Dračí cesta

Dračí cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245547/bmid_draci-cesta-245547.jpg 4 108 21

Mince a dýka série

1. díl >

Léto je ve Svobodných městech obdobím války, a proto chce Marcus odjet dříve, než dojde k boji. Hrdinské dny už má dávno za sebou a prachobyčejná ostraha karavany je lepší než se nechat zverbovat místní šlechtou. Umřít se dá i v malé válce. Jenže každý kapitán potřebuje mužstvo – a to jeho bylo právě do posledního muže zatčeno a odveleno do armády. Cithrin má před sebou důležitý úkol – převézt státní bohatství přes válečné pásmo. Pro banku, která se jí ujala, když osiřela, představuje poslední naději, jak udržet jmění z dosahu invazních jednotek. Cithrin je však jen dívka, která neví skoro nic o karavanách, válce ani nebezpečí. Vyzná se v penězích a zná pár tajemství, ale bude to stačit k tomu, aby ji to v následujících měsících ochránilo? Gedera, jediného syna šlechtického rodu, zajímá spíše filosofie než šermování. Jako voják za moc nestojí a ve válečných hrátkách je stěží víc než pěšákem. Ani on však netuší, co z něj udělá bitevní vřava. Hrdinu nebo padoucha? I malí lidé dokázali velké věci a Geder rozhodně není malý. I padající oblázek může strhnout lavinu. To, co původně mělo zůstat nevýznamnou letní šarvátkou mezi urozenými pány, se začíná vymykat kontrole. Působí tu temné síly rozdmýchávající plameny, jež strhnou celý kraj na „cestu draka“ – válečnou stezku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Dragon's Path , 2011


více info...

Hor89
Hor89
10.02.2024 4 z 5

Úvodní díl pětidílné epické fantasy ságy je velmi dobrý, jen vyžaduje trochu náročnějšího čtenáře, nejde o klasický mainstream. Kniha v něčem připomíná Píseň ledu a ohně - málo magie, propracovaný svět i postavy, intriky atp. Jen je děj komornější (jen šest POV postav), méně krvavý a více zaměřený na středověké bankovnictví a jeho vliv (téma v PLAO jen nakousnuté). Knize ubírám hvězdu za pár hluchých/nudnějších míst - jde o klasický seznamovací díl.

luculi
luculi
28.08.2023 3 z 5

Sérii jsem měla v merku nějakou dobu, postupně jsem si ji dala dohromady a nějaký čas mi trvalo, než jsem se do ní pustila. Vždycky mám obavu z nového, ze zklamání. Ale našla jsem sílu a první díl mám za sebou.

Z počátku hodně zmatené čtení, protože autor pozapomněl přidat nějaký přehled, který by čtenáři pomohl v orientaci. Popisuje totiž několik ras, které obývají daný svět, ale je to tak zmatené a nejednoznačné, že ani na konci nevím, kdo je kdo. Samozřejmě kromě lidí, kterým říká prvokrevní. Taky jsem si na mapě musela označit, v jakém místě který vypravěč začíná, abych pochopila, kdo je na které straně.

Kniha samotná je taková komorní, nudná, nic neříkající. Moc se toho neděje a hlavní linka se točí okolo dvorských intrik, války a neválky, bankovnictví (nejnudnější část) a tak podobně. O postavách vím úplné minimum. Nejvíc bych si asi oblíbila Marcuse, ale má tak zoufale málo prostoru a navíc s tak málo odhalenými charaktery nevím, co si myslet. Cithrin je na svůj věk příliš chytrá a schopná, až jí to prostě nedokážu uvěřit. Geder je chvíli totální hlupák a chvíli vychytralý slaboch. Hodně protichůdný. A zbytek postav mi taky toho moc nedal. Nicméně jsem přesvědčená, že autor si všechno nechává na další knihy, aby to mohl servírovat děsným hlemýždím tempem.

Nejvíc mě dostala poslední kapitola, která odhalila totožnost odpadlíka, který knihu vlastně odstartoval. A to jsem vůbec nečekala. Jediný moment, který mě dostal, což je smutné. Kniha to byla průměrná, slabší, s dějem, který toho člověku moc nedal. Jsem tedy zvědavá na pokračování, protože další díly jsou lépe hodnocené, takže předpokládám, že to bude lepší. A nechápu srovnávání s Hrou o trůny. Taková blbost. Tady není ani žádné pořádné zabíjení, řezničina a brutalita. Intriky neprobíhají na každé stránce. Postavy nemají tak propletené osudy. I odhalování zrádců zní jako pohádka na dobrou noc...

