JSmerda JSmerda komentáře u knih

☰ menu

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Prvních 300 stran je o bolesti, utrpení, depresi a ztrátě motivace. Pokud by vám to nebylo jasné, tak to pro jistotu autor opakovaně zdůrazní. Aneb vítejte v Medvědíně, kde má téměř každý obyvatel nějaký závažný problém - s alkoholem, násilím, šikanou, sebevědomím, atd. Je obtížné si najít nějakého hrdinu, se kterým byste se ztotožnili.
Pokud po úvodních 300 stránkách knížku nehodíte do popelnice, tak naráz všechny hlavní postavy dostanou naději a začnou se vymaňovat z mizérie. Bohužel jsou to už jen velmi zkratkovité črty. 300 stran čtete o tom, jak někdo někoho např. nenávidí za to že je homosexuál a po tomto 300 stránkovém "bičování" v jednom odstavci autor konstatuje, že nakonec si spolu dali pivo v Kožichu a bylo to pro všechny v pohodě.

Je to zvláštně napsaná kniha, která klade důraz na negativní emoce. Naději a víru v lidství dávkuje jen po mikro kapkách. Pro mě je tato kniha namíchaná z naprosto špatných poměrů ingrediencí.

Kniha My proti vám by klidně mohla být biblí vyznavačů Emo subkultury. Pokud máte deprese, tak tohle je kniha, která vám pomůže přes pomyslný okraj propasti. Posledních 100 stran textu už výsledný dojem napraví jen trochu (za to jsou ty 2 hvězdy)

02.02.2024 2 z 5


Botanik Botanik M.W. Craven

Nemám rád detektivky, kdy je záměr autora odhalený čtenářem dříve než se k němu dobelhá vyšetřovatel. Bohužel velmi brzy je zřejmé, že všechny případy spolu souvisí a celkem brzy je i zřejmé, jak vrah zabíjí své oběti. Závěr knihy je nereálný; postavy jsou celkem ploché a téměř všichni tolerantní sympaťáci, kteří si vyjdou ochotně vždy vstříc. Líbilo se mi humorné škádlení hlavních postav, ale bavíme se o žánru krimi, kde je na prvním místě odhalování zločinu. Zkrátka tato detektivka šustí papírem.

22.01.2024 3 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Kyša/Kotleta umí příběhy vyprávět a umí psát. Poslední dobou má ale problémy s pointou příběhů. Líbí se mi nápad, líbí se mi zpracování příběhu - ta alternativní historie mi přijde mrazivě přesvědčivá. Bohužel finále knížky je zbastlené a vyznívá naprosto do ztracena.

20.01.2024 4 z 5


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Do cca 2/3 starý dobrý Kotleta a la Příliš dlouhá swingers patry nebo Bratrstvo krve. Závěr je hrozně uspěchaný, takže vyznívá velmi rozpačitě a obávám se, že jsem ho snad ani nepochopil. Vůbec by mi nevadilo, kdyby Kotleta knihu rozpracoval do více dílů, než takový splácaný závěr. Škoda - toto nové univerzum se mi líbilo.

31.12.2023 4 z 5


Pátý svědek Pátý svědek Michael Connelly

Doporučuji si knížku rozečíst, když budete mít před sebou několik volných dnů. Nedokázal jsem se od knížky odtrhnout a udolal ji za dva dny.
Strhující příběh, výborně vykreslené postavy, postupné budování napětí - naprostá spokojenost.

28.12.2023 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Knihu jsem si koupil, protože jsem nabyl dojmu, že pojednává o přípravě looserů na důležitý zápas (takový knižní Rocky). Nemohl jsem však být dále od pravdy.
Medvědín je spíše sociální studie uzavřené komunity. Místo hokejového klubu si můžete představit národnostní/náboženskou menšinu, malou obec atd. Tato uzavřená skupina si projde krizí, zcela se rozsype, aby se mohla očistit a obnovit v ryzejší podobě.
Kniha je o dospívání, hledání vlastní identity a místa ve skupině (jsi s námi nebo proti nám; resp. preferuješ tým nebo pravdu). Je to hodně o psychologii postav a jejich motivaci a spíše mi to přišlo, že cílovými čtenáři jsou ženy (což je trochu paradox, když to pojednává o hokeji).
První třetina je celkem rozvláčná a autor se hodně věnuje seznamování s hlavními aktéry. Po cca první třetině se kniha začne rozjíždět a finále je pak strhující. Byl jsem z knihy zpočátku rozpačitý, ale po jejím přečtení nelituji, že jsem si ji koupil.

