Nadaný žák

Nadaný žák https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24256/bmid_nadany-zak-Xsg-24256.jpg 4 1528 191

Todd Bowden zjistí, že v jeho sousedství žije jakýsi Arthur Denker, hledaný nacistický zločinec Kurt Dussander. Chlapec muže pozná a nabídne mu dohodu: za mlčení o jeho pravé totožnosti mu bude podrobně vyprávět, co se ve skutečnosti dělo v koncentračních táborech za II. světové války. Starý muž souhlasí a Todd jej začne pravidelně navštěvovat. Množství informací o hrůzách páchaných na lidech však pomalu začne měnit chlapcovu osobnost...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Different Seasons , 1982


více info...

Přidat komentář

dlabikk
08.04.2024 3 z 5

S Kingem kamarádi nejsme, ale potřebovala jsem ho do čtěnářské výzvy :o) I tady musím podotknout, že mě Nadaný žák nenadchl. Začátek byl super a doufala jsem, že by to mohlo vydržet, ale pak mi příběh přišel zbytečně zvrácený. S mistrem Kingem končím a doufám, že už ho žádná další výzva nebude vyžadovat :o)

icezero
28.02.2024 3 z 5

Vlastně teď po přečtení přemýšlím, kdo z těch dvou mi byl vice neno spíš kdo méně sympatický...a odpověď stále nemám. Jinak mě tahle ukázka jisté fascinace nacismem docela bavila číst. Jenže celkový pocit je takový smíšený


princesse
20.02.2024 3 z 5

King prostě není pro mě. Stále mu dávám šanci a stále se nějak nemůžu chytit. Určitě ale Nadaný žák mnohem lepší než Tělo a určitě vím, že na místech, o kterých autor píše, bych žít nechtěla ani za nic.

cziss
05.01.2024 4 z 5

Prvně k samotnému vydání - proč se to jmenuje pouze "Nadaný žák" nebo proč je tam i druhá novela "Tělo" mi nedává smysl. První novela je na 5 hvězd, druhá sotva na 2, ale protože tak je tam tak nějak navíc, tak 4.

Friedulka
01.01.2024 5 z 5

Originální téma – okouzlení nacismem v amerických kulisách. Pohnutky "hodného hocha" jsou uvěřitelné, jeho rodinné prostředí je zdařilou líhní takovýchto pokřivených dětí.
Méně uvěřitelné je sadistické řádění starého nacisty, který pracně léta budoval svou anonymitu.
Přes to vše, je Kingova kniha skvělá, mrazivá a utvrzuje mě, že zdařilejší jsou autorova díla, jež postrádají mystérii.

apq
13.12.2023 5 z 5

Tak takhle kniha mě velice překvapila. Myslela jsem si, že mě ničím nepřekvapí, ale opak je pravdou. Od začátku až do konce napínavé. Obě hlavní postavy mi přišly s každou další stranou méně a méně sympatické. Ale postupně jsem se utvrzovala v tom, že Tod jednoznačně mnohem zvracenější.
Konec byl nečekaný a potěšil mě (spoiler: bála jsem se, že z toho Todd snadno vyvázne)
Další spoiler: zabíjení toulavých zvířat a bezdomovců mi nepřišlo u Dussandera příliš logické, vůbec to k jeho postavě nesedělo, a to z mnoha důvodů.

marcela3655
31.08.2023 5 z 5

Sáhla jsem tentokrát po audioknize..Dokonalé, je tam vše...hrůza..odporná hrůza konc. taborů,zbláštní přátelství,nenávist,..Prolínání životů....... Povedené dílo.. Jinak takovéto knihy moc nevyhledávám.

konrad9388
20.08.2023 5 z 5

Mazec. King prostě umí.

boxas
22.07.2023 5 z 5

Krátké, ale dobré...

Šura
16.07.2023 5 z 5

Dva příběhy a nelze říci, který byl lepší. Top. Doporučuji k přečtení. Čteno jedním dechem.

Luigi1
15.06.2023 5 z 5

Nemohu si pomoc ale opět musím dát plný počet bodů

irmag
12.05.2023 5 z 5

Tak to byla síla.....

Marhulka14
28.03.2023 5 z 5

Pan King nikdy nezklame. Zajímavé od začátku do konce. Doporučuji!

