Knihozrousenka Knihozrousenka komentáře u knih

☰ menu

Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Vinston mě se svou OCD baví :)

23.04.2024 4 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Úplně by mi stačily 2 první vraždy. Jako četlo se mi to dobře, ale čím vražd pribyvalo, tim více jsem v tom citila takovej hollywood vibe. Jako kdyby vrazdil nejakej superman, a ne člověk. Moc kombinaci, přičemž Risk mi časem začal připadat víc jak trouba než top vyšetřovatel. A hrozně mě iritovalo jeho chovani v rodině. Napětí bylo, ale s přibývajícími kudrlinkami v příběhu mě opoustela zvědavost. A laserem do očí? To me spíš rozesmálo. I tak ale hodnotim kladně.

23.04.2024 2 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Možné byla chyba začít číst tuto knihu hned po docteni Vražd v Österlenu od Motteho. Protože literárně to byl hroznej propad a první stránky jsem si nebyla jistá, jestli nečtu Lanczovou. Děj se vlekl, všichni byli tak strašně sladcí v těch sourozeneckych poutech, až mi lezli na nervy a sotva se konečně našlo "tamto", bylo celkem jasny, jak to bude dál. Neříkám, že je to špatný. Ale ani nijak skvělý. Je mi líto.

09.04.2024 2 z 5


Pavučina lstí Pavučina lstí Julie Clark

Právě jsem dočetla. Příběh mě bavil, žádná hluchá místa. Doporučuji.

03.03.2024 5 z 5


Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Vážně tohle byla stejná Klabouchová, která napsala U severní zdi? Našla jsem si onu událost, kterou se inspirovala, u nás se o tom moc nepsalo. Styl, který zvolila, mi byl po chvíli opravdu protivný. Nejčastější slova? Penízky, sestřička, bráška a postýlka. Ještě teď mam osypky. Do českého prostředí to nezapadlo, hlášení z tv a novin bylo na sílu. Pochopila jsem, že je to banda debilů, ale chlapcovo vyprávění bylo pořád dokola a byť ta událost jako taková je samozřejmě šílená, bráchové v knížce ve mně emoce nevzbudili. 250 stran e-knihy mi přišlo nekonečných, ke konci jsem četla letmo. Plus, VELKÁ VÝTKA - spousta opravdu šílených chyb v textu. Už jste někdy viděli slovo "tabuly"? Ach jo. Je mi lito, ale za me fakt ne.

27.02.2024


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Knihu jsem přečetla v podstatně na jeden zátah. Četla se krásně, autor psát rozhodně umí. Přesto mě na tom všem něco děsně iritovalo. Tři hlavní hrdinové byli do jednoho magori, nedokázala jsem cítít sympatie ani k jednomu. Plus teda jeste matka. Co se autorovi povedlo, bylo vyvolat ve mně stejný pocit nejistoty, jako v Sarce. Neni to všechno jinak? Nicméně, za mě mohl byt příběh o třetinu kratší, už mě ty neustálé náznaky rozčilovaly a konec mě tudíž ani nijak nepřekvapil. Mysteriozni vložky mě rusily, az budu chtit fantasy, najdu si ho. Ale to je můj problém. Celkově tedy hodnotím vysoko, ptz moje subjektivní dojmy nejsou podstatné, autor napsal dobrou knihu. Takže ano, doporucuji. Hvězd se tentokrát zdrzim.

04.02.2024


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Hanišovou čtu ráda, ale štvou mě konce, které knihám dává. Není to jen Houbařka, kde si konec čtenář má vystavět sám.

20.09.2023 3 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Ufff... Dlouho se mi nestalo, že jsem po docteni knihy několik dní chodila jak tělo bez duše. Silné, dusive, bolave, strašné.

20.09.2023 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Mně absolutně nesedlo zpracování. Vyprávění klouzalo po povrchu, příběh byl neverohodny, postavy plytke, do děje jsem se nedokázala vžít, nikomu jsem nefandila... Velmi slabá kniha o holokaustu, která možná může zafungovat na čtenáře Nového Zélandu, vysokému hodnocení zde se pravdu dost divím.

20.09.2023 1 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Velmi příjemná kniha o místy nepříjemných věcech. Pro mě ujištění, že komunikace v rodině je alfa a omega tohoto mikrosvěta, protože do hlavy si lidé navzájem nevidí a co jeden nějak myslí, druhý úplně jinak chápe. Může to zničit vztahy, život, všechno. Osobně bych někoho tak zatvrzelého jako byl Svatopluk vedle sebe nesnesla. Jsem totiž jeho úplný opak. Jediné, co mě hlavně zpočátku trochu mátlo, byla jména tří důležitých ženských postav. Blanka, Běla, Bohdana, dost se mi holky pletly a těžko říct, proč autorka zvolila zrovna takto. Ale plný počet nedám, protože předpokládám, že A. M. bude psát i dál :-)

PS: s tím srovnáváním s Hanou už běžte do háje, vážení, jste už s tím otravní, je to pod každou další autorčinou knihou. To má psát Hanu pořád dokola?!

