Stín

Stín https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510518/bmid_stin-5zQ-510518.jpg 5 94 23

Materia Prima série

< 3. díl

Varšavská republika se snaží udržet neutralitu, balancuje mezi dvěma silami – Němci a Rusy –, ale mladý stát má čím dál více potíží. V enklávách se objevují přímí vyslanci Šeptajících, a slovo moci, které Polákům dalo vítězství, je už známo všem stranám konfliktu. Samarin a Rudnicki jsou vtaženi do víru politických a společenských intrik, jenomže to není ani jediné, ani největší nebezpečí. Někdo přísahal, že je zabije. Že zabije všechny, jako jsou oni. K tomu jak v Berlíně, tak v Sankt Petěrburku sílí přesvědčení, že nastal čas zaútočit. Polská armáda se chystá na rozhodující střet, ale velitelství si uvědomuje, že žádná strategie neumožní porazit nepřítele, který má dvacetinásobnou početní převahu. Jen čas ukáže, kdo zemře a kdo přežije...... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Cień


více info...

Přidat komentář

Maud22
dnes 5 z 5

Obě hlavní postavy, polský alchymista Rudnicki a bývalý ruský generál Samarin, žijí své životy, jsou vzdáleni, ale stále ve spojení. Oba si velmi přejí zůstat stranou politických i válečných záměrů soupeřících stran, což se jim ale úplně nedaří. Ačkoli třetí díl Materie primy začíná jako detektivka, ocitneme se záhy uprostřed intrik ať v carském paláci nebo ve Varšavské republice, ke slovu se dostanou i ženy, a to krásné, chytré, oddané i mrchy. A v neposlední řadě musíme počítat s Prokletými, již se snaží pronikat skrz enklávy. Líbilo se mi to hodně právě pro tu pestrost dobrodružství, tajemnosti a také smyslu pro čest, jenž u hlavních hrdinů vždy převáží bez ohledu na to, ke které straně patří.

nai.ivka
11.04.2024 5 z 5

Další díl gdě? Autora si okamžitě dávám do top seznamu a doufám, že se dočkáme dalších jeho knih.
Závěr mě velmi překvapil, kdo by čekal něco takového. Je jen škoda, že nemáme všichni takové Adepty. Dokonalé vyřešení vílek mezi národy.
Poslouchala jsem audioknihy a časem si určitě zakoupím i papírové vydání.


TynaBehuncikova
10.03.2024 5 z 5

Top! Celá série mě neuvěřitelně bavila, někdy byla náročnější na udržení pozornosti v rámci množství postav, různých intrik a co se zrovna řeší, jelikož se většinou řeší x věcí současně. Ale fakt to byla skvěle užitá jízda, autora dávám do oblíbených a doufám, že od něj bude do češtiny přeloženo i něco dalšího. Jinak první a třetí díl se mi líbily o něco víc než druhý, ale celá série si drží tempo a kvalitu, možná to bylo jen osobním rozpoložením. Doporučuji pro všechny, kteří mají rádi akci, magii, intriky, politiku.

