Anglická zahrada
Komentáře knihy Anglická zahrada
Kniha je jako ta díra. Okamžitě člověka vtáhne a nepustí ho, dokud si neprojde peklem osobních vazeb maloměsta a manipulativních sdělovacích prostředků až do úplného konce. Každá jiskérka naděje je ihned nemilosrdně uhašena a propad do temnoty se stále stupňuje. Tlak na čtenáře je na samé hranici únosnosti.
Velmi krutý a silný příběh, který pro mě byl náročný číst. Doporučuji ho spíše otrlým čtenářům, protože vyprávění očima malého chlapce je nesmírně bolestivé. Jeho otázky, dětská logika i vysvětlení toho, co se kolem něj děje, člověka zasáhnou mnohem víc než pohled dospělého. Kniha zůstává v hlavě ještě dlouho po dočtení.
já jsem si knihu půjčila náhodně podle jména autorky. Vůbec jsem netušila co si půjčuju. Strašná, šílená kniha, co se téma týká. Abych řekla pravdu, neměla jsem odvahu ji přečíst celou. Tak jsem ji "prolétla". Byla jsem zvědavá na konec. Jak se na to přišlo.
Přesto musím dát plný počet. Kdyby nebyla tak děsivá, je napsaná pěkně. Jak to vypráví malý kluk. Úplně slyším vnoučata, jak mi něco vypráví. Tak přesně mluví - chápeš?
Hrůza jak se může něco takového v dnešní době stát.
Po knize jsem pokukovala už nějakou dobu, pak jsem sáhla po audioverzi, která byla skvostně načtena Martinem Písaříkem. Přestože jsem se na knihu těšila a autorčiny knihy mám ráda, nemohu dát plný počet zdejších hvězdiček, a to z několika důvodů.
Ten příběh sám o sobě je drsný, surový a pro mě nepochopitelný hlavně z lidského hlediska. Atmosféra maloměsta, kde ruka ruku myje, honorace si chce za každou cenu, to znamená i za cenu dětského života, udržet fasádu a postavení, je děsivá a odpudivá. Pokud se to ve skutečnosti odehrálo před 20 lety v jižní Itálii, je to o hrůznější.
Rodiče chlapců, ač jsou sociálně níž, mají své vlastní psychické a finanční problémy, nejsou vzorem všech cností, museli vytrpět s ohledem na činnost policie a médií, hrozná muka. Přesto je jejich morální kredit výš, než chování pokrytecké místní smetánky a sousedů, ochotných tvrdit jakýkoli nesmysl a fámu.
Vyprávění příběhu skrze jednoho z chlapců mi nevadilo, možná to bylo tím, že hlas Martina Písaříka se k němu velmi hodil a bylo mi jasné, že nemůže již jít o živou bytost. Spíše mi vadilo používání českých jmen postav, ale asi to mělo svůj důvod...
(SPOILER)
Anglická zahrada mě zklamala. Námět, tedy využití skutečné tragické události z roku 2006 v Itálii, měl potenciál. Tím to ale skončilo. Vyprávění příběhu malým, 11-ti letým, očividně již mrtvým chlapcem, bylo prapodivné. Všechny postavy, které v knize vystupují, jsou naprosto šílené. To mi hlava nebere, že se nenajde jeden jediný odvážný člověk, který se nebojí pravdy? To jsou opravdu všichni zainteresovaní ve vyšetřování tak blbí? To si police neumí najít kamerový záznam z bankomatu? To je dětská psycholožka také tak tupá, že nepozná, jestli 15-tiletá dívka, sestra pohřešovaných bratrů, mluví pravdu o "zneužívání" matčiným partnerem? Prostě to bylo celé divné a naivní. Knihu jsem přečetla za tři dny, ale jenom díky tomu, že jsem většinu pasáží přeskakovala a četla víceméně začátek, pár vět uprostřed a poté konec kapitoly. Zaujal mě až závěr, kdy do jámy spadl třetí chlapec, a události byly osvětleny.
Na Petru Klabouchovou jsem nezanevřela, zkusím jinou její knížku, ale opravdu dám na hodnocení zde na DK, které musí mít alespoň 90 %.
(SPOILER)
Nejdřív jsem myslela, že je to opravdu vše dle pravdy, chování sousedů, dětí atd., ale jak jsem pochopila, základ bylo zmizení a nalezení chlapců. Zbytek je od autorky vymyšlený-co se mohlo stát... ?
Neuvěřitelně mě štvaly pasáže s velkými dětmi a rodiči. Jako přesvědčujte mýho puberťáka, že viděl nebo byl někde jinde, než říká??!! A pokud ty lži teda někoho trápily, tak to měli dát tisku, ne?! Jinak dávám 5 hvězd, zajímavý námět, mluvu 11 letého neřeším, některé jeho postřehy ohledně paní doktorové, debílka atd. byly dost trefné, každý máme někoho takového za souseda, nedej Bože v rodině...
