Glencoe

Glencoe https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223704/mid_glencoe-223704.jpg 4 48 14

Strhující historický román. Skotsko na sklonku 17. století. Sandy Og z klanu MacDonaldů si přiveze do údolí Glencoe nevěstu – mladičkou Sarah ze znepřáteleného klanu Campbellů. V Glencoe však ženy Sarah opovrhují a Sandy Og je považován za slabocha. Když vypukne povstání proti novému králi, uchvatiteli trůnu, vztah mezi klany se vyostří a nakonec dojde k události, která je v paměti Skotska dodnes živá – k masakru v Glencoe. Baladický, mistrně napsaný příběh o lásce a nenávisti, o věrnosti a zradě.... celý text

SumýšIrena
SumýšIrena
07.11.2022 1 z 5

Kniha mě hodně zklamala. Do čtení jsem se musela nutit. Asi mi nesedí autorčin styl - detailně popisovaná krajina a v dějové linii je hodně věcí jen naznačených.

Wiolinka
Wiolinka
16.08.2022 3 z 5

Očekávání bylo veliké, četla jsem hned po příjezdu za Skotska (Glen Coe jsem navštívila), a byla jsem zklamaná. Počeštěná jména pro nás milovníky knížek Outlander hrozný. Změt jmen dějových linek.. Dávám 3 hvězdy kvůli Skotsku.


KláraHunčarová
KláraHunčarová
20.04.2020 5 z 5

Ze začátku lehce zmatená, je zde velké množství postav. Po nějaké chvíli jsem se už začetla a skvěle si knížku užila.

Tesset
Tesset
18.04.2020 2 z 5

Dvě hvězdy jen za to, že to bylo podle skutečné události, celkem přesně popsáno a očividně založeno na řádném výzkumu. Jinak za mě strašně nudně napsáno, rozhovory a myšlenkové pochody postav mi někdy přišly až nesmyslné. Některé časti byly peo příběh i celkem zbytečné. Škoda, skotskou historii mám ráda, navíc knihy, kde si dá autor práci se zjišťováním skutečnosti oceňuju a kolikrát si z nich člověk pamatuje víc než z literatury faktu, ale tohle mi prostě nesedlo.

Knihozrousenka
Knihozrousenka
18.01.2019 2 z 5

Ne, tenhle kus od mé celkem oblíbené autorky mi nesedl. Děj se vleče, opakuje a Sarah se Sandym Ogem mě už pak jen rozčilovali svou zabedněností, nijak výrazně se nevyvíjeli, prostě mi to celkově nesedlo. Můj problém. :-)

quendery
quendery
01.03.2018 5 z 5

Stačilo by napsat dvě slova - úžasný román. Musím ale přece jen dodat, čím mi tahle kniha učarovala. Je to strhující příběh neobyčejných obyčejných lidí ze skotské Vysočiny, plný soucitu i nenávisti, lásky i vzdoru, hrdinství, zbabělosti, slabosti, ale i úcty k tradicím, životní síly, schopnosti přežít........ je napsán takových způsobem, že čtenář stránku po stránce musí jejich příběh prožívat s nimi. Dalo by se toho napsat ještě mnohem více..... ale není to třeba. Kdo si knihu přečte, pochopí. Za mě pět hvězdiček pro hodnocení nestačí.

RiverSong
RiverSong
24.08.2016 5 z 5

Knihy tohoto typu jsou mi více než sympatické. Na postavách se mi líbilo, že to prostě všichni byli lidé. Žádní svalnatí hrdinové, ani naopak uťápnutí chudáčci, ale obyčejní lidé, kteří mají slabé i silné stránky a beze studu projeví slabosti. Na další knihy se těším

akdar72
akdar72
29.02.2016 5 z 5

Román plný odvahy, síly, hrdosti, zloby a lásky....V první polovině jsem se trochu ztrácela, druhou jsem přečetla jedním dechem.

lenkaknel
lenkaknel
05.02.2016

Veliké, převeliké zklamání... Kniha má sice nádhernou obálku, ale to je tak asi jediné, co se mi na ní líbilo. Nevím, zda za to můžou hodně nesympatické postavy, nečtivost (nevím, jak jinak to nazvat), nebo pro mě evidentně nezajímavé téma, historické období... Nechce se mi věřit, že knihu napsala stejná autorka jako Kainovo dědictví. Končím na str. 126 a vracet se k ní nebudu.

orinka3
orinka3
02.12.2015

A já si lámu hlavu, proč se pořád nemůžu začíst...asi máte pravdu vy, kteří kritizujete mizerný překlad. Bohužel, máte pravdu, knihu to poškozuje.

Kamiliana
Kamiliana
08.11.2015 2 z 5

A tolik jsem se těšila!!! Překrásná obálka, zajímavý námět ALE úděsný překlad a editorsky velice "odfláknuto"...spousta překlepů, špatných koncovek. Překlady z němčiny bývají poněkud těžkopádné, tady nevíte, zda je původní jazyk až tak lyrický, nebo překlad tak nelogický (přikláním se k tomu druhému). Osobně jsem byla překvapena obsahem... historický román ano, ale na základě skutečných událostí, takže válčení horalů a brutální pokus zcela vyhladit jeden klan na Vysočině, nečekejte romantiku, ani oddechové čtení. Kvůli obsahu i nečtivé češtině se docela nadřete. (A navíc mě překvapilo, že horalové žili ještě v 18. století tak, jak v době Williama Wallace ve století 13.)

K-k
K-k
10.10.2015

Kniha je VELMI SPATNE prelozena! Napr.veta "Jenze pak nastal porod, jeste nez dite a s nim vsechny ty sny dozraly"
Kniha se kvuli tomu necte dobre. Skoda...

Ranuncul
Ranuncul
23.04.2015 1 z 5

Pro mě zklamání.Tak dobrý nápad a tak aspoň pro mě špatně zpracovaný.Ani jedna sympatická postava.

Toupeira
Toupeira
13.04.2015 5 z 5

Plně souhlasím s popisem k románu "strhující a mistrně napsaný". Tento úsek skotských dějin poznáváme prostřednictvím příběhů několika rodin horalů osídlujících hluboká údolí skotské Vysočiny. Fascinoval mne smyl těchto lidí pro čest, byli pro ni ochotni prolít svou krev i položit život. Zamýšlím se, kam se tato vlastnost zatoulala, co znamená slovo "čest" v dnešní moderní době? Skvělá kniha, vřele doporučuji!