Kent2004 Kent2004 komentáře u knih

☰ menu

Uzel Uzel Dominik Dán

Uzol jsem nečetl, ale doposlouchal až nyní a to mám už za sebou několik Dánovek. Ale po poslechu Nežné fatamorgány jsem se rozhodl, že to vezmu chronoligicky a Uzel je sice dějově až za Něžnou fatamorgánou (ta se odehrává už v roce 1987, ale končí "něžnou revolucí", zatímco Uzol se odehrává v roce 1988 - hlavní děj).
Co k tomu napsat jiného, než co tu již zaznělo.....
Uzel by měl opravdu být "povinnou četbou" na školách, protože naprosto věrohodně vystihuje velmi smutnou a tragickou atmosféru té doby. (a určitě bylo i hůř) Doby, kdy svoboda byla pro lidi ještě vzdálená a nepředstavitelná a státní mašinérie měla de facto neomezenou moc. Ten kdo se vzepřel, nebo se znelíbil režimu, měl prostě smůlu. A to doslova a do písmene. "Režim" měl prostě "nástroje" jak dotyčného jedince zničit, ať už společensky či fakticky. A obě roviny se zde podařilo Dominiku Dánovi vytihnout a popsat a to naprosto fantastickým způsobem, s neuvěřitelnou zápletkou a dějových zvratů. Jasně zde ukázal, jaká to byla zvrácená doba a "vyvolení v podobě stranických funkcionářů, StB a vojenských kontrarozvětek" si mohli dělat co chtěli. Nikdo je nezastavil, prostě to nešlo.
O vyšetřování nějakého zločinu v tomto díle ani nejde, ale je zde vlastně zaznamenán první příchod mladého Krauze na oddělení násilné kriminality (speciální oddělení na vraždy tehdy ještě neexistovalo) a Dominik Dán tak v podstatě vyplnil chybějící mezeru ve svých románech. Naprosto precizně zde dokázal nastíni osudy, pocity a atmosféru doby, hlavních hrdinů a společnosti jako takové. Strach, obavy o vlastní život a zdraví, zoufalé činy jednotlivců a všeobecný strach, který byl záměrně šířen činy i slovy.

=====pozor spolier=======

Ano, dalo by se nesouhlasit s tím, jak byl popsán konec příběhu. Ono si myslím, že to nebylo až tak lehké a jendozančné vše naplánovat jak to udělal Krauz.....Ono by to mělo úplně jiné následky po provalení celé akce "Rusalka".....ale budiž.

=====pozor spolier=======

Také Krauzův "raketový" start v kariéře dává tušit, že za tím nebyly jen jeho schopnosti, ale i známosti. (i když to tam autor jen naznačil) Protože ten kdo o hierarchii bezpečnostních složek něco ví, musí pochopit že postoupit z "obyčejného" šlapáka de facto na útvar, který je v dnešní době pod "krajem" a ještě k tomu ve 26 letech, není náhodný. A i když se to někomu může zdát být logické veřte tomu, že to až tolik logiky nedává. Ale je to román, ne dokument a tak to pro celkový příběh nemá žádný vliv.
Každopádně tak jako romány Mucha a Mucholapka na sebe navazují, i Uzol má své nepřímé pokračování a to v podobě Básníka, na kterého jsem se hned vrhnul. Za mě je tohle zatím jedna z TOP "dánovek", kterou jsem měl možnost poslouchat.
A ještě bych vzkázal kritikům této knihy - není to klasická detektivka, ale spíše politcko-špionážní román s detektivními prvky, ovšem s vysokou míru autentických prvků. A koho více baví "severští autoři" nic proti vkusu, mě osobně severská detektivka hluboce zklamala, je to směska blábolů a nesmyslů a ti autoři absolutně neví o čem píšou. Ještě jsem nenarazil z těch 6-7 autorů na někoho, kod by měl takové znalosti z práce bezpečnostních složek jako je tomu u D. dána. Ale každému se líbí něco jiného a tak se jen těžko shodnout na stejných názorech.

21.10.2017 5 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Tři hvězdy dávám pouze za snahu!
Autor se do celého příběhu zbytečně moc zaplétá. Nelogické duševní pochody naprosto bezvýznamných postav, které v celkové línii příběhu nehrají nijak důležitou roli. Hlavním tématem není vůbec vyšetřování zločinu, ale pomsta.


