Rambo II (Rozkaz)

Rambo II (Rozkaz) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34266/bmid_rambo-ii-rozkaz-Ccv-34266.jpg 4 137 17

Rambo série

< 2. díl >

John na konci prvního dílu nezemře - pouze to tak vypadá a místo toho ho zavřou do nějakého přísně střeženého vládního lapáku, kde vybíjí energii v kamenolomu. Přichází za ním Trautman (v prvním díle to byl člověk, který mu velel, ale nijak moc se neznali, tady je to jeho uznávaný rádce.Požádá ho, aby se zapojil do tajné akce ve Vietnamu. Tam někde v džungli, v táboře, kde ho věznili, jsou stále ještě zajatí američtí vojáci, má tábor nafotit. Snímky se použijí jako argument. Rambo souhlasí, jenže při nočním výsadku něco neklapne a přijde o část výstroje, včetně fotoaparátu - místo fotky se rozhodne přivést jednoho z vězňů. To by ovšem nebyla americká armáda a tajná služba, nechají je ve štychu a tak si John prožije Vietnamské peklo podruhé a dokonce na stejném místě.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Válečné
Vydáno: , Riosport-press
Originální název:

Rambo (First Blood Part II) , 1985


více info...

Přidat komentář

Morana107
02.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Tenounká knížka, nadupaný děj.

Obsah je samozřejmě znám, autor se ale i tak snažil pozměnit scény a přidat i něco navíc. Můžeme naslouchat toku Rambových myšlenek, což nám film nemůže dopřát. CO dostala víc prostoru a v knize se k Rambovi doslova duševně připoutala a bez jakéhokoliv slibu se z Ramba stal JEJÍ muž a ona přísahala smrt tomu, kdo na něj vztáhl ruku.

Rambo má však tvrdou slupku, jeho život je poznamenaný krví, vraždami a strachem. Už neví, jaké to je pustit si nějakého člověka k tělu, ale CO se pro něj stává křehkou výjimkou, ale city si připustil až příliš pozdě.

Pak už byl jen jediný smysl života... pomsta!

Museli zemřít, protože všichni ti vojáci měli v jeho očích kus viny na smrti jeho CO, jejíž tělo pohřbil v džungli mezi orchidejemi.

A ten muž plakal... ten zabiják a samotář plakal nad hrobem jedné z tisíců, ale pro něj tak důležité mrtvé.

I filmový konec je zachován, přesto to není nijak šťastný závěr, protože hrdina zůstává stále na samém okraji skutečného světa a je tam sám.

Pasadenka
28.01.2024 4 z 5

Proč je tato knížka tak výjimečná? Nestává se moc často, aby autor filmové předlohy napsal knižní adaptaci filmového pokračování. A jelikož Dave svého Johna zabil, tak nám dal na papír rozšířenou verzi filmu.

A jaké to je? V pohodě. :) Základní kostra je jasně daná a jelikož se jedná o nejpopulárnější díl ze série, je až chronicky známá. A já se přiznávám, že i když mě jako celek knížka nudila, ty rozšíření stály za to. :) Máme čas na to jednotlivé scény prozkoumat a trochu se v nich porochnit. Ko dostane větší prostor. A Johny? Johny si závěr sakra užívá a David napsal skvělou řežbu, za kterou by se nestyděl ani Mr. Kulhánek. Jiří, ne Petr. I když... :D


Nemo78
26.12.2023 5 z 5

Zatímco film je vlastně jen o boji, násilí, zradě a pomstě, kniha do celého příběhu vnáší i jistou poetičnost a lidskost. Oproti prvnímu dílu je Rambo čistě kladným hrdinou a není žádné morální dilema mu fandit.
Je až neuvěřitelné, z jak plytkého tématu se autorovi podařilo vykřesat klenot daného žánru.

TwoFace
20.03.2021 4 z 5

Dvojka je kult, kniha jakbysmet.

"To je amulet pro štěstí. A co ty, Rambo, co máš pro štěstí?"
Rambo vytáhne svou krutopřísnou kudlu.
"É, asi tohle." ♥️

čef
09.03.2021 5 z 5

Tentokráte řádí Rambo ve Vietnamu a tak mají ruští i vietnamští vojáci smolíka. Tentokráte si Rambovi protivníci nezaslouží soucit ani slitování neboť jsou prostě hnusně hnusní. Film se mi zdál o trochu realističtější, v této knize je Rambo opravdu monstrózní, zabijácká příšera. Ovšem srdce každého fandy zelených baretů musí při čtení tohoto napínavého příběhu opět potěšeně poposkočit, i když ho zná samozřejmě z filmu nazpaměť.

petulik330
31.01.2021 3 z 5

John Rambo je propuštěn s vězení, aby se ujal mise ve Vietnamu, kde se má pokusit získat důkazy, že jsou tam ještě držení váleční zajatci.
Mise nezačala od samého počátku dobře. Při Rambově výsadku Stratil větší část vybavení a proto se musel spokojit jen s lukem a šípy. Aby toho nebylo málo, měl se vrátit do zajateckého tábora, kde byl sám šest měsíců držen a muset jako zajatec a odkud se mu nakonec podařilo utéci.
V tomto díle o bývalém válečném hrdinovi a členu speciální jednotky nám autor ukáže, jak to je pro hlavního hrdinu těžké přizpůsobit se životu v civilu a také vysvětlí důvody co Ramba vedly k chování co ho v prvním díle dostalo do vězení.

