Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře

Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34835/strucne-dejiny-sveta-pro-mlade-ctenare-34835.jpg 4 73 21

Ernst H. Gombrich, proslulý kunsthistorik, autor mj. Příběhu umění, je schopen velmi osobního pohledu na historické události, o nichž se zaujetím vypráví. Ačkoliv své "Stručné dějiny světa" původně určil mladým čtenářům, představují naprosto ojedinělý čtenářský zážitek i pro mnohem starší čtenáře. Jeho Dějiny světa čtenáře provedou historií od nejstarších počátků až do dvacátého století, seznámí ho s důležitými historickými osobnostmi a událostmi, ale také ho poučí o souvislostech a spojitostech mezi různými údobími a územími. Gombrich své dějiny lidstva vypráví jako příběh, ne vždy právě útěšný a pochopitelně nezavršený. Otevřený konec však znamená naději do budoucna.... celý text

Žánr:
Historie , Pro děti a mládež , Encyklopedie

Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

Kurze Weltgeschichte für junge Leser , 1935


více info...

Přidat komentář

katpas76
08.04.2024 4 z 5

Audiokniha
Dostala jsem se k této knize vlastně náhodou. A jsem velmi ráda, že jsem ji na druhý pokus (poprvé jsem asi nebyla historicky naladěna) doposlouchala, protože s každou další kapitolou se mi líbila více. Udělala jsem si konečně po mnoha letech ucelený přehled o historii, kde moje znalosti, obzvlášť v některých obdobích, hodně zadrhávají. Škoda, že 20.století bylo věnováno poměrně málo prostoru (v kontextu celé knihy), protože nejčerstvější dějiny jsou pro mě to nejzajímavější. Celkově ale hodnotím knihu velmi dobře, doporučuji všem věkovým skupinám (nemusíte být nutně mladým čtenářem).

mar.jir
16.06.2023 4 z 5

Nebyla jsem si jistá jak budu schopna vnímat dějiny jako audioknihu, ale volba to byla skvělá. Příjemný průřez dějinami, které jsou spolu v kontextu a navazující, což je příjemné vzhledem k tomu jak odděleně probíhá výuka dějepisu, v této knize nahlížíme na události jako celek. Rozhodně je to dobrý nástroj, jak dětem (ale i dospělým), pomoci pochopit kontext a vypěstovat i nějakou lásku k historii.


bigbabe
17.05.2023 4 z 5

Velice příjemná, zajímavá kniha. Potěšilo mě spousty map, aby si to člověk uměl i vizuálně představit. Potěšilo mě, že si člověk mohl spojit různé události a osobnosti v jednom čase ale v jiných částech zeměkoule, protože často čtete dějiny toho a dějiny toho a nespojíte si v hlavě, co se dělo ve stejné době na druhé straně.

Bustedka
09.04.2023 4 z 5

Stručné dějiny pro mladé čtenáře jsem poslouchala v rámci příprav na zkoušku z historie, kdy jsem chtěla nějak využít čas v autě, při cvičení, u jídla a tak... a kupodivu to docela pomohlo.

Původní kniha byla napsaná už v roce 1935. Později byl ještě dodán doslov. Jedná se tak o dějiny od pravěku po 1. světovou válku. Velmi hezky napsáno, jasně a stručně popsány všechny důležité události a co je hlavní, tak nějak vám to tu historii hezky propojí.

Mám jen 2 výtky:
- tykání - jako chápu, že je to pro mladé, ale já jsem stará škola. Mně by ani nenapadlo někomu náctiletému tykat jen tak. Ale chápu, že to tehdy asi bylo normální.
- lehké podsouvání názorů a domněnky - trochu to souvisí s tím prvním bodem "říkáš si ty si myslíš, už víš..."

Jsou to ale fakt drobnosti, důležitý je obsah a ten byl bravurní.

Já teda poslouchala audioknihu a tady bych ještě dodala - bože jak někdo může mluvit tak pomalu. To bylo strašný. Já si po hodině řekla, že to nedám, čekat na každou větu sekundu. Ale nakonec jsem to vyřešila zrychlením 1,5x a bylo to akorát.

padola
22.03.2023 2 z 5

Napsáno jazykem pro děti, přístupným způsobem.
Dost mi tam ale vadily ty neustálé odkazy na Bibli. S Biblí je zacházeno jako se seriózním historickým pramenem. Připadalo mi, že cílem knihy není až tak děti seznámit s dějinami, jako je spíš připravit na přijetí katolické doktríny.

Poslouchala jsem jako audioknihu.

