Kiť Kať Kiť Kať komentáře u knih

☰ menu

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Začalo to asi před rokem... Koupila jsem si knihu Zlodějka knih, slyšela jsem na to jen samé ovace, už se dokonce točí film, je to bomba, Zusak je nová literární modla... dokonce i na stránkách Databáze knih jsem četla o knize převážně jen samé superlativy. Tak jsem tedy neváhala a dala se do čtení.


Tenkrát jsem pochopila, že je to kniha, která je skvělá, příběh je krásný, milý, jednoduchý, ačkoliv tématika je krutá, krvavá a děsivá... Ale zároveň jsem si uvědomila, že to je ten druh čtiva, na který musíte mít jednoduše náladu.


Nesnažím se tu naznačit, že vzhledem ke skutečnosti, že příběh je vyprávěn smrtkou, bychom museli mít nějakou depresi, nebo že musíme mít ve svém rodokmenu zrovna někoho, k jehož jménu jsme před nedávnem připsali křížek s datumem úmrtí, nebo že snad sami musíme uvažovat nad sebevraždou nebo smrtí celkově... Asi je to individuální, ale domnívám se, že k této knize bychom měli přičichnout ve chvíli, kdy prostě bereme smrt jako samozřejmost, jako něco, co se nám stejně nevyhne a tudíž ani nemá cenu se jí bát.


Knihu jsem četla asi měsíc a po asi 150 stránkách ji odložila zhruba na dalších deset, protože jsem jednoduše necítila, že mám z knihy ten pravý požitek, ale ne kvůli příběhu, ale kvůli sobě... a když jsem se k ní před nedávnem vrátila, tak jsem si ji nadmíru užila a dokonce mi díky ní ukáplo i pár slz.


Vřele doporučuji.

24.02.2016 5 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

V životě by mě nenapadlo, že by zrovna Robert Merle byl schopný napsat post-apokalyptický sci-fi román (někdo dokonce tvrdí, že utopistický, ačkoliv to mi nepřijde jako správné označení – nechápu, co je utopického na tom, že už v dnešní době lidstvo musí prakticky bojovat o své přežití na zemi, přičemž většina z nás ani neví, nebo spíše ignoruje, že jsme na tom jako lidská rasa poměrně bídně, co se zachování druhu týče – a co si budeme povídat, Greenpeace nás fakt nespasí, věda se věčně zneužívá k nesprávným účelům, většina vlád radši investuje do armády a vojenských zdrojů, místo toho aby podporovaly vědu, výzkum, obnovování nebo nacházení nových zdrojů energie, obživy apod.).

Sama jsem asi velký ignorant, když jsem si myslela, že Robert Merle je schopen psát jen obsáhlá historická díla (viz. sága Dědictví otců).

Asi i proto jsem tak mile překvapena z tak skvělého díla, které se mi dostalo do rukou a které jsem zhltala během pěti dnů jako malinu.

Merleho literární styl mě opravdu uchvátil, ty slovní obraty...

Dějově jsem se příběhu nemohla nabažit, některé postavy mi přirostly k srdci (Miette a Momo), u jiných jsem slabůstky a kazy na kráse jejich povahových rysů tolerovala (viz. Emmanuel, Menou), některé mě vyloženě bavily (Peyssou, Catie), některé jsem nesnášela (falešného faráře z La Roque), některé jsem nechápala (Evelyna anebo spíš její a Emmanuelův vztah)... některé mě šokovaly (Collin)... Některé jsem téměř oplakala.

Kniha, kde lidská rasa začíná od začátku, kde musí ustoupit klasické vzorce lidského chování před instinktem přežití, kde principy monogamie a svátosti manželské ustupují do pozadí, jelikož jsou ve společnosti hradního osazenstva s převahou mužů prakticky neudržitelné... příběh, v němž by vás asi ani nenapadlo, že za daných okolností má člověk ještě tendenci řešit otázky náboženství (anebo je tomu právě naopak?).

09.02.2016 5 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Koncept příběhu byl rozhodně ojedinělý (já jsem tedy knihu na žádné podobné téma nečetla, možná je to pro mě znamení, že bych si v této oblasti měla rozšířit svoje obzory).

