Zahrada mrtvých duší

Zahrada mrtvých duší https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493058/bmid_zahrada-mrtvych-dusi-hzx-493058.jpg 4 339 105

Příběh rodinného tajemství, jež mělo zůstat pohřbeno Markovým světem se po náhlé smrti otce rozprostře nicota. Podivný vzkaz jako ze záhrobí ovšem mladého malíře vytrhne z letargie: vypadá to, že pouze jeho sestra Šárka, kterou už roky neviděl, zná pravé důvody rodinného neštěstí. Najít ji přesto nebude snadné. Sama se ukrývá v hlubokých lesích, kde ji uvěznila vlastní minulost. Ta, kterou jejich otec vidí docela jinak než všichni ostatní.... celý text

Přidat komentář

PetK
06.04.2024 4 z 5

Těžké téma, pro mě je kniha především o tom, jak naše vědomí, nevědomí a nevědomost může ovlivnit nás život. Nebo jak si vědomě překrucujeme realitu a přizpůsobujeme ji k obrazu svému.
Nejsem si jistá, jestli jsem úplně přesně pochytila všechny časové roviny, ale ve výsledku se to spojilo. Taky úplně nemusím magický realismus, ale taky ho byla ještě únosná míra.

Souteska
01.04.2024 5 z 5

Nejvyšší laťka za mnou čtené knihy v roce 2023.
Absolutně mě to dostalo. Profláklé téma, ale zajímavě zpracované, postavy mi přišly věrohodné, pozitivně i negativně. Jak může zdánlivě "kultivovaný" člověk být zárověň úchylný magor. A jak mohou být rodiče nepochopitelně neteční k trápení svých dětí. Světlou stránkou příběhu byla vůle a odvaha sourozenců dobrat se pravdy a vzájemně si pomoct, oba mi byli moc sympatičtí a dodali knize pozitivního ducha i přes tak těžký příběh.


Lenkahaha
31.03.2024 5 z 5

Mistrovsky napsané, přečteno jedním dechem.

VetDejvid
14.03.2024 4 z 5

Veľmi príjemné čítanie, napínavé a štýl písania mi vyhovoval. Oceňuem QR kód na Spotify playlist a taktiež vizuál knižky. V príbehu pomedzi dejovú linku autor čitateľa poteší mnohými dobrými myšlienkami a bavili ma aj odkazy na iné literárne diela, ktoré k príbehu pasovali a dotvárali atmosféru. Určite si do budúcna rád prečítam aj iné knihy, ak sa dočkáme. Plné 5/5 nedávam len kvoli koncu, kedy sa už dá pomerne skoro odhadnúť, čo sa stane a niektoré časti zbytočne dlho odďalujú očakávaný koniec. Inak veľký talent, poklona.

bosorka
12.03.2024 3 z 5

Kniha, u níž velmi záhy zjistíte, kam se bude ubírat. A pak čtete, protože si říkáte, co kdyby to nebylo tak přímočaře jasné, co když to nakonec bude jinak, než si celou dobu myslíme. Jenže není. Tak pak čteme a sledujeme jen to, jak se k rodinnému tajemství propracovávají pomalu ale jistě jednotliví zúčastnění. A možná nám to připadá zbytečně natahované. A místy vlastně poměrně nepravděpodobné chování jednotlivých postav (zvlášť tedy Šárčino).
Jak už někteří poznamenali, podobná témata máme poslední dobou servírovaná jak oblíbené jídlo v hospodách, takový smažák české literatury. A musím říct, že když jsem se v příběhu dostala velmi záhy k místu, kde mi začlo svítat, kam půjde dál, ztratila jsem chuť. Stejně, jako jsem už přejedená smažáku, tak se mi ani tady nechtělo pokračovat.
K pokračování mě přiměl vytříbený autorův styl, píše pěkně, slušně pojal jednotlivé osoby, kterým všem třem dal do vínku typický jazyk a styl. Zároveň je to z jeho strany jakási pocta klasické literatuře, kdy smeká před velkými literárními díly a stejně jako táta pro Šárku udělal především to, že ji naučil milovat knihy, se možná i Boček snaží o totéž pro své čtenáře ( i když s Psohlavci by mě fakt asi nepřesvědčil).

