Sedm schodů k moci

Sedm schodů k moci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513917/bmid_sedm-schodu-k-moci-xqX-513917.jpg 4 53 20

Anička Malá se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí. K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka, postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Anička postupně stoupá společenským žebříčkem, proplétá se komplikovanými vztahy, až se dostane k budoucímu premiérovi Tomáši Vichrovi. Podle knižní předlohy byl i natočen televizní seriál na TV Prima.... celý text

Přidat komentář

Mjitulinka
26.03.2024 5 z 5

Mrzí mě, že jsem se ke knize dostala až po zhlédnutí seriálu, který se mi velmi zalíbil. Kniha je z velké části předlohou k seriálu, takže co se týče děje, moc nepřekvapí. Přesto nemohu dát jinak než pět hvězdiček, kniha měla spád, napětí, nechyběla erotika, záporné postavy měly skvěle vykreslený charakter. Volám po pokračování!

Aiden888
12.03.2024 5 z 5

Nižší než pětihvězdičkové ohodnocení nemůžu dát, a jestliže ho někdo dal, pak to opravdu nechápu. Tohle bylo fantastický čtení a absolutně nic mu nechybělo. Nahlédnutí do politické "žumpy" je věc jedna, ale nemusíte se bát, že byste knize nerozuměli, pokud vám politika nic neříká. Mně totiž taky moc ne, ale i tak jsem si čtení maximálně užila. Je tam příběh, láska, erotika, zrady, nenávist, intriky a sledovat proměnu naivní Aničky v pořádnou sv*ni bylo prostě neskutečně zajímavý a napínavý. Až na konci čtení jsem se dozvěděla, že je příběh inspirovaný Nečasem a Nagyovou, což je o to lepší. Dlouho jsem v knize neobjevila tak zajímavou postavu, která by ve mně vyvolala tolik protichůdných emocí, jako byla právě Anička.


MADELAIN
06.03.2024 5 z 5

Románový premiér Tomáš Vichr = Petr Nečas a Anna Malá = Jana Nečasová / dříve Nagyová / ... pamatuji si tuto kauzu. A všichni "pamětníci" samozřejmě vědí o kom se v knize píše. Ve skutečnosti to bylo neuvěřitelné a zároveň velmi nechutné a chci poděkovat panu Klímovi, že si dal tu práci a napsal knihu, která nám prozradí, jak to vlastně v politice chodí a že i nemožné se jednoduše stane možným - viz se jak vyučená prodavačka / s titulem Mgr. ??? / stane vrchní ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky ... To nevymyslíš, špína a hnus na nejvyšších místech. Sleduji seriál a musím ocenit práci hlavních protagonistů. Paradoxně jsem se dobře bavila.

Le Chat
01.03.2024 4 z 5

Také já jsem se ke knize dostala díky seriálu. Četby rozhodně nelituji, opět se mi potvrdilo, že kniha bývá lepší než film/televize. I přes příliš rychlý konec si kniha poctivé 4 hvězdičky určitě zaslouží.

pobijecmuch
25.02.2024 5 z 5

Kniha podle skutečných událostí.
Vzpomínka na dobu, kdy politika v naší zemi byla dost velká divočina. Doba, kdy zemi řídila vlastně jedna "kantýnská" a chod byl ovlivňován různými lobbisty a kmotry.
Před dvěma roky vznikl podle námětu pana Klímy scénář k televiznímu seriálu a potom teprve byla vydána kniha. Možná je lepší vidět nejprve seriál a potom doporučuji si teprve přečíst tento thriller.
Nevhodný je komentář jednoho uživatele, který píše, že pan Klíma je zvyklý na primitivní publikum a čtenáře. Divím se tomuto uživateli, proč potom jeho knihy vůbec čte.

Mondaika
04.02.2024 2 z 5

Nejprve jsem si přečetla knihu. Někdy je až neuvěřitelné jak snadno se dají někteří lidé zblbnout... Politika je jen ztvarněná tak jak je...vse je jen o penězích...

JankaV80
02.02.2024 4 z 5

"... Stejně jako bonmot jednoho starýho filozofa - jméno ti dohledám. Ten napsal: Kdyby lež měla opravdu krátké nohy, jezdila by půlka lidí po prdeli."
"...Politika je říše zrcadel," povzdechl si. "Spousta věcí se děje nepřímo. Odrazem."
Kniha se mi líbila, je v ní ukázáno, jak u nás politika funguje. Nikdo asi nemáme falešný naděje, že by to dneska bylo jinak - je to stejný, jen se využívá jiných vynucovacích prostředků. Knihu jsem začala číst ve stejný den, kdy byl večer v televizi Prima puštěn první díl seriálu. A ano, seriál je natočen podle knihy, nic navíc jsem v prvním díle nepostřehla. Líbila se mi jak kniha (ta víc, já raději čtu), tak i seriál. První díl byl natočen převážně na Masarykově koleji na Praze 6, kterou znám ze svých studentských let.
Co bych knize vytkla, je useknutý konec. Velká škoda, že si autor se závěrem knihy trochu víc nepohrál, že pád Aničky Malé a předsedy vlády Tomáše Vichra víc nerozepsal. Stačilo by max o 10-15 stránek.