====Odtud už jsou spoliery=====

Dál už nech nečte, kdo nechce znát podrobnosti z děje:
Bohužel budu k téhle knize (tedy k příběhu) velmi kritický. To nemí krimi, tohle jsou vyfabulované lži, kterými nás autor neustále krmí....Bohužel pro mne velké zklamání. Nesbo byl do této doby snad jediný zástupce tzv. "severské krimi", kterého jsem ještě neposlouchal. Tímto titulem jsme ho zařadil po boku Keplera, Olsena, Larssena aj. Tedy pouze podprůměr.
Z Milénia se mi totiž líbil pouze první díl, ostatní byli už ve stejném duchu. A jaká to podobnost v hl. postavách.....
Sony je vlastně taková Salanderová s "koulema". Všechno umí, na co sáhne, to se mu podaří, má 10 životů a jako feťák závislí několik let na heroinu s tím dokážě seknou ze dne na den....Bravo, bravo, tleskám....
Nó a to se nebavím o totálních nesmyslech, které se neustále v příběhu objevují. Jako opětovná návštěva zástupce velitele věznice a jeho znovu-únik s uříznutým prstem.... -O.M.G-
A konec? To je už tragédie, ale bohužel po té tvůrčí stránce....

Ne, opravdu už po žádné severské krimi nesáhnu, protože mne tihle autoři nově se tvořícího krimi žánru ničím neoslovili. Nesbo asi vůbec nikdy nic nečetl o opravdové práci policie....hlavně že se to tam hemží zásahovkou, světelnými granáty, kalašnikovi (já vím, byl to UZI) a pod. Sony, alias "agent 007" vyřídí celou "oslovskou" mafii....no to mě pos...
A zase.....kromě levitace uměl skoro vše, dokonce se naučil i řídit auto..... :-)
Autor si asi vzal vzor z postav, které zvtárnili v 80-tých letech Stallone či Schwarzenegger či o 10 let později Segal. Ne, ne, ne, tohle opravdu není nic pro mne. Něž tohle poslouchat tak to si raději pustím pohádku.

Po stránce interpretace nelze Petru Kubešovi nic vyktnout. Ale ani jeho skvělý výkon nemohl zachránit podprůměrný, místy parodický děj.

Takže knihu doporučuji nenáročným posluchačům, kteří ještě stále věří spisovatelům, protže ti zaručení jediní vědí jak to ve reálu funguje. Všude byli a všechno umí, tak jako jejich hrdinové.

03.06.2016 3 z 5


Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

- Pozor komentář může obsahovat spoilery -

Nevím, ale tahle "dánovka" mne zklamala. Z počátku to vypadlo velmi slibně a typicky "dánovské", ale jak jsem někde četl snaží se Dominik Dán napsat každou knihu jinak a to je podle mne problém. Nemá svůj pevný a typický styl psaní. Nebudu se zde bavit o některý nelogičnostech ve způsobu práce, popisu různých situací (v závěru to připomínalo spíše crazy komedii nebo spaghetti western - viz. to co se stalo s "Chosém" u Zory) No prostě zápletka a celý děj příliš překombinovaný. Nesedl mi dvojí úhel pohledu a sice opakování kapitol. Jednou z úhlu pohledu detektivů, podruhé ta stejná situace jen z úhlu pohledu pachatele - nuda. Závěr takový.....no honem to mít za sebou, navíc bylo už od 2/3 knihy jasné jak to dopadne....
Navíc jsem už trochu alergický na Krauza - furt jen remcá, musí mít stále poslední slovo a jen on má pravdu....takového chlapa bych chtěl mít v kolektivu. Fachman sice je, ale taky je až příliš deformovaý svou prací a dost to přehání s neustálými připomínkami.
Charakter zločinů v této knize byla trágédie.....trojice zoufalců (člověk nevěděl zda je má litovat, nebo se jim smát) a závěr - to jak to dopadlo se Zorou....a ten konec....jak říkám velmi slabé.
Takže zkusím ještě jiné tituly, ale nyní si chci od tohoto autora odpočinout. Bohužel to poslouchám a zde je velmi úzký výběr kvalitních autorů a tak člověk nemá tak velký přehled a s čím porovnat. Celkem tomuto spisovateli fandil, protože to psal jak to sám zažil a psal naprosto reálně v této knize se to však příliš nepovedlo.

05.05.2016 3 z 5


Krv nie je voda Krv nie je voda Dominik Dán

Po Červeném kapitánovi a Beštii jsem se dostal i k této knize. Ale v audiopodobě. Nicméně příběh je prostě vynikající. Má to napětí, je to výborně a čtivě napsané a v konečné fázi i jako audio výborně něčtené.
Dominik Dán píše opravdové příběhy se kterými se jako bývalý člen "modr party" osobně setkal a podílel se na dopadení vrahů. Zkušenosti s tím má bohaté a popisuje události tak jak to ve skutečnosti je - bylo. Žádné fabulace, výplody fantazie a pod. nesmysly. Jen holá skutečnost a nefalšovaná pravda. A to nejen co se týká samotných příběhů, tak i pozadí které vyšetřování provází. Problémy se kterými se musela kriminálka potýkat, zbytečné nařízení, házení klacků pod nohy, slengové výrazy, zvyvy a návyky. Každá postava má svůj charakter a o to je celá kniha cennější.
Za mne je to jenda z nejlepších krimi sérií, jakou lze na česko-slovenském trhu pořídit.

