Černá ozvěna

Černá ozvěna https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43479/bmid_cerna-ozvena-6F1-43479.jpg 4 484 106

V Černé ozvěně se českým čtenářům představuje Harry Bosch, policista, který nejraději pracuje na vlastní pěst. Bez nadsázky lze říct, že k řadě slavných postav „americké tvrdé školy", jakými jsou například Phil Marlowe či Steve Carella, přibyl další plnokrevný detektiv, který se s rutinou a invencí pohybuje mezi organizovanými zločinci, překupníky drog, zkorumpovanými státními úředníky a brutálními zabijáky. Tentokrát Harry vyšetřuje smrt svého přítele a spolubojovníka z vietnamské války. V tajuplném bludišti zločineckého podsvětí, se kterým je konfrontován, ožívá hrůza, kterou kdysi zažil ve Vietnamu jako příslušník jednotky specializované na boj v podzemních tunelech. Boschovou partnerkou v tomto souboji s nebezpečnými zločinci, jimž se podařilo proniknout na důležitá místa v policejním aparátu, je agentka FBI Eleanor Wishová. Jejich vztah dočasně přesáhne kolegiální roviny, což Boschovi zkomplikuje obtížné rozhodování mezi spravedlností a pomstou, před které je v závěru případu postaven.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Black Echo , 1992


více info...

tami1
tami1
08.03.2024 5 z 5

Začátek skvělé detektivní série.

Trochu detailnější seznámení se svérázným Harrym Boschem. Já už jsem pár knih ze série četla, takže jsem přesně věděla do čeho jdu.
Drsný Harry, kterého formovalo nelehké dětství a válka ve Vietnamu je prototypem "staré školy", kdy detektiv je tvrdý chlap. Je zásadový a loajální.

Skvělé čtení!

KlariN
KlariN
15.02.2024 4 z 5

Harry Bosch přichází, a je to famózní nástup. Connelly je přímým nástupcem Ed McBaina, Raymonda Chandlera i dalších věrozvěstů noir krimi, a přináší intenzivní dávku napětí, neortodoxních vyšetřovacích postupů i suchého humoru. Radost!


Arella
Arella
24.01.2024 5 z 5

Za mě také příjemná čtenářská záležitost na lednové večery. Těším se na další díl, děkuji.

bozena3656
bozena3656
13.01.2024 4 z 5

Odehrává se na konci 80. let, bylo příjemné si zavzpomínat, dění je rychlé, přičemž vše postupně logicky vychází na světlo. Příjemné čtení, mohu jen doporučit.

Sixao
Sixao
03.12.2023 4 z 5

Náhodně objevená, velmi příjemná detektivka. Jsem moc zvědavá na další díly. Audiokniha

Timkim
Timkim
02.11.2023 5 z 5

Milé překvapení, jinak se to napsat nedá. Přes pomalejší a pro mě ne zcela záživný začátek se to parádně rozjelo. Harry je prostě sympoš a svým způsobem salámista. Dělá si věci po svém a nadřízené má pěkné na háku. Přibližně od poloviny jsem měl tušení, ale zápletka byla vynikající. Líbilo se mi to a i když určitě výhrady bych měl, dnes to Harry vytáhl u mě na 95%.

robo22
robo22
03.05.2023 5 z 5

Vynikajúce. Takto má vyzerať inteligentná detektívka, ktorá vás absolútne pohltí. Rád si knihy vychutnávam niekoľko dní, táto sa nedala. Musel som 400 strán prečítať behom dvoch dní. Skvelé!

TeaPeter
TeaPeter
30.03.2023 3 z 5

Celkem dobrý příběh. Možná by mohl být hutnější, kompaktnější. Nakonec to zachránil konec, který nebyl úplně předvídatelný - i když už někde na začátku mi přišlo, že něco není jak by mělo být, ale nesecvaklo mi co.

PitoR
PitoR
25.02.2023 5 z 5

Harry Bosch – 1. diel!
Čítal som samú chválu, tak som neodolal a siahol po úvodnej knihe rozsiahlej série amerického autora, v ktorej predstavuje svojho hrdinu, detektíva Hieronymusa Boscha, ktorý dostal meno po „diabolskom maliarovi“ z Holandska.

„Prekristapána, to je tvoje krstné? Skrátené na Harry? Ako naň tvoja matka prišla? ... Jej slabosťou boli maliari pätnásteho storočia. Má zmysel iba v kombinácii s priezviskom.“

Keď ho privolajú k prvej mŕtvole, zistí, že je to jeho starý známy spolubojovník z Vietnamu. Náhoda?

„Náhody neexistujú.“

Kniha ma skutočne bavila, zaujímavý príbeh – maximálna spokojnosť a teším sa na „dvojku“ – Čierny ľad.

Luigi1
Luigi1
15.02.2023 5 z 5

I zde se nezapomnělo na na útržky z války ve Vietnamu

drakamena
drakamena
23.01.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, i když trochu zdlouhavé. Jakmile se ukázalo, po čem vlastně lupiči v trezoru šli, celé vyšetřování se začalo vléct. Navíc mě nebavil Boschův vztah s Eleanor. Naopak mě bavilo, jak to natřel Laurelovi a Hardymu z interního, to bylo skvělé. Takže takový průměr. Něco dobré, něco méně dobré až špatné. Rozhodně se ale podívám po dalším díle.

