Komentáře knihy Dvě místa na slunci

WeeWar
11.01.2026

Na knihu jsem narazil v knihovně úplně náhodou při mé soukr. hře: přečti si třetí knihu z oblasti s-f, kterou náhodně vezmeš do ruky (a ještě si ji nečetl)

Zjevně zapracovala štěstěna.

Přiznám se asi k debilnímu, ale přísahám, tedy vlastně doufám, k nevědomému maskulinismu. Nikdy jsem nečetl s-f napsané ženou.

Takto dlouhej úvod ke komentáři píši jen proto, že jsem to zhltnul na jeden zátah, tedy za cca den, a setsakramentsky se těším na předchozí, pak samosebou i na další díly série.

Jde vlastně o nenásilný, poutavě a velice čtivě napsaný, místy i slzné kanálky zkoušející příběh, vystavěný na dvou časových osách, při jehož čtení má člověk možnost dotknout se zamyšlení o lidství, společenské / kulturní předurčenosti, vlastním sebeurčení a sebeuvědomění, multikulturalismu(ou;) atd.
A jasně, dnes i kua aktuální UI/AI -> (to obecné nepochopení, že LLM fakt není Lovelace/Sidra/Owl;)

Některé pasáže bych si asi dokázal představit propracovanější, více technicky popisnější, ale kdo já jsem, abych prudil, že?

Možná samá woke témata, ale za mne opravdu fajn čtení, které doporučím nejen svým dětem, ale i svým rodičům.
Pak se všichni pohádáme:)

Iwan47
02.09.2025

Za mě je toto nejlepší knížka že série Poutníci. Jedná se o velmi osobní příběh. V ději není tolik postav a kniha mě dojala rovnou několikrát.

Marekh
24.06.2025

Jedná se o druhý díl ze série POUTNÍCI. První díl – DLOUHÁ CESTA NA MALOU ROZZLOBENOU PLANETU jsem četl v roce 2018. Je s podivem, že jsem si knihu DVĚ MÍSTA NA SLUNCI přečetl až v roce 2025.

Pochopitelně jsem si už moc nepamatoval, co se stalo v prvním díle, ale v této knize je to v kostce připomenuto, co se přihodilo v závěru prvního dílu.

Kniha má 3 části. Střídají se kapitoly s pohledu SIDRY a JANY. Obě části mě bavily.

Sidra je umělá inteligence, která se probouzí v umělém těle. Technička CHILI pomáhá Sidře, aby nebyla odhalena.

Kniha se mi líbila. Čtenář se může zamyslet nad spoustou věcí. V knize nenajdeme násilí a akční scény, a přesto je kniha zajímavě napsaná a čtenář je zvědavý, jak to nakonec celé dopadne. Jedná se o sci-fi, které je pochopitelné a čtenář se ve všem snadno zorientuje.

Když jsem o tom přemýšlel, možná se některým čtenářům nebudou scény se psy, ale z druhého hlediska když je člověk v ohrožení života, jdou některé věci stranou.

Časem si budu chtít přečíst další díly z této série.

V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ.

Kniha má pěkný přebal.

Ran
19.05.2025
Ran

Tato kniha se skvěle četla a moc jsem si ji užila. Tempo knihy je od pomalého až po střední a postavy i příběh jsou skvěle propracované. Tempo čtení se plynule mění na všech správných místech.

Princezna22
05.05.2025

Dvě místa na slunci mě opravdu nadchlo. Příběh o Lovelace, umělé inteligenci, která se dostává do lidského těla, je plný emocí, otázek o identitě a přijetí. Postavy jsou skvěle vykreslené, a jejich vývoj mě opravdu zasáhl. Kniha nabízí hluboký pohled na lidskost, osobní růst a vztahy, což dává příběhu obrovskou hloubku. I když se děj soustředí na menší počet postav, stále je to silné, inspirující čtení. 5 hvězd!