20.04.2016 5 z 5


Praga Piccola Praga Piccola Miloš Urban

Moje první kniha, kterou jsem měl možnosto poslouchat od tohoto autora. Nesouhlasím s tím, že by auta byla jen kulisou pro milostné avantýry "mladého" Bertolda. Jinak Martin Myšička podal skvělý výkon jako vypravěč.
Pro mne osobně úchvatný příběh, který měl neustále plynoucí a rozvíjející se děj. Kus poučné historie nejen o Praze ale i o tehejších poměrech. Velká škoda slavné značky, která si nazasloužila skončit jak skončla. Ale to bylo na jiné téma.
Určitě bylo zvláštní, zachycení postupné proměny Libně a její připojení se k Praze. Jako člověk, kerý do Prahy jezdí a má ji rád jsem objasnění této historie kvitoval všemi deseti. Konec už plynul rychleji, než první dvě třetiny příběhu, ale je to pochopitelné. Souhlasím také s názorem, že by si tato kniha zasloužila i filmovou verzi.
A o atuech se v příběhu dozvěděl čtenář až až....a nejne o Pragovkách. Takže kdo má rád historii, dobrý příběh a staré, dnes už veterány, má se na co těšit.
Bohužel my audioposluchači jsme byli ochuzeni o fotografie, kterých musela být v knize spousta.

06.04.2016 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Vesmírnému Robinsonovi dávám jednoznačně 5 hvězdiček. Já v tomto silném příběhu našel vše co jsem očekával.
Wierovi se podařilo dokonale technicky popsat veškeré procesy, postupy, události, které jsou laikům nejasné. Já fakt nejsem odborník na astrofyziku, informatiku, nerozumím příliš ani chemii, ale nebylo potřeba nad tím dlouze dumat, vše zde bylo velmi polopaticky a dobře vysvětleno.
Mark Watney je prostě typický představitel kladného hrdiny, který si umí ve spoustě věcech poradit, pro vtipnou hlášku nechodí nikdy daleko a ze svého smutného osudu si i přes minimální vyhlídky na přežití dělá legraci.
Kdo má rád napětí a silný příběh, přijde si zde na své. Z filmu jsem viděl jen kousek (zatím) a už v úvodu nepřesnost - opouští misi po "solu" 18 !!! Takže si nedělám iluzi, že bude věrně a ve všem kopírovat knihu. Rád se ale na něj podívám.
Já tuto knihu opět poslouchal a O-H-B předvedlo vynikající a vysoce profesionální práci (jak jinak). Co mne na knihe zaujalo, bylo skryté poselství, kterého si nešlo nevšimnout.
Konec knihy mohl být ještě natažen o pár měsíců déle, ale kdo ví, třeba se ještě někdy s Markem setkáme....
Rozhodně se mi kniha velmi líbila a po delší době jsem měl možnost poslouchat fakt výborné sci-fi.
Kdo čekal víc, asi je moc náročný.....Já osobně nevím co by zde mělo být napsáno jinak. Marťana jednoznačně doporučuji, ať už v audiopodobě, nebo v té klasické - tištěné. Super Andy, víc takových příběhů.

20.03.2016 5 z 5


Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Po zmateném začátku se pak pomalu rozvíjel "nějaký" příběh, který postupě gradoval. Bohužel jsem to zezačátku moc nepobral, bylo to moc překombinované (třeba příběh s kovářem), pak nějaká zápletka, která se objevila také v Pelíškách (tak jako vícero historek z knihy). No nevím, klidně to mohlo vyjít jako samostatné příběhy. Moc mě to teda do děje nezapadlo. Také strohé oslovování "A" se mi v knize vůbec, ale vůbec nelíbilo. No na pár úsměvných příběhů, jsem to snesl. Knihu jsem měl v audiopodobě a tak jsem u poslechu vydržel. Tištěnou knihu bych asi odložil. Rozhodně jsem ale čekal od knihy víc, proto jen tři hvězdy. Máslem dolů se mě osobně líbilo víc.

