kiraa kiraa komentáře u knih

☰ menu

Na pokraji sil Na pokraji sil Samantha M. Bailey

Nechala jsem se zlákat anotací, ale bohužel jediný pozitivum bylo, že se ty rychlokapitoly četly tak nějak samy. Něco se v úvodu píše o jízdě na horský dráze, nicméně já měla pocit, že tlačím trakař. Do kopce.
Děj byl tak neuvěřitelný a divně vykonstruovaný, že mě to vůbec neoslovilo. Žádný napětí, nuda jak v Brně. Nechápu, proč je zmiňován mrazivý thriller. Mrazivější už byl snad i Jeníček, co loupal perníček. Tam jsem to napětí rozhodně pociťovala. Co na tom, že před stopadesáti lety :)

13.04.2024 2 z 5


Naverbovaná Naverbovaná Valérie De Boisrolin

(SPOILER) Příběh francouzské rodiny, které se jednoho dne život obrátil totálně naruby. Zřejmě navždy.
2013. Lea, šestnáctiletá, city poblázněná holka. Nic neobvyklýho v jejím věku. Jen kdyby tím vyvoleným princem nebyl radikální muslim. Frajer, kterej již od prvního setkání dával s notnou dávkou nenávisti najevo, co si o bezvěrcích myslí. Zákazy ani jiný opatření neměly vliv, aby Leu zastavily. První útěk ve Francii, druhý již za hranice do Sýrie. Naprosto nepochopitelná byla laxnost francouzské policie a přehnaná korektnost nebo spíše bojácnost zasáhnout v muslimské komunitě.
Valérie, šokovaná matka, která je samotnou autorkou tohoto autentického příběhu, nikdy nebo pravděpodobně do této doby svou dceru Leu již neviděla.
Jedinou útěchou jí byla sporadická e-mailová komunikace, při níž se dozvěděla, že Lea porodila syna. Ač jí byla nabízena pomoc, jak se vrátit domů za svou rodinou, vždy razantně odmítala. Jestli dobrovolně či nikoliv, toť otázka.

22.01.2024 5 z 5


Život naruby Život naruby Demi Moore

Nikdy mě moc celebrity nebraly a s takovým tím nekritickým obdivem jsem skončila asi ještě před mou plnoletostí.
K Životu naruby jsem se dostala skoro omylem. Náhodným výběrem jsem zkusila pár minut, ale už jsem ho nedokázala opustit.
Fascinující životopis, ve kterým si Demi nebrala žádný servítky. Malá, nemocná holka, která dostala naloženo už v den svýho narození. Úděsný prostředí, drogy, chlast, hazardní hry a vzájemná agrese. S věčným stěhováním bez domova a jistoty. V pubertě zjištění, že otec není otcem biologickým. Otčímova sebevražda a několik pokusů matky ukončit to stejně.
Dojemná a otevřená zpověď o předčasný dospělosti, ale i vůli a touze žít lepší život.
Rozděleno na tři části - Boj o přežití, Úspěch a Smíření. Tři názvy, který dokonale vystihují obsah.

07.11.2023 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Přelom osmdesátek a devadesátek na jedný obyčejný dědině s obyčejným domem a uvnitř s úplně obyčejnou rodinou. Poslepovaný dům obývaný společně s prarodiči.
Hlavní vypravěčka dcera Pavlína popisuje svýma dětskýma očima život v rodině.
Máma Alena věčně explodující, uřvaná ženská vyžívající se v záchvatech vzteku, nenávisti a sebelítosti. Táta Jirka jako latentní alkoholik, osoba s každou kapitolou víc a víc odporná. Oplzlý myšlenkový pochody spojený s hulvátstvím se postupně po kapkách chlastu stupňují. Věta, kdy se nadranej potácí domů a malá Pavlína sedící před domem s jejím kamarádem Vítkem uslyší “ty čubkóóó , mi zní v uších ještě teď.
Dennodenní šeď a martyrium z pohledu Pavlínky a její starší sestry Jany je naprosto ubíjející i přesto, že nedochází k fyzickému násilí.
Patrný je, že zejména u Pavlínky se ztrácí bezstarostnost a předčasně dospívá. Ani snaha udělat rodičům radost za každou cenu, zavděčit se dobrou známkou, nemění nic na zaběhlé šedivé rutině bez zájmu, nasraný náladě a věčný nespokojenosti. S dospíváním pomalu ale jistě vyprchává naděje. Neštěstí, smutek a chuť na sebezáhubu je čím dál zřetelnější.
Pláňata zařazuji na jednu z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Kdo si ji chcete prožít úplně na maximum, dejte si audio verzi. Pavlína, máma Alena a táta Jirka každý svým hlasem doslova ožívají. Naprosto excelentní výběr předčítačů vystřeluje už tak tento knižní skvost do nebeských výšin.