Staří Bohové utíkající do Ameriky s imigranty, vlečeni v želízkách spolu s otroky, vyhnáni okolnostmi snad za lepší budoucností... Putující v myšlenkách, ideích, dopravázející naděje lidské rasy.

Staří Bohové bojující za své přežití v lidském povědomí, bránící se vyhynutí a uvržení ve věčné zapomnění.

Staří Bohové a jejich střet s novými Bohy (médii, Internetem...), blížící se bitva...

To a mnohem více čtenáře utvrdí v tom, že ho čeká napínavá četba. Nechci říct, že by snad kniha nenaplnila mé očekávání, opravdu jsem si ji užila, ale konec byl trochu plitký, obzvláště pak vyústění samotné bitvy. Ale ke klidu mé duše se aspoň autor neopomněl vrátit k záhadě mizejících dětí v Lakeside.

Kniha určitě stojí za přečtení, jen si myslím, že takový příběh si zaslouží dramatičtější ukončení. Nakonec i ten Czernobog vyměkl

02.02.2016 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Nejak nemuzu uverit tomu, ze saga o Zaklinaci je u konce. Zakonceni ve mne vyvolalo trochu rozporuplne pocity, ale jinak bych knihu ohodnotila tak, ze ve me vyvolala vsechny mozne typy emoci, pobaveni, zmatenost, zarmutek, stesti, napeti, vztek a strach, dokonce me nektere casti vyslovene nudily, ale nerekla bych, ze to nejakym zpusobem ubralo na kvalite dila nebo na mem celkovem vnimani pribehu... Sapkowski zrejme povazoval za podstatne zminit v pribehu osudy vedlejsich postav, at sebevice nevyznamnych pro hlavni dejovou linii, mozna jen nechtel, aby tyto postavy upadly v zapomneni a ztratily se ve stinu hlavnich hrdinu. Da se rict, ze mi to dokonce prijde z jeho strany vcelku ohleduplne.


Ale pribeh hradu Stygga... No, jak jsem zminila vyse, kniha mi dala prakticky vse, co jsem od ni ocekavala, sok, vztek a nasledne ukapla i mala nepatrna slza. Aspon v tom hromadnem masakrovani nejlepsich postav z knihy neni G.R.R.Martin sam.


Provolavejme slavu kniznim masovym vrahum... Ale jedno se jim musi uznat, jsou to vazne borci ve svem oboru. Asi ze me mluvi rozhorcenost, ale i presto me kniha nadchla. Mozna bych do deje nemichala Artuse, ale asi kazdy autor ma pravo na nejaky ten ulet, obzvlaste kdyz dal za vznik tak brilantnimu dilu.

18.12.2015 5 z 5


Anansiho chlapci Anansiho chlapci Neil Gaiman

Zajimalo by me, co Gaiman s tim bozstvem neustale ma, ale evidentne to funguje. Pribeh o Bohu "Pavouku Podfukari", ackoliv nevim, zda "Podfukar" je to spravne oznaceni, mozna by se dalo uzit i prirovnani "Sprymar", "Vykuk", "Bohem"... inu, pavouci maji evidnetne z pekla stesti a ze vseho se dokazi vykecat, pokud jim tedy Ptaci zena zrovna nevyrve jazyk z ust. "Jednoduse komplexni" postavy jsou tak krasne a proste vystizene, a pritom v sobe vsichni skryvaji urcitou skrytou podstatu, ktera ne vzdy musi nutne odpovidat jejich explicitnimu chovani... Spider, ktery neni takovy Bohem, Buh, Hajzlik, jak by se mohlo zdat, Rosie, ktera sice chce konat dobro, ale pritom je zpocatku ochotna si vzit nekoho, koho vlastne ani nemiluje, jen proto, aby do vrtule vytocila svoji matku... a samozrejme Tlusty Charlie, ktery je vlastne Spider, dokud je/ho pani Dunwiddyova nerozpulila vejpul, tedy ne ze by je/ho rozsekala sekackem na maso, to by mel ten pribeh asi dve stranky, ale pomoci jakesi magicke sily oddelila dobre od zleho; muzeme se jenom ptat - je Spider skutecne zly? Ani bych nerekla, v cemz prave spociva ta "jednoducha komplexnost" postav, o ktere se zminuji vyse. Snad jedina postava, ktera je citelna a pruhledna od zacatku do konce, je Graham Coats, jasne zosobneni dabla, coz byl evidentni ucel, a rovnez velmi vyvedeny. Zaroven me tato kniha navnadila na cetbu Americkych bohu, obzvlaste proto, ze mnoho lidi tvrdi, ze jsou stokrat lepsi nez Anansiho chlapci, a mne se Anansiho chlapci libili opravdu hodne :).