10.03.2016 3 z 5


Věže - Příběh 11. září Věže - Příběh 11. září Jiří Boudník

Tuto knihu jsem měl možnost poslouchat v audio podobě. Svou recenzi na audioknihu jsem již napsal. Celkově se mi kniha líbila. Je poučná a zajímavá. Dozvěděl jsem se věci o kterých jsem neměl doposud ani tušení a opravdu ve mě tato kniha zanechala dobrý dojem.
Bylo zvláštní sledovat příběh čecha, který v mládí emigorval přes tehdejší Jugoslávii až do Ameriky, kde vystudoval architekturu a v té usudné chvíli se ocitnul v centru tragického dění jako tehdejší "třicátník".
Knihu bych asi nepřečetl skrze moho angilckých výrazů, názvů ulic, částí města a dalších historických událostí. Ale v audiopodobě se to dobře poslouchalo.
Jedinou kaňkou na celém příběhu, byla pro mě kapitola 53, kde autor popisoval příběh jístého Anthonyho, který se také zapojil do prací na odklízení trosek WTC a který tam o "někoho" přišel.
Nevím zda bylo nutné tam do detailů všechno líčit....
Poučná byla na knihze zejména historie New Yorku a ostrova Manhattan.
Každopádně pro mne velmi zajímavý poslech a rozhodně bych tuto knihu nezatracoval. Jako historický dokument si zaslouží vyšší hodnocení. Navíc má kniha v sobě potenciál silného příběhu a takové kniha mám rád.

06.03.2016 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Opět jak je mým zvykem, jsem tuto knihu poslouchal. Na rozdíl od psaného textu, jsem byl ochuzen o zrak a musel jsem spoléhat pouze na méně dokonalý sluch. Přesto se mi kniha i v audiopodobě líbila. Ovšem žádná velká "pecka" to nebyla, přesto dávám nadprůměrné hodnocení, protože na rozdíl od jiných autorů, keří se snaží ža každou cenu vytvořit super akční a zajímavý detektivní příběh, který pak totálně zpackají, se v tomhle příběhu,který by se dal klidně nazvat - "pohled do alkoholikovi duše", autorka o kriminální zápletku jen tak lehce otřela.
Závěrečné dedukce a detektivní úvahy byly zcela v rozporu s jakýmikoli kriminalistickými zásadami a byl jsem velmi rád, že to bylo jen v té úplně poslední kapitole, jinak bych tohle dílo musel označit jako jiné které jsem poslouchal, za detektivní brak.
Ale zpět k ději. Co se mi na knize líbilo, byl trojí úhel pohledu z úst Rachel, Ann i Megan, kterých se celý příběh týkal. Určitě i osud hlavní hrdinky Rachel, která se potácí na hranici vlastní existence. Osud lidské trosky, která se propadla až na samotné dno - mezi "živočišný odpad", mne dost zaujal. Tím se tato kniha odpoutala od klasické detektivky mezi psychologické drama a tenhle žánr je můj oblíbený. Nelze opomenout i osudy tří můžů, kteří vstoupili do života dvojice žen, které v příběhu hrají nezastupitelnou roli. V závěru se bohužel dva z nich úplně vytratili a celkově by se na příběhu dalo ještě co zlepšovat. Nicméně se jedná o autorčinu prvotinu a tak mě nezbývá ne smeknout a těšit na případně další knihy a doufat, že se je některý vydavatel ujme a vydá i v audiopodobě. Není od věci připomenout, že audiokniha vyšla dříve,než ta tištěná a to je pro nás audiomoly dobrá zpráva. :-)

28.12.2015 4 z 5


Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Knihu jsem měl v audiopodobě a tak mů názor může být ovlivněn. Nicméně dávám 4 hvězdy a to jen za precizni zpracování. Dějově mne to však nechytlo. Asi je to tím, že jsem chlap. :-) A pro ty tato kniha určitě není. Ale hledal jsem nějakou humornou oddechovku a tak jsem mezi audioknihami sáhnul po tomto autibiografickém románu.
První část byla vcelku dobrá,občas jsem se přistihnul, že se usmívám zvláště svérázný přístup sestry Mary mne rozesmál. Prostřední část mě připadla jako nejslabší, nezáživná místy až nudná. V závěru jsem byl trochu zmaten, jeliož jsem nepochopil souvislosti. Třeba jak se autorka dostala na ostrov, jak se seznámila se svým druhým manželem a pod. Tato část mě to navíc připadala hodně přitažená za vlasy a moc nevěřím tomu, že autorka popisovala vzniklé situace jak se skutečně staly. Asi zde svoji roli sehrála fantazie.
Shrnuli to - dějove slabé, (očekávaljsem větší srandu) po slohové stránce nadprůměrné. Klasickou knihu bych asi odložil, jako audio to bylo výborně namluvené a kombinace tří hereček, které vystupovaly jako jedna žena byla zvláštní, nicméně se to povedlo výborně zkloubit.