Ocásek
10.03.2024 3 z 5

Příběh rodinného tajemství, které mělo zůstat pohřbeno.
Markovi zemře otec. Podivný vzkaz v něm vzbudí podezření, že všechno není takové, jaké se celou dobu zdálo. Jediný, kdo by mohl Markovi pomoct zjistit pravdu je jeho sestra Šárka, kterou už roky neviděl.
Kniha má skvělý začátek. Líbilo se mi retrospektivní vyprávění hned ze tří pohledů - Marka, Šárky a jejich otce, které se později krásně spojí v jedno.
Bohužel po slibném začátku mi pak příběh přišel zbytečně protahovaný. Bylo to jako nekonečná hra na schovávanou, kde se toho zase tak moc neděje, takže jsem se do čtení musela trochu nutit.
Závěr byl očekávaný, ale přesto mě dokázal šokovat.
Hvězdičku navíc dávám i za krásné grafické provedení, které dokáže upoutat pozornost. Retropapír, modré písmo a krásné ilustrace.
Bohužel jsem ale od příběhu po všech těch nadšených recenzí čekala mnohem víc, ale vyloženě zklamaná také nejsem. Pokud máte rádi rodinná tajemství a silné psychologické vyprávění, tak tohle je knížka přesně pro vás.

3,5/5

Clair16
01.03.2024 3 z 5

Lukáš Boček píše s radostí. Dvě z postav vyprávějí sympaticky civilně, třetí snad až příliš strojeně, což se ale dá přičítat jeho psychopatické osobnosti. Nejméně pochopitelná je ovšem postava matky, ledové královny, která v černých kostýmcích prodává květiny, a doma, pokud nepije, okopává záhonky, přičemž všechno a všichni jsou jí dokonale lhostejní. Lidé se vztahem v přírodě tak prkenní nebývají, a tak věřím, že jde jen o literární fikci – protože pokud by měla coby rodič předobraz v reálném životě, udělila bych autorovi rovnou 30 hvězdiček za to, že přečkal dětství, a dál už nehodnotila.
Příběh sourozeneckého pátrání po rodinném tajemství je vystavěný tak, aby neztrácel napětí. A atmosféra je někdy tak přesvědčivá, že mi naskakovala husí kůže.
Kromě obrázků je kniha doplněna také hudebním podkresem, nabízí playlist ke stažení. Nevyhýbá se literárním odkazům, ale ty zůstávají školní – možná je určená především mladým čtenářům? Tomu by nasvědčovalo i závěrečné hledání „pokladů“, kterých je najednou až příliš a schovávají se trochu ne(eko)logicky. Zatímco zápisky různí vypravěči balí do igelitu a nechávají v zemi, plasty naopak pálí, u skrýší se navíc opakovaně potkávají i míjejí...
Ale nenudila jsem se. A přeju hodně štěstí.

Hrnca
20.02.2024 5 z 5

I přes střídání vypravěčů byla tíživá atmosféra cítit téměř od začátku. Moderním jazykem krásně napsáno.

1alena1
05.02.2024 5 z 5

Kniha smutná, těžká, ale výborně napsaná. Přestože se píše o věcech nepěkných, chování dospělých mi zde přijde zrůdné a kdykoli jsou "oběti" tohoto nezdravého chování "rodičů" děti, je to pro mě neskutečně tíživé. Jsem přesvědčena, že každé dítě by mělo mít stejnou startovní čáru a to je vyrůstat v láskyplném prostředí, což je utopie.
Celou dobu jsem tušila a předvídala, kudy se děj vyvine, přesto jsem se snažila věřit, že alespoň něco kladného najdu v životě tak zvláštní rodiny. Snad jen hezký vztah a lásku mezi sourozenci.
Že jednotlivé kapitoly byly střídavě vyprávěné očima jednotlivých postav bylo zajímavé.

lulucinax
04.02.2024 5 z 5

Už dlouho jsem si chtěla přečíst tuto knihu, protože jsem na ni četla jen samé skvělé recenze a má vysoká hodnocení a musím říct, že zcela oprávněně. Přestože jsem tedy měla vysoká očekávání, jsem nadšená. Moc se mi líbilo, jak autor téma zpracoval a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Brzy jsem odhalila, kam příběh směřuje a nebylo mi z něj dobře.
Kniha jako taková byla napsaná skvěle a velmi čtivě. Vyvolala ve mně řadu emocí a jejich rodiče jsem nenáviděla od začátku knihy.
Jak může být matka ohledně svých dětí tak nečinná?