02.11.2023 5 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Millie by ráda zpět do normálního života. Holka z basy, která přespává v autě a který je jejím jediným majetkem. Práce v nedohlednu, nikdo nechce tuhle Millie.
Až jednoho dne se sen stane skutečností a ten podělanej život ukáže Millie svoji přívětivější tvář.
Najednou je tady milionářská rodina, která zrovna Milču děsně potřebuje a mocinky moc se jim holka líbí.
Však brzy Milča i my zjistíme, komu tady slušně kape na karbid.
Tisíckrát omletý téma, jen ne všichni umí, aby stále bavilo. Jako třeba mě, která ty cvoky sežvejkala na posezení.

26.10.2023 5 z 5


Sedm schodů k moci Sedm schodů k moci Josef Klíma

(SPOILER) Již po pár stránkách je jasný o kom bude řeč a kým byl příběh inspirován. Anička Malá je mladší a hezčí kopií té, která dřela jako kůň. Obyčejná holka, která běhá po venkovským výčepu, se během několika měsíců vypracuje na ženu s obrovským neformálním vlivem. Pomalu a jistě rozšiřuje své milenecké portfolio a stoupá společenským žebříčkem. Ona jako královna Pařížský, pravá ruka premiéra, naopak on jako poslušný a oddaný pejsek své paničky. Ze slečny Malé začínají mít naděláno v trenkách nejen různé politické entity, ale i šéfové tajných služeb. Až do jednoho dne, kdy se všechno totálně podělá.
Nazývat knížku jako politický thriller nebo drama je hodně nadnesený. Jen ale do tý doby než si uvědomíte, že podobný špíny si jedou bez skrupulí tuhle diskotéku i ve skutečnosti.

12.10.2023 4 z 5


Dívky nalehko Dívky nalehko Iva Procházková

Nakoukla jsem do rodiny, kde si ve svým světě žije Ondřej, dřív přitažlivej a inteligentní chlap, dnes díky úrazu muž s navždy poškozeným mozkem a duší předškoláka. A právě sem na výpomoc občas přichází Ann. Vietnamka, která vzápětí nedobrovolně a násilnou smrtí opouští tento svět. V okolí je množství osob, který jsou na Ann napojeny. Komunita ze SAPY, rehabilitační sestra Doubravka, její dva amanti, ale i zvláštní Doubravčin otec.
Hledání vraha bylo zdlouhavý a v Nguyenech jsem měla hokej. Chvílemi jsem bloumala jako orientační běžec, kterej ztratil mapu. Knížka je audio, tedy víceméně do auta. Ale prostě, jak si v cíli nechcete dát ještě jedno kolečko nebo pár minut posedět, je jasný, že na bednu se tenhle sprintér nevydrápe.

05.10.2023 2 z 5


Chlapec s rybí hlavou Chlapec s rybí hlavou Eliška Beranová

Bezejmenná dívka se vrací do bezejmenného města a vzpomíná na dobu, kdy tak trochu patřila dvěma klukům. Retrospektivně se vrací do doby minulé a vzpomíná na Romana i Jakuba. Nevrací se jen tak. Roman je po smrti, sám si zvolil odchod z tohoto světa.
Všechny ty vratky jsou neuvěřitelně depresivní. Zoufalé Romanovo zázemí, nemoc i neopětovaný vztah s bezejmennou dívkou, ač se v podstatě jedná o milostný trojúhelník. Dívka chce Jakuba, Jakub Romana a Roman bezejmennou dívku. Město je jako šedivá bublina. Bez života, slunce a odevšad na nás koukají umrlčí hlavy ryb. Takhle nějak si představuju vnímání, když se člověk sjede na plech :)
Vím, že se o knížce píše jako o literární lahůdce. Nikomu jeho nadšení určitě neberu, nicméně já jsem nabyla pocitu, že pokud bych četla ještě pár stran, tak ze všech těch negativních vjemů umřu. A to ještě nechci.