20.11.2015 4 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Šachové figurky jsou opět výborně napsaná kniha, i když já ji poslouchal. P. May znovu dokázal čtenáře, či posluchače naplno vtáhnout do děje a znovu pozoruhodným způsobem dokázal navodit atmosféru zločinu, ale ani tentokrát nebyl zločin, tím hlavnm tématem. Jako by se jednalo
jen o "doprovodný efekt", tak aby se mohl čtenář posunout v ději dál. Přesto všechno musím však konstatovat, že šachové figurky nebyly autorem plánovány a tak se zde objeví zcela nový pohled do Finovi minulosti, který v prvním dílu nebyl vůbec popsán, což mě na knize docela dost vadilo. Najednou se zde dozvídáme o jeho nejlepším příteli z dětství, jako by jich neměl Fin z prvního dílu dost, objevují se úplně nové skutečnosti z jeho studentského života, o kterých opět nebylo ve Skále nic uvedeno. A to co mi vadilo nevjíce byl fakt, že to jako celek nezapadlo do sebe od začátku do konce. Opět se zde setkáváme s drsnou severskou krajinou a ostrovním životem, zvyklostmi i historií.
Co mě také při poslechu mátlo, bylo přeskakování děje, kdy hned v úvodu se ocitneme v přítomnosti, abychom záhy poskočili do nedávné minulosti a pak už to jde jako v předchozích dvou dílech - chvíli něco z Finova mládí a pak nedávná minulost a postupem času nám autor odkrývá strašné tajemství, až děj graduje.
Samotný závěr už mě připadne, jako by to chtěl mít autor za sebou, jelikož je hodně zestručněn anebo si to také vysvětlit tím, že si zde nechal zadní vrátka pro případný čtvrý díl. Určitě by měl být o čem. Mile mne také překvapilo, že se podařilo autorovi "uklidnit" Fina tím, že uzavřel jedno jeho životní trauma. Celkově bych hodnotil 4,5 hvězdami, ale nakonec jsem dal plný počet i přes určité výhrady se jedná o výbornou knihu, ovšech Skála mne uchvátila ze všeho nejvíce.

31.07.2015 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Vtipná kniha, ovše místy až moc
Knihu jsem měl možnost poslouchat v podání Veroniky Kubařové. Ta se při čtení kihy také často smála, takže knize přidala trochu na autetičnosti. Ze začátku jsem se řezal smíchy, hlavně v úvodu, kdy příhoda s obaly od bůráků a příhoda na letišti s kočkou, neměla chybu. Postupem času jsem však humor vnímal spíše jako překážku na rozvíjejícím se příběhu a je to velká škoda. Samotný příběh novodobé české aristokratické rodiny není vůbec špatný nápad, ale aby každá druhá věta musela mít v sobě humor, mě připadalo takové to "moc tlačení na pilu". Některé příhody byly opravdu jako z trapných amerických komedií a tak mám z knihy smíšené pocity. Proto dávám jen tři hvězdy, jako lehce nadprůměrné dílo. Nevím jaké je pokračování, zatím v audio podobě nevyšlo.
Zámek kde kastelán působí mám za humny a okolí velmi dobře znám, kastelána však nikoli. Vymyšlený zámek Kostka má od každého něco. Tvarem a názvem mi připomíná hrad Buchlov, Himmler se však zamiloval do Bouzova, kde pobýval a katakomby byly třeba na zámku ve Slavkově. A tak jak byl nereálný zámek, byly nereálné i postavy a tak nevím zda se jedná o humor s nádechem sfi-fi nebo o současnou tvorbu. Ať je to tak nebo tak, svůj okruh čtenářů si kniha najde. Pro mě nic oslnivého, ale pobavil jsem se a to je to hlavní.

24.02.2015 3 z 5


Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Nadného žáka jsem měl možnosto poslouchat v podání Jaroslava Dolečka. Hlas byl příjemný, intonace výborná, jen rozdělení kapitol bylo špatné, ale to je detail.
Příběh se mi velmi líbil a vymykal se běžným příběhům ze života. O čem příběh je, asi není potřeba popisovat, bohužel měl pro oba hlavní protagonisty fatální následek. Nicméně celé dílo pojedná především o psychologii člověka. Dá nám nahlédnout do temné části lidské mysli, do představ, které se měnily, anebo mění v děsivou realitu. Mladý a nadaný chlapec, který má před sebou nadějnou budoucnost, pozná ve svém nitru, to co by mělo být pro normální smrtelníky tabu. Stephned King skvělými dialogy dokázal neskutečně reálne navodit atmosféru, jako by byl čtenář či posluchač, přímým učastníkem oněch dialogů. Příběh postupem času graduje a bohužel nečekaná shoda náhodných událostí završí osudy obou hlavních představitelů.
Kniha není primárně o nacismu a jeho hrůzách, nicméně tohle téma hraje v povídce hlavní roli.
Těžko se mi znovu popisuje něco, na co jsem již napsal rezenci na dopocutia.sk Ale nechci zde dělat
reklamu na jiný web, snad to není v rozporu s pravidly.
Za mě se jedná o nadprůměrné dílo, ale od tohoto autora se to dá očekávat.

