Karoley Karoley komentáře u knih

☰ menu

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Uvědomujete si, co je skutečně důležité?
Co byste dali za den života navíc?

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že brzo zemřete? A co byste dělali, kdyby se před vámi objevil Ďábel s nabídkou, že vám život prodlouží? Má to však jeden háček. Za každý den života navíc musí ze světa něco zmizet. 

Smrt, smlouva s Ďáblem, pan Zelí, vzpomínky, skutečně důležité věci. Příběh o lásce a odpuštění.
Přečteno během jediného večera, místy mi bylo dost smutno, knížka vhodná k zamyšlení.

"Když chceš něco získat, musíš o něco přijít."

"Zblízka život vypadá jako tragédie, ale zdálky jako komedie."

20.03.2024 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život?

1941, sovětské čistky, deportace na Sibiř, nucené práce v kolchozu a za polárním kruhem. Život v šedých tónech.

Píše se rok 1941. Litva. Patnáctiletou Linu s rodinou odvleče z domova sovětská tajná policie. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. 

Moje druhá kniha od Ruty Sepetysové (Musím tě zradit, V šedých tónech) a opět skvělé čtení! Přečteno během jediného dne! Přidávám do oblíbených (knihu i autorku) a jdu si nachystat Sůl moře!

20.03.2024 5 z 5


Já jsem hlad Já jsem hlad Petra Dvořáková

Příběh o zápasu s mentální anorexií, o hledání životních cest a o návratu k ženské duši. Dotýká se složitých rodinných vazeb a traumat a milostného tápání.

Moje čtvrtá kniha od Petry Dvořákové (Vrány, Zahrada, Pláňata). Autobiografický příběh o životě v klášteře, o problémech v manželství, o těžce nemocném dítěti.. a o hladu.

Až díky této knize jsem pochopila, jak moc jsou "Vrány" založeny na skutečných událostech z dětství autorky (malování, sestra, menstruace, tresty, vztah k matce).
Přečteno během jediného večera, kniha vhodá k zamyšlení.

20.03.2024 4 z 5


Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Příběh vypráví o Maryše, krásné manželce Francina, který je správcem nymburského pivovaru. O svérázném strýci Pepinovi i o životě na maloměstě ve 20. letech, v době, kdy docházelo k velkým průmyslovým objevům, kdy se zkracovaly vzdálenosti, časy.. i vlasy :))

Přečteno do čtenářské výzvy, skoro se až stydím, že je to můj první Hrabal. Skvělý popis zabíjačky, líbila se mi "neslušná ženská" Maryška a její touha po svobodě, poetičnost a humor příběhu.

20.03.2024 5 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Jerusalem's Lot, malé městečko v jižním Maine. Ben a Susan. Marstenův strašidelný dům. Cizinec s tajemstvím starým jako sám Ďábel. Atmosféra zla.

Moje 18. kniha od Kinga a rozhodně ne poslední! Konečně došlo i na tuhle upíří klasiku! Skvěle jsem se bavila a místy i trochu bála! Ještě si chci letos přečíst Žhářku.

20.03.2024 5 z 5


V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Záhadné datum 8. srpna. Jedině tento den v roce potkává Jack na hřbitově tajemnou Stellou. Ve stejný den policie každoročně nachází brutálně zavražděnou oběť.

Pittsburgh, hřbitov. Stella a Pip. Nadějné vyhlídky. Bílé kabáty. Série vražd.

Moje šestá kniha od J.D. Barkera (trilogie Sam Porter, Volající, Zvuk) a opět skvělé čtení! Kniha mě zaujala už svým názvem, líbilo se mi řazení kapitol podle věku hlavního hrdiny, tajemná atmosféra, napětí, nečekané dějové zvraty a přímo epické finále!

"Definicí šílenství je, když opakukeme stejnou věc a očekáváme různé výsledky."

"David Pickford je krásný muž."

20.03.2024 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Upřímná zpověď hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska.

Čtení této knížky jsem strašně dlouho odkládala v domnění, že mě to nebude bavit.. a pak jsem ji přečetla během dvou večerů a litovala, že už je konec :) Ten závěr mě totiž moc neuspokojil.. ostatně i propojení některých dějových linek bylo nad mé chápání a zběsile jsem listovala knihou zpět..
Ale i přes drobné nedostatky jsem se dobře bavila a to se počítá!