13.10.2015 4 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

O trochu slabsi, mene vyspele a se stale se opakujici myslenkou... Trochu rozvinutejsi napad s poslednimi minutami zivota odtikavajici arenou prispel jednim bodikem k jinam pomerne prumernemu pribehu. Proste a jednoduse, jednicka byla lepsi. Prislo mi to az prilis podobne puvodnimu pribehu a nektere aspekty knihy spise prebyvaly a byly na obtiz, nez aby okorenily dejovou linii, napr. Peetovo oznameni o udajnem Katnissine tehotenstvi, plan, ze za kazdou cenu musi zachranit Peetu, nutnost presvedcit prezidenta Snowa o uprimnosti pokusu o "mileneckou" sebevrazdu... Chapu, ze to bylo asi nutne k podtrzeni duvodu, proc se do tretich ctvrtoher museli vratit zijici vyherci Hunger Games, ale me to proste nejak zvlast neoslovilo.


Ale tim nechci celou knihu hodit mezi brak, myslim, ze hlavni koncept pribehu neni spatny, jen byl podan v prehnanem mnozstvi motivu a podnetu, at uz Kapitolu nebo samotnych Splatcu, ktery bylo tezke stravit naraz.


Jednicka mi proste prisla o neco lepsi

08.09.2015 3 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Samotna podstata pribehu je proste uzasna... vlastne oprava - ona je ze vseho nejvice desiva, a to z jednoho a prosteho duvodu - jako by popisovala budoucnost, jako by popisovala, jak nadchazejici generace nebo treba generace po ni uz bude znudena soucasnymi reality show a bude touzit po tom, aby byla prolita cizi krev. A co je vice "zabavnejsi" nez pozorovat partu adolescentu, jak se vrazdi nekde uprostred lesa. Hunger games - takova "lehce" zvracena prirucka Toma Zalesaka, manual, jak prezit v divocine aneb Zabij driv nez budes zabit, ale nejez svoje protivniky. Fakt ujeta myslenka, ale opravdu se obavam, ze tomu tak jednou bude.


Nekdy bych vynechala romanticke pasaze, v jedne kapitole jsem mela pocit, ze slovo "polibek" se tam objevilo asi stokrat, coz me opravdu nebavilo. Ale asi se da ocekavat, dokonce by se to melo i respektovat, ze nektere casti pribehu budou ciste holcici, s ohledem na fakt, ze kniha je popisovana z divciho pohledu (ackoliv Katniss je tak trochu drsny typ divky, nebo se tak aspon snazi tvarit, pokud zrovna nemusi hrat divadylko pred kamerou).


Jinak bych asi nic jineho knize nevytknula, vypravecske schopnosti spisovatelky jsou opravdu na vysoke urovni, pribeh utika rychle a plynule, par hluchych mist by se neslo, ale to je pouze muj nazor a popsala jsem ho vyse. Jinak muzu doporucit

25.08.2015 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ocekavala jsem neco ve stylu 100leteho starika, ktery vyskocil z okna a zmizel, ale Muz jmenem Ove me mile prekvapil. Sice nevyskocil z okna, ani nezmizel (ackoliv to mozna byl od pocatku jeho hlavni cil), ani se nesetkal s neskutecnymi a na prvni pohled absurdnimi zivotnimi situacemi, ani nijak vyznamne neovlivnil historii lidstva… On proste jen zil, miloval a nasledne truchlil…

Muz jmenem Ove je pro mne osobne krasnym dojemnym pribehem o nezmerne lasce, ktera i pres stereotyp, na ktery si mnozi z nas ve vztahu stezuji, neutucha, ale ani nesili, neroste, proste trva a neplati pro ni slovni spojeni “dokud nas smrt nerozdeli”.