21.01.2015 5 z 5


Muži, kteří mě zkazili Muži, kteří mě zkazili Klára Staňková

Tuhle knihu jsem si vybral při jedné akci s tím, že bude zajímavá. Čekal jsem nějaký příběh, ve kterém by hlavní postava prožívala dobrodružství se sexuálním podtextem, která by nebyla ani nemravná ani nudná, ale zábavná, vtipná a přitom v mezích normy, tedy žádné obcénnosti.
Leč byla to jedna velká nuda. U desáté kapitoly jsem si již nepamatoval o čem byla ta první, nechápal jsem proč nás vůbec autorka seznamuje s některými muži, protože tří minutová příhoda (a těch tam byla snad čtvrtina) nestála ani za řeč. Zřejme to brala podle svého deníčku, jémo za jménem to co si o konkrétním muži zapsala, či zapamatovala. Tím pádem se to snažila do knihy vměstnat za každou cenu. Leč zde platí staré známé pořakaldo, že méně je někdy více. Shrnu-li to, ubral bych (a to hodně) na jménech a více bych se snažil zaměřit na příběh, který zde prostě není. Je to jako encyklopedie motýlů či motocyklů, dozvíte se jen základní údaje, nic co by ve vás zanechalo nějaký hlubší zážitek.
Nechápu doslov, kde se autorka pyšní tím, jaký je to bestseler! V tom případě to jde se společností z kopce a tak není divu že lidé sahají po bulvárních plátcích a knihách pobobné "kvality". Pro mne ztráta času a to se nebavím o otřesném slohu a velmi špatné interpretaci.
Hlavni postava mě připadala na jedné straně příliš sebevědomá s notnou dávkou inteligence, ale na straně druhé velmi naivní. A naivitia rovná se jistý druh hlouposti. A tom kdo vleze do postele s každým chlapem, který má fáro a peníze,bez rozdílu věku, národnosti, stavu, vzhledu a já nevím čeho všeho a ještě se tím veřejně chlubí si myslím své, ale to už není na veřejné forum.
Myslím si však, že svůj okruh podobně pokleslých čtenářů či čtenářek si kniha určitě najde a proto jsem hodnotil dvě hvězdami.

19.12.2014 2 z 5


Homo asapiens Homo asapiens Rado Ondřejíček

Tuto knihu jsem "poslouchal" a především musím otevřeně přiznat ze Mário Zeumer svým, naprosto dokonalým a famózním, výkonem povznesl tento audio titul na bájný OLYMP mezi audioknihami. Proto moje hodnocení je ovlivněno právě jeho výkonem. Číst tuhle knihu nemusí být až tak zábavné, což chápu. Ještě než se vrhnu do hodnocení, musím sdělit proč jsem se pustil do poslechu právě této knihy. Bylo to především tím, že jsem po poslechu náročného psychologického dramatu - Muž z ostrova Lewis, potřeboval něco, u čeho bych nemusel nad každou větou přemýšlet do hloubky. Potřeboval jsem zcela diametrálně odlišnou knihu, a proto jsem byl s výběrem naprosto spokojen.
A teď tedy k hodnocení.
Nejedná se o žádný srdcervoucí příběh, ani vám nebude při čtení (či poslechu) běhat mráz po zádech, nebudete mít ani šimrání v podbřišku u jednotlivých pasáží a tím pádem se nebudete snažit dychtivě číst s očekáváním jak to celé dopadne. Nicméně samotný příběh je velmi vtipně a chytře napsaný a libí semi, že jsou zde pojmenovány věci pravým jménem. Tento titul nás zavede do profese a mezi lidi, které jsou pro mne osobně velkou neznámou. Hlavní hrdina mě byl velmi sympatický, nepřipadal mi ani namyšlený, ani hloupý, a představoval jsem si jako elegantního mladého muže, který si už lecos zažil, který je moudrý a ve své profesi se vyzná. Co mě na celém příběhu nejvíce imponovalo, byly neustálé přirovnání. Např. "....udělat chybu, v tom množství tabulek, na to bylo víc šancí, než je čínských bister v centru Bratislavy". A podobných vtipných přirovnání je v knize mnoho.
Také se mi na knihze líbilo, že je ze současnosti, že příběh má skutečně reálný příběh a dobře zde byly zachyceny charaktery postav. Magické slovo ASAP se v příběhu objevuje docela často a je nedílnou součástí profesního slangu. V příběhu je celá škála různých fázi pracovního vypětí až po totální kolaps organismu. Autor nás také seznámí s členy rodiny hlavního hrdiny a nechá nás nakouknout i do zakázaného ovoce v podobě lásky, které doba a situace nepřejí. I když byla kniha ve slovenštině, nebylo to vůbec na škodu, ba naopak. slovenský jazyk se mě velmi líbil a osobně se mi to tam sedělo víc než "mateřština". Prostě slovenština má své kouzlo.
Z knihy jasně vyznívá osobní poselství, pro ty co pracují podobným "ASAP" tempem. A že je takových lidí spousta, není pochyb. Za mě prostě dávám čtyři hvězdy i když jsou mnohem propracovanější knihy s hlubším příběhem.

