katpas76 katpas76 komentáře u knih

☰ menu

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Pořád jsem čekala na nějaký wow okamžik. Nepřišel. Od poloviny knihy už to bylo zdlouhavé a nepřineslo nic moc nového. Knihu hodnotím jako průměr.

26.04.2024 3 z 5


Shledání Shledání Anne Jacobs

Panský dům považuji od autorky za nejlepší ságu (četla jsem i ostatní). Tento dosud poslední díl byl opět čtivý. Osudy postav v době 2.světové války byly zajímavě propletené a vykreslené. Co mi ale vadilo a knihu degradovalo jen na průměrné hodnocení, byl závěr. Mám ráda happy endy, ale tento už byl na mě přeci jen příliš z kategorie červené knihovny.

17.04.2024 3 z 5


Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Audiokniha - perfektně namluvená Richardem Krajčem
Tato kniha byla pro mě naprostým překvapením. Příjemným! Od autorky je to první dílo, se kterým jsem se setkala a nejspíš ne poslední. Očekávání jsem neměla žádné, spíš jsem byla zvědavá, jak píše známá žena známého muže. Audiokniha se mnou žila několik dní, stejně jako postavy, jejichž osudy se prolínaly zajímavě, uvěřitelně a "živelně".
Jediné, co mi vadilo, bylo psaní v přítomném čase na začátku a na konci knihy. Minulý čas, který autorka použila pro celou thajskou pasáž, se mi líbil výrazně více. Děkuji za hezký čas při poslechu.

16.04.2024 4 z 5


Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Ernst Hans Gombrich

Audiokniha
Dostala jsem se k této knize vlastně náhodou. A jsem velmi ráda, že jsem ji na druhý pokus (poprvé jsem asi nebyla historicky naladěna) doposlouchala, protože s každou další kapitolou se mi líbila více. Udělala jsem si konečně po mnoha letech ucelený přehled o historii, kde moje znalosti, obzvlášť v některých obdobích, hodně zadrhávají. Škoda, že 20.století bylo věnováno poměrně málo prostoru (v kontextu celé knihy), protože nejčerstvější dějiny jsou pro mě to nejzajímavější. Celkově ale hodnotím knihu velmi dobře, doporučuji všem věkovým skupinám (nemusíte být nutně mladým čtenářem).

08.04.2024 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Styl psaní paní Mornštajnové mám ráda, ač někdy je přeskakování a prolínání historie a současnosti matoucí. Přesto i Hana byla perfektně propracovaným dílem, hlavní postava natolik dobře vykreslená, jako bych ji viděla před očima.
Konečně se mohu jít podívat na divadelní hru, kterou jsem si nechala až po přečtení knihy. Velmi se na ni těším.

01.04.2024 5 z 5


Naše ztracená srdce Naše ztracená srdce Celeste Ng

Nedočteno
Téma moc dobré, ale způsob zpracování bez přímých řečí a se spoustou kurzivy mi vůbec nesedl. Dvě předchozí knihy od autorky byly skvělé, tuto jsem dala do strany 90. Pak už jsem ji bohužel odložila, jednou jsem se pokusila pokračovat, ale prostě ne. Bylo to trápení a moc mě to mrzí, protože autorku jsem měla jako oblíbenou a obě předchozí knihy se mi skutečně líbily.

27.03.2024


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Čteno do čtenářské výzvy - Čtyřslabičný název knihy
Brutální detektivka se spoustou krve a násilí. Napsáno velmi čtivě, ale někdy si říkám, kde autoři čerpají pro své příběhy?! Snad je to jen jejich fantazie, protože nechci věřit, že by se v reálu mohlo něco podobného stát či se stalo.

27.03.2024 3 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Audiokniha
Román o událostech, které v knihách dějepisu chyběly (patrně stále chybí). Vyvolala ve mně silné emoce, slzy i naději, že víra a láska mohou obstát i v té nejtěžší "šedé" době.

22.03.2024 5 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Moje první kniha od autorky. Příběh byl jednoduchý a téma, kdy mladou dívku zachrání vesnice a pes už jsem v poslední době několikrát četla. V knize bylo hodně překlepů, což mě rušilo. Hezká byla přirovnání. Hodnotím jako průměr.

16.03.2024 3 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Audiokniha, namluvená Kristýnou Kociánovou
Od autorky už to byla několikátá kniha a opět jsem se skvěle bavila. Zážitek ještě umocnila krásně načtená audio verze knihy. Pachatele jsem netušila až do konce. Líbil se mi příběh, prostředí, dobře vykreslené postavy. Milovníkům české literatury vřele doporučuji.

14.03.2024 5 z 5


Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou Jenny Colgan

Audiokniha
Příjemné, chvílemi lehce smutné čtení o životě.

01.03.2024 5 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Četla se mi dobře, i když jazyk nebyl nikterak košatý. Spíš naopak, poměrně minimalistický.
Příběh se mi líbil, i když byly skutečnosti, které mi vadily (třeba to, že nikomu nechyběly věci, které ďábel smazal u všech předchozích adeptů na smrt?! Nebo proč Zelí občas mluvil a občas mňoukal?!).
Žádnou euforii po přečtení necítím, ale zamyšlení nad pomíjivostí života je to hezké a v současné literatuře jde o netradiční a pro mě ojedinělý počin (rozhodně to není thriller či společenský román pro široké masy, kterými se knihkupectví hemží).
Takže hodnotím 4*.

