KerliDepp KerliDepp komentáře u knih

☰ menu

Na dně: Příběh jedné anorexie a bulimie Na dně: Příběh jedné anorexie a bulimie Marya Hornbacher

Autobiografický příběh od této autorky který mě moc nenadchl. Dva umělečtí nevyrovnaní rodiče s dcerou anorektičkou a bulimičkou už od dětství. Autorka podlehla této nemoci velmi brzy a přichází tím o dětství a dospívání. Tohle je velmi smutné. Kniha je napsaná podle vzpomínek, které se spisovatelka snaží očividně nějak poskládat a na konci knihy sama přiznává, že jí to tak úplně nejde. Tudíž je kniha občas zmatečná a někdy přeskakující. Každopádně si nebere servítky a musím říct, že toho dost prožila i přesto, že přišla o klasické dospívání. Drogy, sex už ve 13ti, alkohol, zvracení, umělecký chaos v hlavě, honba za kariérou, porucha osobnosti, lži..

18.04.2024 3 z 5


Alice v zrcadle Alice v zrcadle Jo Kingsley

Takhle kniha nebyl klasický příběh ale spíše výpověď a vyprávění o boji s anorexii a obsedantně kompulzivní poruchou se kterou bojuje mladá Alice. Ve vyprávění začíná její matka, která sepisuje své pocity a události o průběhu nemoci své dcery a jak vše prožívá. Ve druhé polovině knihy se svěřuje samotná Alice. Rozuměla jsem oběma stranám a donutilo mě se to zamyslet co je horší? Boj s anorexii nebo ten neustálý strach a bezmoc, který pociťuje její matka? Kniha nás zavede na místa nemocnic, různých klinik, domácnosti, školy ale i výletů.

04.04.2024 4 z 5


A pak už jen tma A pak už jen tma Petra Batók

Krátká kniha o "klasické české rodině" kterou ničí silný alkoholismus závislé matky. Je napsaná z pohledu 4 osob díky tomu můžeme vnímat jak alkohol působí nejen na závislou ale i na ty ostatní. Příběh je hrozivý v tom, že člověk si uvědomí, že tohle se opravdu děje v né jedné české domácnosti. Kniha nemá ale žádný moment překvapení ani velké zápletky. Konec byl velmi zvláštní, utnutý v průběhu děje a dva otevřené konce - domyslete si vlastně co chcete.

04.04.2024 3 z 5


Dlouhé stíny Dlouhé stíny Leila Meacham

Začátek knihy hezký, příběh dětí které spojí určité tragédie a vznikne mezi nimi silné přátelské pouto. Babička od Kathy a teta Treye jsou sympatické paní, které dávají lásku všem třem dětem a tvoří tak jakousi rodinu. Avšak jedna zášť zlomí tohle nerozlučné trio až do jejich dospělosti. Konec knihy je napínavý ale škoda, že urychlený a navíc to autorka podle mě celé moc zbytečně překombinovala.

23.03.2024 4 z 5


Pomsta Pomsta Sandra Brown

Edice světového bestselleru? No nevím, tvrdím si říci, že jsem četla lepší detektivní zápletky i bez tohoto označení. A zařazení do žánru thriller mi taky nesedí.
Je to detektivní román propletený s milostným příběhem. Napínavá mi až tolik kniha nepřišla ale oceňuji vtáhnutí do děje už od prvních stránek. Nezklamala ale ani nijak zvlášť nenadchla.

15.03.2024 3 z 5


Sousedky Sousedky Cass Green (p)

Dvě hrdinky a obě dvě zvláštního charakteru, pro mě nesympatické. Hester touží po pozornosti a všemožně se snaží být potřebná pro druhé lidi. Melissa je typická žena v domácnosti, která nemá nouzi o peníze. Obě ženy si nesou na bedrech tajemství z minulosti. Melissina povaha mi přišla nezvyklá především ve vzpomínkách na minulost. Podivná událost opět proplete vztahy těchto dvou sousedek. Lehce napínavé a místy i překvapivé.
SPOILER!
Konec mohl být lépe dotažený například - při prodeji domu, mohli nový majitelé objevit ukrytou paličku v šachtě. To by se Hester divila, kdyby ji dali na pokoj "staronovou sousedku" - chudáček Bertie.