29.11.2014 4 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Druhý díl jsem měl možnost opět poslouchat. Po stránce audio to bylo super, parádní hudba, skvělý Jiří Dvořák.
Co se týká samotného obsahu, opět skvělé tak jako Skála. Zase zde bylo možné pomocí retrospektivy nahlédnout do tajemného, leč smutného dětství otce Finovi dětské lásky Marsaili, p. Tormoda MacDonalda. Já jsem byl naprosto uchvácen tím, jak se to podařilo Jiřímu Dvořákovi přednést. Pasáže, kde čte pocity starého muže, zvládl fantasticky a člověka to zcela pohltilo. Poslouchal jsem a ani jsem při tom nedýchal, aby mi nic důležitého neuniklo. :-)
Peter May nezklamal, i v druhém dílu dokázal naprosto věhorodně popsat pocity člověka trpícího stařeckou demencí, trápení jeho příbuzných. Dokázal vytvořit neuvěřitelnou zápletku a napsal příběh staříka, který prožil velmi smutné traumatizující dětství a dospívání.
Ani tentokrát se nejednalo o nějaké vyšetřování vraždy, ačkoli se tak kniha tváří a někdo ji tak může pochopit. Tak jako ve Skále se i v tomto pokračování jedná spíše o psychologické drama a tím, že se zde potkáváme se stejnými hrdiny, navazuje kniha naprosto věrohodně na předchozí díl.
I zde nám autor dokázal popsat drsnou, ale krásnou přírodu se vším všudy, která k drsnému severskému podnebí patří. Za mě hodnotím pěti hvězdami a těším se na poslední díl.
Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi napětí, tajemno a nevadí jim, že ačkoli se na začátku objeví mrtvý mladík, který přišel o život před mnoha lety ne vlastní vinnou, není hlavním tématem vyšetřování zločinu, ale hledání pravdy o minulosti jednoho starého muže.

29.10.2014


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

==Komentář obsahuje spoilery==

Už jsem jeden komentář psal, leč se neuložil. Tak znovu.

Proč se mi kniha nelíbí? Jednoduše proto, že vůbec neodpovídá realitě. Co na to, že rozvíjí postavy. Je mi šumák, jestli je polda v rozvodovém řízení, či žije harmonický život. Je mi jedno, zda arabáč prchnul ze zěme z politických důvodů, nebo toužil po lepším životě. Vůbec jsem nepochopil roli poldova nájemníka.
Ten tam byl asi proto, aby si měl od koho půjčit ty "igráčky" nebo co to vlastně bylo. (jasné, měl od něho peníze na bydlení, ale pro podstatu příběhu je to zcela nepodstatné)
Na začátku nás autor vtáhne do děje a začínáme tušit, že jde o něco vážného. Pak blik, střih a jsme na jiném místě, kde se nám začínají rýsovat hlavní postavy. Polda, který se po traumatu vrací zpět do práce a protože jde všem na nervy a neví co sním, šoupnou ho kamsi do sklepa a dají mu na starost nevyřešené staré případy. Fajn, a aby toho nebylo málo, vydupe si u šéfa nějakého poskoka jako řidiče. Jenže ouvej, ouvej, on je to arabáč a co by laik a civil se do případu vloží a najednou toho ví víc než polda (do všeho kibicuje a všem radí, jako by to byl právě on kdo vede vyšetřování) a dokonce poldu v lečems předčí. (co se nám to tu snaží autor namluvit....)
Zmizení političky - dle autora měla zmizet na trajektu, někde v Německu. Všichni mají za to, že se utopila. Přitom pokud jsem si dobře všiml, měla se ztratit blízko přístavu, takže jak tedy? Pak už se autor vůbec nazabývá myšlenkou, jak se dostala zpět do Dánska. Asi ji teleportovali.
Nakonec vyjde najevo, že ji unese jeden trouba s bráchou, který je dementní a se svojí matkou, která je na vozíku (přítomnost matky si můžeme jen domyslet) a to naprosto profesionálním způsobem, aniž by si toho kdokoli všiml. (co to je blbost - jak ji vynesli nepozorovaně z toho trajektu? A co její brácha, ten byl jako kde?) Autor se vůbec neobtěžoval nějak smysluplně pospat detaily únosu a čtenářovi prostě vnukl myšlenku, že beze stopy zmizela a tím nás krmil až do konce knihy. A všichni to sežrali i s navijákem.
Záhadné vraždy související se zmizením - další blbost. Nepohodlného svědka zavraždí tak, že si najme kamaráda (mimochodem profesionálního řidiče a závodníka), který je jen tak z čisté "radosti" si to napáli do protijedoucího auta a to tak stupidním způsobem, že použijí bratra - dementa, který tam jakože vstoupí do vozovky, aby auto kde jede budoucí oběť, dement vychílil ze směru jízdy a tím došlo ke střetu, aniž by to vzbudilo podezření!
Autor se tím asi snažil čtenáře oblbnout, že dotyčný asi usnul za volantem, nebo měl technickou závadu a srazil se s protijedoucím vozidlem díky tomu. Ale co ten druhý řidič? Ten se jako před střetem katapultoval, že se mu nic nestalo? (ach jo....)