17.02.2024 4 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Čtivá kniha o zajímavých ženách. Stejně jako Heřmánkové údolí ve mně zanechala tato kniha silné emoce.

12.02.2024 5 z 5


Nalakuj to narůžovo Nalakuj to narůžovo Martina Formanová

Četla jsem před lety Skladatelku voňavého prádla. Tehdy jsem se s autorkou ztotožnila, což nemohu říct nyní, po přečtení této knihy.
Myslím, že v knize převažuje forma nad obsahem. Psát paní Formanová umí, kniha byla čtivá. Ale obsah pokulhával. Téměř neustálé připomínání faktu, že je autorka z “vyšší společnosti, mi vadilo. Degradovalo to už tak nepříliš zajímavý příběh bohaté vdovy na literaturu, kterou nikomu nedoporučím ani se k ní nevrátím.

10.02.2024 2 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Když jsem ještě byla ve věku povinné četby, této knize jsem se nejspíš vyhnula. Ani muzikál D. Landy jsem neviděla. Protože jsem příběh znala jen hodně povrchně, rozhodla jsem se v již zralém věku doplnit si vzdělání a poslechnout si audioknihu.
Jsem spokojená. Dramatické scény byly vykresleny živě, postavy jsem si uměla dobře představit. Ponurost celého příběhu umocňoval dobře posazený hlas pana Beneše, který knihu namluvil.
Žádná euforie a objev to pro mě nebyl, ale ani žádné zklamání. Jsem ráda, že jsem knize dala šanci. A navíc jsem si odškrtla další bod z letošní čtenářské výzvy (kniha, která splňuje dvě témata loňské výzvy - zakázaná láska, víc než 5 cz sk vydání).

03.02.2024 3 z 5


Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Co napsat o této knize a přitom moc neprozradit? Autorka opět vybrala nelehké téma a zpracovala ho na několika úrovních. Mateřská láska, pouto mezi matkou a dítětem u lidí a u slonů. To je nosné téma. Netradiční zpracování se mi líbilo, i když nejraději jsem četla dějovou linku Alice. Serenity, Jenna i Virgil mi v něčem vadili. Přišla jsem na to až v samém překvapivém závěru. Bylo to odhalení, které jsem nečekala. Pro mě trochu knihu degradovalo, protože toto není až tak něco, co bych měla ráda a především už to bylo pro mě za hranou uvěřitelnosti. Celkově ale kniha moc vydařená a pro náročnějšího čtenáře jako stvořená.

30.01.2024 4 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Od paní spisovatelky jsem nikdy nic nečetla. Tato kniha byla první. Hodnotím ji jako průměrnou. Nesdílím nadšení literární kritiky, protože příběh dospívající holky nebyl až tak moc ničím jiný, než jsou příběhy tisíců jiných děvčat. Cílem autorky bylo nejspíš ukázat dívčinu "jinakost", ale mně její osud i osudy ostatních hrdinů nepřipadaly nijak výjimečné. Prostě dospívání, poznávání sebe sama i světa dospělých! A nebo možná autorka naopak chtěla ukázat, že Giovana byla úplně normální holka, s problémy v rodině, přátelství, lásce i sexu? Pokud byl toto záměr, tak se to povedlo. Když to shrnu, tak za mě hezky namluvená audiokniha Terezou Hofovou, kterou jsem při chvilkách poslouchala v autě i doma. Poměrně jednoduchý příběh s mnoha zajímavými myšlenkami. Ale třeba ten závěr byl za mě až moc neukončený!

27.01.2024 3 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Téma bylo zajímavé, forma a zpracování ale pro mě pokulhávala. Dlouhé odstavce, v počátku časté přeskakování v čase, některé nesourodé informace v různých částech knihy (např co se týká délky vojenské služby pro muže a ženy). Také jsem z celé knihy nepochopila, jak dlouho autorka v zemi strávila a kdo byla její společnice?
Téma KLDR mě zajímá, proto jsem po atraktivním díle Ze života v KLDR sáhla i po této dříve vydané knize. Je vidět, že autorka ve stylu psaní hodně pokročila, protože novější dílo se mi formou a čtivostí líbilo mnohem více.

08.01.2024 3 z 5


Útěk z Osvětimi Útěk z Osvětimi Andrej Pogožev

Kniha pro silné na papíře podaná výpověď o tom, co se dělo v Osvětimi. Těžko představitelná zvěrstva, která přežila jen hrstka silných - na těle i na duši. Čtení to bylo emotivní a náročné.

31.12.2023 4 z 5


Zářivá noc hvězd a ledu Zářivá noc hvězd a ledu Rebecca Connolly

O Titanicu je možno se dočíst mnoho. O Carpathii už daleko méně a tato kniha nám tragický příběh ztroskotání lodi ukazuje v jiném úhlu pohledu. Uvědomění, jaká kapitán Carpathie musel udělat rozhodnutí a co prožívala nejen posádka ale i cestující na Carpathii je zajímavé. Nikdy mě nenapadlo, že i zde se skrývá hodnotný příběh. Díky autorce za jeho zpracování.

21.12.2023 5 z 5