kotatkoz kotatkoz komentáře u knih

☰ menu

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Jednoznačně Must have nebo spíše Must read pro každého - toto by měla být povinná četba, protože uvědomit si něco tak jednoduchého může hodně vztahům (a to nejen ve smyslu zamilovaných) velmi pomoci. Pokud si člověk dokáže teorii 5 jazyků lásky osvojit, je bariéra v komunikaci, kdy jeden vysílá nějakou zprávu, ale druhý ji nedokáže správně dekódovat, zas o kousek menší

01.01.2024 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Bohužel mě kniha nijak výrazně neoslovila. Námět je rozhodně zajímavý, ale to zpracování příliš rozředěné, jako kdyby bez života (ale třeba to byl záměr vzhledem k tématu). Byla to moje první kniha od této autorky, tak jí ještě někdy zkusím dát šanci s nějakou jinou knihou, ale tohle prostě nebyl můj šálek :)

09.12.2023 3 z 5


Probuzení Probuzení Laurent Gounelle

Nebylo to vyloženě špatné a chápu, že tyto myšlenky autor chtěl/potřeboval ventilovat, ale přeci jen už se těším na dalšího klasického Gounella :)

16.08.2023 4 z 5


Dula Dula Michal Viewegh

Strašně nerada dávám tak špatné hodnocení, přeci jen napsat knihu není jen tak a už to samotné by se dalo ocenit, ale u této knížky jsem měla pocit, že jde opravdu o škodu papíru a podvod na lidi, že se jim prodává něco, co je ovšem jen zastřené nic :(

03.08.2023 odpad!


Polární pohádka Polární pohádka Daniela Krolupperová

Jedna z prvních knížek, kteoru mi dcera sama přečetla - příjemně velká písmenka, jednodušší a přitom hezký příběh, krásné obrázky :)

30.07.2023 5 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Moc hezká knížka, takovou by si měl čas od času přečíst každý, protože je lehce stravitelná a přitom připomene lecos, na co už v běžné každodennosti zapomínáme...

14.03.2023 4 z 5


Lvářka Lvářka Tereza Janišová

Knížku jsem zhltla za večer - krásná pohádka, milé postavy, originální děj a ilustrace i obálka co zaujme na první pohled. Velmi se mi líbilo protkání dvou věků, reálná pražská místa i osoby. Při čtení jsem si říkala, že je vlastně fajn, když knížka nemá jasné vymezení, není ani typickou YA, ani historickou, ani čtením pro ženy atd., ale prostě jen je a dává originální příběh, který se lehounce dotkne kde čeho. Příjemná lehká jednohubka na jedno odpoledne/večer, co vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje u srdce :)

15.01.2023 4 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Myslím, že jsem byla přesně tím cílovým čtenářem, neboť mi kniha sedla - přesně takový rámec, který potřebuji, aby pro mě byla historie stravitelná, uchopitelná a zapamatovalená - žádné lpění na přesných datumech, ale spíše znát souvislosti, celkový rámec, a pak co se kdy proč stalo a vidět v tom ať už tu příčinnost nebo paradoxy :) Dokonce i já, zarytý nedějepisec, jsem si chvílema říkala, že přeci jen to mohlo být o kousek obsáhlejší...
Podcast autorky mě neoslovil, ale knižní zpracování, byť jistě ne pro každého, je fajn :)

15.01.2023 4 z 5


Líbáš jako Bůh Líbáš jako Bůh Marie Poledňáková

Ke knize mám subjektivní citovou vazbu, takže dávám minimálně hvězdičku navíc :) Ale nic to nemění na tom, že paní Poledňáková tyto komedie prostě umí. Je v nich lehkost, vtip, prostě vše co člověk potřebuje když se chce odreagovat a jen tak si číst :)

06.01.2023 4 z 5


Krátké pohádky pro unavené rodiče Krátké pohádky pro unavené rodiče Michal Viewegh

Rychlovka na jedno odpoledne - dětem bych to tedy nečetla, nepřijde mi to ani nijak extra zajímavé, zábavné - prostě to jen plyne bez většího dopadu, alespoň že místy se člověk pousměje. Vcelku zbytečná knížka, které dávájí přidanou hodnotu leda ilustrace (vydání z roku 2022, ilustrace od Pavla Filip Navrátilová).

