Dítě noci

Dítě noci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497154/bmid_dite-noci-Buq-497154.jpg 4 221 72

Napínavý román o tom, že nikdy nevíme, kdo jsou vlastně naši sousedé Jedné chladné lednové noci vyjde Sharon na zahradu, aby mohla sledovat zatmění Měsíce. Místo toho ji ale zaujme něco zvláštního v domě hned za jejím dvorkem. Oknem do kuchyně vidí malou dívenku, jak myje nádobí. Jenomže Flemingovi, kteří tam žijí, žádné dítě v tomhle věku nemají, a i kdyby nakrásně měli, proč by dělalo domácí práce tak pozdě? Sharon by to nejspíš pustila z hlavy, ale pak se k ní nastěhuje opuštěná osmnáctiletá Niki a také si u sousedů všimne něčeho podivného. A když se obrátí na patřičné úřady a nemá to žádný efekt, pustí se nakonec do pátrání na vlastní pěst.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Moonlight Child , 2020


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
15.03.2024 5 z 5

Prekvapivo, nič moc som od tejto knihy nečakal, skôr som pochyboval, ale výsledok bol veľmi uspokojivý. Normálne som sa vžil do príbehu, dobrý, pútavý, so šťastným koncom. Veľmi dobrá kniha, taká pozitívna, ale možno som už len starnúci sentimentálny debil, hehe...

dencuska
11.03.2024 5 z 5

Táto kniha si ma získala úžasnou obálkou, no nezaostávala ani anotáciou. Susedské vzťahy sú pre mňa zaujímavou témou, a pokiaľ sa ich riešenie spája s nejakým tajomstvom, vždy po knihe rada siahnem.

Viacero recenzií poukazovalo na to, že obálka príliš nekorešponduje s obsahom. S tým musím, bohužiaľ, súhlasiť. Aj ja som sa do knihy púšťala s vidinou temného až desivého psychotrileru, no dostala som skôr rodinnú drámu. Sklamanie sa však nekonalo, práve naopak.

Dieťa noci ponúka príbeh, ktorý plynie pomaly, bez častých prekvapivých či nečakaných zvratov. Autorkin rozprávačský štýl je však natoľko pútavý, že núti obracať stránku za stránkou. Prispievajú k tomu aj krátke kapitoly, ktoré pomohli udržať moju pozornosť až do úplného záveru. V tomto prípade to fungovalo aj napriek tomu, že zápletka bola odkrytá už viac menej na začiatku.

Na pozadí príbehu otvára autorka viacero tém - šikanu v rôznych podobách, chorobnú „lásku“, pretvárku či život v izolácii od okolia. Zažijete realisticky popísané vnútorné prežívanie postáv, spoznáte ich trápenia a časom pochopíte aj dôvody, ktoré viedli k životu ovplyvneného ťaživým tajomstvom.

V knihe sa paralelne odvíjajú tri rôzne príbehy, ktoré sa v závere pretnú a vytvoria ucelené dielo s vysvetlením všetkých súvislostí. Vzťah mladej Niki a láskavej Sharon sa vyvíja každým dňom, obe v sebe postupne nachádzajú porozumenie a vzájomnú podporu. Bez ohľadu na vek či predsudky sa stávajú silnou dvojkou v boji za práva neznámeho malého dievčatka.

Knihu odporúčam tým, ktorí majú chuť na oddychovejšie, nenáročnejšie, no stále dramatické čítanie. Autorka ponúka emočnú jazdu, v rámci ktorej ukazuje rôzne stránky pekných či toxických medziľudských vzťahov. Mňa si kniha jednoznačne získala a teším sa na ďalšie diela od tejto talentovanej autorky.

Viac si môžete prečítať tu :) - - - https://precitane.sk/recenzia-karen-mcquestion-dieta-noci/


gordon13
28.02.2024 3 z 5

Velmi nepravděpodobný a naivní příběh. Pochybuji, že myšlenkové
pochody prakticky všech osob odpovídají realitě...přesto vcelku čtivé.