Krasny pribeh o tom, jak morousovity deda chce spachat sebevrazdu, ale neustale mu v tom prekazi tehotna Persanka, IT budizknicemu, tloustik, lide omdlevajici tesne pred koly lokomotivy, neunavna novinarka, otravny kocour, mocni idioti v bilych kosilich, radiatory, nejlepsi pritelkyne jeho zesnule zeny a jeji nemocny manzel apod.

Normalne nejsem fanousek audioknih, ale tato ceska audio verze me opravdu nadchla.

19.08.2015 4 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

V porovnani s predeslymi knihami mi Vez vlastovky prisla lehce pomalejsi, pozvolnejsi, mozna prehnane moc detailni v nekterych ohledech, tentokrat me Geraltovy patalie moc nenadchly - tedy aspon takove byly prvni dve tretiny. Posledni tretina opet nabrala zvrat o 180 stupnu a napetim jsem si div neuhryzala vsechny prsty.

Jako by se z puvodne vyvolene Ciri, ditete Starsi krve, stavala hrdlorezka, msty chtiva zaklinacka, ktera nezabiji jen prisery ze sveta domnele fantazie, ale predevsim monstra horsi - lidska, ktera z vlastni vule pachaji zlo, opovrhuji smilovanim a podlehaji vlastni chuti po prolevani krve jinych, mnohdy bezbrannych lidi.

Konec se blizi, asi zvedavosti nedospim, dokud to nedoctu. Mozna to zni hloupe, ale pro pomerne nezazivne prvni dve tretiny udeluji jen ctyri hvezdicky.

21.07.2015 4 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Myslim, ze tato kniha byla - co se rozmanitosti postav tyce - asi zatim tim nejlepsim, co mohl Sapkowski vytvorit. Jako by Ciri a Geralt na okamzik ustoupili do pozadi, a myslim, ze v tomto pripade to vubec nebylo na skodu. Milwa, Regis a Cahir alias (ne)Nilfgaardan dodali pribehu jiskru, rozmanitost a opravdove napeti... celkova originalita postav a jejich osudu ucinila tuto knihu nezapomenutelnou a v mem pripade mam dokonce pocit, ze mi prirostly k srdci snad dokonce vice nez hlavni hrdinove. Opet skvelych "deset hvezdicek z peti".

13.07.2015 5 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

První díl mě přivedl do fantastické extáze, druhý ve mně budí pocit, že napětím brzy exploduji. Druhá část ságy o Zaklínači nastoluje mnoho nezodpovězených otázek, která čtenáře nutí, aby - pokud ne možno okamžitě - tak v nejbližší možné době chňapl po třetím díle a přečetl ho jedním dechem, což je přesně můj případ, protože některé otázky mi asi nedají spát... Co se stalo s Yennefer, na čí straně vlastně byla? Půjde Ciri skutečně ve šlépějích Falky? Setká se ještě někdy s Geraltem - a bude ho vůbec brát ještě jako svého bližního, nebo jako svého nepřítele? No, nebudu tu zbytečně tlachat a jdu číst třetí díl.

26.05.2015 5 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Divím se, že mi Zaklínačova sága tak dlouho unikala... tak dlouho jsem zůstala ochuzena o osudy Geralta z Rivie, Ciri, Yennefer, Triss a dalších... Kniha, která pohltí, jejíž stránky vás doslova vcucnou do děje, díky níž minete svoji zastávku a procitnete až na konečné, když vás začne opanovat samota náhle vylidněného vagónu metra, kniha, kterou nechcete odložit kvůli něčemu tak bezvýznamnému, jako je spánek, a prostě čtete, dokud vám víčka sama neklesnou pod tíhou totálního psychického vyčerpání, sága, která by neměla uniknout zájmu žádného milovníka fantasy. Doslova jsem se nemohla nabažit podrobných detailů ze života zaklínačů, mágů a dalších fantaskních stvoření, způsobů, jakými žijí, hovoří, strojí... bojují. A to první kniha ze ságy ani nemusí zbytečně sršet akcí, krví a násilnostmi, stačilo pár lehce vyhrocených scén... tohle je dle mého názoru dílo, které přečtete jedním dechem. Deset hvězdiček z pěti.

