Deník Anne Frankové

Deník Anne Frankové https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356996/bmid_denik-anne-frankove-c4o-356996.jpg 5 232 69

KOMIKSOVÉ VYDÁNÍ SVĚTOVÉ KLASIKY... Annelies Marie Franková (12. června 1929 - březen 1945) v roce 1933 s rodiči uprchla z Německa do Amsterodamu, kde se rodina od roku 1942 skrývala v zadním traktu firmy Opekta, kterou vlastnil Annin otec Otto Frank. Dospívající Anne psala od 12. června 1942 do 4. srpna 1944 deník. Po prozrazení skrýše byla rodina odvezena do koncentračních táborů v Německu, přežil jen otec. Anne zahynula v Bergen-Belsenu. Po válce otec deník vydal, byl přeložen do mnoha jazyků a zdramatizován... Český překlad tohoto grafického deníku čerpá důsledněji než anglická předloha z autentického Deníku Anne Frankové. Projevuje se to zejména v replikách (zachovávají věrněji dikci Anne Frankové, jak ji známe z překladu Miroslava Drápala a Michaely Jacobsenové), ale mnohdy i v komentáři. Tam, kde se autoři odchýlili od historických faktů v obrazovém ztvárnění, jsme byli nuceni převzít jejich verzi, aby nevznikl rozpor mezi ilustrací a textem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Biografie a memoáry

Vydáno: , Triáda
Originální název:

Anne Frank's Diary: The Graphic Novel , 2017


více info...

Avokádo123
Avokádo123
01.10.2023 5 z 5

Knížka se mi velice líbí a je hezky ztvárněna. Na každé stránce se něco děje a knížka dokáže vtáhnout do příběhu. Komiks je podle mého názoru lepší než psaná verze. Moc se mi líbí jak Anne dokázala deník psát pro imaginární přítelkyni Kitty. Ilustrace jsou úžasné. Doporučuji všem přečíst.

Max734
Max734
12.06.2023 5 z 5

Věděl jsem, že je nutné si jednou přečíst deník Anne Frankové, ale když jsem se pustil do psané verze, tak mě kniha přišla taková moc zdlouhavá a nudná, proto jsem knihu nedočetl ani do poloviny. Přesto ve mně touha po přečtení tohohle příběhu zůstala nadále a rozhodl jsem se zkusit tuhle komiksovou verzi. Tahle verze mi přišla mnohem více zábavnější a o dost kratší, jelikož byla pozbavena nadbytečných informací, které psanou verzi dělali dlouhou a nudnou. Hodně se mi také líbili obrázky, které vždy vystihovali daný text a dobře tam zapadaly. Ale to nejlepší na knize mi přišlo to, jak ten příběh byl celkově zpracován a dokázal mě vtáhnout do děje, i přesto že se jednalo o komiks. Myslím si, že tato kniha je ideální pro dospívající děti nebo pro někoho, kdo nerad čte, proto dávám knize 5 hvězd


Štěpánka_010
Štěpánka_010
11.04.2023 5 z 5

Původní formát deníku jsem neměla a ani nesehnala, a tak jsem se pustila do komiksové varianty. Celkově je deník moc hezky výtvarně zpracován a pro mě tak byl lépe čitelný ale určitě si časem přečtu i klasické vydání.

ivca84
ivca84
17.03.2023 5 z 5

kniha je dobře zpracovaná jak po stránce příběhu tak i výtvarným zpracováním

Karolína18
Karolína18
16.02.2023 5 z 5

Skvělé zpracování i po výtvarné stránce, pro dospívajícího čtenáře mnohem stravitelnější. Rozhodně chci knihu šířit dál mezi žáky, ale obávám se, ze vhodný věk je minimálně 13 let.

Denika
Denika
13.02.2023 5 z 5

Nádherně zpracovaný příběh, který znají snad všichni. Nechtělo se mi číst její originální denikové zápisy a v knihovně jsem náhodou uviděla tuto “komiksovou” verzi. Ilustrace v knize jsou prostě nádherné - citlivé i vtipné, vhodně zvolené ke každé situaci. Líbil se mi i doslov autora adaptace, ve kterém trochu blíže objasňuje, podle čeho se s ilustrátorem rozhodovali při výběru pasáží, které se v knize objeví.
Doporučuji!

Lka
Lka
16.01.2023 4 z 5

Pořád jsem se chystala na klasické zpracování Deníku Anny Frankové, ale nakonec jsem se nejdřív pustila do komiksového vydání. Hezky zpracované. Určitě přijde na řadu i to klasické vydání.

RaggamuffinSVK
RaggamuffinSVK
10.01.2023 5 z 5

Výborné spracovanie silného príbehu Anny Frankovej. Komiksové prevedenie denníku vôbec neuškodilo, ilustrácie sú veľmi pekné a detailné. A samotný dej a Annin osud je dnes relatívnejší, než kedykoľvek predtým.

KateTheBlogger
KateTheBlogger
10.10.2022 5 z 5

Přečíst si někdy za život Deník Anne Frankové považuji za povinnost. Přestože mi trvalo dlouho, než jsem se k přečtení konečně odhodlala a zvolila jsem si podobu komiksu, nelituji toho. Ohromně se mi líbilo grafické zpracování knihy a Anne si je opravdu velmi podobná (soudě podle fotek). Nicméně čtení bylo velmi zvláštní. Celou dobu jsem si totiž připadala nepatřičně kvůli tomu, že čtu něčí deník. Věděla jsem do čeho jdu i jak příběh skončí, ale ten pocit, že jsem narušila Anniho soukromí se mě držel celou dobu. Měl jste to někdo podobně?