No a samotný závěr - opět jako přes kopírák od dua Lars Kepler. Čím více akční, tím lepší. Polda vytáhne z auta techničák (asi teda velký) a tím mává dementovi, nebo matce před obličejem, aby nabyli dojmu že mají povolení k domovní prohlídce. Zapojíme do toho brokovnici, nůž, bombu s rozbuškou a dráty omotanými kolem krku, matku na vozíčku, dementa který to nechtěně odpálí a ještě k tomu tam pošleme poldu beze zbraně. A by to nebylo tedy úplně tak hloupé, dáme tomu arabáčovi aspoň vystřelovák, aby nebyli totálně bezmocní! (no potěš.....tohle nebylo ani za rady Vacátka)
No, dál už to nemá cenu komentovat....protože způsob jakým měli političku zachránit mě připadně jako ze sci-fi filmu. Šoupnem námořní pěchotu s mobilní přetlakovou komorou a máme to z krku. (nevím, asi se to stavělo jako lego, že to bylo šmahem napojený na tu přetakovou komoru)
Celý závěr na mne působil dojmem, jako bych se díval na nějakou epizodu z PATA a MATA. Autor to totálně odfláknul nebo nevěděl jak dál.
Severská krimi je pro mne tedy velkým zklamáním, po duu -LK- je to další autor, kterého dávám stranou. Z Milénia se mi líbil pouze první díl a tak už zbývá jedině Nesbo. Ale již nyní jsem skeptický i k tomu.
Zatím u mne vede jednoznačne Skála a to asi proto, že šlo spíše o psychologické drama.

Abych autora jen nekritizoval, dobře se mu podařilo zachytit pocity "ženy v kleci", její marný boj s časem i její utrpení. Určitě i některé myšlenkové pochody hlavních postav byly dobře vystiženy, nicméně knihu hodnotím jako celek a proto dávám pouze tři hvězdy.

30.09.2014 3 z 5


Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Klabzubovu jedenáctu jsem četl jako malý kluk. Nicméně i s odstupem času hodnotím plným počtem hvězd. Kniha je určena především pro děti a jako "dítěti" se mi velmi líbila. I přes její divný konec je to prostě klasika, kterou by měl přečíst každý mladý kluk.

25.09.2014 5 z 5


Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Co o této knize napsat? Snad jen to, že je to opravdový příběh o skutečných lidech, příběh pravdivý a také krutý. Přesto se čtenář nedokáže od knihy odtrhnout. Já měl možnost tuto knihu "poslouchat" v podání skvělého vypravěče - Davida Novotného. Strhující příběh, který nenechá nikoho na pochybách o tom, jak to bylo během války těžké a že život jedince v té době nic neznamenal. Každý byl ochoten nasadit svůj život za správnou věc a obětovat se pro svou zem i pro kamaráda. Příběh o odvaze a přátelství, ale i o odvrácené straně těchto lidských hodnot.

16.09.2014 5 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Už je to dávno, co jsem doposlouchal třetí díl této trilogie a co vím, tak byla audioverze zkrácena. Netuším o kolik, ale asi vynechali opravdu to méně podstatné a nudné. Tak jako předchozí díl, mne ani tento díl nenadchnul. Parta důchodců, kteří jsou nad hrobem se snaží pomalu o politický převrat ve své zemi, aby se nepřišlo na něco, co je dávno zapomenuto. No potěš......!
V podstatě ani od hlavních postav jsem se nedočkal ničeho mimořádného a autor zde postupoval stejným tempem jako ve druhém díle. Co jsem mohl vyčíst, byl třetí díl asi zbytečně předimenzován, audiokniha byla v podání Martina Stránského výborná. Nicméně pro mne lepší průměr. Rozhodně bych ubral na přemrštěné fantazii a posadil bych příběh více do reálného života. Lisbeth je takový "brouk pytlík" co všechno zná a umí, všude byl a tam kde nebyl se brzy chystá, včetně cesty na měsíc! Prostě jem to přetrpěl a myslím si, že první díl byl ze všech nejlepší a v současé době jsou mnohem lepší díla z dílny "severská krimy".

08.09.2014 3 z 5