22.05.2015 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Upřímně? Po všech nadšených ovacích na tuto knihu jsem čekala velkou senzaci... Nechci říct, že by snad příběh byl špatný, ba naopak, námět je opravdu zajímavý, takhle nějak si představuji novou strukturu společnosti po rozmnožení čehosi na způsob "žahavých kytek", ale rozhodně bych neřekla, že jsem se nemohla od knihy odtrhnout nebo že jsem ji přečetla jedním dechem. Kniha každopádně ještě více podnítila moji averzi ke kytkám všeho druhu a vzrůstu. Za mě osobně takový lepší průměr.

21.05.2015 3 z 5


Syn cirkusu Syn cirkusu John Irving

Po přečtení pár Irvingovských děl si říkám, že Irving už je taková klasika, za čímž by čtenáři neměli hledat nic negativního. Naopak se jedná o klasiku v Irvingovském stylu, příběh plný zvláštních - v některých případech až absurdních - postav, prostředí, příběhů a myšlenek. Syn cirkusu je právě jednou z těchto úchvatně, absurdně, groteskně, místy dokonce i temně vyhrocených knih, která vás upoutá, ne že by vás úplně pohltila, nebo snad přivedla do úplně nového nepoznaného světa fantazie, ale rozhodně se k ní vždycky budete vracet s nevyřčenou otázkou, co ten doktor Daruwalla zase vymyslí za scénář, čí osud bude chtít tentokrát řídit, co se s ním stane, až John D. alias Inspektor Dhar se vymaní z jeho myšlenkové mašinérie? Syn cirkusu je kniha naplněná rozporuplnými životními osudy, jako by snad ani neměla jednu hlavní dějovou linii, vždy odbočuje do různých vedlejších zápletek, a na konci si vlastně řeknete, že by snad ani tu hlavní dějovou linii nepostrádala, že jsou to právě ty malé útržky, vedlejší příhody, které dávají tomuto dílu značnou literární hodnotu, už jen patálie, kterými si prošla Nancy při příjezdu do Indie, její psychická nevyrovnanost; očividná protikladnost oddělených dvojčat Johna (herce) a Martina (misionáře); ohavnost povahy jejich matky - rádoby herečky Very; doktorova touha po napsání scénáristického veledíla a jeho neustálé pátrání po sobě samém, po svém původu, to všechno přesně zapadá do klasického Irvingovského literárního absurdna.

14.04.2015 5 z 5


Autobus sebevrahů Autobus sebevrahů Arto Paasilinna

I smrt může být někdy důvodem pro život. Smíchy se po zemi asi válet nebudete, ale pobavený výraz na tváři tato kniha přivede nejednomu pokušiteli, který se vrhne do ne zas až tak spletitého, ale přesto poutavého osudu výletního autobusu a jeho velmi ojedinělé posádky.

02.04.2015 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Jako učebnici dějepisu bych to asi nedoporučila, ale Jonassonovo vtipné shrnutí světových dějin s trochou ironie a nadsázky ve mně nejednou vyvolalo milé pobavení (výbuchy smíchu úplně ne, některé situace mi přišly až moc překombinované). Debut, který zůstal nepředčen druhým dílem Analfabetka, která uměla počítat. Alan Karlsson proti všemu - proti stařecké demenci, cirhóze jater, Mao Ce-Tungovi, Stalinovi, zločinecké skupině Never Again, a hlavně... stále věrný své politické ignoranci.

23.03.2015 4 z 5


Zloději času Zloději času Vítězslav Jareš

Kniha se ke mně dostala velmi originálním způsobem, za což děkuji samotnému autorovi. Stejně tak mu chci poděkovat i za krásný literání zážitek, možná bych řekla až ďábelský požitek. Nová perspektiva Žižkova a jeho obyvatel podaná tak trochu v bulgakovském stylu. Pán Vonka nikdy nezklamal a musím přiznat, že některé povídky mi chvilkami naháněly mráz po zádech. Syndikát to opravdu nemá s námi hříšníky jednoduché.

