Kolaloka Kolaloka komentáře u knih

☰ menu

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Za me zklamani, nadsena hodnoceni vubec nechapu. V pulce knihy jsem to vzdala, ne a ne se zacist. Ten humor jsem tam hledala marne a vetsina postav me strasne sr*la.

24.03.2024 2 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Kepler mě baví, jen tady se mi něco zdálo mimo - kdyby mi někdo mířil zbraní na manžela, asi se nebudu vraha s klidem ptát, jestli aspoň můžu odvést děti, aby se na to nekoukaly. Nebo třeba policejní mučení svědkyně. Náhodný sex na veřejných záchodcích a úplně poslední kapitola taky neměli v příběhu význam, nechápu.
I tak podle mě stojí za přečtění.

04.02.2024 3 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Markéty romány mě baví o malinko víc, než toto vyprávění o životě, ale i tak jsem si knížku ráda přečetla. Dozvěděla jsem se o autorce zas něco víc, zároveň i já jsem vyrůstala v devadesátkách, takže mi to spoustu věcí připomnělo. Třeba vyřezávání lodiček z kůry (super) nebo píchání uší (hrůza).

14.01.2024 4 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

(SPOILER) Nebylo to utahané, bavilo mě to (až na pár slabších míst) celou dobu. Občas jsem se trochu ztrácela v množství postav. Dost nepochopitelná byla pro mě "spolupráce" rodičů při ztrátě syna. Vážně si nebudete brát telefony, když se Vám ztratí dítě? Vážně se budete hádat o tom, jestli případ svěříte policii nebo vysloužilému tchánovi? A opravdu by policie nevěnovala tolik pozornosti ztrátě dítěte, protože zrovna řeší něco důležitějšího, co s případem nesouvisí (útěk Josefa E.)? Ale jinak super, určitě budu v Keplerovi pokračovat.

21.12.2023 4 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Nemusím dialogové knihy, takže jsem Mareše dlouho odkládala. Bez přehánění to byla nejzábavnější kniha, kterou jsem v poslední době četla. Ano, i u vražd se člověk může zasmát. Určitě si přečtu i další knihy od Moravce

27.11.2023 5 z 5


Gabra a Málinka 3. a 4. díl Gabra a Málinka 3. a 4. díl Amálie Kutinová

Gabru a Málinku jsem v dětství četla furt dokola, takže super návrat po letech. Z dnešního pohledu už si všímám větší míry násilí, nadávek a shazování (nejen mezi sestrami, ale i od matky a ostatních dospělých směrem k dětem), kdybych knížku četla poprvé až teď v dospělosti, asi by se mi tolik nelíbila. Doba se mění, naštěstí.

27.11.2023 4 z 5


Náměsíčná Náměsíčná Robert Lawrence Stine

Super návrat do dětství, edici Fear Street jsem měla nejradši.

27.11.2023 4 z 5


Jedině Neapol aneb Co mě naučila má italská tchyně o jídle a rodině Jedině Neapol aneb Co mě naučila má italská tchyně o jídle a rodině Katherine Wilson

Taková jednoduchá oddechovka co ani neurazí, ale ani moc nepotěší. Docela zajímavý vhled do života v Neapoli, který mi potvrdil, co už dávno vím - přestože mám Itálii moc ráda, Itala bych doma nesnesla.

08.07.2023 3 z 5


Dítě noci Dítě noci Karen McQuestion

Super oddechovka vyprávěná ze dvou pohledů. Žádný krvák, žádné extrémní napětí, ale čte se sama. Jen teda nerozumím zařazení do žánru literatura pro ženy, pokud je hlavní postavou muž, taky není kniha automaticky považovaná za čtení pro muže. Ale to už je na trošku jinou diskuzi...

05.04.2023 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Kniha o nešťastných lidských osudech. Nejsmutnější na tom je, že to nejvíc schytají ti, kteří za nic nemohou. Někteří lidé by neměli mít děti.

31.03.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

V kapitolách se střídají různá časová období, nejprve jsem se nemohla začíst, ale když se příběhy začly protínat, četla jsem jedním dechem. Až na pomalý rozjezd super kniha.