GreenMagritte
15.12.2022 5 z 5

Víte, že Gombirch napsal jako mladý Dějiny lidstva? Tedy jsou to Stručné dějiny lidstva pro mladé čtenáře, abych byla přesná. Je to takový průlet dějinami, krátký a výstižný. Poslouchala jsem jako audioknihu a mnohokrát jsem si říkala: kéž by mě někdo jako dítěti takhle vysvětloval dějiny... Ne jako oddělené kapitoly v knize dějepisu, ale jako pestrý příběh lidského rodu, kde jedna událost navazuje na tu další. Příběh vás samotných, který chcete slyšet. Vždyť i vaši předkové přečkali všechna ta utrpení, války a nemoci, protože jste tady a tohle čtete. Krásné!

sarahmoon
19.05.2022 5 z 5

Audiokniha - hodně jsem zvažovala, jestli se do toho pustit nebo ne. Ale bylo to skvělé. Myslím si, že tento formát by mi ve školních letech dost pomohl. Chci si to poslechnout za čas ještě jednou (možná dvakrát), a budu spokojená.

Velmi nenásilnou formou mi kniha udělala přehled v dějinách a hodně mi toho dala.
Teď kdyby přišel dějepis ... Úplně jinak by mě zajímal :o).

gambinka87
25.03.2022 4 z 5

Přečteno jako audiokniha,jinak bych po ni asi nesahla. Je to ale sympaticky prurez dejinami. Nejde nijak extra do hloubky,ale pár zajímavostí jsem se urcite dozvedela a vse je podavano pohodovym prijemnym zpusobem.nektere pasaze bych si urcite precetla znovu pro lepsi pochopení,v novodobych dejinach stale citim nedostatky.

Amy27
06.03.2022 5 z 5

Nový rok jsem zahájila knihou věnující se světovým dějinám. Četla jsem ji opravdu dlouho, ale to jinak ani nešlo. Spoustu událostí jsem si četla několikrát za sebou, abych je lépe pochopila a především zapamatovala.

Je to suverénně nejlepší historická kniha. Doporučila mi ji @musemagali a já bych s radostí doporučila dál. Nejlépe každému!! Kdokoliv z vás chce pochopit historické události a souvislosti z minulosti, kdokoliv si chce připomenout dějepisné znalosti ze základky, kdokoliv chce přečíst knihu, která mu něco dá... Sáhněte po této! Nebudete litovat!

Mimochodem E.H.Gombrich byl a je stále celosvětová kapacita a kdykoliv cokoliv napsal - stálo to za to!

ujira
06.02.2022 3 z 5

Gombrich patří mezi špičku mezi popularizátory dějin a umění, ale tahle kniha mne nenadchla.

heliiinka
08.12.2021 4 z 5

Průlet dějinami až po druhou světovou válku. Mnoho detailů podaných v příběhu tak, že vám to ani nepřijde jako dějepis. Nepůsobí jako naučná kniha a to je fain.
(Posloucháno)

radimch
15.01.2021 4 z 5

Pěkný průlet dějinami

lukas9608
10.01.2020 4 z 5

Užitečná kniha, pokud si chcete zopakovat (nebo se dovědět) stručný průlet historií od starého Egypta až po současnost. Neřekl bych, že je kniha určuje pouze pro "mladé čtenáře", ale i pro ty starší. Nutné je si zvyknout, že vás autor oslovuje jako malé dítě, ale časem to už člověk nevnímá :)

Randyz1986
19.01.2019 5 z 5

Kniha pro audio-formu jako stvořená. Nespadám sice úplně do cílové dětské skupiny, je mi přes 30, ale jelikož jsem studoval IT a dějepis jsem měl naposledy někde v prváku nebo druháku na střední, tak si toho bohužel už z dějin do začátku 20. století moc nepamatuji a od této knihy jsem si sliboval, že mi je, pěkným jednoduchým vyprávěním, zasazeným v historických souvislostech, připomene. Což se mi naprosto splnilo. Čtena je pěkným poutavým hlasem. Jen si musíte zvyknout, že k vám mluví jako k dítěti ???? Ale určitě doporučuji, jak dětem, tak i odrostlejším čtenářům. Lidi, kteří se o dějiny zajímají hlouběji to asi moc bavit nebude, ale to není ani cílem.