Etule
05.03.2024 4 z 5

Sérii jsem poslouchala jako audioknihu a opravdu mě to bavilo. V prvním díle mi moc neseděla Anastázie, v druhé se to zlepšilo, ale ve třetím se tolik neobjevovala, což mě nakonec celkem mrzelo. Chvílemi mi trošku lezl na nervy Rudnicki, ale nebylo to nic hrozného. Nápad s Enklávami se mi zamlouval, škoda, že tam nebylo více výprav právě do Enklávy.
Sice mi přišlo, že konec byl nějaký urychlený. Škoda, že to autor ještě trošku nerozvinul. Byl to takový nápad z ničeho nic a najednou konec války. Nejlepší díl byl za mě ten první, protože mám slabost pro Samarina a tam se mi zamlouvala chemie mezi ním a Rudnickým. Tak třeba se dočkáme i dalších knih.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Táto séria sa mi čítala vážne skvelo, veľmi som si to užila. Najviac ma oslovilo prostredie, z kníh na mňa pôsobila taká temná atmosféra, ktorá vychádzala jednak z blízkosti tajomných enkláv a jednak z prebiehajúcej prvej svetovej vojny. V knihách sa neustále niečo deje a to ma nútilo otáčať jednu stranu za druhou. Postavy sú stále sympatické, len Olaf už nie je tým skromným lekárnikom ako bol na začiatku prvej knihy. Čo mi na tom trošku vadilo je to, že hlavným postávam, Olafovi a Samarinovi, stále všetko vychádza. Ale všetky intrigy okolo nich ma bavili, aj keď radšej som mala Olafove kapitoly z Poľska, ako tie Samarinove z Ruska. Ale oboje malo čosi do seba, či už formovanie novej Varšavskej republiky alebo etiketa cárskeho dvora. A do toho neustála hrozba smrti pre obe postavy, pričom ani nevedia, kto po nich ide - teda okrem démonov z enkláv. Táto séria mi naozaj dobre padla a dúfam, že sa ešte dočkáme prekladu aj ďalších autorových sérií.

Nifredil
24.01.2024 4 z 5

Tak tady jsem dostala přesně to, co jsem čekala. Trojka má spád, je to jiné proti předchozím dvěma dílům, postavy se vyvinou nečekaným směrem, děj je sám o sobě zábavný a neotřelý, všechny příběhové linie se zavřou a má to spád. Nejspíš to bude i tím, že jsem už věděla do čeho jdu, takže očekávání nebyla přehnaná. Každopádně platí, že trojka je moc fajn zakončení celé série a vlastně i díky ní nelituji tak, že jsem si to celé přečetla. Pokud hledáte fantasy z alternativní historie, tak tohle vás, přes mé všechny výhrady, určitě nezklame.

Vampucha
15.01.2024 4 z 5

Stín je závěrečný díl této série, upřímně už jsem nečekala, že by mě autor mohl ještě něčím překvapit, a světe div se, překvapil!
Ve třetím díle už se neřeší válka, ale především udržení míru a to jak s lidmi, tak s bytostmi z enkláv, které pomalu ale jistě pronikají do našeho lidského světa.
Ať lidé chtějí nebo ne, magie už patří neodmyslitelně do jejich životů. A je nyní na nich, jak k tomu přistoupit. Náš alchymista Rudnicki zde opět bojuje za sebe, své blízké i za samotné Polsko, a jako vždy je vtažen do politikaření a mocenských her. Jeho postava už dávno není obyčejný alchymista, který provozuje pouze lékárnu. Díky svým schopnostem a znalostem se z něj stává velmi mocný a uznávaný muž a je mu to už snad konečně dochází.
Události v tomto díle jsou zajímavé a čekala jsem nějaké zvraty a nečekané rozuzlení. K určitému zvratu u Rudnického sice došlo, ale to bylo všechno. Jakoby autorovi došel dech a s tím souvisí i celkový závěr série.
Když ji vezmu jako jeden příběh, tak je to od autora velmi promyšlený děj od začátku do konce včetně všech zvratů a postav. Nicméně pro mě byl úplný závěr maličko zklamání. Čekala jsem nějaké závratné vyvrcholení, ale působilo to na mě jakoby autor vyměkl nebo nevěděl, jak to ukončit. Osobně mi taky chyběl Rasputin, využití jeho postavy se totiž v tomto alternativním příběhu plném magie doslova nabízelo!
Nicméně pořád je to skvělé a já si celou sérii vč. tohoto závěrečného dílu nesmírně užila.