22.12.2023 5 z 5


Deepsix Deepsix Jack McDevitt

Z knihy jsem byl nadšený - je to taková sci-fi robinsonáda. Něco na způsob Apollo 13 nebo Marťan. I když Marťan byl mnohem techničtější, kdežto Deepsix je i trochu víc o emocích.
Motory boha jsem nečetl - nemohu tedy srovnávat. Pokud Deepsix nějak navazuje na tuto knihu, tak to není nijak znát (nepřišlo mi, že by mi chyběly nějaké informace/znalosti).

22.12.2023 5 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Pistolník je jen takový "rozjezd" k celé sérii. Buď knížka vzbudí vaší zvědavost a nastíněné možnosti pistolníkova světa vás zaujmou nebo vás knížka odradí od zbytku série.
King nepopírá inspiraci v "Pánu prstenů" od Tolkiena. Tolkien však svůj svět vystavěl na artušovském mýtu. Přijde mi, že King se upnul k bibli a proto i některé pasáže Pistolníka mají charakter biblických mnohovýznamových podobenství.
Přiznám se, že mě Pistolník zaujal a tak se těším na další pokračování Temné věže.

26.10.2023 4 z 5


Stroj času Stroj času Herbert George Wells

Přiznám se, že jsem čekal víc. Knížka je postavená na dvou myšlenkách - cestování časem a evoluce lidského rodu na dva "poddruhy". Ve své době musely pravděpodobně zaujmout obě linky, ale v současnosti jsou zajímavější příběhy, které se pojí s cestováním časem.
Jsem rád, že jsem si knihu přečet. Chtěl jsem poznat, jak byl zpracován původní/prvotní koncept cestování časem a jaký příběh na něho autor nabalil. Nicméně, samotný příběh mě nijak zvlášť nezaujal.

25.10.2023 3 z 5


Válka světů Válka světů Herbert George Wells

Herbert George Wells byl svým způsobem vizionář, který stál u zrodu několika směrů sci-fi. Válka světů nezahlcuje čtenáře technologickými novinkami, ale pracuje s lidskou reakcí na neočekávaný podnět (útok mimozemšťanů). Ve své době to muselo být naprosto originální a překvapivé dílo. V dnešní době, kdy se točí filmy typu Vetřelec, Star trek, Star wars atd., se knížka jeví jako velmi krotký pohádkový příběh na dobrou noc. Není to špatně, jen je potřeba se na knížku dívat i v těchto historických souvislostech.

25.10.2023 4 z 5


Hvězdolet Vltava Hvězdolet Vltava Tomáš Lipner

Líbí se mi příběh, dějové zvraty, technologické předpovědi a mnoho dalších věcí. Nelíbí se mi bohužel stylizace ala komunistická propagace. Nepřijde mi to nijak zvlášť zábavné a hrozně blbě se to čte. Mám rád knížky, kdy mi při čtení v podvědomí naskakují obrázky a to bohužel nebyl tento případ. Naštěstí kniha je poměrně dlouhá a tak jsem se ke konci již se stylizací srovnal a finále si užil.

25.10.2023 4 z 5


Strašák Strašák Michael Connelly

Knihy s hlavním hrdinou Jackem McEvoyem se mi moc nelíbí. Autor si v těchto knihách vybírá jako nosné téma nějakou potenciální hrozbu (sekvenování DNA, ukládání dat, temný internet a pod.). Hlavní padouch pak bývá geniální úchylák, za kterým se vrší hromady mrtvol. Jack McEvoy pak v rámci rozkrývání případu vysvětlí, v čem vidí autor problém. Přijde mi, že příběhy s Boshem nebo Hallerem jsou založené na skutečných událostech, ale příběhy McEvoye jsou zcela smyšlené a je to znát na dynamičnosti a uvěřitelnosti příběhu, vykreslení postav, zastoupení prvku náhody, množství krve atd.