10.03.2024 3 z 5


Nikdy nevíš Nikdy nevíš Chevy Stevens (p)

Přes půl knihy čtení jenom o tom "sejít se/nesejít se" "hlídka sem a hlídka tam" "telefon sem a telefon támhle"..nudný opakující se děj. Konec je překombinovaný a knížka zbytečně táhlá. Průměrná kniha s trochou napětí.

19.02.2024 3 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Moje druhá kniha od autorky ta první se mi velmi líbila ale tohle bylo pro mě zklamání. Půjdu nejspíš proti proudu názoru všech ostatních ale pro mě abnormálně sentimentální kniha.
Děj pořád kolem jednoho a toho samého - fyzická intimita, problém s otěhotněním, nervové a citové hroucení obou hrdinů. Hlavní postavy mě vůbec neoslovily a celkově jsem čekala nějakou zápletku nebo dění. Za mě ubrečená kniha pro kterou je asi potřeba mít tu "správně" zhroucenou náladu.

26.01.2024 2 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Tohle vyhrálo cenu? První polovinu knihy čteme jedno a to samé dokola. Kolikrát mi paní autorka sdělila, že jde do vinotéky ani nespočítám. Nemluvně o tom, že do děje knihy motá i příspěvky z facebookové stránky, takže čtete příběh a znovu si to stejné přečtete ještě jednou ale jako formu sociálního příspěvku. Jako proč? Do knihy zahrnuje i své problémy s manželstvím a tomu se velmi intenzivně věnuje druhou polovinu knihy. Tak teď nevím jestli čtu zápisník alkoholičky nebo zpověď nerozhodné manželky. Může mi někdo vysvětlit proč čtu o tom jak se s manželem rozchází, schází, rozvádí a nerozvádí a žije s ním a nežije s ním? Zatím nejslabší biografie, kterou jsem četla.

20.01.2024 2 z 5


Stále nezvěstná Stále nezvěstná Chevy Stevens (p)

Relativně pěkně napsaný příběh o zmizení mladé ženy. Do první poloviny se děj odehrává na místě únosu v žánru thrilleru, později se děj stáčí do detektivního pátrání a reality hlavní hrdinky. Konec mě vůbec nepřekvapil kupodivu jsem to tušila už od začátku, takže žádné překvapení to pro mě nebylo. Každopádně kniha se četla dobře. Čtenářům kterým nevadí násilí si přijdou na své.
SPOILER! Jediné co mi už potom dost vadilo bylo to, jak se Annie věčně schovávala do skříně anebo neustále něco počítala. Chápu, že si z chaty přivezla určité trauma ale autorka to nemusela tak často interpretovat.