20.03.2024 5 z 5


Slib Slib Sharon J. Bolton

Obětovala se pro ně. Teď je čas platit.
Parta přátel. Autonehoda. Slib. Laskavost.

Šest přátel má po střední a čeká je zářivá budoucnost. Jenže pak riskují a způsobí smrtelnou nehodu. Megan se rozhodne vzít vinu na sebe. Dostane na oplátku od přátel slib, že jí po propuštění z vězení splní jakékoliv přání. O dvacet let později je Megan na svobodě a hra začíná!

Přečteno během dvou dní, takovou jízdu jsem nečekala, napínavé až do konce! Už se moc těším na novou knihu Mrazení, která má vyjít v dubnu!

20.03.2024 5 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Venku zuří bouře. Uvnitř číhá chladnokrevný vrah. A všude hrozí nákaza děsivou infekcí..
Přežije jen ten, kdo dokáže zabít..

Tři dějové linie - Hannah a havarovaný autobus, Meg a rozbitá lanovka, Carter a odřízlá horská chata. Vánice, závěje. Virus. Středisko. Hvízdalové. Záhada uzavřené místnosti.

Přečteno během dvou dní, tohle se nedalo odložit.. nečekané zvraty a parádní rozuzlení! Jedna z top knih od C.J. Tudor.

"Můžeš být dobrák, nebo můžeš přežít".

20.03.2024 5 z 5


Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

Typická rodina - milují se, ale ještě víc se touží navzájem pozabíjet..

Kdyby se vaše matka ztratila, řekli byste to policii? I kdyby byl hlavním podezřelým váš otec? A právě před takovým dilematem stojí čtyři dospělí sourozenci Delayneovi. Nahlédnutí do minulosti jedné rodiny, kde se vše odjakživa točilo kolem tenisu. Stará tajemství a křivdy vyplouvají na povrch..

Moje třetí kniha od Liane Moriarty (Manželovo tajemství, Sedmilhářky, Jablka ze stromu nepadají) a opět velká spokojenost! Přečteno za dva dny, potřebovala jsem se nutně dozvědět, co se stalo s Joy!

13.01.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Tři lidé dokážou udržet tajemství...
Pokud jsou dva z nich mrtví.

Chorvatský ostrov Tišina, podivná smrt manžela, tajemný dopis, dávné tajemství, boj o holý život.
Někdo je schopen udělat vše, jen aby si udržel svá tajemství. Může Maggie vůbec někomu věřit?

Moje dvanáctá kniha od Roberta Bryndzy, první mimo detektivní série s Erikou a Kate. Příběh byl napínavý a bavilo mě spolu s hlavní hrdinkou hledat stopy vedoucí k pravdě o smrti jejího manžela. Zkrátka prima jednohubka, ale už chci zas nějakou Eriku!

13.01.2024 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Osamělý astronaut, nesplnitelný úkol, nečekaná pomoc.

Vesmírné drama, poslední šance, Rayland a Rocky, spasitelé Země a Eridu, síla přátelství. Astrofágy a tauméby.
V životě bych nevěřila, že budu nadšená ze sci-fi knihy, která na polovině svých stránek přináší odborné popisy z oblasti techniky, fyziky a matematiky!
Úžas. Úžas. Úžas.

V závěru jsem čekala všelicos, ale tohle předčilo všechna má očekávání.

Řadím mezi oblíbené a další počin Andy Weira si nenechám ujít!

Ty spíš. Já dívám ;)

13.01.2024 5 z 5


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Za úsvitu leží mladý pár na zádech u skomírajícího ohně. Drží se za ruce a mají otevřené oči, ale jejich těla jsou už chladná...

Dvě mrtvá těla uprostřed lesů, jedna nezvěstná osoba. Zvláštní komunita lidí žijící mimo civilizaci. Vražedná temnota. Číhající predátor.
Dokáže najít detektiv Josie Quinová cestu z temnoty, dřív než zemře někdo další?

Moje sedmá kniha od Lisy Regan a opět skvělé čtení!
Přečteno během dvou dní, jinak to u této autorky ani nejde :) V angličtině už vyšlo dalších deset dílů, tak se máme na co těšit!

13.01.2024 5 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Cestuji sama.
Pojď, Mio, pojď.

Zachmuřený detektiv Holger Munch a v depresi a alkoholu se utápějící Mia Krügerová. Visící andělé v lese, zanedbaní chlapci, tajemná sekta, pomsta, myšlenky psychopata.

Norskem otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese zavěšené na stromech..