Kirn_ajjinam
05.05.2025

Někdo má dar psát a Becky ho zcela nepochybně dostala do vínku. Tohle bylo velmi dobré krmivo pro hladové čtenáře Poutníka. Oceňuji u něho nápad i zpracování. Překvapivě to bylo dějově jiné, než první díl, na jehož pokračování jsem se velmi těšil, ale nakonec to bylo pro mě asi o hodně lepší. Kombinace střídání dvou časových paralel, které se protnou, hm. Nečekejte nějaké zásadní dějové zvraty, čtenář tuší, jak to bude o kus dál, ale momenty překvapení jsou tam taky. Škoda snad jen velkého zrychlení na konci knihy, tam by to klidně ještě pár stránek navíc sneslo. Jinak jako bych znovu četl o Derecovi z Robouniversa I.A., nebo Nahé slunce. Dokonale zpracovaný robotí svět .. vize a možná záblesk budoucnosti. Jestli byl první díl, co kapitola, to téměř samostatná povídka, umně spletená do jednoho copu, tak druhý díl jede a zapadá do sebe, jako kolečka v hodinovém strojku.

Padla Hvezda
24.12.2024

Hrozně ctiva knížka přečetla jsem ji za 2 dny, narozdíl od the předchozí je více strukturovaná, má 2 hl postavy a na tu první přímo nenavazuje. Je to hrozne rozotmile a proste si prejete byt v tom svete a cestovat ve vesmíru. Je to velice živě napsané.

Veles
12.11.2024

Znatelně vyzrálejší a propracovanější než první díl. Těším se na další část.

arsidark
21.10.2024

Druhý díl od americké spisovatelky Becky Chambers má stejně nádhernou obálku jako díl první, je ale tak dobrý i vevnitř? První díl byl naprostý unikát, málokdy se setkáte s tak promyšleným psychologicko-sociálním dějem na půdě vesmírné lodi (nebo snad podlaze?). Trochu jsem se tedy bála, aby druhý díl neztratil na svém originálním půvabu. Postavy z prvního dílu (Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetku) mizí a nahrazují je nové.

V knize se řeší několik témat, která dokáží vyvolat i mezi lidmi v současnosti vášnivou debatu.

theozijenamarsu
15.08.2024

Za mě o dost lepší než první díl!
Sice mi trochu chyběla posádka Poutníka, ale obě dějové linky mi přišly zajímavé a kniha se rychle a moc dobře četla.

LordSnape
31.07.2022

Abych byl upřímný, tak výsostně nemám rád trilogie, pentalogie, mnohologie a další různé dvacetisvazkové série, kde je příběh rozplizlý na x knihách. U série Poutníci jsem ke druhé knize přikročil, protože mě první díl moc bavil a v podstatě se jedná o samostatný příběh, který jen volně navazuje na události předchozí. Musím ale říci, že se mi to už nečetlo tak lehce, čímž jsem byl zpočátku lehce zaskočen. Osobně mám tvorbu Becky moc rád, líbí se mi jak přemýšlí a jak píše, navíc jsme stejný ročník, ale tady je hlavní hrdinka na můj vkus až moc uplakaná i když chápu, proč tomu tak je. Po lehkém vystřízlivění z onoho "zklamání" jsem nakonec stejně zvedl o hvězdu hodnocení a knihu si nechám. V sérii pokračovat budu. Překonám to.

alishek
31.07.2022

Ze začátku jsem si říkala, jaké to bude, když už Lovey nebude na palubě Wayfarer, ale kniha byla skvělá. Sledovat ze začátku dva oddělené příběhy, kde si dvě postavy hledají svůj důvod, proč žít, hodně působivé.

Skřítek77
29.03.2022

I když jde o druhou část série „Poutníci”, kniha na první díl navazuje velmi volně, a rozvíjí příběh jedné z vedlejších postav předchozího dílu. Pokud oba díly (tak jako já) čtete s delším časovým odstupem a z první knihy už si toho moc nepamatujete, tak to nijak nevadí.
Kniha je opět vyprávěna spíše pomalejším tempem a soustředí se na vztahy a emoce jednotlivých postav, zejména v souvislosti se soužitím rozdílných ras (problémy s jejich odlišnými potřebami, zvyky, smyslovým vnímáním apod.) a je zde minimum akčních scén. Spíše než drsnou akční sci-fi tak můžete očekávat v zásadě milý a pozitivní příběh, který ale otvírá i některá morální dilemata související s čím dál větším využitím technologií ve všech oblastech našeho života. Mně se tato laskavá a originální sci-fi moc líbila.