20.05.2019 4 z 5


Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Třetí kus od této autorky. Nemyslím si tedy, že jedna hvězda znamená odpad, no nic. Odkládám a již se k této knize nevrátím, absolutně mě neoslovila a hned od začátku mi celý ten spolek byl protivný. Bohužel.

11.05.2019 1 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Jako první jsem četla Je to i můj život a bylo to u mě za tři hvězdy, tohle je ovšem vyšší liga a až na pár drobností nemám co vytknout, a to včetně překladu i korektury, což u JTIMŽ byl dost problém. Je tu hodně věcí k zamyšlení, například jestli fakt nejsem rasista a nebo vlastně jsem, ale odmítám se ztotožnit s debilem, co má na hlavě vytetovanou svastiku. Každopádně téma rasismu je nevyčerpatelné a příběh v knize mě osobně dostal.

10.05.2019 5 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Zajímavé téma a osvěžení mezi všemi detektivkami a příběhy z koncentračních táborů... Každopádně jsem rozpačitá. Doslova na mě dýchal duch amerických filmů, ve kterých je úplně všechno. A to já prostě nerada. Taky mi tam přišly rušivé pasáže o hvězdách a divně vyznívající přemítání jednotlivých postav skoro až o ničem... A například rozjímání o Měsíci, co chtěl svítit i přes den, to byl vyloženě úlet, těžko říct, jestli to tak vyznělo jen díky krkolomnému překladu... Ale co mě štvalo ještě víc - chyby, přátelé! Tu čárka ve větě navíc, tu chybějící... Naoko vs. na oko... I když co já vím, třeba se opravdu dá zvracet na oko... Nicméně, ať jenom nehaním. Jsem matka a jako matka bych tohle nikdy nechtěla řešit. Celkově se to četlo dobře.

03.05.2019 3 z 5


Glencoe Glencoe Charlotte Lyne

Ne, tenhle kus od mé celkem oblíbené autorky mi nesedl. Děj se vleče, opakuje a Sarah se Sandym Ogem mě už pak jen rozčilovali svou zabedněností, nijak výrazně se nevyvíjeli, prostě mi to celkově nesedlo. Můj problém. :-)

18.01.2019 2 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Kouzelná kniha, sedla mi forma i obsah, jen konec mě zklamal, ale to je můj problém. Když jsem si četla u praskajícího ohně, v teple, klidu a míru, cítila jsem velkou vděčnost za svůj život. Příběh byl zajímavě pojatý, válka očima dětí, i těch nevidomých, není vyprávěna často. A sedla mi až tak, že jsem opravdu byla tam, kde hrdinové. Pro mě zásadní kniha. Doporučuji.

28.12.2018 5 z 5


Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Moc krátké! Jinak pěkné, dá - li se téma takto zhodnotit.

13.12.2018 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Není fér srovnávat dílo s Hanou a není fér čekat od Hotýlku něco jí podobného. Sám za sebe je román vydařený a mně se autorka strašně příjemně čte... Rozhodně nezaměnitelný styl! Doporučuji.

31.10.2018 4 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Ještě nedočteno, mám jen puzení tady sdělit, že mi ještě nikdy nebylo fyzicky špatně při čtení knihy. Některé pasáže jsem četla letmo a odvracela zrak, případně jsem pro slzy neviděla. Nevím, jestli seberu sílu a dočtu. Nemohla jsem spát a i dneska se cítím pod psa... Jako matka mám opravdu problém... Nebudu srab, dočtu to, ale je to velká zkouška. Všichni, kteří to peklo přežili, mají můj hluboký obdiv, že byli schopni dál žít...

29.10.2018 5 z 5


Matčiny hříchy Matčiny hříchy Irene Kelly

Že jsou Irové jiný, to se ví. Mydlit se o kousek ostrova ve jménu víry je na pováženou. Taky už podobná témata byla zpracována, např. Bloody Sunday nebo Magdaleniny prádelny a další.
Pro mě silné téma, ovšem příšerně zpracované, a své dokonal překlad. Je to opravdu školní slohovka, kterou navíc jako bych četla při jízdě holým zadkem po schodech. Drc drc drc, nečte se to dobře a musela jsem se ovládat, abych nad překladem nesakrovala nahlas. Velká škoda.

11.10.2018 2 z 5