kazetko kazetko komentáře u knih

☰ menu

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

(SPOILER) Mňam. Čtivé, vtipne, odlehčené, ale s důležitými hlubokymi myšlenkami... (Mela jsem tendence podtrhavat si vety, coz normalne nedelam. ) Váhám mezi 4 a 5*.
SPOILER - obvykle mam problem se sladkyma happy endama, ale tady jsem ho potřebovala.
Urcite budu pokracovat s knihama F. B., tahle byla moje první.

25.10.2022 4 z 5


Mosty do Tel Avivu Mosty do Tel Avivu Jiří Šulc

Skvělé čtení, Jiřího Šulce mám opravdu ráda, pro mě to byla už 3. kniha od něj, zatím jsem byla vždy nadšená. Vždy se dozvím spoustu věcí, poutavě vyprávěné příběhy a hodně oceňuji autorova slova nakonec, kde uvádí věci na pravou míru - co si zjednodušil, případně přimyslel...

01.10.2022 5 z 5


Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre Claudine Monteil

Kniha byla pro mě zajímavá hlavně asi tím, co popisuje - popisuje zajímavou etapu historie, kdy se, zdá se, všechno mění.
Ale k postavám jsem si nenašla cestu, bylo mi nesympatické, že spisovatelka to podává jako samozřejmou věc, že obě hlavní postavy jsou všemi (čtenáři) milování. A jen tak mimochodem popisuje fakticky jednu "kauzu", které se oba myslitelé věnují, za druhou, někdy chronologicky, někdy podle konkrétních témat.

05.08.2022 3 z 5


Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

Těžké příběhy. Některý rozhovor mě nebavil, některý mě až iritoval, jiný opravdu zajímaly (a když jsme se o knize bavili v rodině, každý z nás to tak měl a každý to cítil jinak u jiného rozhovoru). A přijde mi to tak vlastně v pořádku, vždyť tak to je i v reálném životě. A to mi právě přijde na Palánových knihách tak důležité - že dokáže nabídnout pohled na život a způsob života svých "postav" nám čtenářům - seznámí nás tak s příběhy, které bychom jinak nepoznali, nemohli pochopit a ani si snad nemohli představit.
Podle mne to umí udělat do hloubky a citlivě.
Akorát jsem teda někdy tu naději z názvu v rozhovoru a v životě některých zpovídaných nemohla najít...

26.07.2022 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Kniha mě vtáhla a já ji četla furt. Moc dobře napsaná, skvěle vystavěný příběh.

24.10.2021 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Kniha mne moc nebavila, nebo takhle - už po pár kapitolách mne nebavila... Což jsem zatím u Soukupové nezažila.
Pořád jsem si říkala, jestli náhodou nečtu Hartla... jako taková oddechovka, kterou bych brala vždy o pár desítek stran kratší.
Věci, na které nastal čas neřeší žádné hluboké téma, nebo teda nic hlubšího než prostý život. Rozhodně jsem tam našla spoustu námětů k zamyšlení. Ale nějak jsem se nechytla - ani jedna z postav mi nebyla sympatická, nelíbilo se mi, co dělaly a vlastně jsem celou dobu čekala, že přijde ta Věc, na kterou nastane čas.... a nějak nepřišla (nebo aspoň ne tak, jak jsem si představovala).

25.04.2021 3 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Z téhle knihy mám ambivalentní pocity - stylisticky mi přijde fakt skvělá, od autorky taková -jak to říct?- nejdál. Ale nejsem tým Vladěny, ta mi byla protivná a vlastně při čtení jsem si pořád říkala - co řeší?
Přiznám se, že jsem musela knihu na čas odložit, a možná proto se mi linky dostatečně nespojily, ale děj mne prostě moc nenadchnul. Jako terapie dobrý (pro Vladěnu? pro autorku? ...), ale na mě to bylo hodně těžké, beznadějné, hysterické, možná jsem prostě zrovna jinde.
Stejně ale dám 4*, váhám mezi 3 a 4, jelikož se mi styl knihy a vyprávění opravdu líbil, přikláním se k 4.