07.09.2023 2 z 5


Sagittarius Sagittarius Václav Křivanec

Doporučení pro všechny, kteří rádi hezky po česky.
Detektivní příběh zasazený do jednoho z nejkrásnějších míst u nás, okolí šumavského Špičáku.
Místo, kde lesy ztratí svou přívětivou tvář a stanou se naopak místem tajemným a děsivým. Tam, kde se utajený randíčka mění v boj o život . V hlavní roli holky, který si vybraly svůj osud na internetový seznamce a který bohužel s křížkem po funuse poznávají, že lejno do kterýho šláply je v jejich pozemským životě lejnem posledním. Cestou za duhu jsou chuděry doprovázeny několika šípy, jen to nejsou ty od frajera Amora (tady mě vždy trochu zabolelo pod žebrem :)
Zapátrala si opět dvojice Horn & Bachová a já klasicky s mým tipem mimo terč.
Každopádně se potvrdilo, že ze stromu nutně nemusí viset jen šišky :)

28.08.2023 5 z 5


Hvězdy nad námi – Vzpomínky dítěte, které přežilo osvětimské peklo Hvězdy nad námi – Vzpomínky dítěte, které přežilo osvětimské peklo Eva Slonim

Eva Slonim, dvaaosmdesátiletá dáma, která nechala během čtyř měsíců nahlédnout do své minulosti. Příběh o násilně zpřetrhaném dětství, které skončilo sedmým rokem jejího života. Jedné noci usínala jako šťastná a v bezpečí a ráno se vzbudila do noční můry. Během jednoho týdne přestala být dítětem. Dlouhé měsíce útěků, skrývání a žití pod jinou identitou. I to jí možná zachránilo život, jelikož do Osvětimi byla se svojí sestrou Martou transportována v listopadu 1944. I tak neunikla šíleným pokusům Josefa Mengeleho.
Ani po náročném návratu, kdy se obě sestry na vlastní pěst vracely do rodné Bratislavy, bolest nemizela. Většina nejbližší rodiny již nebyla a ti co zbyli, mlčeli. Nemluvilo se ani o malém, culíkatém andílkovi Judith, která zemřela naprosto otřesným způsobem. Zbytek rodiny najednou žil jakoby v zahanbeném tichu, obtěžkaném vinou a lítostí.
Až na sklonku svého života se dokázala Eva pomyslně vrátit. S počtem přeživších, kterých každým dnem ubývá, si podle ní samotné uvědomila, že přežití byl dar a privilegium. Tenká, ale strašně silná knížka, která je především výrazem neuvěřitelné Eviny odvahy.

10.08.2023 5 z 5


Kdyby Kdyby Simona Votyová

Jediný, co vůbec nebylo špatný, byl nápad, sepsat dvě verze příběhu. Jen z citlivosti k tématu (znásilnění studentky medicíny Nely) nebudu kritická tak, jak občas jsem. Ale nemohu si pomoct, že tady se pomíchalo, co šlo (i nešlo). Potkal se nám Covid, Ukrajina, LGBT, dostali jsme se k polárnímu kruhu a taky tam někde běhaly houževnatý polární lišky. Asi jsem měla být paralyzovaná tragédií Nely a ač jsem odpůrcem násilí v jakýkoliv formě, tady to se mnou ani nehlo.
Zlatej Sváťa Kuřátko o jehož osudu v minulým století rozhodoval národ, kterej si zablikal a Sváťa měl jasno. Volba mezi buřtgulášem a svíčkovou mi drásala nervy asi 1000x víc :)

26.07.2023 odpad!


Těla Těla Klára Vlasáková

Marie je vdova, je jí šedesát a vdává svou jedinou dceru Rózu. Róza už není milou holčičkou a Marie středobod jejího vesmíru. Ty dny jsou navěky pryč. Marie se stává terčem neutuchající kritiky. Nesnesitelným syčivým tónem umí Róza Marii dokazovat, že je ta nejnemožnější ze všech. Těžko se Marie vyrovnává se stavem odcizení, ale i nastupujícím stářím.
Nikdy už se ke knížce nevrátím. Byla neradostná. A realistická. Bohužel.
A ten konec? Nevím, ale tuším.