Deia
25.01.2024 2 z 5

Na túto knihu som bola zvedavá už odkedy vyšla, pretože anotácie znie dosť zaujímavo. Ale bohužiaľ, dosť ma nudila. Príbeh je až príliš priamočiarý, v podstate od začiatku sa striedajú kapitoly aj z pohľadu dievčatka a tak vieme kto to je a čo u susedov robí a viac-menej je jasné, ako to celé dopadne. Nejakých nečakaných zvratov je v príbehu veľmi málo. Taktiež je všetko vysvetľované príliš doslovne, snáď každý jeden čin nejakej postavy, či ich myšlienka. Postavy sa mi taktiež nepáčili, Sharon sa mi zdala ako žena, ktorá do všetkého strká nos, Niki bola trochu o ničom a o susedke škoda hovoriť, tá bola úplne vyšinutá a zjavne to nikomu v jej rodine nevadilo. Tiež si myslím, že väčšina postáv by sa takto reálne nesprávala, všetky sa mi zdali príliš umelé a proste divné. Ale aspoň sa kniha čítala rýchlo. Taká jednohubka, aj keď v podstate o ničom.

Monni
09.01.2024 3 z 5

Jako páni, když si to člověk tak vezme, tak opravdu nikdo neví vedle koho bydlí. Někdo může bydlet vedle úplně normálního souseda a někdo může byt třeba vedle vraha nebo únosce dětí, které má ,,ubytované" ve sklepě. Malé mi bylo vážně moc líto. Chvilkama mi kniha přišla trochu úsměvná, npř. když Sharon (akční babička) jde přímo za paní Flemingovou prostě se jí rádoby nenápadně ptá na velice konkrétní věci a vlastně to samé i Niki. A konec mi přišel taky trochu meh... Ale celkově to bylo čtivé a hezky to utíkalo.

Markéta948
05.01.2024 3 z 5

Kniha fajn. Akorát me opět mrzí ten konec... Víc vysvětlení...

Ellis03
06.12.2023 5 z 5

Jak už bylo řečeno - je to taková oddechovka, ze které nejvíc mrazi spis při představě, ze to je všechno ve skutečném světě možné.
Trosku mi tam chybelo rozuzleni co se tedy TOHO dne vlastně opravdu stalo, než Miu našli. Ale jinak to bylo opravdu zajimave, a poněkud zneklidnujici, čeho všeho jsou lidé schopni a jak dokáži zit, s přesvědčením, ze je to naprosto spravne.

Terka18
05.12.2023 4 z 5

Za mě dost dobrý nápad příběhu. Jen to chtělo možná podat trošičku jinak, napínavěji. Brala jsem to jako dobrou oddechovku, nic náročného u čeho by mi běhal mráz po zádech a čekala, co se stane. Nejhorší je, že se to klidně může stát i v normálním životě a ne jen v knize, taková situace.

micha-ella
09.10.2023 3 z 5

V DK si knížky vybírám podle procent pochvalujících komentářů, ale někdy je to matoucí. Tahle knížka je napsaná příliš prvoplánově nebo polopaticky nebo jak to říct. U každé z postav jsem si několikrát pomyslela, že v reálném životě by se takto nechovala, zejména dítě, a celkově mi ten příběh přišel z psychologického hlediska i s tím svým koncem jen jako umělý.

Pavlína2019
04.10.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila.
Velmi dobře se čte. Je zajímavá, citlivě napsaná.
Ne nějaký nervy drásající thriller, ale s příjemně napínavou zápletkou, kdy se člověku nechce přestat číst.
Doporučuji.

magic11
12.06.2023 4 z 5

příjemné čtení, jen ten konec byl na mě moc odbytý, tak hvězdičku dolů

Bara52
28.05.2023 4 z 5

V knihovne mne upoutal uz nazev, obsah jeste vic. Precetla jsem za dva dny, celkem zvlastni knizka. Dobre se cetla, zapletka takova neobvykla mezi zanrem, ktery ctu, zadna vrazda apod., ale pritom to bylo celkem napinave. Jen mi lehce prislo, jak kdyby to bylo stylem napsano pro mladsi, melo to takovy jakoby zdvorily nadech. Kazdopadne se mi cetla fakt dobre, na konci se i oci zamlzily :)