(SPOILER)
Kniha dává koncentrovaně zprávu, že zlu se daří, pokud dobří lidé nic nedělají.
Formát příběhu je hodně nevšední - vyprávěný jedním z chlapců, a to i za dobu, kdy již určitě nebyl živý. Vlastně proč ne, smysl pro fantastično autorka prokázala v knize Ignis fatuus a tady má své místo.
Co však nepobírám, je ten řetěz mlčení, který zapříčinil, že se "podařilo" chlapce nehledat tam, kde byli. Něco jsem si načetla o událostech v Itálii, které byly inspirací, ne tolik, abych dokázala říct, co už je autorská licence P. Klabouchové a co se tehdy stalo.
Příběh, jeho formát a vlastně i obsah mi úplně nesedly. Spíš než detektivkou by mohl být psychologickým románem - pohledem do nitra těch, kteří se rozhodli s ohledem na vlastní zájmy nepomoci a je jedno, jestli mlčením, nekonáním nebo dokonce aktivním skrýváním stop a bráněním vyšetřování. Do jisté míry bych je dokázala pochopit, ale ta míra s jistotou končí právě tam, kde začíná ohrožení života.
Pocity velmi smíšené. Příběh je krutý, velmi. Celou dobu jsem měl pocit naprosté bezmoci. Příběh je založený na reálné události, ale jinde, a vyprávěný jedním z chlapců. Zdařilé. Ale v českých reáliích mi to prostě moc nesedělo. Alkoholik se ze závislosti tak snadno nedostane. A psychicky nemocná matka také ne. Takový strach v městečku a v Čechách, že by se nic neprosáklo a nevykecalo? Chvíli jsem měl pocit, že je dcera Marie nějak divně zaměňována za sestru bratrů. O té na začátku nebylo nic řečeno a později mi přišla divně zapojená. A divné střídání chlapců u matky s Mikulášem a u otce. Nějak jsem to nepobíral.
(SPOILER)
Velké zklamání. Jednu hvězdičku dávám za inspiraci reálným příběhem. Ostatní tu už zmíněno bylo, tak to shrnu:
- Příběh vypráví jedenáctiletý chlapec (oběť), ovšem jeho jazyk odpovídá asi tak pětiletému dítěti. Všechny ty srdíčka, dušičky, penízky, spinkání, slepičky atd. mi leží v hlavě ještě teď.
- Příběh (založený na případu, který se odehrál v Itálii) zasazený do českých reálií nefunguje. Snad ani v divokých 90. letech policie nepostupovala tak amatérsky a různé komploty a spiknutí nedokázaly zahrnout celou vesnici. Nedokážu si třeba představit, že by policie zvládla několikrát zatknout, uvěznit a znovu propustit podezřelého otce bez jakýchkoliv důkazů. Že by se pachatelům podařilo uplatit nebo vydírat všechny svědky. A rádoby zprávy z tisku jsou použitým jazykem taky "mimo mísu".
- Mraky klišé, jejichž účelem asi je nenechat čtenáře na pochybách, jestli je postava "klaďas" nebo "záporák". Takže matka, která přesvědčí nezletilého syna, aby na policii křivě vypovídal, je samozřejmě prostitutka, která si nakonec vezme klienta neboli "pána s bílým BMW". Vesnická elita (starosta, doktor, hoteliér) je bohatá a samozřejmě zkorumpovaná, nemyslí na nic jiného než na své zájmy. Pan farář sice kritizuje v kázání chování postižené rodiny, ale sám má máslo na hlavě... atd. A samozřejmě, rodina postižená ztrátou dvou dětí je sice chudá, ale zase se všichni milují, a když ne, tak za to může skutečnost, že tatínka a maminku vyhodili z práce. Zatímco "záporácká" rodina pana doktora sice navenek žije spořádaně a v blahobytu, ale vztahy v rodině jsou prohnilé a vzájemně se nenávidí.
Nedoporučuji.
Kniha mě značně vykolejila. Trpící děti a naprostý vrchol nelidství. Nechce se mi věřit , že se něco podobného mohlo někde stát a přitom vím, že tyto bestiální hlubiny se v člověku skrývají a stačí málo, aby se projevily. Za mě děsivé.
Musela jsem si to kouskovat. Vůbec se to nečetlo snadno zvláště, když vím, že Česká republika to umí ještě líp.
Falešné důkazy, křivé obvinění a davový strach.
Zlo vyhrává pokud dav mlčí. Poucme se z této knihy dokud je ještě čas.
Od autorky jsem zatím četla pouze povídky, takže začít tímto románem mi přišlo jako dobrá volba. Ale to bylo tedy opravdu tíživé a smutné čtení. Jak chlapci dopadnou jsem díky internetu věděla, o to těžší čtení bylo. Od autorky si ráda přečtu něco dalšího z její tvorby, ale určitě to nebude hned.