2.5*


kalache
kalache
29.06.2022 4 z 5

...ta mladá bankéřka je,podle mne,nejnosnější postava tohoto dílu...

Metla
Metla
24.01.2022 4 z 5

„...ne každý, kdo koná dobro, také dobře skončí. Ne každého, kdo páchá zlo, stihne trest. Přistupte blíže, přátelé, a vězte, že v našem příběhu, jakož i ve světě samotném, se může stát cokoliv.“

S Danielem Abrahamem mám zatím jen málo zkušeností – několik povídek a jedna kniha, na které se podílel s dvojicí dalších (slavnějších) autorů. Ve všech případech jsem byla spokojená, byť ne úplně na větvi. Dělala jsem si zálusk na sérii „Kvartet vysoké ceny“, ta však bohužel zůstala v češtině nekompletní, čímž pro mě notně ztratila přitažlivost. Sice nechápu strategii Laser-books vyprdnout se na dva již vydané díly a místo toho začít vydávat sérii jinou, ale přinejmenším nepostihl „Minci a dýku“ stejný osud, můžeme si ji přečíst celou. A já si tak potvrdila kompatibilitu s tímto panem spisovatelem.
Svět s postupně se odhalující historií, lidé různých mutací a schopností, rozplétající se dějové linie, minimum soubojů, maximum intrik, sympatičtí hrdinové i ne až tolik sympatičtí padouši, kterým vidíme do hlav a můžeme proto do jisté míry chápat, proč dělají, co dělají, znepokojivý kult na vzestupu... Před dvaceti lety bych se u „Dračí cesty“ dost možná nudila, v současné době pro mě byla po většinu stránek zábavná a zatraceně chytlavá. Jsem zvědavá, co přinesou příští díly. 80%

zd0981
zd0981
25.04.2021 5 z 5

Obdivuhodná imaginace, rozvinutý příběh, čtivé...

CharlesWard
CharlesWard
15.03.2021 2 z 5

Už opravdu dlouho, jsem nečetl knihu nárazově jen proto, že mě naprosto nebavila a chtěl jsem se pustit do něčeho dalšího. Bankovní linie - nuda, politická linie - ještě větší nuda, jediná zábavná byla snad linka s Gederem - který se ale chová jako naprostý kokot (konec města Vanai). I přes všechna vypsaná negativa, mě ale naprosto nečekaně zajímá, jak se to s jistým kultem a starověkou zbraní bude vyvíjet dále.

čef
čef
17.04.2020 4 z 5

Předesílám, že, co se týče fantasy, tak jsem zastydl někde u Sapkowskiho. Ani tato kniha mne nějak nenažhavila a fantasy bude pro mne nadále jen sem tam výplň. Barvitý a složitý příběh o cestách za uznáním dvou mladých lidí, mladé bankéřky a naivního mystika, ve vymyšleném světě může jistě někoho inspirovat, o tom nepochybuji, ale pro mne je to příliš mimo realitu a tak raději zůstanu ve světě sice hodně podobném, ale přeci jen světě, který stojí za to být poznáván.

ZuzikBubu
ZuzikBubu
27.09.2019 3 z 5

Styl psaní je v pořádku, neopakující se tytéž výrazy, vcelku svižné, kapitoly dělené dle hlavních hrdinů příběhu opravdu sedí. Dějové linie se zdají být nepropojitelné až na jednu výjimku, díky čemuž lépe poznáváme Abrahamův fantasy svět - jednotlivé "lidské" rasy, města potažmo království (ale chvílemi člověku přijde, že vlastně vcelku tápe, zda čte opravdu fantasy nebo "pouhý středověk" s různými rasami lidí. Moc bájných bytostí, čarování a nadpřirozena se zde tedy opravdu nevyskytuje!..
Začtete se relativně rychle, děj plyne, ale... Po opravdu důstojném prologu následuje lehký pád... Nikde jsem neviděla prolínání osob a důsledků jejich činů, tedy jsem si pokládala otázku, kam to všechno směřuje, proč se tak dopodrobna řeší zrovna bankovnictví, proč nevíme více o dračím věku a přiznávám, že někdy jsem četla trochu bez potěšení. Ve jménech jsem se nejdříve mírně ztrácela...
Ale.. děj začíná být ke konci zajímavější, že nakonec sáhnete po dalším dílu (jako já) a budete nadšeni! :-) Je to pentalogie, někdy se hold musí začít trochu obšírněji, aby v rámci celé série dané činy, myšlenky a charaktery postav mohly být vyvinuty přesně tak, jak to autor chce a já proto Abrahamovi odpouštím, že první díl, který by Vás měl naprosto chytit, až takovou moc nemá...
(nebudu přebíhat, ale Mince a dýka takovou moc má jako celek!!)

