú kvality toho druhého, obdivujú sa, no chcú jeden druhého pripraviť o život. Záver diela je trochu nafúknutý s množstvami výbuchov a akcie, no dobre ukončuje toto celé rozprávanie. Nie je to ľahký príbeh, je to skôr dráma a tragédia. A s odstupom času v ňom vnímam veľa bolesti. A je to práve skrytá bolesť a naše traumy, ktoré keď sa otvoria, tak dokážu rozpútať uragán v takej divokosti a mašinérii v akej ho nájdeme v Rambovi.

Tu nie je dobrý ani zlý. Je tu hlavne bolesť, ktorá sa snaží pôsobiť tým, že tvorí ešte viac bolesti... No napriek tomuto všetkému je to výborné dielo.

Mijagi
12.04.2022 4 z 5

V telce jsem viděl Ramba jedničku několikrát, od knižní předlohy jsem tedy čekal jen odpočinkové připomenutí. No a on je to úplně jiný příběh. Kdo je vlastně kladná postava? Navrátilec z války ve Vietnamu John Rambo nebo šerif Will Teasle? Až do poslední stránky nechává David Morrell rozhodnutí na čtenáři. Každý z nich má své vlastní motivace, každý z nich má dobré a špatné vlastnosti. Musím přiznat, že popisné pasáže z nahánění se v horách mi přišly občas unavující, ale většinou dokázal autor v pravou chvíli zlomit děj a upoutat pozornost. Povinnost pro fanouška béčkových akčních filmů.

CountNosferatu
24.03.2022 5 z 5

Filmová verze se Stallonem je dobrá, ale kniha je ve svém popisu ještě víc drsná. A autor parádně popisuje i Rambovo uvažování. Pořídil jsem si audioverzi výtečně načtenou panem Jiřím Schwarzem a doufám, že se dočkám i pokračování, protože to stálo za to.

Pasadenka
15.03.2022 4 z 5

Rambo jednička je dobrý film i dobrá kniha. Výhodou je rozdílné pojetí, kdy si čtenář i divák může vybrat, kterou verzi Ramba bude přijímat jako tu „pravou“. Ostatní Rambové už nejsou ono. Z původního příběhu veterána trpící PTP se následně stane bezduchá mašina na zabíjení.

Knížka využívá možnosti vnitřního světa dvou protagonistů. Rambo je víc přímočaří, víc jednoduchý, víc nelítostný. Ztrácí zábrany, je ublížený a vpřed ho žene zášť snad na celý svět.

Filmový Rambo je víc uhlazený. Víc fér, víc citlivý a díky otcovské figuře je snadnější s ním soucitit. Rambo I je dobrý příběh. :)

soupik2012
07.03.2022 4 z 5

Zajímalo mě, jak moc se liší filmové zpracování od knižní předlohy. A tak jsem sáhla po této knize více méně ze zvědavosti. Věděla jsem, že se kniha oproti filmu opravdu hodně liší a tak jsem očekávala nějakou psychologickou sondu, proč k tomu všemu muselo dojít. Ano, náznak tady byl, ale místo rozvíjení této pro knihu vždy zajímavější možnosti. Tedy to co nelze na plátně zprostředkovat. Myšlenky a pocity. Jsem dostala ještě krvavější a brutálnější zabíjení. To jsem opravdu v této době nepotřebovala. Když budu knihu hodnotit bez emocí čistě jako řemeslné dílo, tak se jedná o mírně nadprůměrnou knihu. Ničím vyloženě nenadchne, ale ani v ní nejsou nějaké nelogické a hloupé pasáže. Neurazí, nenadchne. Audioknihu načetl opravdu velice dobře pan Jiří Schwarz.

Crozz
10.12.2021 4 z 5

Dost dobrý, úplně jiný než film. Masakr.

hanak_v_exilu
02.11.2021 5 z 5

Není divu že se děj filmu a knihy liší. Rambo je v předloze téměř záporná postava a šerif naopak téměř kladná. Sylvester Stallone se nechtěl zaškatulkovat jako bezcitný vraždící stroj, a nechal si scénář přepracovat do komornější, psychologičtější a méně krvavé verze příběhu. Kdybych je měl porovnat, vyzdvihl bych oba. Knihu pro nekompromisní děj, film pro určitý přesah, v předloze sotva naznačený.

Hotovson
01.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Film jsem viděl x-krát, a vůbec netušil, že je to podle knížky. Každopádně, jsou tu jistý odlišnosti, ta knížka je totiž naprostej masakr. Tam kde ve filmu Rambo svoje pronásledovatele jenom "polechtá" a nechá je na živu, defakto pro výstrahu, co by kdyby..., tak tady je nekompromisně kosí, až se kill count zastaví na dvoucifernym čísle. Jinak příčina celýho průseru je stejná - debilní šerif, nesmyslně si honící svoje triko a eskalující situaci, až prostě vytočí Ramba do vývrtky. Pak už to jde ráz na ráz a knižní konec je vynikající, lepší než film bych řek, tam už to je prostě Rambovo válka a na následky se nehledí.

TwoFace
20.03.2021 5 z 5

Kniha dodá filmu úplně jiný náboj. Rambo je srdcovka, pokud seženete, určitě si dejte i druhý díl. Ten třetí...no, ten už tak nutný není :)