23.04.2021 4 z 5


Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka Liane Moriarty

Lehkej podprůměr. Vidím tam ale potenciál (je to moje první kniha autorky, takže ji asi ještě zkusím). Jenže autorka to podle mne přehání a natahuje - již dobře vyjasněné a popsané situace, myšlenky, zápletky popisuje stále znovu a dál jinými slovy. To mě dost nudilo.
Posledních cca 20 stránek v mých očích knize ubralo na hodnocení a dojmu. Příliš kýčovitý happy end.
Vtipné je, že v knihovně jsem omylem sáhla po knize "Manželské lži" v domnění, že ji napsala "ta od sedmilhářek" (reálně ji napsala Kimberly Belle). Tato omylem vybraná kniha mne bavila mnohem víc než opravdová Moriarty.

08.08.2020 2 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Nějak jsem se s knihou minula. Vlastně ani nevím, co k tomu víc dodat. První půlku knihy mi přišlo, že se pořád objevovaly nové a nové postavy. Autor vypraví k postavám minipříběhy, kde jen těžko hledám souvislosti, nebo nějaký "hlubší smysl"... A tak to je vlastně až do konce knihy, akorát pak už nepřibývá tolik nových postav.
Ale po dočtení jsem na knihu vzpomínala. Rozhodně nelituju, že jsem ji četla. Jen nějak nechápu, že je tak ceněná.

20.07.2020 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Čtu ji teď podruhé, baví mě, jak se jednotlivé postavy a jejich příběhy propojují, i když po čase aby si čtenář kreslil schéma vztahů... (ke konci už mi to zase přijde až moc a křečovitě propojené). Každopádně při druhém čtení odebírám z hodnocení (dřív 4 hvězdy, teď 3), protože jsem zrovna dočetla Geniální přítelkyni (od E. Ferrante) a je to velká změna, co se týče kvality vyprávění a stylu.
Na tom ale nic nemění fakt, že kniha mne baví, je to takové odlehčené letní čtení (což jsem právě po Geniální přítelkyni hledala).

08.05.2020 3 z 5


Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Doporučuji. Ze začátku velké množství postav na obou stranách hranice. Chce to číst rychle, aby se v tom čtenář neztratil.
Vždycky žasnu, co všechno se v knihách dozvím, o finančnících jsem snad nikdy neslyšela.
Takže kniha má (aspoň pro mě) i vzdělávací charakter. Milostný příběh ilustruje tragédii tehdejšího brutálního zásahu do lidských životů v pohraničí.
U knih Jiřího Šulce jsem vždycky moc vděčná za slova autora na posledních stránkách, kde popisuje, co je historicky podložené, co si přivymyslel, kde co zjednodušil a kde se k tématu můžeme dočíst více.
Knihy J. Šulce mi vyhovují. Zrádci taky skvělý , ale Dva proti říši mne zasáhli víc.

10.02.2020 5 z 5


Legrační počítaní do postýlky Legrační počítaní do postýlky kolektiv autorů

Milá dětská knížka. Na každé dvoustraně je číslo(1-12) a konkrétní počet zvířat (např. 1 netopýr, 7 šneků). Myslím, že mezi jednotlivými náměty stránek není hlubší souvislost, to mi přijde trochu škoda - například by bylo super, kdyby jednotlivé příběhy ilustrovaly typické činnosti před spaním.

30.12.2019 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nějak jsem se s knihou zřejmě minula.... Přišlo mi, že balancuje na hranici a často až za hranicí kýče (hlavně v druhé polovině). Posledních 120 stran jsem se už musela do čtení nutit. Konec mne neuspokojil.
Kniha má opravdu krátké kapitoly (většinou do 3 stran), ve kterých se střídají příběhy hlavních postav - to mě už po čase unavovalo - vždy se jeden příběh rozjížděl a v následující kapitole autor zase skočil jinam, k jiné postavě, na jiné místo, s jinou zápletkou.
Téma druhé světové války mne opravdu zajímá, četla jsem mnohé (pro mě) silnější příběhy. Ale byl pro mě úplně nový pohled na toto období očima Němců. Někteří s nacismem nesouhlasili, ale nechali se strhnout davem, někteří byli oslepeni, jiní jen poslouchali rozkazy... zajímavé.

20.12.2019 3 z 5


Děti jako já - jedinečná oslava dětí z celého světa Děti jako já - jedinečná oslava dětí z celého světa Barnabas Kindersley

Skvělá kniha, nejdřív jsem z ní byla nadšená já, teď i můj syn. Moc pěkný nápad!

18.12.2019 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Hodnotím lépe než Stalkera, ale stejně nejsem úplně unesená. Co se ale Keplerům nedá vzít je, že opravdu umí psát poutavě, napínavě, čtivě.
Děj mi přijde opět překombinovaný (v poslední cca čtvrtině knihy) a konec zbytečně natahovaný (opět od momentu, kdy se ukáže, kdo je pachatel, bych to brala tak o 80 stran kratší).
Opět (ale přece jen už míň než u Stalkera) mi vadila přehnaná brutalita a její podrobný popis.
A vůbec nerozumím posledním řádkám knihy...? že by příprava na pokračování? nebo mi něco uniklo? Možné to je....

22.11.2019 3 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Můj nejoblíbenější díl ze série!

13.11.2019 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Četla jsem jako dítě a rozhodně (dětem) doporučuji. Vím i o dospělých čtenářích, kteří se chytli.
Prostě je to opravdu čtivě psané. Pamatuji si, že jsem chvílemi přemýšlela, jestli to vlastně nemůže být reálné.... :)
Takže první díl série je vlastně takový jednoduchý (na rozdíl od těch dalších). Poslední díly byly už zase až moc složité.

13.11.2019 5 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Kniha je čtivě napsaná. V podstatě mne ihned vtáhla do děje. Myslím, že ani moc nevadilo, že toto byla moje první kniha od L. K. Ale v průběhu čtení se mi několikrát až zvedal kufr. Opravdu tohle někdo chce číst? a hlavně tohle někdo chce psát? Přemýšlela jsem nad tím, jestli už naše společnost není zvrácená? Ale hlavně co to je za lidi, kteří příběh vymýšlejí, dobrovolně? V rozhovorech přiznávají, že se při psaní bojí, že psaní předchází opravdu precizní přípravy, dohledávání, rozhovory s vrahy,... A tak dobře, třeba je to zajímá, baví, ale že to tak barvitě a realisticky líčí a popisují... Tak opravdu - nejsme zvrácení? že to čteme a svým způsobem nás to láká a baví?
I když se mi kniha dobře četla, přišla mi zbytečně natahovaná. Od momentu odhalení pachatele už jsem čekala na konec.

13.11.2019 2 z 5


PopCo PopCo Scarlett Thomas

Kniha je čtivá, zajímavá, otevírá spoustu témat, ... ale přišlo mi, že z ničeho nic se objevilo to ono tajné téma, kterému tam ani nebylo dáno většího prostoru (odůvodnění, vývoj, motivace lidí), hlavní postava se ho zničeho nic chytla... a pak už ani vlastně nevím.
Poslední třetinu už jsem dočetla z donucení. Četla jsem cca před 2 lety a jak vidím - nic moc ve mne kniha nezanechala (kromě toho, že občas přemýšlím, s čím si hrajou holčičky :) - opravdu - dobré náměty k zamyšlení v knize jsou).
Váhám mezi 2 a 3...

13.11.2019 3 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Moc dobře psaná kniha, odosobněná.
Hlavní hrdina se zamýšlí nad všeobecným dobrem na úkor sobeckého dobra.
Je zvláštní se zamýšlet nad životem po katastrofě takové velikosti. Je dobré se nad tím zamýšlet a porovnávat s naším současným způsobem života. Jak nyní věnujeme čas věcem, které by po apokalypse byly nesmyslné.
Rozhodně hodně zajímavé téma.

13.11.2019 5 z 5