Také musím zmínit skvělého Filipa Jančíka, který to v audioknize čte excelentně. S různými intonacemi a ruským přízvukem! Pokud o této sérii uvažujete, zkuste ji jako audioknihu. Možná se v ději budete ze začátku trochu ztrácet, ale postupně tomu přijdete na chuť.

parvitas
05.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Kde bolo, tam bolo, takto nejako vznikli poľskie złoté Príbeh ma bavil, akčnejší ako doterajšie obe časti spolu. A zároveň mi je trochu ľúto, že to tak rýchlo skončilo. Viac Rudnického a Samarina, ktorí získavajú stale väčší vplyv s moc, no dočkáme sa aj ich rodinného života, ďalších pátraní po zločinoch, spojení s cárskou rodinou a ostatnou vysokou a zákulisnou politikou. Prekliati z Enklávy nedostávajú taký priestor, ako by som si predstavovala, takže je to tak na 4,5*.

tlllk
09.12.2023 5 z 5

Táto séria, bola veľmi príjemným prekvapením. Dej sa nám pekne uzatvára, aj keď niektoré línie, na to ako postupne gradovali, na môj vkus pomerne rýchlo. Príbeh sa nám postupne "rozmělňuje" ale ten záver tomu dáva punc celistvosti. Dúfam že sa ešte stretneme aspoň s Luciou v samostatnej sérii.

stanislav0373
08.12.2023 5 z 5

Nevím, čím to je, ale letos mám na perfektní série dobrou ruku. Třetí díl je naprosto skvělý. Zajímavý svět, jeho zákonitosti, známé a svérázné postavy příběh plynoucí v tak perfektním tempu že čtenáře baví každá strana, každá věta. Trošku akce, nějaké intriky, občasný zajímavý zvrat či nová informace. Neskutečně skutečné. Snad nemám nic, co bych mohl vytknout a doporučuji!

Vesmich
10.11.2023 5 z 5

A už to skončilo a zůstal jen takový ten smutek, který zůstane, když skončí něco, co by člověk chtěl, aby bylo dál, protože ono to je dál, akorát nevím jak a protože chci vědět jak, tak ten smutek. Třetí díl byl hodně velká emoční pecka.

Jirka92333
04.11.2023 5 z 5

Naprosto dokonalá série. Už jsem tu četl komentáře opěvovaní jak knihy tak spisovatele. Takže za mě zbývá jen dodat že jsem dnes dočetl a už přemýšlím že ji začnu v nejbližší době číst znovu od začátku. :-D

Dusinof
26.10.2023 3 z 5

Nadejne, jsou vyhlidky tohoto polskeho autora, bohuzel musim rict ze s kazdym dilem kvalita klesala. Nechapejte me spatne, je to slusna kniha, ale velmi zvlastne ukoncena a ne jen to. Kniha postrada zapletku, napeti, zvraty a prisla mi hodne plytka. Kvalit prvniho dilu to nedosahuje a to je velka skoda. Nevim proc Anastazie nedostala vic prostoru, stejne jako Prokleti z enklavy. Za me zbytecne zfusovana kniha. Skoda.

n.ugettka
20.10.2023 5 z 5

Tahle třídílná série mě byvila od začátku až do konce. Bavilo mě každé začtení se do knihy a ponoření se do autorova světa. Zažít bych to nechtěla, ale číst je to parádní zážitek. Na moji hlavu, která si neumí zapamatovat jména, bylo ve třetím díle už moc jmen a byla jsem v tom zamotaná. Proto závěrečné odhalení padoucha pro mě nebylo překvapení, ale prostý fakt a jedeme dál, bez efektu "no teda, to bych nečekal"... Pravděpodobně si knihu přečtu znovu. A co vím určitě, že budu vyhlížet sérii Materie secunda.

Boby17
05.10.2023 5 z 5

Tak já mám pro poslední díl jen samé superlativy. Oproti dvojce zde není tolik přímých bojů, ale o to více řešení zákulisních intrik a magických problémů. Přesto předešlými díly už tak dost vysoko postavená laťka byla ještě navýšena. Dávám knížce všechny hvězdy, autora sobě do oblíbených a celou sérii upřímně doporučuji všem příznivcům fantasy a alternativní historie.