Knihozrousenka
04.02.2024

Knihu jsem přečetla v podstatně na jeden zátah. Četla se krásně, autor psát rozhodně umí. Přesto mě na tom všem něco děsně iritovalo. Tři hlavní hrdinové byli do jednoho magori, nedokázala jsem cítít sympatie ani k jednomu. Plus teda jeste matka. Co se autorovi povedlo, bylo vyvolat ve mně stejný pocit nejistoty, jako v Sarce. Neni to všechno jinak? Nicméně, za mě mohl byt příběh o třetinu kratší, už mě ty neustálé náznaky rozčilovaly a konec mě tudíž ani nijak nepřekvapil. Mysteriozni vložky mě rusily, az budu chtit fantasy, najdu si ho. Ale to je můj problém. Celkově tedy hodnotím vysoko, ptz moje subjektivní dojmy nejsou podstatné, autor napsal dobrou knihu. Takže ano, doporucuji. Hvězd se tentokrát zdrzim.

sumcicka
12.01.2024

(SPOILER) Kombinace Houbařky a Rekonstrukce, jen lépe/poetičtěji napsaná a s prvky magického realismu. Ani tak jsem ale knihu, kvůli zpracovávanému tématu, nedočetla. Už v listopadu jsem se cítila podvedená u Dvořákové s Pláňaty, v prosinci jsem ze stejného důvodu nedočetla Houbařku od Hanišové a teď odkládám i Zahradu mrtvých duší. Chápu, že se jedná o téma důležité, nicméně české autorky (a nyní již i autoři) ve mně zanechávají dojem, že sexuálně zneužívané musí být každé druhé dítě. A pokud namítáte, že si za to můžu sama svým výběrem literatury, pak musím odpovědět, že čeští autoři snad už o ničem jiném ani nepíšou, aneb sexuální zneužívání is the new vyrovnávání se s minulostí (Němci, komunismus...).

MegaH
07.01.2024 5 z 5

Kniha zabývající se těžkým tématem, avšak zpracovaná nejnevinněji jak jen to lze. Odkrývání dávného rodinného tajemství pomocí neucelených vzpomínek ukrytých za povlávajícím závojem času. Střídáním úhlů tří postav, pátráním a i díky deníkovým zápiskům se vám v závěru naskytne kompletní výhled na tuto rodinnou tragédii. Atmosféra knihy je plná neurčitosti, snových výjevů a tušení, které vás na konečné propojení příběhu připravuje, a stejně vám po dočtení zůstane na jazyku hořká pachuť a nějaké otázky... Doporučuji.

Breberuše
02.01.2024 4 z 5

Už profláknuté téma, které je pojato velmi originálně se svěžím větříkem napínavosti. Knihu jsem přečetla velmi rychle, protože jsem už chtěla vědět, o co tady teda sakra jde. Je to velmi dobře zpracované a čtivé.

Ristridin
31.12.2023 5 z 5

S tématem, které je popsáno v této knize, se v poslední době mezi autory roztrhnul pytel. Jinde je prostě jednoduše a na férovku popsáno a je to samo o sobě šokující. Pojetí v této knize je ale úplně jiné. Velice citlivě a přes postupné odkrývání uvažování tří hlavních postav. Psychologický román s dejme tomu detektivními prvky a trochou fantasy (které ale příběh nekazí, působí to magicky). Souvislosti se navzájem odhalují a ač závěr člověk čeká, je to až do konce skvělé čtení, ikdyž smutné.
Grafické zpracování všech románů z edice Tvář navíc vždy čtení umocní. Má veliký smysl řešit knihy i ilustračně. Nebo alespoň zajímavou vazbou.

Runinka
25.12.2023 4 z 5

Knížka o jednom rodinném tajemství,které postupně vyplyne na povrch.

