Kakiko Kakiko komentáře u knih

☰ menu

Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

První díl jsem četla dvakrát a sem tam jsem se ztrácela, u druhého dílu nevyjímaje. Když autor vymyslí takhle složitý svět, měl by na konec knihy dát slovníček, aby to čtenáři trochu usnadnil, to je takové jedno větší minus téhle série.
Jinak jsem byla docela spokojená. Bylo tam méně otravné Pinky, více Lodí, Aššáda...

25.01.2020 4 z 5


Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Tak tohle bylo perfektní! A ještě lepší z toho má člověk pocit, když je to od českých autorů. Češi sci-fi psát umí a skoro každá kniha, kterou si od českého autora přečtu, mě v tom utvrdí.
Tato kniha má všechno - rozvětvený děj, který v mnohém překvapí a není předvídatelný, mnoho postav, kde si každý najde svého oblíbence, humor, napětí... Svým způsobem mi to připomíná takovou ASOIAF ve sci-fi podání. Rozhodně doporučuji.

14.11.2019 5 z 5


Legie Legie Jamie Sawyer

Tak tohle bylo oproti prvnímu dílu špatné. Vlastně jsem celou dobu měla pocit, že čtu skripta k nějaký videohře, aneb letíte na misi a celou dobu se pokoušíte někoho (schválně nejmenuji) zachránit, ale ono to ne a ne vyjít. Jo, a taky zabijete pár těch nepřátel.
Jednoduše - Lazar je zaláskovaný tupoun, ale zároveň odolný voják, který to vždycky, ale vždycky schytá jako poslední z celé skupiny. No a to se po chvíli omrzí.

22.10.2019 2 z 5


Dračí cesta Dračí cesta Daniel Abraham

Dávám tomu tak 3,5*, první polovina knihy mě bavila, pak to byla ale, musím se přiznat, otřesná nuda, kdy jsem i přemýšlela, zda se na to nevykašlat. Nicméně to beru tak, že je to teprve rozjezdový díl a tím pádem doufám, že pokračování bude lepší.

26.09.2019 3 z 5


Světla na obloze Světla na obloze Lisa Lueddecke

Nechala jsem se nalákat na nádhernou obálku, obsah už tolik vychválit nemůžu. Kniha je určena pro mladší čtenáře. Má vše, co se od dnešní ya literatury čeká - mladou nadanou hrdinku s pořádnou dávkou štěstěny, lásku, zvraty (při kterých ale vůbec čtenář nemusí mít strach, protože hlavní hrdinové z toho vždycky vyváznou). A to mně nudí. Nechci v knihách zázraky, chci tam reálné nebezpečí a klidně i zlý konec. Tady je většina předvídatelná, což není zrovna to, co od knihy očekávám. Zároveň je tam mnoho momentů, kdy jenom kroutíte hlavou nad tím, jak je to nepromyšlené. Také jsem moc nepochopila, proč je kniha napsaná z části v první a z části ve třetí osobě. Dle mého názoru by kniha měla mít jednotnou formu, nebo být alespoň hodně dobrá, abych nad tím přivřela oči (jako třeba Pán ledové zahrady).
Na závěr - kdyby mi bylo patnáct, tak by se mi kniha nejspíš líbila, ale starším lidem a také těm s vyšším očekáváním bych doporučila porozhlédnout se po něčem jiném.

20.08.2019 2 z 5


Gemina Gemina Amie Kaufman

Oproti první knize je toto slabší jízda, opět tu máme v ohrožení pár stovek lidí a skupinku mladých hrdinů, kteří vezmou situaci do vlastní v rukou. Na knize mi vadí právě věk hlavních postav. Kniha kvůli tomu přichází o uvěřitelnost. Jednou dobrý, ale podruhé už je to trochu moc. I ze záporáků jsem měla pocit, že nejsou moc staří. Celkově to pak působí tak, že se po stanici honí banda puberťáků, což je trochu fraška.