Monika1717
11.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Seriál jsem neviděla. Kniha mě docela šokovala. Nejen tím,jak jednoduše se Anička dostala z venkovské hospody do premierovy postele. Ale tím,jak jsou politici, kteří přece dělají všechno pro nás obyčejné lidi, zkorumpovaní, úplatní penězi a drahými,luxusními dárky a ovlivnitelní milenkami. Kauzu, která byla ke knize předlohou, máme v živé paměti. Když to všechno přerostlo únosnou mez, v síti uvízlo pár velkých ryb. Ani se mi nechce věřit, ze je to v politice dnešních dnů jiné.

koki.veru
08.12.2023 5 z 5

Také jsem první viděla seriál a ten mě doslova pohltil. Proto jsem neváhala, a vrhla se i do knihy. Jak píše předešlá čtenářka, kniha už ničím nepřekvapila, ale mně se moc líbila. Musela jsem přečíst každý den aspoň kousek. Za mě super příběh.

KLHannah
05.12.2023 4 z 5

Mou chybou bylo, že jsem první viděla seriál, který mě fascinoval. Kniha není špatná, dobře se četla, ale ničím mě už nedokázala překvapit. Přesto čtyři hvězdy, protože námět je velice sympatický.

kiraa
12.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Již po pár stránkách je jasný o kom bude řeč a kým byl příběh inspirován. Anička Malá je mladší a hezčí kopií té, která dřela jako kůň. Obyčejná holka, která běhá po venkovským výčepu, se během několika měsíců vypracuje na ženu s obrovským neformálním vlivem. Pomalu a jistě rozšiřuje své milenecké portfolio a stoupá společenským žebříčkem. Ona jako královna Pařížský, pravá ruka premiéra, naopak on jako poslušný a oddaný pejsek své paničky. Ze slečny Malé začínají mít naděláno v trenkách nejen různé politické entity, ale i šéfové tajných služeb. Až do jednoho dne, kdy se všechno totálně podělá.
Nazývat knížku jako politický thriller nebo drama je hodně nadnesený. Jen ale do tý doby než si uvědomíte, že podobný špíny si jedou bez skrupulí tuhle diskotéku i ve skutečnosti.

Katka1974
08.10.2023 4 z 5

Byla to první kniha od pana Klímy, kterou jsem přečetla a musím říct, že se mi líbila. Bylo to velmi čtivé, a bylo jasné o jakou kauzu se jedná.

Miniemall
17.08.2023 3 z 5

Nevím, zda měl pan Klíma obavu, aby čtenáři pochopili, jaké kauzy v knize popisuje. Na můj vkus je ale kniha napsaná až příliš jednoduše a předvídatelně.

m2056
16.08.2023 5 z 5

Kniha je surově napsaná čte se krásně. Anička je vaše hrdinka které fandite. Kniha je hodně slušně napsaná není tam tolika sprostých slov než v originále používala Anička.

davidurban1973
13.08.2023 4 z 5

Moc dobře napsaný příběh z politického zákulisí velice hodně připomínající jednu z nedávných kauz naší politiky. Ověřitelné ačkoliv neuvěřitelné

ddkk
26.07.2023 3 z 5

Byla jsem moc zvědavá, jak se Josef Klíma popral s největším politickým skandálem, který se v posledních letech u nás odehrál. Poměrně detailně známé okolnosti "převzetí moci" ve státě bývalou kantýnskou, která dokázala ženskými zbraněmi a intrikami doslova zmáknout nejvyššího představitele této země, byly určitě mimořádně lákavým tématem. A já si myslím, že se s ním autor popasoval docela dobře...

Aničce z Klímova příběhu to trvalo jen pár měsíců, než se dokonale zorientovala a pochopila, jak to v naší politice funguje. Byla to na začátku docela obyčejná a možná i sympatická mladá žena, která toho moc neměla. A když se objevila příležitost, využila ji na tisíc procent...Cesta na úplný vrchol nebyla ani příliš komplikovaná, ani dlouhá. Z Aničky se stala ziskuchtivá mrcha, z Vichra závislý a neschopný chudák...

Myslím si, že tato kauza je něco jako případová studie ubohosti tuzemské politické sféry včetně jejich aktérů, z nichž mnozí dosud na svých postech setrvávají. Koneckonců, Klíma, myslím záměrně, jejich skutečná jména upravil tak, aby bylo všem jasno, o koho jde nebo šlo. Jsou vesměs snadno identifikovatelní a ke cti jim to moc neslouží...