Stanas513
02.03.2023 5 z 5

Tak tahle knížka byla zase WOW! Vím, že jsem tyto dvě novely četla v jiné knize: Čtyři roční doby, ale to už je hodně dávno. Není špatné si připomenout původní hororový styl psaní pana Kinga - Spisovatele s velkým S. Teď, když zjevně pokračuje v psaní thrillerů bez velkých hrůz a soustředí se spíše na psychickou stránku postav, tohle mě zase přesvědčilo o jeho jedinečné tvorbě.

krakonos.kraken
21.02.2023 4 z 5

Dost jsem se bál, že to bude jenom o popisu mučení a zabíjení v koncentračních táborech, naštěstí to tak nebylo. Hlavní postava se dost rychle vyloupla, ale i tak to působilo uvěřitelně. Asi nejdepresivnější pro mě byly části s rodiči, kteří vubec neměli o ničem páru a byly na syna hrdí. Postava Denkera byla skvěle napsaná. Fascinace krutostí a smrtí je určutě něco, co je potřeba více zkoumat.

Leona333
06.02.2023 5 z 5

Nějak mi to nedalo a znovu jsem si po delší době, z knihovny vytáhla osvědčenou - starší klasiku od Kinga. Udělala jsem dobře.
Přečteno jedním dechem, s mrazivým pocitem v zádech, již po několikáté. Čas téhle knize rozhodně na čtivosti a krutosti neubral. Neubral ani děsu, ani hrůze daného tématu - témat..., které si do svých příběhů, mistr vybral.
Hold ten kdo umí, tak prostě umí...

Lena79
30.01.2023 3 z 5

První povídka mi dávala nějaký smysl, ta druhá nikoliv. Patrně nebudu autorova cílová skupina. Nebavilo mě to, čekala jsem něco jiného.

a304
26.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Citace: " Lidí vynalezli politiku, aby si mohli dělat co chtějí. "
"Civěl na něj vytřeštěně s jakýmsi udiveným odstupem. Ty jsi zrůda, pronesl tiše.
Podle toho, co jsem četl, jste zrůda vy. Vy jste posílal lidi do pecí. Dva tisíce denně, po vašem příchodu tři tisíce denně a 3500 než dorazili Rusové a než tomu udělali přítrž. Byl jste vyznamenán. A vy teď budete říkat, že já jsem zrůda?
Já jsem to nevymyslel, ani jsem o tom nerozhodoval. Dostal jsem směrnice a těmi jsem se řídil. Já vím, jak to Američané všechno překroutili. Kdybych neplnil rozkaz, byl bych mrtvý."
Chlapec Todd chtěl věděl, jak to bylo. Táta myslel, že děti by měly vědět o životě, co nejdříve, to dobré i to špatné. Život je tygr, kterého jde popadnout za ocas. Když neznáš povahu šelmy, tak tě sežere."

Krvelačná, nebezpečná, věčně hladová šelma je mamon. Nikdy nebude nasycena. Nikdo si jej ne druhý břeh nevezme, to člověka má nasměrovat k úvaze. Co je přesahem lidského života?
King věří, že i malé dítě dokáže chápat, že nevyroste, když mu šelmy seberou budoucnost.

Autora doporučuji, kdo jej nezná, bude jeho pozoruhodným talentem udiven. Dílo je zfilmováno, načteno k poslechu, ale kniha je kniha.

pazdy15
21.12.2022 5 z 5

Napínavé jak blázen (Nadaný žák), atmosféra byla napjatá až do konce a postavy těžce psychotický. Druhý příběh (Tělo) mě také bavil. Kontrast malebné krajiny amerických maloměst spolu s příšernostmi co se tam odehrávají.. no fíha, ještě tohle všecko hodit na bandu puberťáků tak je vymalováno.

Kryštofka
23.10.2022 4 z 5

Kinga považuji za skvělého vypravěče s originálními tématy. Rozeznívá v nás dávno zapomenuté pocity. Mám ráda začátky jeho příběhů, kdy se všechno pomalu skládá. V okamžiku, kdy se příběh začne hemžit zabíjením, mrtvolami, krutostmi a zvrácenostmi, dostávám se do módu "hlavně rychle". Dočítám (zpravidla), ale vypravěčské kouzlo se s přibývajícími stránkami vytrácí.