Strašák

Strašák https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37407/bmid_strasak-Us9-37407.jpg 4 144 28

Jack McEvoy série

< 2. díl >

Jack McEvoy končí. Býval novinářskou hvězdou, ale teď dostal výpověď pro nadbytečnost. Hodlá ovšem odejít ve velkém stylu: během posledních dnů v redakci napíše nejlepší článek svého života. Hlavní postavou onoho článku má být Alonzo Winslow, šestnáctiletý drogový dealer, který se přiznal k brutální vraždě ženy. Jack zamýšlí psát o neutěšeném prostředí, nefungujících rodinách a nedostatku citu, které z jednoho nešťastného teenagera udělaly vraha. Čím hlouběji se ovšem Jack do případu noří, tím si je jistější, že Alonzovo doznání je lživé. Ten kluk je pravděpodobně nevinný...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Scarecrow , 2009


více info...

Přidat komentář

lucakuca
16.03.2024 4 z 5

Není to nejnovější kniha, ale stále aktuální téma.
Miluju v knihách novinařinu, soudní procesy, politiku, špiónění a samé další libůstky...
Novinář Jack hmm jsem si při čtení chrochtala blahem, dokud jsem asi 40 str před koncem neusnula.
To by plný počet hvězd nedovolil, ten by mě donutil dojet ty zbývající stránky bez zívnutí a padnutí víček.
Skvělé, čtivé, napínavé a děsivě reálně popsané, jak mě (tebe) může kdokoliv najít a sledovat....

JSmerda
20.08.2023 4 z 5

Knihy s hlavním hrdinou Jackem McEvoyem se mi moc nelíbí. Autor si v těchto knihách vybírá jako nosné téma nějakou potenciální hrozbu (sekvenování DNA, ukládání dat, temný internet a pod.). Hlavní padouch pak bývá geniální úchylák, za kterým se vrší hromady mrtvol. Jack McEvoy pak v rámci rozkrývání případu vysvětlí, v čem vidí autor problém. Přijde mi, že příběhy s Boshem nebo Hallerem jsou založené na skutečných událostech, ale příběhy McEvoye jsou zcela smyšlené a je to znát na dynamičnosti a uvěřitelnosti příběhu, vykreslení postav, zastoupení prvku náhody, množství krve atd.


orinka3
16.05.2023 3 z 5

I když uznávám jakou si Connelly musel dát s knihou práci, musím taky přiznat, že je to tak trochu na úkor čtivosti, akčnosti. Je to snad až příliš podrobné, "technické". Takže mně se to moc dobře nečetlo, nejvíc mi vadil jasný vrah hned zpočátku knihy.

soukroma
19.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi povedené: kombinace špičkové seriózní investigativní novinařiny (redakce LA Times, krimirubrika), technologie bezpečného ukládání firemních dat (datových farem v poušti, hackeři nejen jako odborníci na zabezpečení přístupu k datům, ale i na jejich zneužití pro patologické účely) a úchylný, patologický a samozřejmě geniální sériový vrah ...
McEnvoy se mi moc líbil, v turbulentní době propouštění z tištěných médií chtěl svůj odchod korunovat pořádným průlomovým článkem. A to se mu téměř povedlo...
Jak po stránce novinářské, tak technologické mi připadala kniha velmi přesná, akorát podrobná a vcelku i dnes aktuální (vydáno už před 14 lety). Po stránce patologických úchylek autenticitu naštěstí posuzovat nemohu a nehodlám ;-)
Žádná nuda v žádné části příběhu. Skvělé.

Četla jsem nové vydání, a to až po prvním setkání s McEnvoyem ve třetím dílu, který byl napsán a vydán poměrně nedávno - a ten mne zklamal (naštěstí jsem si to už ani nepamatovala).