16.08.2019 3 z 5


A v ní stín A v ní stín Kateřina Hurtová

Četla jsem daleko lepší prvotiny a tuhle nepovažuji bohužel ani za dobrou. Svižný děj jsem na začátku celkem uvítala, líbilo se mi, že vše rychle utíká, ale postupně mě to omrzelo. Knize by spíše prospělo, kdyby byla delší a propracovanější než takhle osekaná. Za mě zklamání.

22.04.2019 1 z 5


Poloviční král Poloviční král Jan Hamouz

Klobouk dolů za tento český debut na poli fantastiky, bavilo mě to, ačkoliv je jasně vidět, že je to teprve rozjezdový díl a autor si spíše připravoval půdu pro ostatní díly, které budou následovat. Jsem zvědavá, jak se osudy našich hlavních postav nakonec propojí, snad už tomu bude v dalším díle. Jedno malé plus dávám magii, kterou normálně nemusím, vysávání mízy z živých organismů mi přišlo vážně zajímavé.

14.04.2019 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Obrovské nadšení z knihy nechápu. Tím jediným, co se mi líbilo, byly Fisherovy nahrávky a výtahy z internetových článků. Hlavnímu vypravěči Igorovi bych s chutí vrazila pár facek, na takhle nesympatickou postavu už jsem dlouho nenarazila. Celou knihu jsem čekala na "něco", z čeho budu mít husí kůži a nepříjemný pocit, ale nestalo se tak. Kdyby alespoň kniha vynikala po jazykového stránce... Za mě velké zklamání.

09.03.2019 1 z 5


Devět princů Amberu Devět princů Amberu Roger Zelazny

Kniha bohužel patří k těm, které alespoň mě nemají čím zaujmout. Postavám jsem se nemohla dostat pod kůži, hlavní hrdina, který celý příběh vypráví, je nudný a bez charakteru. Nijak jsem s ním nesoucítila a jeho osud mě tudíž ani moc nezajímal. Příběh je také dost slabý, o co tam vlastně jde? Jeden trůn a spousta těch, kteří na něj chtějí usednout. Příběh skáče od jedné intriky k druhé, z jednoho souboje do druhého. Motivace postav? Neuvěřitelná, pomalu žádná. Autorův styl velmi nezáživný.
Měla jsem velká očekávání a ta se bohužel nenaplnila a kniha mě zklamala.

23.01.2019 1 z 5


Dvě místa na slunci Dvě místa na slunci Becky Chambers (p)

Skvělé a ještě lepší než první díl. Děj je možná ještě méně náročný oproti prvnímu dílu, ale to mně vůbec nevadilo. Sledujeme život Sidry, IU, která musela opustit v prvním díle Poutníka, protože jeho posádka nebyla po bolestivé ztrátě Lovey připravena na novou, ale stejně stavěnou umělou inteligenci, a minulost Chilli, díky které Jenks získal umělé tělo pro Lovey. Obě dvě postavy se ocitají v místech, kde je pro ně vše nové a musí se naučit přežít. A to je v podstatě vše, sledování umělé a lidské duše a jejich života. A přesto je to poutavě čtivé a rozhodně ne nudné. Těším se na další díl.

02.01.2019 5 z 5


Půl krále Půl krále Joe Abercrombie

Nenadchne, neurazí.
Ze začátku mě kniha docela bavila, ale počáteční nadšení se s přibývajícími stránkami vytrácelo. Děj a postavy postrádaly zajímavost nebo jiskru, díky které bych si čtení užívala po celou dobu. Tento příběh by byl možná daleko lepší jako povídka, ne jako kniha.

29.12.2018 3 z 5


Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Kniha možná není nabitá od začátku do konce akcí, ale přesto jsem se nemohla dočkat toho, co se stane na dalších stránkách. Příběh je totiž skvělý díky do detailu promyšlenému světu a skvělým postavám. Plus jsem si nemohla pomoct, ale trochu mi to v jistých znacích připomínalo Mass Effect, který já naprosto miluji, takže jsem z knihy byla opravdu nadšená.