A jeden úsměvný úryvek: "Ať si zvyknou, skrblíci. Máš manželku? Máš výdaje!"

risha03
28.08.2023

A je to. Dočtena série velice dobrých knih, které se čtou jedním dechem. Někteří zde uvádí, že je to po namakaném druhém díle slabší. Nemohou souhlasit, díly si udržely svoji laťku, své neskutečně rychlé tempo, kde se neustále něco děje. Příběh se ve své podstatě celé tři díly skládal z mnoha menší dějových linek, možná i díky tomu se to tak hezky četlo, neboť v každé této lince se otevíraly nové příběhy, ale zároveň se zrovna rozjetá uzavřela v dané kapitole nebo v té následující. V tomto díle ve mně utkvěl (a mrazil) obzvláště jeden příběh o mladé šlechtičně která neuváženě uposlechla šéfa Ochranky a vtírala se do přízně careviče. Konec tohoto příběhu opravdu čtenáře dostane a řekne si vau.

Perfektní trilogie, akorát je vidět, že příběh není tak docela zakončen, možná částečně, ale ne zcela. Možná za to může k ten styl vyprávění (na sebe navazují hromada krátkých příběhů), že má člověk prostě pocit, že by se toho dalo vykládat ještě mnoho.

Tak snad Materia Secunda bude u nás v češtině vydaná. Musíme všichni tlačit na vydavatele a hlavně sérii doporučovat dál, ať se prodává

jardacze
18.08.2023 4 z 5

Na třetí díl jsem čekal s nadějí, protože nebylo vlastně vůbec jisté, zda vyjde. Alespoň to tak prezentovalo několik autorů komentářů zde na DK a vydavatel nekomunikoval na písemný dotaz raději vůbec.
O to větší jsem měl radost a knihu hned predobjednal, když se ukázalo, že vyjde. Bohužel si myslím, že prodeje nejsou tak vysoké, aby bylo možno čekat další knihy autora. Přijde mi to cenovou politikou. Kniha byla dá se říct za pár měsíců cca o třetinu levnější.

Po dechberouci akci minulého dílu jsem čekal další nářez, ale tady cítím mírné zklamání. Děj se věnuje více či méně zajímavým příhodam obou hrdinů. Tedy Samarina a Rudnického. O to byl sice dej pestřejší, ale někdy jsem se docela ztrácel počtem postav, které tu autor popisuje. Zejména démonů a jejich různých méně nebo více důležitých odnoží pro příběh. Něco mi přišlo vyloženě zbytečné.
Za vrchol série rozhodně tedy považuji druhý díl. Nebylo to špatné, ale očekávání o čem to bude a jak to dopadne jsem měl úplně jinde. I tak jsem se dobře bavil.

JSmerda
04.08.2023 5 z 5

Velmi slušné zavrčení celé série. Nejsilnější byl sice druhý díl série, ale i tak toto byla velmi čtivá kniha. Autor se přestal zabývat detaily, jak funguje jeho svět a tím se vyprávění zjednodušilo (někdy až moc) a nabralo na dynamice. Trochu mi vadilo, že hlavní hrdinové žijí v jakési bublině, kde jim vše podivuhodně vychází, až je to někdy otravné. Ale na druhou stranu se mi moc líbí ta kombinace reálné historie a alternativního světa. Celá série se povedla. Těším se na další knihy.

chumaj001
13.07.2023 5 z 5

Opět skvělé. Čtení jedním dechem. Konec možná trochu uspěchaný.

M.C.SMITH
08.07.2023 4 z 5

Můžu s klidem říci, že mne tato série bavila.
Zhltla jsem ji jako malinu a ač si myslím, že je určena spíše mužům, klidně se do ní mohou pustit i ženy.
Knihy byly skvěle napsané a plné akce a děj čtenáře jen tak nepustí.
Bylo to příjemné počtení, které mohu jen doporučit.