Petra Klabouchová si vzala za námět skutečnou událost z italské anglické zahrady a naroubovala na ni svůj český příběh, kterým umožňuje svým čtenářům, aby se na tuto nevyřešenou záležitost podívali z jejího úhlu pohledu. A udělala to takovým způsobem, že jsem její text četl opět velmi nerad (protože mi až příliš často vytáčel budíky do červených hodnot), ale zároveň jsem se od něj nemohl odtrhnout. Ona totiž autorka píše setsakra dobře.
V už před delším časem přečtené Zlodějce knih byla vypravěčkou Smrt a vzpomněl jsem si na ni proto, že mě Anglickou zahradou vedl podobně zvláštní průvodce. A z jeho slov mě nejednou mrazilo v zádech.
Bylo zvláštní, jak u mě od jisté chvíle ustoupil příběh obou chlapců do pozadí a jak se mi skoro vařila krev z toho hnusu, který se na něj nabalil. U nás se vehementně odsuzují zločiny, jichž se dopouštěli nacisté a komunisté (proti čemuž nic nemám), ale přijde mi k zblití, že se lidé málokdy zamyslí nad tím, co v současnosti sami provádějí ze své zpozaklávesnicové anonymity. Některým možná ani nedochází, co mohou způsobit tím, že po někom virtuálně hodí špínu; je tady ale mnohem víc těch, kteří si velmi dobře uvědomují, že mohou lidem zničit život, a dokonce si to užívají. Kniha mě navíc utvrdila i v názoru, že už u nás máme jen málo skutečných novinářů a převládají bulvární pisálkové a reportéři obou pohlaví (ano obou, jsem holt fosil), kteří se v honbě za senzací neštítí snad vůbec ničeho.
Anglickou zahradou jsem proletěl jako sekačka s pojezdem, jsem si ale naprosto jistý, že ve mně budou pocity, které autorka vzbudila, ještě dlouho doznívat. Petra Klabouchová tyto příběhy opravdu umí a dokáže nastavit lidské společnosti zrcadlo, vedle něhož vypadá obraz, na který se občas chodil dívat Dorian Gray jako dětská omalovánka.
Skvěle napsáno, doporučuji a moc se mi líbilo, že autorka ponechala všem obětem jejich skutečné iniciály.
Jako mamince se mi tento příběh četl velmi těžko a věta, že je to dle skutečných událostí tomu přidala ještě další tunu. Ale příběh opět skvěle zpracovaný.
Tak to byla síla. Dávám 4 hvězdy, jednu ubírám za morbidnost. Teď si musím poslechnout něco normálního.
(SPOILER)
Autorku sleduju již nějakou dobu na fb a konečně jsem se dostala i k její tvorbě. :-)
Musím říct, že na začátku jsem udělala obrovskou chybu, když jsem mrkla na net na inspirační příběh, na jehož základě vznikla tato knížka.
Při čtení mi tudíž bylo neskutečně smutno, protože jsem věděla, jak příběh dopadne...
Vůbec mi nevadilo, že příběh vypráví klučina, který se ocitl na místě, odkud není v podstatě návratu. O to více byla kniha srdceryvnější.
Při čtení některých scén jsem pomalu ani nedýchala, bylo mi tak strašně zle z chování lidí k rodině, která se ocitla úplně na dně.
Otáčela jsem stránku za stránkou a tak strašně moc jsem doufala za jiskřičku naděje...
Příběh plný bolesti a zmaru, o to více krutější, že je sepsán na základě skutečné události.
A já si říkám, kolik ztracených dětí se nenašlo díky liknavosti a lhostejnosti okolí a důležitých osob!
Vůbec mi, jako mnohým zde, nevadilo, že příběh vypráví jeden z chlapců. Naopak, dostává tím hloubku a rozměr. A že to byla opravdu síla, je patrné už po přečtení jména autorky, která je vždy zárukou kvality.
Velmi sugestivní.
Autorka zvolila netradiční literární postup vyprávění, který mě absolutně pohltil. Staví čtenáře do role bezmocného pozorovatele a ten kontrast mezi dětskou nevinností a krutou realitou vytváří obrovské emoce.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
české detektivky a krimi psychologické thrillery skutečné kriminální případy podle skutečných událostí zmizení dětíPetra Klabouchová také napsal(a)
| 2023 | U severní zdi |
- PETRA KLABOUCHOVÁ - ANGLICKÁ ZAHRADA / Jitka Králová, meziženami.cz

85 %
72 %

Anglická zahrada
(SPOILER) Knihu hodnotit nebudu. Nedočetla jsem ji. Autorka události z pohledu dítěte napsala dobře, sugestivně. Bylo to velmi smutné a já doufala v alespoň částečně šťastný konec. Nalistovala jsem však závěr knihy a... . Kniha vůbec není špatná, jen moc, moc smutná.