23.12.2018 5 z 5


Ollo - Země sváru Ollo - Země sváru Háta Kreisinger-Komňacká

Kniha mě zklamala na plné čáře, jedná se sice o autorčinu prvotinu, ale už jsem se stačila přesvědčit v tom, že i z pera začínajícího autora může vzejít skvělé dílo. Tady tomu však není.
První klopýtnutí vedle je hned v pravém horním rohu. S prvním dílem ASOIAF to nemá absolutně nic společného a já jen doufám, že to bylo rozhodnutí nakladatelství, proti kterému se autorka nemohla nijak bránit.
Další problém jsem měla s postavami a kapitolami, což jde ruku v ruce. Postav bylo příliš a kvůli krátkým kapitolám je nemožné se s postavami sžít, poznat je trochu více do hloubky a tím si je zapamatovat. Celkově jsem měla jasno třeba v pěti postavách a zbytek jsem si nedokázala vůbec vybavit, neřekla bych vám, jaká ta postava je, nebo jak vypadá, protože to vzhledem k tomu, jak jsou kapitoly rozsekané, to jednoduše není možné. Kvůli tomu jsem se musela také pousmát nad romancí, která vznikla mezi dědičkou a jedním z hraničářů, v knize totiž vůbec není popsán jakýkoliv vývoj jejich vztahu, na jedné stránce se na sebe podívají a o dvě stránky dál už je to velká láska. A o nějakém větším vývoji postav tady nemůže být řeč.
Samotný příběh mě také nijak nezaujal, ale to vše dávám za vinu odfláknutým postavám, kterých tam bylo mnoho, a rozvržení kapitol. Věřím, že kdyby byla kniha více rozepsaná a neskákalo se z jednoho místa na druhé, četlo by se to nejen lépe, ale člověku by to i lépe utkvělo v paměti. Takhle jsem knihu musela za půlkou odložit, protože jsem nevěděla, kdo je kdo a o čem příběh je.

07.12.2018 1 z 5


Konstantynův efekt Konstantynův efekt Karolina Francová

S každou další přečtenou sci-fi se utvrzuji v tom, jak rozmanitý žánr to je a že bych si občas od toho fantasy měla dát pauzu. Češi sci-fi psát umí a Konstantynův efekt není výjimkou. Skvělá kniha od začátku do konce, kde hlavní roli nehrají napínavé bitvy, ale silné příběhy postav, nad kterými se budete muset zamyslet.

18.11.2018 4 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Eleanor a Parka jsem si vybrala jako takovou oddechovku od fantasy, které normálně čtu. Nedostala jsem se snad ani do poloviny a už se začínala těšit na knihy, které na mě čekaly, protože tenhle příběh je jednoduše nudný. Knihu já jsem ho dočetla vlastně jen z toho důvodu, že byla krátká a že jsem chtěla vědět, jak to skončí.
Mé hodnocení bude tak jedna hvězdička, protože celá tato přeceňovaná knížka je jedna velká nuda - nezajímavé hlavní postavy a nijaký příběh. Jediným plusem byl konec, který mě trochu překvapil. Jen doufám, že autorka nenapíše pokračování, aby z toho vytřískala ještě nějaké peníze.
Méně náročného čtenáře bude kniha nejspíš bavit víc, ale ti, co hledají něco trochu víc nápaditého a záživného, asi příliš nadšení nebudou.