Filatov
06.10.2018 5 z 5

Rambo je zpět a opět mu někdo vyhlásil válku a on výzvu přijme a poteče krev. Tentokrát to není šerif Teasle, ale John Rambo se vrátí do Vietnamu srovnat staré válečné účty a pomsta to bude sladká, i když bude mít několikrát namále. Druhý díl obsahuje více akce a umírat se bude ve velkém. Rambovi jsem opět fandil a jeho pomstu jsem si užíval, protože jsem si stejně jako on vybudoval k záporákům této knihy odpor a pozor nešlo jenom o vietnamské bojovníky, ale zrada číhala i v jeho vlastních řadách. Tento díl s názvem Rozkaz, byl lepší, než předchozí, protože Morrell dal příběhu tempo a akci a naučil se psát mnohem přímočařeji a napínavěji.

Ivo1973
10.12.2017 5 z 5

Viděno kdysi jako film, proto jsem musel přečíst i všechny tři díly, které byly vydány jako kniha. Napínavý příběh, dost rozdílů oproti filmové sérii. Skvělý popis situace a pocitů Ramba, které prožíval.

Makoves
06.09.2017 5 z 5

Četl jsem před lety, když jsem byl ještě mládě sotva osmnáctileté a musím říct, že jsem příběh zhltnul jako nejvybranější lahůdku. Pěkně se to četlo.

danny_21
06.09.2017 4 z 5

Povedené pokračování osudů nejslavnějšího příslušníka speciálních jednotek, tentokráte kosící rákosníky a soudruhy ze SSSR vším možným při svém návratu do "milovaného" Vietnamu. Holywood dostal co chtěl, ať už byly důvody pro pokračování jakékoliv, Morrell získal znovuzrozením Ramba určitě víc než jen pár doláčů za filmová práva - 80%

Aroucaria
14.08.2017

Dostala jsem to pod stromeček a celkem jsem to s chutí přečetla, neboť jsem si to s velkou radostí zapsala do čtenářského deníku, abych tím naštvala učitelku. To se mi podařilo s tím, že jsem jí "utřela", že může být ráda, že vůbec něco čtu na rozdíl od jiných :-D

hana4834
31.12.2016 3 z 5

tento díl už se hodně podobá filmu a víc se mi líbil jak první díl

Mariss
06.11.2016 3 z 5

o proti prvnímu dílu hodně špatny. Připadalo mě to jaka kdyby Morrela na rychlo oslovili aby napsal scenař k druhemu dílu a on to napsal během toho co se byl vykálet na wc

Rawen616
26.01.2014 2 z 5

Solidní akční román ale nic víc. Paradoxně právě druhý díl obsahuje nejvíc rambovských ikonických scén které byly hojně parodovány. Film jede celkem věrně podle knížky. Z knihy je ale také poznat, že autor tohle psal na objednávku hollywoodu, s jedničkou se to atmosférou nedá srovnat.

ondra1995
14.08.2012 4 z 5

Druhý díl jsem již tak nehltal jako první.

Makoves
05.12.2010 5 z 5

Četl jsem ho jako první díl. Super. David Morell umí.

Senza Jenka
30.11.-0001 4 z 5

Pan Morrell napsal Ramba - prostě Ramba, konec, tečka. Jenže pak se nechal ukecat a dopsal další dvě knihy. John na konci prvního dílu nezemře - pouze to tak vypadá a místo toho ho zavřou do nějakého přísně střeženého vládního lapáku, kde vybíjí energii v kamenolomu. Přichází za ním Trautman (v prvním díle to byl člověk, který mu velel, ale nijak moc se neznali, tady je to jeho uznávaný rádce/téměř otec a ve třetím dílu už se mění pomalu na otce/nejlepšího a nejmilovanějšího přítele) a požádá ho, aby se zapojil do tajné akce ve Vietnamu. Tam někde v džungli, v táboře, kde ho věznili, jsou stále ještě zajatí američtí vojáci, má tábor nafotit. Snímky se použijí jako argument. Rambo souhlasí, jenže při nočním výsadku něco neklapne a přijde o část výstroje, včetně fotoaparátu - místo fotky se rozhodne přivést jednoho z vězňů. To by ovšem nebyla americká armáda a tajná služba, nechají je ve štychu a tak si John prožije Vietnamské peklo podruhé a dokonce na stejném místě.
Vloží se do toho sovětští agenti, je tam spousta hnusných věcí, mučení, střílení, explozí, mrtvol - prostě dobré počtení, i když je to proti jedničce jen nastavovaná kaše.