Kakiko
Kakiko
26.09.2019 3 z 5

Dávám tomu tak 3,5*, první polovina knihy mě bavila, pak to byla ale, musím se přiznat, otřesná nuda, kdy jsem i přemýšlela, zda se na to nevykašlat. Nicméně to beru tak, že je to teprve rozjezdový díl a tím pádem doufám, že pokračování bude lepší.

michal3736
michal3736
27.08.2019 4 z 5

Pomalý rozjezd knihy, ale za to větší očekávání. Nevím, proč někteří co knihu hodnotí, ji vyčítají málo děje. Je to úvod do velké ságy, kde ani jeden hrdina není dobrý ani zlý. To je přesně to co už mě nebaví, když je všechno dané jako černé a bílé. Jdu hned na další díl...

Bediczek
Bediczek
13.08.2019 3 z 5

Celá první polovina knihy se čte skvěle. Cithrin v převleku za vozku a Geder ve válečném tažení jsou sympatičtí hrdinové a chcete vědět co s nimi bude dál. Potom se začne více pletichařit a postavy někdy dělají dost hrozná rozhodnutí (pro mně někdy až nelogická). Vlastně úplně nechápu proč je to fantasy, mohl to být historický román zasazen do středověku. V jednotlivých rasách se zatím vůbec neorientuju a kdo nebo co umí pavoučí bohyně mi taky není moc jasné. Ale patrně to vysvětlí další díly ságy.

Ellof
Ellof
07.08.2019 5 z 5

Po dlouhé době fantasy kniha co opravdu baví a naláká na pokračovaní.

tonysojka
tonysojka
15.02.2019 4 z 5

Skvělý úvod do fantasy příběhu,který není zase tak netradiční, jak se o něm píše.Kresba prostředí a světa v němž se děj odehrává, prozrazuje zkušenou a vypsanou ruku ,a autor je suverénní i při popisu jednání a vnitřního vývoje postav.Jak níže v komentářích uvedeno,je zde minimalizován popis násilí v akčních scénách,ale když na to přijde, mrazí z nich více,než z některých scén jiných fantasy příběhů,jako třeba v Písních ledu a ohně.Zákulisní intriky v bankovnictví a královské politice mne kupodivu asi bavily nejvíc .Trochu mi překážela šablonovitost vztahu Marcuse k Cithrin ,ale to je daň za čtivost a něco pro dámy,kdyby to náhodou četly.Jsem velmi zvědav na pokračování,ale pustím se do něj,až s Baklym a Zuzanou pořeším tu VĚC.

Veronica.Key
Veronica.Key
27.01.2019 2 z 5

Jakmile jsem knížku otevřela, začetla jsem se. Je ale pravda, že mi přišla trochu naruby. Normálně mě ze začátku knížka moc nebaví a na konci se od ní nemůžu odtrhnout, jenže tady to bylo obráceně. Začátek super, ale v půlce jsem se přistihla, že vůbec nevnímám, co čtu.
Po fantasy stránce se mi to hrozně líbilo, ale děsně mi tam překážela politika. A myslím opravdu HODNĚ PŘEKÁŽELA. Bylo jí tam na můj vkus zbytečně moc.
Postavy se mi líbily - byly věrohodnější, než v jiných knihách. I popisy byly pěkně napsané.
Bohužel díky té politice ve mně kniha zanechala takový nudný otisk.

Archie
Archie
02.09.2018 5 z 5

Cekal jsem klasicke epicke fantasy, a dostal jsem prekvapive vyspely pribeh zamereny na charaktery, politicke hastereni, vyvoj osobnosti postav a clovecinu ve vsi jeji aroganci, xenofobii, pomstychtivosti, malosti i krase. Osudy (anti)hrdinu jsem cetl opravdu s chuti a doufam, ze v dalsich dilech - pro ktere se chystam - Abraham z cesty nevyboci. Necernobile postavy a jejich naplnujici rust/pad bavi primo navykove. Fantasy konverzacka jako remen.

Blemcal
Blemcal
28.08.2018 2 z 5

Na začatku jsem se celkem bavil (asi tak první třetinu).Potom přišla nuda. Autorova snaha překvapit postrádala prvek překvapení a často sem si říkal proč to vlastně čtu... jakože politika a bankovnictví tam byly tak podrobně rozebraný a zmatený ..ehm...mno konec sem dočítal z povinnosti a když jsem se rozhod že hnihu odložím zjistil jsem že mám asi 30 stránek do konce, tak sem to dočetl, ale po dalším díle už se shánět nebudu.Pro mě velké zklamání.