11.11.2018 1 z 5


Pelyněk. Díl 1 Pelyněk. Díl 1 Daniel Tučka

Asi jako většina jsem knihu otevřela hlavně kvůli obalu, protože ten je opravdu nádherný. Ale to, co kniha ukrývala uvnitř, mě tolik nenadchlo. Neříkám, že je špatná, ale! obsahuje nesympatické postavy a mě osobně vývoj příběhu nijak nezaujal a o spíše jsem si užívala jeho začátek.
Šťastlivec Nicolas, který zdědí obří jmění, se na úplném začátku jeví jako celkem sympatická postava, ale brzy zjistíte, že se tak doopravdy jenom jevil. Nenašla jsem na něm nic sympatického a svých chování k Adelaide u mě klesl ještě víc. Takže gratuluji.
Adelaide je podobný případ. Na začátku jsem si ji oblíbila, nebála si postavit hlavu a udělat to, co chtěla. Ale později se z ní stala ustrašená a upištěná nána, která se ještě nechá ponižovat. Kam se poděla ta holka, kterou byla na začátku?
Poslední Christian se sice zdál být tou nejsympatičtější postavou, ale nepodařilo se mi na něj najít nic zajímavého, díky čemuž bych si ho lépe zapamatovala.
Také mi velmi vadily autorovy zvláštní konstrukce vět, kdy mi přišlo, že čtu úplně jinou knihu, která je několik desítek let stará. Zajímalo by mě, co k tomu autora vedlo, protože kniha je jinak až na těchto pár výjimek, které bych možná zvládla spočítat na prstech svých rukou, napsaná dobře a čte se hezky. Tyto výjimky jsou tam ale jako pěst na oko. Hádám, že autor možná tímto snažil přiblížit době, kam svůj příběh zasadil, ale vůbec to nedává smysl, když je kniha jinak napsaná "normálně".
Příběh se odehrává ve složitějším světě, kde je nutno vysvětlit jednotlivé principy. To mi nevadilo. Ale kvůli nesympatickým postavám, příběhu, který mě po nějaké době přestal bavit, a potřebě vyprávění obohacovat zvláštními větami, které se tam vůbec nehodí, knihu hodnotím 2*.

08.11.2018 2 z 5


Oheň probuzení Oheň probuzení Anthony Ryan

Přišlo mi, že knize něco chybí. Příběh není napsaný špatně, děje se tam toho dost, ale bohužel se mezi atraktivními částmi děje objevují i pasáže, kde se neděje nic důležitého, což mi normálně nevadí, ale tady mě to místy i nudilo a já si přála, ať už konečně zase proběhne nějaká ta akce.
Z tohoto důvodu knihu hodnotím jako průměr a doufám, že tento díl byl pouze počátkem něčeho velkého, co nás čeká v dalších dílech.

01.11.2018 3 z 5


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Nechtěla jsem to jen tak vzdát, a tak jsem knihu po nějaké době otevřela podruhé a nakonec ji i dočetla.
Lehké čtení to rozhodně není a to nejen pro člověka, který fantasy běžně nečte, ale také pro někoho, kdo má fantasy rád, jen preferuje trochu jinak napsané knihy, což je můj případ. Mám ráda světy, které jsou vykresleny více realisticky, takže svět, kde jsou létající města, po zemi chodící bohové, několik různých ras, spousty velemágů a alchymistů, kouzelných chodeb a tak dále není ze začátku zrovna lehký na pochopení. Ale když se tím prokoušete, zjistíte, že ta kniha není zase tak špatná.
Spousta postav mi přirostla k srdci a těším se na to, čemu budou čelit v dalších dílech.
Nyní si vůbec nedokážu představit, co mě může čekat, když tohle je údajně nic v porovnání s následujícími díly. No, dvojku už mám doma v knihovně, tak to snad brzy zjistím.

31.10.2018 3 z 5


Spící obři Spící obři Sylvain Neuvel

Knize dominují rozhovory s hlavními postavami a sem tam výpisky z deníčků. Toto tvoří většinu knihy a musím říct, že po chvíli to člověka omrzí. Knize by určitě pomohlo, kdyby obsahovala i jiné typy dokumentů. Přidalo by to příběhu nejen na věrohodnosti, ale také zajímavosti.
Muž, který pokládá otázky, má ve čtenáři nejspíš vzbuzovat zvědavost, ale já měla toho jeho tajemna, kterým byl opředený, po pár desítkách stránek už docela dost. Příběhu také chybí propracovanost. Některým vyústěním příběhu se nedalo tak lehce uvěřit, protože to bylo řečeno stylem "udělal jsem tohle, stalo se to tak".
Nápad je to dobrý, bohužel na knize chtělo ještě trochu zapracovat. Pokud mám hodnotit konec, tak ten byl skvělý a nečekaný. Ale celkově knihu hodnotím spíš jako slabší průměr.

21.09.2018 3 z 5