Radovan_R
Radovan_R
04.09.2022 4 z 5

Na Anne Frankovou jsem narazil při čtení Hvězdy nám nepřály. Usoudil jsem, že by bylo dobré si deník přečíst, ale nějak k tomu nedošlo. Až nedávno se mi dostal do rukou komiks, což je taková malá výhoda - čte se rychle. Autoři se podle svých slov velmi snažili zachovat ducha psané verze a myslím, že se tomu dá věřit. Graficky je komiks skvělý a pokud můžu soudit z fotografií autorky, i její podoba zachycená velmi věrně.
Myslím, že se pustím i do psané verze, komiks je fajn pro rychlé seznámení a pro ty, co neradi čtou, ale plná verze je holt plná verze.

Kolaloka
Kolaloka
10.07.2022 5 z 5

Opravdu moc krásně zpracováno, přečteno na jeden zátah.

eliska2126
eliska2126
06.07.2022 4 z 5

Deník Anne Frankové jsem si chtěla přečíst už dlouho. Před pár lety jsem ho měla dokonce půjčený z knihovny, ale nějak jsem se k němu nedostala. A teď jsem koukala, že je vlastně původní deník všude vyprodaný. Nicméně na narozeniny jsem dostala toto komiksové zpracování původní knihy a myslím, že toto je dobrá příležitost i pro někoho, kdo s touto literaturou teprve začíná.

Knihu tím, že je komiks, přečtete hodně rychle. Já to měla během dvou odpolední. Musím opravdu vyzdvihnout kresbu, protože ta je opravdu krásná. V komiksu jsou vybrané pasáže, které jsou vypsané celé tak, jak je napsala samotná Anne. Sám autor v doslovu říká, že zejména v druhé knize je původního textu více a opravdu tam už převládá původní text nad ilustracemi. Je z nich cítit Annino zoufalství, ale zároveň naděje, že se jednou přece jen ze zadního domu dostanou.

artlucie
artlucie
25.06.2022 4 z 5

Krásné ilustrace, skvěle zpracováno hlavně pro mladší čtenáře, vizuální typy a nečtenáře.
Pro mě je ovšem stěžejní deník v celé jeho podobě. Tuto knihu vmímám spíš jako příjemné umělecké zpestření.

Knihomolka506
Knihomolka506
24.01.2022 5 z 5

Anne opět v jiné podobě. Stejně jako dvojice francouzských autorů Sid Jacobson a Ernie Colón napsala komiksový životopis AF tak dvojice spisovatelů z různých zemí napsala ten samý příběh a také se inspirovali původním deníkem mladé školačky. V původním Deníku se sestry tolik nesrovnávají, a protože je komiksová biografie hlavně určená dětem brutality tam není zase tolik. Jedná se spíše o Anniny pocity před úkrytem, strach z antisemitistických vyhlášek, první zamilovanost v úkrytu, a poslední zápis. Mladá dívka si do deníku psala dvouleté soužití 8 lidí, jejich povahy, jejich schopnost či neschopnost přizpůsobit se ve stisnenych podmínkách ostatním, prožívání války...
Milá Anne, jsem moc ráda, že se s tebou opět (literárně) setkávám . Děkuji za Deník, jeho další zpracování a věřím, že to nebylo naše poslední setkání! Obohatila si nejen mě a za to Ti patří velký dík!

Avila
Avila
02.12.2021 4 z 5

Krásně nakreslené ale velmi smutné.... Jak už to u příběhů s tímto tématem bývá...
Podle mého skvělý nápad deník vydat v podobě komiksu i pro lidi kteří tolik nečtou.
Já ale vím že si každopádně i knižní zpracování přečtu...

Davidin
Davidin
31.10.2021 5 z 5

Bolestivé i úžasné dílo, ale ještě nepřišel správný čas. Třebas deník jednou dočtu, každopádně počká v mé knihovně... Myslím, že kresbu by Anne milovala.

TheKaciZ
TheKaciZ
03.10.2021 5 z 5

Denník Anne Frankovej som si vždy chcela prečítať, tak keď som narazila na animovanú formu od môjho obľúbeného režiséra Ariho Folmana, nezaváhala som ani na minútu. A kniha nesklamala, zhltla som ju za dva dni. Hlavnou témou je samozrejme vojna a anti-semitizmus a Anne je na svoj vek neskutočne všímavá, inteligentná a hĺbavá. Na okrajoch otvára filozofické otázky, existencionalizmus, sebareflexiu, sexualitu, homosexualitu, patriarchálnu spoločnosť a feminizmus. Na tínedžerku veľmi komplexné témy. Jej snom bolo stať sa novinárkou a spisovateľkou. Myslím, že sa jej to určite patrične podarilo.

Aaloha
Aaloha
30.04.2021 4 z 5

Krásné ilustrace. Pro děti, které nechtějí číst, ideální způsob jak jim přiblížit pocity 13leté Anne za 2. sv. války.

Kuxka
Kuxka
16.04.2021 5 z 5

Knížka byla moc pěkná a moc hezky nakreslená. Někteří čtenáři se asi snáz seznámí s příběhem Anne když je kniha udělaná komiksem, ale mně se klasický deník bez obrázků zda lepší.

Mandy412
Mandy412
07.04.2021 4 z 5

Krásně zpracovaná klasika. V podobě komixu určitě lépe osloví mladší čtenáře, rozhodně doporučím 13leté neteři.