Áňa 998
24.05.2023 5 z 5

Knihu Dítě noci jsem si schovávala na čtení dlouho, ale konečně na ní přišla řada Přiznám se, že tady mě nalákal název a podoba knihy. Anotaci jsem si prolétla a nevím proč, zaškatulkovala jsem si knihu do hororu Což je i není, hlavní linka knihy je dost děsivá...
.
Na začátek bych ráda řekla, že kniha má několik linek a celkem dost postav. To je pro mě občas docela problém, udržení pozornosti je pro mě často oříšek. Tady to ale bylo snadné. Postavy jsem si brzy rozškatulkovala a jediné co mě hryzalo je to, jak je to všechno sakra propojené
.
Hlavním tématem knihy byla záhada malé holčičky, která se nacházela v domě, kde by správně být neměla. Ale stačí jedna všímavá sousedka a věci se dají do pohybu
.
Knihu jsem četla na střídačku ve fyzické podobě, ale i v aplikaci @bookport_cz . To hlavně v době, kdy jsem si knihu zapomněla doma a pořád jsem spekulovala, jak vše asi pokračuje. Až tak se mi příběh zaryl do hlavy!
.
Takže o čtivosti textu není pochyb. Střídání dějových linek, postav, spousta přímé řeči... To tu čtivost jen podpořilo
.
Od cca poloviny jsem si začala domýšlet závěr. To mi ale vůbec nevadilo, na mé vlastní postřehy se nabalovaly další stopy a dohromady jsem se raketovým tempem dostala na konec
.
Dítě noci je parádní čtivá kniha se zajímavým příběhem, ze kterého mizí. Ale ten konec? Ten sedl!

evik2710
22.05.2023 4 z 5

Smutný příběh s dobrým koncem

Jurfinka
28.04.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, pěkně napsána, čtivé s dobrým koncem...

Tamirai
14.04.2023 5 z 5

Veľmi dobrý rodinný thriller alebo rodinná dráma. Knižka udržala moju pozornosť od začiatku do konca a čítala sa výborne.

Lexie321
07.04.2023 5 z 5

Kniha bola super. Vrelo odporúčam! Postavy Shanon, Niki, Jacoba a Mii si človek ľahko obľúbil a sledoval ako to s nimi dopadne. Podľa mňa bol príbeh zaujímavý a pútavý od prvej strany.

Kolaloka
05.04.2023 5 z 5

Super oddechovka vyprávěná ze dvou pohledů. Žádný krvák, žádné extrémní napětí, ale čte se sama. Jen teda nerozumím zařazení do žánru literatura pro ženy, pokud je hlavní postavou muž, taky není kniha automaticky považovaná za čtení pro muže. Ale to už je na trošku jinou diskuzi...

stesti.s.knihou
16.03.2023 4 z 5

Dítě noci je dalším fajn oddechovým thrillerem, který přečtete na jeden zátah.
Sharon, důchodkyně žijící v malém domku, se jednoho dne pozdě večer vypraví na zahradu sledovat zatmění měsíce. Během toho si u sousedů všimne něčeho divného. Oknem vidí malou dívku, která takto pozdě večer myje horu nádobí. Sharon si je vědoma toho, že sousedé mají pouze jedno dítě, a sice syna v pubertě. Nedá jí to a začne pátrat, co je malá dívka zač a proč musí po nocích vykonávat domácí práce. Když se k celé situaci přičte ještě velmi zvláštní chování sousedky, u níž se malá dívka nachází, Sharon se rozhodne vypátrat pravdu. Jelikož příslušné úřady do celé věci téměř nezasáhnou, Sharon je odkázána sama na sebe, své schopnosti a pomoc mladé ženy Niki, která se u ní z ničeho nic objeví a potřebuje pomoci
Bavilo mě to, knížku jsem přečetla na dva zátahy. Příběh by se asi přesně tak, jak je napsán, v reálném životě nemohl odehrát, ale nikterak to neubralo na jeho čtivosti.
Pokud hledáte fajn thriller, který se čte snadno a rychle, kromě thrillerové linky má i druhou, velmi lidskou a emotivní, určitě sáhněte po Dítěti noci.

Johana
02.02.2023 5 z 5

Odpočinkové čtení pro ženy, prvotřídní.
Kniha se čte sama, je vážně bezvadně napsaná a chválím i překlad. Co se týče děje: máme tu napínavé příběhy několika žen - různých povah - které se mají důmyslně protnout v tklivém závěru, když je vyřešen případ ztracené holčičky. Bude vás to bavit!

Štítky knihy

pěstounská péče sousedé thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

2018  66%A hvězdy mi daly tebe
2022  82%Dítě noci

Kniha Dítě noci je v

Právě čtených4x
Přečtených252x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených11x
Knihotéce130x
Chystám se číst167x
Chci si koupit59x
dalších seznamech4x