NikolettaHole
NikolettaHole
13.03.2018 4 z 5

Takové klasické fantasy, které se příjemně čte, ale není příliš odlišné. Jediné co mě opravdu zaujalo je kult pavoučí bohyně, z čehož mi běhá mráz po zádech. Kniha je příjemná, čtivá ale nepřijde mi výjimečná.

Weezing
Weezing
02.02.2017 5 z 5

Zajímavá kniha od méně známého autora. Můžete se těšit na zajímavé, propracované postavy a na nečernobílý pohled na svět.

Tempo děje je po celou knihu vyrovnané a i když není nějak extra rychlé, tak rozhodně nenudí. Do děje jsem se dostal celkem rychle, a to nejspíše díky zajímavým postavám. Oproti tomu co se tvrdí na obalu knihy, tak jsem ve skutečnosti čtyři a ne tři. Tím čtvrtým je Dawson, vysoce postavený šlechtic, který všechny neurozené lidi považuje za méněcenné a prostoduché jedince, kterým šlechta musí vládnout, jinak by se navzájem pozabíjeli a celá civilizace rozpadla v prach. Jeho dějová linka se věnuje boji proti opozičnímu křídlu šlechty, které je více progresivní a snaží se zapojit i neurozené poddané do řízení království. Obě tyto frakce usilují o přízeň nerozhodného krále Simeona.

Hlavní silnou stránkou knihy jsou postavy. Každá mi přišla reálná, se svými problémy, názory a cíli. Některé z nich prochází vývojem, který je výrazně změní od stavu na začátku knihy (speciálně v jednom případě dosti překvapivým). Autor nijak paušálně nemoralizuje, i když třeba postavy dělají hnusné věci. Každá postava má svoje morální hodnoty vycházejících z její povahy a dosavadních zkušeností a na základě toho potom vnímají události knihy.

Další věcí, kterou se tato kniha odlišuje, je menší míra popisu násilí. Tím nemyslím, že by se nedělo, ale autor je nepopisuje do detailů, jak je v poslední době zvykem ve většině mainstreamových fantasy knih. Také nečekejte nějakou plejádu akčních scén a bojů. Většina postav, mimálně v tomto prvním díle, má sklon řešit problémy spíše slovem než mečem. Důležitější roli mají obchod a banky (Podobně jako třeba v sérii První zákon od Abercrombieho nebo ISOIAF od Martina), což v současném světě fantasy stále není moc obvyklé. Autor se v doslovu k zájmu o středověké bankovnictví přiznává, takže bych čekal, že toto téma bude mít důležitou roli i v dalších dílech.

Co se týče kritiky, tak v určitých místech musel autor nechat postavy zachovat se trochu nelogicky, aby je dostal kde je chtěl mít na konci knihy, ale byly to asi jen 2 případy, takže to není zas tak problematické, jak by se mohlo zdát. Slyšel jsem, že druhý díl by měl být ještě lepší než tato kniha a proto se na jeho čtení těším.

Thunair
Thunair
14.07.2016 5 z 5

Kdykoliv se pouštím do čtení nové fantasy knihy chtě nechtě mi na mysli vytane Pán Prstenů. Tolkienovi knihy byly první fantasy které jsme kdy četl a pravděpodobně zůstane i nejlepší. To samé si uvědomují asi i současní autoři, kteří se neustále snaží přijít s něčím novým aby se nemuseli pouštět do klasického epického fantasy, kde je snadné si vylámat zuby a část ose to ( a tady je nutno říci naštětí) těmto autorům daří. To koneckonců potvrzuje i celá série vydavatelství Laser „Moderní díla fantasy“. Následující recenze na knihu Dračí cesta by nám mohla pomoci zodpovědět otázku: Je ještě dnes možné napsat epickou fantasy, která by byla klasická, dobrá a zároveň čerstvá? ( více na Geekcave.cz)

ospalaa
ospalaa
08.04.2016 3 z 5

Nemohu říci, že by mě kniha nějak extra nadchla, prokousala jsem se jí až do konce, ale bohužel mě nestrhla. Příběh mě moc nezaujal a celkově se to vleklo. Do dalšího dílu už se rozhodně pouštět nebudu.

Štítky knihy

fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Daniel Abraham
americká, 1969
2012  89%Hra o trůny #1 (komiks)
2014  76%Hon na lovce
2015  76%Dračí cesta
2009  75%Stíny v létě
2016  85%Královská krev

Kniha Dračí cesta je v

Právě čtených5x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce118x
Chystám se číst143x
Chci si koupit32x
dalších seznamech3x