Jedině mi strašně vadilo pár věcí v překladu: především neustále se omílající pojem "editor", zde zcela pomýleně používán všude - valná většina novinářského děje se týkala redaktorů, šéfredaktora a redakce, tedy samotných tvůrců obsahu článků, nikoli editorů, kteří se nestarají o tvorbu obsahu, ale pouze o konečný tvar vydávaných článků, někdy mírně upravujících text i vzhled článků.
Pár dalších drobností jako "vycenit drápy" (místo vystrčit drápy), "rozdělit se o myšlenky" (není to koláč, takže to nejde, správně podělit se o myšlenky, což je používané spojení). Nový (?) překladatel je zřejmě neostřílená mladší generace...

Luigi1
23.02.2023 5 z 5

Moc dobře jsem si početl doporučuji

Nimunka
27.01.2023 5 z 5

Výborné čtení.

Evelin2506
05.01.2023 4 z 5

Začátek dost nudný. Nicméně to byl tak úvod do děje a pak se zápletka rozjela. Connely odvedl výkon, na jaký jsem u něho zvyklá a jaký jsem očekávala. Ale zneužití IT v tomto rozsahu a čase pro mě docela nečekané.

konicekbily
22.12.2022 4 z 5

Není to klasická krimi literatura - je to na půl science fiction v době, kdy kniha byla napsána. Zneužití moderní IT ve prospěch vraždícího šílence. Autor nás v úvodu seznámí s oběma stranami střetu - a postupně zvyšuje napětí svým velice dobrým vyprávěčským stylem. Proč vše bylo spácháno - motiv hlavního strůjce zločinů je pouze naznačen, není plně objasněn.

March
12.08.2022 4 z 5

Nemůžu si pomoci, ale cokoliv je od M.Connellyho je pro mě znacka dobré detektivky. Druhý díl s Jackem, nebylo to vůbec špatné, jestli prekombinovane, možná, ale mě to bavilo. Někdy spíše zděšení, co je všechno v této online době možné, takže zápletka za mě dobrá a celá kniha taky. Já mám prostě pro Connellyho slabost,no...:)

mi-380
27.06.2022 4 z 5

U Connellyho je při vydávání nových knih kontinuita času zákonem, jeho hrdinové (Bosch, Haller, McCaleb, Ballardová, Wishová, Wallingová…) se přelévají z románu do románu, pomalu stárnou, setkávají se a rozcházejí, někteří dokonce i umírají. Aby uvolnili místo dalším, mladším? Třeba Jacku McEvoyovi, ten je hlavní postavou podruhé a tak trochu nahrazuje stárnoucího Bosche. Je sice novinář, ale pátrá s pomocí nám už dávno známé agentky FBI Rachel Wallingové podobně vytrvale a sebevražedně jako Bosch, jehož jméno se i tentokrát okrajově objeví.
Literární hromadní vrazi mají vždy, kromě narušené psychiky, určitý stupeň geniality a speciálních dovedností. Tohoto šílence známe už od prvních řádek a jeho specialitou je IT, takže zneužívání těchto technologií najdeme v jedné z hlavních rolí.
Shrnuto: typický Connelly, extrémně čtivý, napínavý, s několikanásobnou pointou a přepáleným závěrečným soubojem.
85 % (aktuálně 107 hodnotících s průměrem 85 %).

Lmslaver
16.04.2022 4 z 5

Román se rozjíždí hodně pomalu, čtenář nahlíží přes rameno novináři, potýkající se s problémy snižování rozpočtu i zaměstnanců v redakci tištěného deníku. Od druhé třetiny knihy už to naštěstí standardně odsýpá, jak se na Connellyho sluší. Není nouze o dramatické i akční momenty. Zklamal mě fakt, že pachatele známe téměř od začátku a pouze sledujeme cestu hlavního hrdiny a agentky FBI Rachel k jeho odhalení. Ubírá to momentu překvapení, snižuje dávku napětí. Celkově to hodnotím jako slabší kousek od pana spisovatele, přesto stále vysoko nad průměrem detektivního žánru.

alzbeta4340
19.08.2021 4 z 5

Pachatel je známý v podstatě od začátku, to je handicap, který si M. Connelly sám uložil. O to víc mě zajímala motivace zločinů - a ta byla jen naznačená, nepříliš propracovaná, což mě trochu zklamalo. Jinak slušná, napínavá detektivka.