20.08.2023 4 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Je to takový netradiční cestopis o Kubě, který nepotřebuje vše lakovat na růžovo. Vtipné situace vznikají z rozdílných očekávání dvou hlavních protagonistů: demokraticky smýšlející autorky a jejího dědy (kovaného komunisty). Líbí se mi právě to vystižení dvou odlišných úhlů pohledu na tu stejnou věc. Komentáře a pointy jsou občas trochu na sílu, ale přijde mi, že to k tomuto typu literatury patří.

12.08.2023 5 z 5


Pouštní hvězda Pouštní hvězda Michael Connelly

Na knihách Michaela Connellyho miluji jeho velmi pečlivou přípravu. Každá osoba má svůj svébytný charakter, jsou velmi realisticky popisovány sociální skupiny a jejich vzájemná interakce, autor se velmi dopodrobna seznámil s policejními postupy, atd. Dohromady to dává velmi přesvědčivý příběh. Pokud jste někdy pracovali v týmu (např. v rámci šifrovacích her), pak musíte ocenit ty momenty, kdy se týmu detektivů podaří udělat průlom - tedy ten okamžik aha-efektu, kdy se vám poskládají volné dílky do smyslplného celku. Tohle mě na knihách Michaela Connellyho baví nejvíce.
Ballardová s Boschem společně pracují na odložených případech. V krátké době se jim podaří vyřešit dva případy sériových vrahů, ale vypadá to, že se série s Harry Boschem blíží ke konci :(

12.08.2023 5 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Je to sice kniha Evžena Bočka, hlášky jsou výborné, ale tak nějak mě kniha až tak nenadchla. Možná je to tím, že děj se v podstatě nikam neposouvá a celá kniha stojí jen měnách nálad hlavní hrdinky? Přijde mi, že z celé té série Aristokratky je taková nejslabší. Navíc téma vyloupení hradu/zámku již Evžen Boček jednou použil v Deníku kastelána.

12.08.2023 4 z 5


Zrušený rozsudek Zrušený rozsudek Michael Connelly

Opět výborná detektivka z pera Michaela Connellyho. Přečteno za 2 dny.

04.08.2023 5 z 5


Stín Stín Adam Przechrzta

Velmi slušné zavrčení celé série. Nejsilnější byl sice druhý díl série, ale i tak toto byla velmi čtivá kniha. Autor se přestal zabývat detaily, jak funguje jeho svět a tím se vyprávění zjednodušilo (někdy až moc) a nabralo na dynamice. Trochu mi vadilo, že hlavní hrdinové žijí v jakési bublině, kde jim vše podivuhodně vychází, až je to někdy otravné. Ale na druhou stranu se mi moc líbí ta kombinace reálné historie a alternativního světa. Celá série se povedla. Těším se na další knihy.

04.08.2023 5 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Přečteno za víkend. Nešlo se od knihy odtrhnout. Poutavý a uvěřitelný děj, dobře vykreslené charaktery postav, postupné odhalování indícií a až do konce netušíte, kdo je vrah. Přesně takové detektivky mám rád. Jsem rád, že stále existují autoři, kteří umí napsat výbornou detektivku a nemusí se opírat o "berličky" asociálních vyšetřovatelů, ponuré atmosféry a hektolitrů krve.

04.08.2023 5 z 5


Místodržící Místodržící Adam Przechrzta

Druhý díl překonal veškeré moje očekávání :). První díl této série byl skutečně jen taková jednohubka na uvítanou, ale po něm se servíruje opulentní oběd. Děj mě zcela pohltil a to tak, že jsem při čtení v MHD dvakrát během jednoho dne přejel cílovou stanici. Viděno trochu s odstupem - pravdou je, že hlavní hrdinové jsou samí všestraně talentovaní klaďáci bez jediné vady na kráse, poradí si za každé situace a dokáží se vždy správně rozhodnout. Na druhou stranu reálie jsou dobře propracované a příběh odsýpá.

20.06.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Po dočtení knihy mi přišlo, jako bych slyšel výborný vtip po šesté. Už vás to "nerozseká" jako když jste ho slyšeli poprvé, ale máte rádi ten příběh a tu pointu. Navíc sami ten vtip přidáváte k dobru, aby pobavil jiné. Nicméně mám knihy Evžena Bočka moc rád a klidně bych si koupil i další díl :).

06.06.2023 4 z 5