Docela jsem se bavila a jen nevěřícně zírala, jak jednoduché je zmanipulovat i poměrně inteligentního muže. Pravda, věřícího, který má zřejmě problém hlavně se sebevýčitkami.

No, a jakpak to dopadlo? Jak už to bývá, kdo chce všechno, nemá nakonec nic. Zbývá jen člověk, kterého by si vlastně ani jeden ani druhý nikdy dobrovolně nevybrali a ke kterému jsou připoutáni, protože se oba znemožnili, zřejmě navždy. Ani ty kabelky jim nezbyly...

Danago
23.07.2023 4 z 5

Já politiku nesleduji, vím že něco takového proběhlo. Knížka mě bavila je napsána poměrně jednoduchou, čtivou formou, takže mě čtení bavilo. O to více , že jsem politikou nepolíbená. Samozřejmě i mě došlo o jakou kauzu e zde jedná.
Josef Klíma píše zajímavou formou, a to že se většina děje zakládá na pravdě a při tom je to beletrie, je určitě zajímavý a dobrý tah.
Trochu mě iritovaly otřepané fórky, notoricky známé až trapné.
Kdybych nevěděla , že je příběh inspirován skutečností, brala bych to jako překombinované a nevěrohodné. Ale život píše daleko lépe a překvapí.
Kniha je rozsáhlá má velmi teňounké stránky, mnohokrát jsem otočila omylem dvě najednou. Ale jinak mě příběh bavil, i když jak říkám styl je čtivý jen trochu nemoderní, což mně trošku vadilo .Jak jsem zjistila je příběh zfilmován asi se na něj ráda podívám a porovnám.
V každém případě se ukazuje, že nic se nemá přehánět a žádný strom neroste do nebe.
Karma je zdarma, co vysíláš to se ti vrátí.
Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Litovala bych kdyby mě minula, i když na plný počet to není.

iceVS
07.07.2023 3 z 5

Bohužel jsem po knize sáhla poněkud bez rozmyslu. Vědět o čem (a o kom) je, byla bych se jí bývala nezabývala :-)
Přečíst si pět set stránek o někom, kdo se mi hnusí, považuju za výkon. A za blbost.

los
30.06.2023 3 z 5

jelikož se ke mně kniha dostala bez přebalu, došlo mi, jaké "události a osoby v této knize zobrazené nemají nic společného se skutečnými událostmi a osobami", až ve scéně se značkovými kabelkami (tvl, ony opravdu existují speciální psí kabelky! jakože ne pro psa, ale na psa, jako nosítko na něj)

Klíma je evidentně zvyklý na primitivní publikum: nejenže proto volí extra průhledné pseudonymy pro figury oné kauzy roku 2013 (premiér Dub, předseda vlády Vichr, plukovník Plachta), ale pro jistotu přidává i další jejich nezaměnitelné poznávací atributy (je to třeba u postavy prezidenta nutné?)

nečekejte nic víc než jednoduché, prvoplánové čtení na dovolenou, tak nebudu prudit o literárních (ne)kvalitách, nevěrohodných zápletkách a schematických charakterech - naopak ocením autorovu nápaditou práci s vypravěčem, který stojí v pozadí a na hranici narativu: jako vypravěč vševědoucí děj retrospektivně komentuje, obrací se na čtenáře a prozrazuje budoucí události, jako vypravěč personální (bulvární novinář Krčka) do něj pravidelně vstupuje a aktivně jedná; nicméně jestli něco Klíma opravdu neumí, tak věrohodně napsat homosexuála (tohle je nechtěná karikatura)

georginaa
11.05.2023 3 z 5

Bylo zajímavé se prodírat politickou sférou. Jak se lidi nesnášejí, derou se k výhodám a moci, jak lžou, pomlouvají, mění názory dle okolností. Anička hospodská nanynka z vesnice se stará o matku (která mimochodem Aničku zneužívala ke svému pohodlí). Jednou zdědila byt v Praze po smrti neznámého otce. Tím se rozpoutala vlna nepředvídaných událostí. Anna si hledala práci a našla v kantýně politiků. Začala se seznamovat s vlivnými lidmi a postupně se prostrkávala až na ředitelku ministerstva. Tahala za nitky, prospěchy využívala za postel a propadla všem svodům moci. Bohužel i když se snaží být kdokoliv pravdomluvný a čistý, okolnosti to vždy poskvrní nečistými skutky.

Štítky knihy

zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Josef Klíma
česká, 1951
2020  78%Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou
2020  79%Šarlatán
1990  72%Brutalita
2023  81%Sedm schodů k moci
2010  83%Pravda o Kajínkovi

Kniha Sedm schodů k moci je v

Právě čtených3x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených3x
Knihotéce79x
Chystám se číst58x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x