kokrokr
19.08.2021 4 z 5

Je to dobrý krimi příběh, ale já se trochu nudil. Knihy, ve kterých figuruje Mickey Haller a Harry Bosch, jsou podle mého o něco lepší. Mají výbornou atmosféru, vtip a šmrnc, to jsem tady necítil. Bylo to trochu moc vykalkulované a studené. Jack McEvoy mě prostě nechytl.

berila
07.08.2021 4 z 5

Výborná detektivka, ostatně od tohoto autora to nemůže být jinak. Ale přesto jednu * strhnu za to, že pachatel je známý prakticky od začátku a to mi dost vadí.

ilčidlo
14.03.2021 4 z 5

Napínavé čtení až do úplného konce

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Knihy z novinárskeho prostredia mám veľmi rád a keď sa to spoji s Connellym tak idem plný počet.

twiggynka
21.11.2020 5 z 5

No co na to říct? Jsem velkým fandou Harryho Bosche i Mickeyho Hallera a kniha s Jackem McEvoyem nebyla oni horší! Kniha je čtivá, příběh nápaditý. Další skvělé dílo pana Connellyho!

moudivlacek
20.11.2020 5 z 5

Technika a internet měly člověku pomáhat v životě. Někdy ale ho dokážou připravit nejen o majetek, čest, ale i o život. Zneužití technologií a hlavně internetu je v dnešní době velice aktuální a žhavá problémová otázka. Jack dostává výpověď z práce, když se ozve jedna stařenka, že její vnuk byl neprávem obviněn z vraždy a Jack to napsal do novin. Jack moc nevěří tomu, že tomu tak je. Navíc má zaučovat svou nástupkyni, mladou a až příliš moc dravou Angelu, která ho chce "podvodem" vyhodit ze sedla hned. Dá se Jack? Nebo v něm zvítězí duch pravého novináře? A co Ráchel, agentka FBI? Pomůže Jackovi po tolika letech?
Příběh o snadném zneužití informací, o nezvyklé zvrhlosti, ale i pátrání po skutečném viníku.

Hugomil
28.02.2020 5 z 5

Jack McEvoy podruhé a k mému zklamání zatím naposled. Pouze dvě knihy s tímto novinářem doposud napsal M. Connelly a je to velká škoda. I v této knize čtenáře potěší znovu setkání s agentkou Rachel Wallingovou a společná účast na hledání pachatele. V ději knihy potěšila i zmínka o právníku Mickey Hallerovi i Harry Boschovi - i když nejmenovitě. Je znát, že si zde M. Connelly pouze "odskočil" od svých hlavních postav z jiných sérií, ale nic není ošizeno a kniha je perfektně po "Connellovsku" napsaná a je nutností ji fanouškům M.C. doporučit. Já se na oplátku těším na další dvě "odskočení" tentokrát s Terry McCalebem. Profesionalita psaní M.Connellyho je v současnosti nejlepší v tomto žánru a vím, že jeho knihy určitě nečtu naposledy...

minirock
28.07.2019 5 z 5

Novinář Jack McEvoy je trochu takový Theo Cray ze Šelmy. Náhodou se dostane ke kriminálnímu případu a ujímá se vyšetřování. Ke cti Connellymu ovšem není Jack takový superman jako Theo, i když těch náhod které mu pomáhají děj posouvat je tam taky pár. Příběh je ale mnohem uvěřitelněji napsaný, oba hlavní hrdinové jsou sympatičtí a těšil jsem se doslova na každou další stránku. Pro mě jedna z nejlepších autorových knih určitě srovnatelná s knihami o Harry Boschovi na které jsou zde i odkazy.

Autorovy další knížky

Michael Connelly
americká, 1956
1999  85%Černá ozvěna
2006  90%Advokát
2000  84%Černý led
2019  84%Noční směna
2009  91%Rozsudek ráže 9

Kniha Strašák je v

Právě čtených2x
Přečtených210x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce151x
Chystám se číst44x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x