Keitinka
26.11.2023 5 z 5

Každá kniha ve mě zanechá nějaký dojem. Ať je to romance,fantasy nebo thriller, vždycky to ve mě zanechá nějakou stopu a chvíli po precteni nad knihou přemýšlím...ale u této knihy se ta rezonance, co ve mě zůstala, stala delší, intenzivnější a zaryla se mi do mysli tak, že se mi najednou nechce číst nic jineho, protože prostě tohle bylo tak emočně vyčerpávající, tak strhující, že mě to donutilo dát si literární pauzu. A ne, tohle není negativní recenze. Tohle je sakra hodně pozitivní recenze. Tak složité, těžké a depresivní téma napsané tak neuvěřitelně čtivě a vlastně chytlave..Děkuji autorovi za tento knižní zážitek.

Janina2609
23.11.2023 5 z 5

“Když vám někdo ubližuje rozumem, když naplánuje zradu, co se k vám roky plazí, aby vás nakonec úplně zardousila, bolest se prohlubuje."

Tuhle knihu jsem vůbec neznala a všimla jsem si její doporučení v komentáři @martineden (děkuji). Od první do poslední stránky skvělé, téma tíživé, musela jsem si dávat pauzy, abych vstřebala přečtené. Autor vhodně použil náhled všech aktérů, rozbor jejich pocitů je dokonalý. Perfektní je také autorova práce se slovy i atmosféra prostředí, ve kterém se odehrává.

Romča11
13.11.2023 5 z 5

Kniha, která vám vezme dech. Vezme vám dech tím, jak citlivě a poutavě vám podá takové silné a těžké téma, kterému se věnuje.
Tahle kniha mě opravdu dostala. Sice jsem od začátku tušila, kam příběh směřuje, ale to, že je kniha z části detektivka a ta cesta, jakou rodinné tajemství objevovaly samy postavy v knize, bylo skvělé.
Příběh knihy je úžasně zpracovaný, i když jeho hlavní téma je nesmírně těžké. Často jsem se nedokázala odtrhnout, jindy byly scény natolik těžké, že jsem musela knihu odložit.
Hlavní téma knihy, to děsivé rodinné tajemství, které mnoha postavám zničilo život je skoro celou knihu podáváno v náznacích a citlivě, ale když to příběh vyžaduje, je odhaleno ve své syrové nahotě a to naprosto skvěle.
Autorova práce s pocity byla naprosto geniální. Dokázala jsem se do postav snadno vžít, soucítit s nimi, jiné nenávidět a celkově ve mně příběh vzbuzoval mnoho emocí. Zároveň k tomu je naprosto geniální i autorova práce se slovy, která příběh tak změkčuje a podává jemněji.
Postavy jsou vybrány a vykresleny naprosto skvěle. Hodně se mi líbilo, jak byl samotný příběh vyprávěný z více úhlů pohledu a jak je díky tomu vidět, že lidé mohou tu samou věc vnímat úplně jinak.
Celkově jsem si tuhle knihu zamilovala pro to, jak moc skvěle je napsaná. Tahle kniha vás rozerve, ale nebudete toho litovat.

Shaxx
08.11.2023 5 z 5

Výborný debut. Styl psaní mě neskutečně bavil, atmosféra je naprosto skvělá – melancholie a nostalgie jdou ruku v ruce, je to nasycené emocemi, které rezonují i po dočtení. I přes to, že se velmi rychle ukáže, jakým směrem bude příběh mířit (odhalení tajemství), tempo je pozvolné a střídá pohledy tří členů rodiny, včetně nedávno zesnulého otce rodiny. Jeho kapitoly, zejména v pozdější části knihy, mě velmi zajímaly, přinášely náhled do mysli, která pro běžně smýšlejícího jedince není zrovna pochopitelná a autorovi se podařilo tuhle část zvládnout na jedničku. Je smutným faktem denní reality, že problém (jak obyčejně nicneříkající a ploché se tohle slovo zdá vůči skutečnosti), který v příběhu rodinu rozerval na kusy, je bohužel v rodinném kruhu častější, než by se mohlo zdát a vzniká tak spoustu pochroumaných duší, které si to nesou po celý život. Ústřední postavy působily přirozeně, stejně tak dialogy, které ano – mnohdy byly takové „literární“, aneb neumím si moc dobře představit, že by probíhaly v reálném životě mezi dvěma osobami, ale i tak mi nepřišly křečovité a prostě to tam sedlo. Grafická úprava knihy je jedním slovem bomba – od obálky, až po vnitřní ilustrace. Budu se těšit na další knihu od autora.