jjanca
13.02.2022

Myslela som si, že mi bude posádka z prvej knihy chýbať, ale príbeh Sindry a Chilli mi bohate stačil. Najviac ma bavil príbeh Jany a Sovy, ktorú som si od začiatku obľúbila. Na konci knihy sa linky Jany/Chilli a Sindry krásne spojili. Bolo to fajn oddychové čítanie, ale žiadny wau efekt sa nekonal.

Turmee
10.01.2022

(SPOILER) Tak tohle jsem zhltla jako malinu. Přitom jsem vůbec nečekala, že nepůjde o klasické pokračování - stejné postavy, další dobrodružství.
Druhý díl propojuje dvě dějové linky - historie Chilli a existenciální problémy Lovey. Popisy prostředí, techniky, ras, pocitů, myšlenek...všechno to sedí, je to uvěřitelné a neskutečně čtivé. A navíc to má nějakou tu hlubší myšlenku, která se nevtíravě představuje mezi řádky a nutí čtenáře k zamyšlení.
Fakt super.

kneslova
21.08.2021

Tak první díl se mi líbil víc , ale porad to bylo celkem zajímavé , hlavně linka Jany23. Abych řekla pravdu chyběli mi hrdinové z prvního dílu ..

kedlis
14.08.2021

(SPOILER) Nejdřív jsem myslela, že mi bude chybět parta z prvního dílu, ale tohle je opravdu super rozšíření světa poutníků a postavy mě chytly za srdce. Obzvlášť třeba AI, kterým v reálném životě neholduji.
Jelikož se autorka v knize soustředí jen na dvě hlavní postavy dal se jejich příběh prohloubit. Skvělé myšlenky, které jsou opravdu nenuceně vneseny do příběhu tomu všemu dodaly třešničku na dortu (tak to bylo i v prvním díle) např. konsent, rasismus ale i mnoho dalšího. K tomu všemu je to prostě čtivý jako blázen.

Shashlick
02.08.2021

Nemůžu si pomoct, ale tato série se mi čte prostě skvěle. Postavy, svět i děj (i když není nikterak akční) mě dokážou pohltit a nepustí až do konce knihy.

enymey
10.05.2021

Ze začátku mě mrzelo, že už tu nejsou postavy z předešlého dílu, ale postupně jsem si zamilovala i postavy nové. Nakonec jsem knihu odložila s takovým tím správným pocitem "škoda, že už to skončilo". Takže opět pět hvězdiček.

broskev28
18.04.2021

Jsem nekritická čtenářka, já jsem opět byla nadšená.
A vůbec mi nevadilo, že tam nejsou poutníci a že se vlastně seznamuju s novými postavami. Pro mě to bylo zajímavé, místy fascinující, velmi uvěřitelné, a lidské, jakkoli se celý děj odehrával na Port Coriolu a ras se tam vystřídá poměrně mnoho. A to nemluvím o Vylepšených . . .
Místy zde najdete velmi zajímavé a trefné, takřka aktuální postřehy:

"Život je děsivej. Nikdo z nás k němu nemá návod. Nikdo z nás netuší, co tu děláme. Takže nejjednodušší způsob, jak čelit realitě a neposrat se, je věřit, že nad tím vším máš nějakou kontrolu. Když věříš, že máš kontrolu, tak věříš, že seš na vrcholu. A když seš na vrcholu, tak všichni, co nejsou jako ty, no ti teda musí bejt někde níž, ne? Takhle to dělá každá rasa. Pořád dokola a dokola. Je úplně jedno, jestli to dělají sobě navzájem, nebo nějaké jiné rase, nebo někomu, koho stvořili.
Tys studovala historii. Ty to znáš. Dějiny jsou jeden dlouhej seznam všech sviňáren, co si navzájem provádíme."

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi