PopCo

PopCo https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42592/bmid_popco-AFq-42592.jpg 4 55 14

Román Scarlett Thomasové zachycuje poutavým způsobem svět marketingových korporací. PopCo je britská korporace hračkářského průmyslu, která má pozici třetí největší firmy v tomto odvětví ve světě. Devětadvacetiletá Alice Butlerová je zaměstnána v této společnosti v oddělení designu a inovací a má za úkol vytvářet sady detektivních pomůcek pro děti. Alice je specialistkou na křížovky, kryptografii a kryptoanalýzu — tento talent zdědila po svých matematicky založených prarodičích. Je vybrána, aby pomohla vymyslet produkt, po kterém by šílely pubertální dívky. Při řešení tohoto úkolu se obrací do své minulosti a uvažuje o své vlastní identitě. Brzy vstupují do hry tajemné zašifrované zprávy od anonymního odesílatele a také tajemství starého medailonu, který patřil jejímu dědečkovi. Alice se snaží přijít záhadám na kloub a přitom si čím dál jasněji uvědomuje, jak je rozčarována ze zneužívání mladých zákazníků a ze světa všudypřítomné reklamy svého zaměstnavatele.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

PopCo , 2008


více info...

Přidat komentář

FiliaNoctis
12.05.2020 4 z 5

Autorka vytvára opäť magický príbeh, ktorý má svoje muchy, ale nakoniec je pocit veľmi tvorivý a príjemný ako pohľad na čierneho kocúra, ktorý sedí uprostred ulice v ten správny čas a len pre niekoho oči...
V knihe sú jasne vypísané dôvody prečo byť vegán (medzi iným neustále znásilňovanie kráv a následne odoberanie narodených mláďat (aby kravy mali mlieko), ktoré kravám spôsobuje hrozné utrpenie = otras = kupuj vegan alternatívy, je ich dosť a sú výborné... a vysvetlený pojem kognitívnej disonancie... Sympatické sú tu aj rôzne odkazy napríklad na homeopatiu a nato, že z 99% tvorí náš ľudský svet len klamstvo...

kazetko
13.11.2019 3 z 5

Kniha je čtivá, zajímavá, otevírá spoustu témat, ... ale přišlo mi, že z ničeho nic se objevilo to ono tajné téma, kterému tam ani nebylo dáno většího prostoru (odůvodnění, vývoj, motivace lidí), hlavní postava se ho zničeho nic chytla... a pak už ani vlastně nevím.
Poslední třetinu už jsem dočetla z donucení. Četla jsem cca před 2 lety a jak vidím - nic moc ve mne kniha nezanechala (kromě toho, že občas přemýšlím, s čím si hrajou holčičky :) - opravdu - dobré náměty k zamyšlení v knize jsou).
Váhám mezi 2 a 3...


Uroborus
11.03.2018 2 z 5

Čítal som to už dávnejšie a trocha som sa v tom strácal, nezanechalo to vo mne nič, čo by som chcel a potreboval.

qinska
18.04.2017 4 z 5

Velmi pěkná kniha, otevře oči a zároveň pobaví. Nahlédnete do Voynichova rukopisu, homeopatie, matematiky,kryptografie, veganství a dokonce trochu poodkryje roušku systému.

Besa
21.03.2017 4 z 5

Kniha sa mi páčila, bavila som sa, zaujali ma spôsoby šifrovania, ktoré boli veľmi pekne spracované, takže som nemala nutkanie ich preskočiť. Páčil sa mi charakter hlavnej postavy, jej život a spomienky. Sklamal ma ale záver a pointa knihy, prišlo mi to také čiernobiele. Ako fuj hnusný marketing, fuj konzumný spôsob života, reklama a produkcia tovaru v Číne, kto by povedal, že väčšina výrobkov nesie popisok Made in China - aké prekvapivé (sarkazmus). Fuj jedenie mäsa a pitie mlieka.

zebrazoma
13.01.2016 3 z 5

Celkom zaujímavé, ale škoda toho záveru. Konec pana Y aj Náš tragický vesmír sa mi páčili omnoho viac.

Balenka
12.04.2015 4 z 5

wau, kniha o hlavolamoch, šifrách. super kniha, záver ma síce troška sklamal, ale napriek tomu určite odporúčam prečítať..

flaming foot
04.08.2014 5 z 5

...neubližuj
...zabraň ostatním, aby ubližovali
...dělej, co můžeš

Heyhey
12.07.2014 4 z 5

Neobvyklé, zajímavé, příjemné čtení. Doporučuji.

kaptn Jan
03.06.2014 3 z 5

Dobře napsaná kniha, vyžaduje spolupráci čtenáře při sledování děje. Odkrývá nám prapočátky prostředků potřebných pro luštění šifer a jak postupovat při analýze tajných zpráv.

petra106
25.05.2014 3 z 5

Prvních sto stran jsem se nemohla začíst, posledních sto stran mi přišlo jak z úplně jiného románu nebo se spíš děj nevyvíjel podle mých představ. To stejné závěr, moc mě nezaujal. I tak si ale ráda od autorky přečtu něco dalšího.

Sosovica
09.01.2014 5 z 5

Tak toto určite odporúčam. Na prvý pohľad to vyzerá ako kniha pre detičky, taký mierne rozprávkový obal. Ale je to veľmi dobre napísané a ľahko sa to čítalo.

bosorka
31.12.2012 4 z 5

Škoda, že se autorka nepřidržela v knize převážně kryptografie a kryptoanalýzy - tohle téma mi přišlo hodně zajímavé a ač (já totální nelogik a nematematik) jsem občas měla dost co dělat, abych porozuměla, bavilo mě to velice, i proto, že to bylo pro mě hodně nových informací a zpracovaných čtivě. I vzpomínky na dětství hlavní hrdinky byly skvělé. Co mi nesedlo, byl příklon v druhé části knihy směrem k protikorporátnímu spiknutí, předlouhým debatám o špatném konzumním světě, o dětských otrocích v Číně a ubližování zvířatům. Ono by se se vším dalo souhlasit, ale tahle ortodoxně propagované mi to vadí. Kniha sáhodlouhými debatami o problémech současného světa tak nějak ztratila švih. Navíc Aliciino "prozření" mi přišlo dost podivné. Že by například někdo, kdo dělá v hračkářekém průmyslu, byl překvapen, že hračky i oni vyrábějí v Číně?
Ale jinak si myslím, že se jedná o zajímavou knížku, hodně netradiční a kdyby v závěru autorka tolik netlačila na pilu, dala bych za pět.

misssicccka
12.11.2010 5 z 5

Jsem nadšená. Nebojím se říct, že tohle je jedna z nejlepších knih, které jsem měla tu čest si přečíst. Říkám čest, protože autorka je pro mě génius. Její schopnost propojit své nadšení pro kryptografii, matematiku, homeopatii (to už bylo vše v Konci pana Y), veganství a jiné oblasti života je neuvěřitelné.
Kniha mě vcucla pozvolna, o to víc jsem si to pak užívala. Nemohla jsem se odtrhnout. Chtěla jsem znát řešení hádanky :).
Mohu jen doporučit.
A koláš "Ať se najedí" si vyzkouším :) (recept je v knize)

Štítky knihy

tajemství marketing

Autorovy další knížky

Scarlett Thomas
anglická, 1972
2008  76%Konec pana Y
2010  74%PopCo
2011  73%Náš tragický vesmír
2020  53%Oligarchie

Kniha PopCo je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce28x
Chystám se číst32x
Chci si koupit3x