13.01.2024 4 z 5


Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení * antologie

12 kratších "teen" příběhů v nádherném svátečním přebalu knihy (knížka má obarvené konce na červeno a zdobené stránky malůvkou vánočních světel) působí tedy velmi kouzelně. Lehké příjemné čtení vhodné do vánočního shonu, kdy máte chuť na něco svátečního a nenáročného.
O PŮLNOCÍCH - 2/5
velmi krátká romantická povídka o Silvestrovských nocích a příběhu dvou mladých lidí, kteří k sobě během několika následujících Silvestrů hledají cestu.
DÁMA A LIŠKA - 2/5
povídka o zámožné rodině a jejich vánocích. Příběh je o dívce, která se zamiluje do "ducha? či nějaké zakleté bytosti", kterou má ve své moci nejasná Dáma. Pochopila jsem, že jde o fantasy.
ANDÍLCI VE SNĚHU - 4/5
španělský pohodový kluk hlídá o svátcích kočku v bytě svého kamaráda. Barák je prázdný, všichni jsou na svátky pryč. Až na jednu osobu - Hayley. Té přestane téct voda a tak se seznamuje se svým "dočasným" sousedem. Příběh se mi velmi líbil, charaktery postav dobře vykresleny takže se mi to hezky četlo.
NAJDEŠ MĚ PODLE POLÁRKY - 3/5
velmi krátká povídka o korejské holčičce Natalií, která se jako miminko dostane do Santových saní a žije na Severním pólu. Vyrůstá s elfy, kteří ji tak nějak moc mezi sebe "nepřijímají". Hledá lásku, která pro ni však není možná protože není elf. Natálie mi moc nesedla, autorka ji vykresluje příliš dětinsky s potřebou lhát. Líbilo se mi ale, že jako jediný příběh z celé knihy se odehrává na Severním pólu a povídka je tak atmosféricky hezky vánoční.
TO JE YULSKÝ ZÁZRAK - 5/5
na trhu s vánočnímu stromečky se pozoruhodná Marigolda seznámí s dřevorubcem Severem, který ji nejen pomůže dopravit strom domů ale taky s úklidem chaotického bytu jí a její mámy. Oslava tohoto příběhu je yulská a příběh pojednává o pohanských svátcích. Charaktery postav si mě získali a příběh je netradiční a kouzelný.
VÁŠ ZÁSKOK ZA SANTU - 1/5
velmi krátká povídka o dvou gayích, načež jeden druhého požádá aby dělal v jejich domě Santu, kterého nikdo nesmí vidět až na jeho malou sestřičku, kterou má v obleku překvapit. Příběh jedné Štědré noci, kdy se autor asi snaží říct, jak složité je někdy tyto lidi pochopit. Vůbec mi to ale celé nesedlo. Nepřející a protivná starší sestra, pasáž s jeho matkou jsem moc nepochopila. Zmatečné a nakonec mi asi pointa někam utekla.
KRAMPUSLAUF - 3/5
už jak říká název, jde o pohanské ďábly z Alp. Tři kamarádky řešící klasické středoškolské problémy a vztahy. Rozhodnou se uspořádat Silvestrovský večírek v karavanu zesnulé babičky. Hosty jsou spolužáci a nově poznaný záhadný kluk s maskou Krampa. Mysticko-čarovný příběh.
COS TO SAKRA PROVEDLA, SOPHIE ROTHOVÁ? - 4/5
střední škola plná studentů z různých koutů světa s předsudky o tom, kdo odkud je. V tomto příběhu k sobě nachází cestu Sophie a Russell, které spojí podobný smysl pro humor - sarkasmus. Opět né úplně tradiční oslava Vánoc v této povídce nás hlavní hrdinka opřede svátkem Chanuky.
KYBLÍKY S PIVEM A JEZULÁTKO - 1/5
za mě slabší povídka kdy vtipálek Vaughn svým fórečkem, omylem podpálí kostel a ohrozí tak Betlémské představení. Je nucen svůj čin napravit a přitom všem se sbližuje se svou tajnou láskou Grace.
VÍTEJTE VE VÁNOCÍCH, CA - 4/5
vyprávění o mexické rodině vlastnící vánoční restauraci, kde pracuje María, která je prací jako servírka naprosto znuděná a z města chce co nejdřív odejít. Dokud se nepozná s novým a kouzelným kuchařem. Vánoční atmosféra z téhle povídky byla příjemná.
BETLÉMSKÁ HVĚZDA - 1/5
pro mě nejslabší povídka vůbec. Nezaujala mě. Dvě slečny, které si na letišti vymění letenky a každá se tak dostává do destinace té druhé. Dost nejasností, příběh je nemyslitelný a nezajímavý. Konec je úplně přitažený za vlasy.
DÍVKA, KTERÁ PROBUDILA SNÍLKA - 4/5
naprosto odlišný příběh od všech předchozích. Zasadila jsem si ho do světa p. Lowecrafta. Tajemný a mystický ostrov na kterém lidé žijí osiřelí otroci v chudobě potýkající se s bídou a každodenním bojem o přežití. Pírkový ostrov obývá spící bůh, kterého jednoho dne probudí dívka Neve. Mám ráda tyhle typy příběhů, takže mi příběh i nakonec sedl.