17.03.2015 5 z 5


Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Nikdy jsem nebyla nijak žhavým hltačem čehokoliv, co nějakým způsobem souviselo se zombie tématikou. The Walking Dead, Residen Evil, dokonce i filmovou adaptaci této knihy (která byla opravdu do nebe volající blbostí) jsem "shlédla" se zavřenýma očima, protože při pohledu na lidská těla požírající příšery se mi jednoduše dělá zle. A pak přišla zmíňka o knižní předloze a nějak jsem prostě neodolala.

A teď ke knize: Ú-Ž-A-S-N-É, originální, nápadité, prostě B-O-M-B-A!!! Každý příběh vás vtáhne do jiného světa, začnete si sami sebe vizualizovat v roli té či oné osoby. Já se asi nejvíce vžila do role psovoda. Hned jsem si začala představovat jezevčíky mé babičky, jak by v roli anti-zombie wiener dogs pomáhali chránit naše malé teritorium proti zombie nákaze. Že to občas zní fantasmagoricky? Jako z nějakého komiksu nebo japonského animé? A proč ne? Není celá ta myšlenka o zombie apokalypse jako taková tak trochu nepravděpodobná? Nezdá se jako klasický výplod fantazie filmových tvůrců, kteří se z nás snaží vylákat prachy prostřednictvím dalšího béčkového zombie hororu, hlavní téma některých herních vývojářů, jako běsy odehrávající se v hlavách komiksových autorů, kteří to pak všechno hodí na papír a šup k vydavateli? A co když se to jednou stane? Co když se opravdu jednou objeví Pacient Nula? Pokud ano, tak takhle nějak to asi začne, takhle nějak to bude probíhat... a takhle nějak to snad i skončí.

Tudíž - pokud se tak opravdu stane, tak bacha nejen na zombie, ale i quislingy, divé děti, výrobce Phalanxu (kdyby se tím někdo chtěl inspirovat), separatisty apod. A hlavně nepodléhat syndromu asymptomatického úmrtí... Protože naděje vždy umírá až poslední.

Za mě deset hvězdiček z pěti. Už jen pro ten slovní obrat: "Takový frenetický útěk kriplů".

Plus něco humorného: https://www.youtube.com/watch?v=I2cS5Fv5xIQ

11.03.2015 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

"Dvanáct rozčilených hlasů na sebe křičelo a všechny si byly podobné. Teď už nebylo pochyb o tom, že s tvářemi prasat se něco stalo. Zvenčí pohlížela zvířata z prasete na člověka a z člověka na prase, a opět z prasete na člověka. Ale nebylo už možné rozlišit, která patří člověku a která praseti."

A tak hezky ta idea začala... Boj za nezávislost zvířat, osvobození se od lidské nadvlády... Zvířata však zapomněla na jeden podstatný fakt, že v každé lidské podstatě je trocha toho zvířecího pudu. Možná to v počátcích mysleli dobře, stejně jako Kulišova snaha po inovaci a prosperitě možná opravdu měla v prvopočátcích přivést zvířata k lepšímu životu, ale pak přišel Napoleon aka Stalin a bylo po legraci. Animalismus jako synonymum Stalinova totalitního režimu.

Aneb když se z utopie stane totalitní otrokářství.

01.03.2015 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Kingu, tys mě dostal... Asi tak prvních sto až sto padesát stránek jsem si říkala: "Hm, nic moc, vcelku nuda.", dalších sto padesát stránek jsem si říkala: "Hm, už se to trochu rozjíždí, to už musím dočíst, když jsem za polovinou." a posledních sto stran... "Wow, Kingu, to bylo počteníčko!". Ano, začátek pomalejší, ale i kdyby se všechno mělo odehrát na posledních deseti stránkách knihy, tak to stálo prostě za to. Deskripce vyhrocení konečné situace mě prostě pohltila. A to, že i v poslední žhavé chvíli na sebe hotel Overlook nenechal zanevřít a téměř jsem se lekla, že není všem mrtvým konec... prostě čest mistrovi. Možná je má reakce přehnaná, ale myslím, že po vcelku nudném a nic neříkajícím dočtení Kingova "veledíla" Cell byla nevyhnutelná.

Dobře ty, Kingu :).

25.02.2015 5 z 5