19.03.2023 5 z 5


Byli jsme tu vždycky Byli jsme tu vždycky Filip Titlbach

Knížka se mi moc líbila, i když příjemné čtení to tedy nebylo. Velmi mě zasáhl příběh Kryštofa, který byl poslán na "léčení" do kláštera. Ne v Polsku před dvaceti lety, ale u nás pár let zpátky. Jeho nepřijetí vlastní matkou mi přišlo obzvlášť bolestné.
Velmi se mi také líbil úplně poslední rozhovor se třemi drag queens, mám teď nutkání zajít na nějaké jejich představení :)
Klobouk dolů autorovi za skvělé rozhovory i za sdílení vlastního příběhu.

08.03.2023 5 z 5


A přesto říci životu ano: (Psycholog prožívá koncentrační tábor) A přesto říci životu ano: (Psycholog prožívá koncentrační tábor) Viktor Emil Frankl

Tuto knihu jsem měla na svém to read listu asi deset let (ani nevím, proč tak dlouho) a za tu dobu jsem si o ní udělala až příliš velké iluze. Nedočetla jsem ji, i přesto že je tenká, zdálo se mi, že se až moc vleče. Zapamatovala jsem si myšlenku, že je třeba nalézt smysl ve vlastním utrpení, aby se to utrpení lépe snášelo.

08.03.2023 3 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Je to už dost dlouhá doba, co jsem naposled četla knihu starší sta let, tu rozvleklost už fakt nedávám, dobře se mi četlo až posledních pár stránek. Stejně tak nedávám to, jak neuvěřitelně hnusně se k sobě lidé dřív chovali (nemyslím pouze Heathcliffa).

Občas dost wtf momenty, schválně si to zkuste představit: "Ležela na pohovce, třískala hlavou do opěradla a skřípala zuby až běda, divže si je na střepiny nerozdrtila. Donesla jsem plnou sklenici, a když nechtěla pít, nastříkala jsem jí vodu do obličeje" :D :D

Námět možná zajímavý, zpracování pro dnešní čtenáře už hůře stravitelné. Celkově zklamání, pozitivní hodnocení ostatních mě nalákalo zbytečně.

28.01.2023 1 z 5


Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě Terézia Ferjančeková

Pamatuju si, jak jsem vůči podcastu měla předsudky ve smyslu "dvě trochu trhlý holky se baví o sexu, no bóže", ale holky dělají fakt super osvětu, která může obohatit i nás "starší" (je mi 32). V knize jsem se nedozvěděla nic, co bych neznala z podcastu, ale i tak mě moc bavila, kdo by to byl řekl, že přepsaný rozhovor nebude nuda.

17.12.2022 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

V kapitolách se ve vyprávění střídá Bára (mladá holka) a Milada (její babička, nejprve živá, pak mrtvá), bylo to pro mě něco úplně nového. Knížka se četla lehce, Markétin sarkastický humor je mi blízký. Při četbě jsem měla chuť zamýšlet se nad tím, co je po smrti.
Jedna hvězda dolů za konec, přišel mi až příliš uspěchaný.

09.12.2022 4 z 5


Branky Body Kokoti Branky Body Kokoti * antologie

Pořad (nově Kokoti na neděli) mám moc ráda, knížku jsem ale odložila, bez živého projevu Terezy Dočkalové to nebylo ono :)

21.11.2022 3 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

(SPOILER) Zábavná a příjemně napínavá knížka, žádný vyloženě horor, jen takové neblahé tušení hned po pár prvních stránkách a myšlenky "co se to tu k sakru děje." Závěr bych uvítala spíš realistický a ne tak "pohádkový" nebo jak to říct. Pro mě i zajímavý vhled do vztahu muž + žena před pár desítkami let (rozdělení rolí a třeba znásilnění manželem ve spánku, wtf). Jo a když na mě bude někdo až moc milý, vím, že si mám dávat bacha.
Mínus jedna hvězda za ten závěr, škoda, že ho aspoň nevyhodila z toho okna :D

16.10.2022 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Těžké čtení, oproti Žítkovským bohyním mi to opravdu trvalo. Různé dopisy a zápisy ze schůzí už jsem pak přeskakovala, byly pro mě nezajímavé a příliš dlouhé. Kniha za přečtení rozhodně stojí.
Když se mluví o komunismu a jeho obětech, na církevní osoby se jaksi zapomíná. O existenci katolických kněžek jsem nevěděla.
Autorka sama říká, že kniha je z části smyšlená a z části podle pravdy, nerozumím rozhořčeným komentářům lidí, kteří v ní našli nějakou nepřesnost.

21.09.2022 5 z 5


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Ari Folman

Opravdu moc krásně zpracováno, přečteno na jeden zátah.

10.07.2022 5 z 5