01.01.2024 4 z 5


Opuštěný dům Opuštěný dům Mirka Skočílková

Podle popisu knihy jsem čekala více tajemna kolem vily a rozlušťování záhad. Místo toho se mi dostalo - popisování dění práce v kanceláři s prodejem realit a vztahů na pracovišti. Vila a její "záhadná" minulost je v knize odsunuta na druhou kolej. Jakýsik "vztah, nevztah" s rádoby charismatickým majitelem mi příjde vcelku ujetý. Kniha ale byla čtivá a líbilo se mi, že hrdinka objeví díky vile nový smysl svého života a nejen to, přispěje tím i k dobré věci.

03.12.2023 3 z 5


Kaktus Kaktus Sarah Haywood

Susan - komplikovanější, tvrdohlavá, neústupná a někdy dosti protivná hlavní hrdinka. Nevadila mi její povaha ale někdy ostře až nesmyslně od sebe odháněla lidi. Svým chováním rozjede únavnou a dosti zbytečnou bitvu. Příběh o Susan odkrývá tajemství a postupně sledem údalostí mění hlavní hrdinku v méně "pichlavý kaktus".

03.12.2023 3 z 5


Dům u jezera Dům u jezera Kate Morton

Průběh knihy mě bavil, seznamuje čtenáře s panstvím, služebnictvem, šlechtou, každý má své postavení a svou práci (pravda, šlechtické děvčata moc práce nemají každopádně jak už všichni víme ani ty to nemají jednoduché - chování podle daných pravidel šlechty není úplně výhra). Někdy jsem se zasmála nad jejich komunikací a myšlením. Hlavní hrdinkou je tady služebná Grace, která mě neoslovila protože kromě vyprávění příběhu se nijak zvlášť neprojevuje. Více mě zajímal tedy příběh dvou sester Hannah a Emmeline. Konec knihy mi příjde urychlený oproti rozvleklejšímu avšak čtivému příběhu domu u jezera.

03.12.2023 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

(SPOILER) Moje první kniha na tohle téma. Příběh Hany a její rodiny za období druhé světové války. 3 generace, propojí celé válečné období - začátek války, průběh války a poválečné období. Je to čtivé, napínavé a poslední kapitola (té jsem se bála nejvíc) - příběh Hany který je emocionálně nezvladatelný. Nebyla jsem schopná to ani procítit jak bych chtěla jelikož ti, kteří přežili koncentrační tábory museli projít neskutečnou představou bolesti.
SPOILER!
Hana si dávala za vinu neuskutečněný odjezd do Anglie ale proč? Šanci měli i poté co nakonec dopis doručila. Její matka sama nebyla schopná se rozhodnout jestli odjet nebo ne. Větší hloubku by to mělo kdyby Hana dopis opravdu nedoručila a matka dejme tomu nedoručený dopis jednoho dne našla.
Jak to teda je? Byla Ida opravdu nevlastní sestra Miri? Na konci příběhu mohlo i tohle vyjít na povrch.

03.12.2023 5 z 5


Co dělat, když prší Co dělat, když prší Marissa Stapley

Zaujal mě název. V průběhu čtení příběhu jsem zjistila, že mě opravdu zaujal jenom ten název knihy. Nudná a nezáživná. Žádná hloubka a emocemi mi taky moc nezatřásla. Knihu jsem dočetla jenom proto, že nemám ráda když mám něco rozečtené a neuzavřené.