24.07.2023 4 z 5


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Emilka. Holčina, která spatřila světlo světa v období po první světové válce. Svět, který pro ni v počátku znamenal bezpečí její široké rodiny, kupy sourozenců, milujících rodičů i prarodičů. Dětství, které ale jakoby mávnutím kouzelného proutku skončilo. Smrt, která si najednou přestala v rodině Vácových brát čas na nádech, změnila téměř ze dne na den chod celé rodiny. S Emilkou jsem si prošla celý život. Od narození, dětství, dospívání až jsem ji vyprovodila na poslední cestu. Došla si pro setkání s těmi, kteří ji tak brzy opustili. Jediný problém jsem s Emilkou měla. Nechtěla jsem ji pustit.
Doporučuji.

11.07.2023 5 z 5


Není všem dnům konec Není všem dnům konec Věra Řeháčková

Já čtu paní Věrku ráda. Její příběhy jsou o vážných věcech, ale psaný lehkou a jednodušší formou. Ideálka na uvedení mozku do stavu plavu si ve vlnách :) Ale přiznávám, že i na mě jako peroxidovou blondýnu bylo té jednoduchosti přespříliš. Navíc se všechny hlavní postavy chovaly jako totální kreténi. Což by taky možná nevadilo, nemusím si vždy nutně najít svýho Mirka Dušína, ale tohle už byl prostě růžovej cvokhaus. Opičí láska ze strany matky, první holka Marka, druhá holka Marka, nejlepší kámík spadlej do fetu, útěk z domova, domácí násilí, zneužívání, skoro pokus o vraždu, vydírání, psychoterapie a další. Ale to už se mi za ty tři dny vykouřilo z hlavy. Byl mi navozen stav. Stav jako když si stříhám nehty. Nůžkama na plech.

23.06.2023 3 z 5


Slepá ulička Slepá ulička Joy Fielding

Knížek s podobným tématem vychází momentálně mraky. Ale ne každý umí.
Čtvrti, kde žije několik rodin a kde jsou všichni tak trochu magoři a jeden před druhým docela dost tají. A taky předstírá. Úspěch, super job i dokonalýho partnera. Za zdmi se odehrávají menší i větší dramata. Lže se o sto péro, růžový tváře nemají nic společnýho s mejkapem a modrá není dobrá. Obzvlášť výživnej je doktorskej. V práci léčí, doma klečí. Manželce na krku.
Všude to bublá a všude ta srajda přeteče. Od toho jsou náhody i všímavý oči ukrytý za záclonou.
Ke konci jsem vyloženě sprintovala už jen proto, abych se dozvěděla, jestli ten odpornej hmyz někdo rozmázne kanadou po podlaze.
K Joy jsem se vrátila po hodně dlouhý době. A ráda. Jsou hvězdy, který nehasnou.

20.06.2023 5 z 5


Schovávaná Schovávaná Tereza Herzogová

Příběh o Šárce, která hodila vidle do vztahu s jedním do sebe zahleděným pražským Pepíkem. A protože konec je často novým začátkem, Šárka vplula do výsostných vod Ivana Výtvara, čerstvýho starobního důchodce. Rozdíl pětatřiceti let. Pro mě jako skok do Hranický propasti :)
Dalšími účastníky pomyslnýho zajezdu jsou Šárčin kolega Chroust, ten mě bavil úplně nejvíc a Šárčiny rodiče. Možná by se hodilo přirovnání - parodie na rodiče. Zejména máti Helena, která se svými rozumovými schopnostmi změnila ve velkou školačku a puberťáka v největším rozpuku a ne ženu procházející menopauzou :)
Jsem s hodnocením tak na půl cesty. Svižný, vtipný i dojemný. Jen pár postav třeba jako zhrzená zubařka a šílená Helena se už pro mě dostaly za hranici uvěřitelnosti.