Moje první kniha od autora a parádní počtení, sérii si musím přečíst celou!

13.01.2024 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Příběh začíná v roce 1946, kdy mladinkou Annu repatriují z Ruska do poválečného Československa. Usazuje se ve vylidněné krajině Středohoří, kde po odsunu Němců zůstávají prázdná hospodářství. Jejím domovem se stává samota zvaná Kamillien Tal - Heřmánkové údolí.
Příběh o ženě, která i přes nepřízeň osudu a tvrdou dobu dokázala prožívat obyčejné lidské štěstí.

Moje třetí kniha od H.M. Körnerové (Hlas kukačky, Jelení vršek, Heřmánkové údolí) a opět skvělé čtení! Autorka putuje do oblíbených a ráda si od ní něco dalšího přečtu!

13.01.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Román o dozrávání v přelomové době.

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném domě.

Sledujeme životní osudy rodiny Bláhových mezi léty 1985 až 1995. Jak se jim žilo před Sametovou revolucí a jak po ní. Každou kapitolu vypráví jeden člen rodiny ze svého pohledu.

Moje třetí kniha od Petry Dvořákové (Vrány, Zahrada, Pláňata) a opět dost podnětů k zamyšlení. Jsem spokojená a s chutí si přečtu něco dalšího!

28.10.2023 5 z 5


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Farářka Martina Viktorie Kopecká dává v nebývale otevřené zpovědi nahlédnout do svého vnitřního světa.
Sbírka nadčasových úvah doplněná rozhovory s Tomášem Novotným.

Řekněme si upřímně, že mě nejvíc zajímaly pasáže týkající se jejího intimního života. Moc jí fandím, určitě nebylo lehké odhalit tolik ze svého soukromí.

28.10.2023 5 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Příběh o cestě, která mění lidem životy. Už více než tisíc let míří lidé ze všech koutů Evropy do Santiaga de Compostela. Ladislav Zibura tam poprvé putoval v osmnácti letech a teď se do Španělska vydává znovu – za vzpomínkami, dobrodružstvím a příběhy poutníků z celého světa.

Další skvělý cestopis mladého Larryho :)) Miluju jeho knihy, humor i postoj k životu. Přidávám mezi oblíbené a mám neskutečnou chuť vyrazit na camino!

28.10.2023 5 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Zvedá se vítr a s bouří přichází smrt

Voda, vítr.. a smrt.
Parta dětí, vražda, Sněhurka, ničivá povodeň, stařena a šelma.
Parta dospělých, covid, tornádo.
Smrt je nenasytná šelma.

Píše se rok 1997 a jižní Moravu sužují katastrofické povodně. Parta dětí najde v lese mrtvolu krásné dívky a přísahá vypátrat jejího vraha. Po dvaceti letech přichází tornádo. Zvedá se vítr, na krajinu padá temnota a kamarádi stojí tváří v tvář vlastním pochybám, přírodě i času... Na koho má spadeno smrt tentokrát?

Potěšilo propojení s předchozí knihou - Kristýna (někdejší první láska hlavního hrdiny Filipa) je manželkou Petra - hlavního hrdiny Šepotu z lesa. Podobná propojení často a ráda nalézám u Kinga. Apropó parta dětí a zlo vracející se v cyklech, nepřipomíná vám TO něco? :))

Zaujalo slovácké nářečí i zmínky o jezeru Lužák - měli jsme v Lužicích u Hodonína příbuzné a nostalgicky jsem si zavzpomínala.

Moje druhá kniha od Kateřiny Surmanové a opět parádní čtení! I když musím přiznat, že Šepot z lesa se mi líbil víc, proto "jen" 4 hvězdy. Další knihu od autorky si nenechám ujít!

28.10.2023 4 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Moje patnáctá kniha od Angely Marsonsové a opět skvělé čtení! Tuhle sérii prostě miluju!

Inspektorka Kim Stoneová a její tým tentokrát řeší brutální vraždu muže v průmyslové zóně. Po rodině oběti se záhy slehne zem, zůstávají jen otazníky, hradba mlčení a spletité lži.

Přečteno za dva večery, déle mi žádná kniha od autorky ještě nevydržela! Zajímavá byla i druhá vyšetřovací linie v čele s novinářkou Frostovou, rozuzlení mě překvapilo víc než samotný vrah ;) Už se nemůžu dočkat až bude přeložený další díl (Stolen ones), závěr knihy mě dost navnadil!

21.09.2023 5 z 5