braunerova
29.12.2018 2 z 5

Pravěk a starověk byly výborné. S příchodem novověku bohužel u autora naplno propuká "komplex bílého muže". Uvedu dva příklady:
Dějiny španělské conquisty jsou zkrácené s tím, že "je to kapitola tak děsná a pro Evropany je to taková hanba, že o tom pomlčí". Aztéčtí kněží každý rok vyrvali desítkám tisíc zajatců za živa srdce, řezníci rozřezali těla a maso bylo rituálně snědeno. Tahle historie se už autorovi nehodila do krámu, tak to neuvedl.
Čínu kolem roku 1800 popisuje E.G. takřka jako ráj na zemi, který zlí Angličané zničili dovozem opia a dělovými čluny. Přitom už v roce 1796 vypuklo povstání zbídačelých rolníků proti nadvládě Mandžuů (Bílý lotos) a další následovala. Zahynulo při nich možná až 100 milionů lidí, tedy víc než v obou světových válkách dohromady. Evropané byli v těchto konfliktech neutrální, protože chtěli obchodovat a ne ničit - další autorova lež.
Nevím, co se děti učí v dějepise, ale doufám, že těchto polopravd jsou dnes ušetřené. Samotné Stručné dějiny jsou pro mě po tom skvělém začátku velkým zklamáním.

belerofontes
29.10.2017 5 z 5

Paráda.Tato kniha je můj náhodný objev v malém knihkupectví,navíc začal jsem ji číst odprostřed (od Karla Velikého) ,ale nakonec jsem se vrátil i na začátek.
Autor sice podává dějiny svým subjektivním pohledem,ale takového učitele dějepisu bych si přál. Všechny dějinné etapy přecházejí plynule jedna do druhé a vše má svoji logiku. A tohle nás ve škole neučili.Běžné učebnice dějepisu mají totiž očíslované a přísně oddělené kapitoly plné dat ,čísel a jmen. Gombrichovi však stačí pár klíčových vladařů a králů aby se posunul dál.S daty pracuje obezřetně a citlivě, hodně srovnává,aby si čtenář nějaký ten údaj víc uvědomil a zapamatoval...
Kniha je především o starověku a středověku, novověku se věnuje pouze v posledních dvou kapitolách.To však vůbec nevadí.Není to klasická učebnice dějepisu,je to kniha o souvislostech.
Určitě se k ní budu vracet.A hlavně pořídím si další Gombrichovy knihy ke čtení protože s ním se nelze nudit.

wiix
28.07.2017 5 z 5

Už dlho som sa necítila tak chytrá z dejín. Nie pre kvantum poznatkov, ktoré tu autor do knihy vtesnal, ale vďaka prepojeniu dejín sveta, jednotlivých krajín s inými udalosťami, podanými jednoducho a pútavo. Poslednú časť, ktorá sa ho bytostne týkala si mohol avšak odpustiť a poňať to radšej profesionálne, ale budiš mu odpustené, pretože zvyšných 300 strán mi to vynahradilo.

Silmarien
26.04.2017 4 z 5

Stručné dejiny mi na začiatku prišli takmer nečitateľné, tak som ich odložila a vytiahla ich až teraz na jednu výzvu. A ono to zrazu šlo! Asi som bola v správnom rozpoložení :-)

Jednoduchým jazykom podané dejiny sveta. Samozrejme krátky rozsah a zrozumiteľnosť znamenajú aj istú skratkovitosť a jednoduchšie poňatie niektorých vecí, niekde možno až nesprávne.

Vidím význam pre deti, ktoré čaká dejepis alebo s ním začínajú, že by už mohli mať základnú orientáciu, to by mohlo fungovať. Niektoré veci boli podľa mňa veľmi pekne vysvetlené, pri rpvej svetovej vojne som bola naopak sklamaná, hoci som taký výklad trošku čakala, ale veľmi príjemne ma prekvapila poznámka na konci knihy práve k tejto časti, kde sa krásne ukazuje sila propagandy a Gombrich to tam na vlastnom príklade veľmi dobre ilustruje.

MarcelStrnadel
03.12.2016 5 z 5

I když nejsem už tak mladý čtenář, vybral jsem si k četbě tuto knihu. Měl jsem mezery ve znalostech dějin (řekl bych, že i stále mám) a chtěl jsem si s pomocí této knihy o nich udělat nějaký přehled. Tato kniha se mi zalíbila i proto, že stejně jako v jiné knize od tohoto autora, kterou právě teď čtu (Příběh umění) se mi zamlouvá styl, jakým autor podává pohled na dějiny (píše to jako plynulý příběh, který na sebe navazuje). Mé představy o knize se splnily, kniha byla úžasná a navnadila mě k dalšímu zkoumání dějin našeho světa.

Y.F.N.
11.12.2015 5 z 5

Poutavé čtení o historii naší malé planetky, převyprávěno velmi mile a lidsky. Pamatuji si, jak jsem jako malý hltal každé slovo této "učebnice" . Takové bych si představoval učebnice dějepisu pro první stupeň. Komplexní a pravdivé převyprávění dějin, které vysvětluje, aniž by poučovalo či mlžilo.