12.06.2023 3 z 5


Nalezení Nalezení Jiří Březina

Vkusná česká detektivka, kde zasahuje do vyšetřování policista Tomáš Volf. Zločin se stane v jeho rodné obci a je určitým způsobem provázán s dobou, kdy Volf coby patnáctiletej kluk objeví tělo pohřešované spolužačky. Doporučuji všem, kdo nemají vždy náladu na brutální řezničinu a rozmetaný ostatky po širokým okolí. Možná bych měla nějaký výhrady k autentičnosti vyšetřování, kdy asi nebude úplně běžný, že by soukromý očko zasahovalo do činnosti vyšetrovacího týmu, a polda na dovolený fušoval do mordu mimo svůj rajón. Ale jelikož a prostě to nebylo úplně kýčovitý a ani jednou jsem si u čtení nezívla, oflastruju to pětkou jako vyšitou :)

29.05.2023 5 z 5


Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Audio
Igor a Vanda, otec a dcera. Dvě hlavní postavy, který se mi doslova zavrtaly pod kůži. Igor, stárnoucí herecká hvězda, proutník a sobec. Ženy mu procházejí životem jen jako momentální rozptýlení. Opakem je jeho dcera Vanda, kterou poznamenala, jak na těle, tak na duši tragédie. Úraz obestřený tajemstvím. Následoval vztahový rodinný rozpad a vzájemné odcizení. Příběh se odehrává na Krétě, kam Igor odjíždí vyřešit pozůstalost po jeho matce a Vandině babičce. Jediným člověkem, který si s Vandou dokonale rozuměl. Společně s Vandou zde vstoupí do děje další vedlejší postavy a k tomu taky jeden toulavej pes. Emotivní příběh o vině a odpuštění. O tom, že i sláva a obdiv se mohou změnit v něco nesmírně otravného. A že ani někdy luxus a peníze nezajistí vždy to, co bychom najednou opravdu chtěli.
Opět jsem po Karin sáhla, protože předchozí knížka Tsunami mě nad očekávání překvapila. Tady bych klidně ještě jednu zlatku přihodila. Minimálně za předčítače Richarda Krajča.

12.05.2023 5 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Příběh Abrahama Salomona Jakubowicze, německého Žida. Kluka, kterému odporný nacistický režim sebral téměř celou rodinu. Rodinu, která byla naložena do vagonu pro dobytek a transportována do Osvětimi a kde se na nástupišti jejich cesty definitivně rozdělily. Nalevo, napravo. Nikdo v tu chvíli netušil, že tato dvě slova znamenají život a smrt. Eddie přežil jen díky svému otci, který kladl celý život velký důraz na vzdělání. I přesto, že již v roce 1933 začal svévolný teror na židovském obyvatelstvu, dokázal zajistit, aby Eddie pod falešnou identitou jako německý sirotek vystudoval strojírenskou školu. Tím se Eddie stal v Osvětimi tzv. ekonomicky nepostradatelným Židem a jeho znalosti přesného strojírenství mu třikrát zachránily život před plynovou komorou. Se štěstím přežil. I když zbídačený cholerou, tyfem a tělesnou váhou 28 kg. Každý den až do své smrti se vracel ve vzpomínkách ke své mamince i otci. Zůstali s ním navždy. Jako hvězdy na nebi. Stejně tak jako vytetované číslo na předloktí. Své zážitky dokázal literárně svěřit až ve svých sto letech a to díky obrovské podpoře jeho milované rodiny.
Malá velká kniha. Myslím, že jako přirovnání se hodí nejlépe.

06.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nedělám si iluze, že žádný takový cácory nechodí po světě. Bez opravdovýho domova a opory těch, kteří by jim za každý situace oporou být měli. Popsaný chování všech rodinných příslušníků včetně matky, tak z toho mě bolelo u srdce. Bezbranná cácora, která se v tmavým podkrovním pokoji prala se svými strachy, ponížením a dusivou realitou, mi navozovala neskutečný stav úzkosti. Dětství jako temná a nemilosrdná část jednoho žití. Rozuzlení přicházelo doslova plíživě, a když jsem na konci byla přesvědčena že už všechno vím, nevěděla.
Já se každopádně řadím do zástupu těch, kteří budou s netrpělivostí čekat, až se zase další Mornštajnová objeví v kolonce Novinky.

03.05.2023 5 z 5