06.01.2023 2 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

(SPOILER) SPOILER
Knížka se dobře čte, postav je přiměřeně, děj není extra překombinovaný, ale chyběl mi tam pořádný zvrat - SPOILER - vlastně od začátku je řečeno, že vrahem je někdo z dětí, občas se lehce strhne pozornost i na někoho bokem, takže okruh podezřelých se trochu rozšíří, ale zároveň se vnesou trošku zmatky a naznačené nedokončené linie... Škoda, že rodina je plná podivných psychopatů a finální vrah asi dech nevyrazí :)
Za mě jsem držela palce Rose a Ellen, ať je tam nějaký pořádný šmodrchanec a s pořádnou zápletkou je vrahem někdo z nich, idálně spolčení zcela nečekaných kompliců... Ale ono nic a vrahem je zas odhadnutelný zahradník :D

06.01.2023 3 z 5


Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech Maja Säfström

Dcera si knížku vybrala sama v knihovně pro své první čtení - krásné ilustrace, krátké texty, kde i po jednom odstavci je "pointa" (a ne jako sáhodlouhé pohádky, které ji při pomalém čtení nudí). Jediný nedostatek tak vidím ve zvláštním fontu písma (tečka nad velkým i a j), ale vzhledem k tomu, že knížka není nijak označená jako první čtení, pak to objektivně nepovažuji za chybu :)

01.01.2023 5 z 5


Vztahy a pasti Vztahy a pasti Jan Vojtko

Skvěle napsané, sice asi o chloupek náročnější na čtení a vnímání než Vztahy a mýty, ale pořád parádní. Klidně bych uvítala víc příkladů z praxe, přeci jen na tom si "běžný" člověk víc uvědomí, že zrovna o něm tohle je :D

30.11.2022 4 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

S pocitem, že se jedná o poslední díl přimhouřím oko a hodnotím 4* :) Jinak už tam opravdu není moc kde brát a knížku drží především paní Tichá, kde se člověk chtě nechtě musí nahlas smát. Jedině dobře, že tímto série končí, než by se z toho stalo něco, co by vše předchozí dehonestovalo. Takto je Aristokratka prostě "boží", "cool" a "super" odpočinkové čtení :D

20.11.2022 4 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Správně zamotané a přitom jednoduché, dobře se četlo, napětí nechybělo, rozuzlení překvapilo, a tak to má u takových knížek být, takže super :)

16.11.2022 4 z 5


Lopaty a Vykořisťovatelé Lopaty a Vykořisťovatelé Jaroslav Kuboš

Asi jsem měla velká očekávání, ale tohle bylo jako knížka děs. Přesně styl do sloupku v novinách, ale jako celistvá kniha to je o ničem. Mít to max. 10 stránek, proč ne, námět není špatný, občas by se člověk i zasmál, ale číst modifikaci 10 stránek pořád dokola, to už moc zábavné nebylo... :)

11.11.2022 2 z 5


Ahoj, strachu! Ahoj, strachu! Iryna Zelyk

Knížku si přinesla moje prvňačka z knihovny, aniž by ještě uměla číst, protože ji zaujaly ilustrace. A mě potěšila tématem i zpracováním, přečetly jsme ji za jedno odpoledne a určitě se k ní občas i vrátíme. Moc hezká knížka pro děti...

11.11.2022 5 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Must have do každé knihovny :) Dobře se to čte a rozhodne to stojí za zamyšlení. Možná dobré si pustit nebo zajít na nějakou z Honzových přednášek, zajímavý člověk i názory.

06.11.2022 5 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Bohužel mi tahle kniha nesedla tak, jak jsem od ní čekala (ach ta přehnaná očekávání). Četla se mi těžce, životy obou hrdinů mi přišly na míle daleko od mého (asi naštěstí), a tak jsem se s nimi nedokázala ztotožnit a sžít. Ale objektivně to žádná tragédie není a držím palce, ať případná další kniha už je jen a jen lepší :)

15.10.2022 3 z 5


Příběhy z amazonského pralesa Příběhy z amazonského pralesa Patrick Agot

Ilustrace krásné, ovšem příběhy nám nesedly...

14.10.2022 3 z 5