26.04.2023 1 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Nemám ráda příliš mnoho jmen a spoustu dějových linek ale tady mi to vůbec nevadilo protože kniha je čtivá už od začátku a "kapitolky" krátké. Kniha mě nutila číst, dál a ještě a ještě jednu kapitolu. Takže tady hezky fungovalo to, že nemáte nutkání na několik dní knihu odložit a tak případně zapomínat co, kde, kdo, jak. Když jsem knížku jenom přece na chvíli odložila tak jsem na ní často myslela a chtěla pokračovat ve čtení. Kniha je zasazená do starší doby. Je trochu tajemná, ponurá, smutná, láskyplná, záhadná, překvapivá, detektivní a netradiční. Od všeho kousek. Moc pěkně propletené. Žádný z osudů postav mě nenudil jenom mi přišlo že větší část příběhů se točila kolem nevěr a milenců, každopádně každá z postav měla svůj "charakter". Ze začátku mi vadilo "počeštění" jmen ale jak už někdo zde psal v komentářích asi by nám to ve francouzštině nedávalo moc smysl.

26.04.2023 5 z 5


Deník bulimičky Deník bulimičky Diana Fey

Vtipně pojatá biografie bulimičky. Ani jsem nevěřila, že bych se mohla pobavit u knihy na téma "bulimie" ale vyprávění od autorky mi sedlo. Příběh je psaný od dětství až do současnosti a každá etapa jejího života a strasti které ji potkávají mě pobavily a zároveň nutily se zamýšlet nad tím jak bulimie dokáže člověku komplikovat život a nad čím vším musí uvažovat a jak se nemoci podřizovat. Styl psaní podobný Moranové kterou já mám velmi ráda.

14.04.2023 5 z 5


Jiné životy Jiné životy Sofia Lundberg

Ubrečená hlavní postava která se neustále lituje. Chování starší dámy mi připadá někdy až moc chladné a uzavřené. Podle slov v popisu knihy - vznikne nečekané a "pevné přátelství" jsem si asi představovala jinak. Děj pro mě nudný a táhlý. Od autorky mám přečtenou i knihu Otazník je polovina srdce, který mě taky nijak nenadchl. Docházím k závěru, že mi styl psaní od autorky prostě nesedí.

14.04.2023 2 z 5


Kompletní průvodce půstem Kompletní průvodce půstem Jimmy Moore

V průběhu čtení knihy jsem si položila otázku - proč sis koupila knížku jak léčit půstem cukrovku 2.typu a 1.typu když tímto onemocněním netrpíš? Je to průvodce půstem a kniha je přeplněná informacemi zejména pro lidé trpící cukrovkou. Nehledě na to, že některé informace dokáží autoři opakovat neustále dokola, takže jsem si říkala jsem na správné kapitole? Tohle už jsem ale četla. Autoři jsou především také zastánci nízkosacharidové diety kterou vám neustále během celé knihy podsouvají a pro změnu v 5.kapitole označují kalorický deficit jako naprosto nefungující kdy "méně jídla, více pohybu" je podle autorů vlastně neúspěšný. Nejvíce mě pobavila kapitola kde se popisuje kdo by půst držet neměl a pro koho je nejméně vhodný a jedním z bodů je diabetes? Kde musíme být zvláštně opatrní a případně se radit s lékařem? 80% knihy čtu o tom, že půst je nejvhodnější právě pro léčbu diabetu 2.typu. Každopádně kniha mi byla i přínosem a ujasnila mi jak především funguje inzulín v našem těle. Tenhle proces je v knize popsán nesčetněkrát, takže jsem opravdu neměla problém si to zapamatovat. Závěrem? Kniha především pro obézní lidi trpící diabetem, kteří by mohli v půstu najít svou léčbu.

01.03.2023 3 z 5