Elapheg
Elapheg
30.12.2022 5 z 5

Na začátku komentáře bych rád poděkoval svým knižním přátelům, kteří mě k autorovi přivedli, zvláštní dík patří uživatelce: moudivlacek. Moje první setkání s autorem s hlavní postavou vyšetřovatele Harryho Bosche dopadlo velmi dobře. Je to detektivka bez brutalit, ale s výbornou zápletkou a Connellymu se podařilo v knize vytvořit dvojí zvrat, čímž se podobá Cobenovi. Harry Bosch je povolán k mrtvému tělu u přehrady a Harry po ohledání těla zjistí, že mrtvým je Billy Meadows, člověk, se kterým sloužil ve Vietnamu jako tzv. tunelové krysy. Případ se jeví z počátku velmi banálně, ale Bosch nevěří, že se jeho spolubojovník sám odpravil a bude se snažit dokázat, že se jedná o vraždu. Klíč k vyřešení jedné zdánlivě banální smrti bude spočívat v tunelování. Harry bude muset velmi pečlivě prošťárat minulost spolubojovníka i tu svou, na kterou by raději zapomněl, kde ho pátrání zavede až k případům FBI. Zápletka je velmi dobrá, konec má obrat o 180°, je to detektivka bez brutalit, Conellyho styl psaní je velmi čtivý a určitě mě budou zajímat další případy Harryho Bosche. Dávám pět hvězd, doporučení a autora přidávám do oblíbených. :-)

ThomasRuhe
ThomasRuhe
12.10.2022 4 z 5

Černá ozvěna je velmi dobrá detektivka. Výborné seznámení s Harry Boschem jakožto hlavní postavou. Samotné vyšetřování se mi líbilo od začátku do konce. Nechybí ani překvapení na závěr. Já sice tuto sérii nečtu chronologicky, ale jako startovací díl je to opravdu povedené s možností stát se pravidelným čtenářem těchto knih.

wlado
wlado
16.09.2022 4 z 5

Radosť čítať. Kniha plná deja, výborný popis prostredia a postáv.

mrtn
mrtn
11.07.2022 4 z 5

Počáteční zdlouhavý průměr se změnil na velké knižní překvapení. Určitě dám druhý díl a v budoucnu i seriál. Dobře vystavěná zápletka.

MíšaS.
MíšaS.
21.06.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale další díly si půjčovat nebudu.

Mandlevest
Mandlevest
20.06.2022 5 z 5

Tohle bylo senzační čtení, ne úplně jednoduché, musela jsem se trochu více soustředit na děj a souvislosti, což nebylo při víkendových teplotách úplně jednoduché, ale stálo to za to. Já mám pro ty chlapácké hrdiny (nejen v knihách :-)) opravdu slabost a Harry Bosch už teď patří k mým velkým oblíbencům a absolutně rozumím ženským hrdinkám, že je těžké mu odolat. A když se k tomu ještě vymyslí opravdu zamotaná, atraktivní zápletka s výborným koncem, je vyhráno. Já si tuhle detektivku velmi užívala, tím víc, že těch jednoduchých thrillerů či detektivek šitých horkou jehlou je více jak dost. A tak jsem se, jako celoživotní klaustrofobik, který má velký problém i při návštěvě jeskyně, ponořila do tunelů ve Vietnamu a prožívala jednu velkou napínavou jízdu s překvapivým koncem. Výborné čtení, ve kterém budu pokračovat.

jprst
jprst
03.06.2022 5 z 5

Parádní detektivní román, tohle já prostě můžu. Uvěřitelně vypracované postavy, klasické metody vyšetřování i na zbraně a pěsti dojde, ale nic příliš přehnaného. Hlavní hrdina detektiv Bosch má vlastnosti detektivů z detektivních příběhů americké drsné školy, prostě čestný tvrďák, ale jinak docela prima chlápek vzbuzující sympatie. Tohle zkrátka nemá chybu.

Rihatama
Rihatama
05.04.2022 4 z 5

Americká detektivka z kriminálního, komunikačního šerověku devadesátek ve Městě andělů, kdy se štěnice ještě šroubují do sluchátek statických telefonů. Na Harrym Boschovi je nepochybně nejzajímavější jeho jméno. Hieronymus Bosch by se za něj nemusel stydět, i když malovat Harry zdá se neumí. Zato je ale ten správnej polda, který zásadně nedělá kompromisy se svým svědomím, ať to stojí, co to stojí, i když morální dilemata jej přece jen neopouští. A tady by si jmenovci nejspíš notovali. Ovšem to spiknutí, kterému vévodí vnitřní vyšetřovatelé a kterému je Harry průběžně podrobován, je zdá se mi trochu moc úporné a ve výsledku i překombinované. Vietnamská linka i nelegální obchod s diamanty nicméně představují zajímavou zápletku, stejně jako podzemní tunely a navrch dokonalá bankovní loupež. Uvedení do světa zločinu Harryho Bosche nedopadlo vůbec špatně.

evelýny
evelýny
15.02.2022 3 z 5

,,Non gratum anus rodentum."
(Nemá cenu ani krysího zadku.)

Hieronymus Bosch, malíř, který znázorňuje hříchy a morální úpadek lidstva nebo detektiv samotář, který tyto hříchy potírá? Můžete si vybrat, i když v tomto příběhu platí oboje.

Vražda, která probudí temné vzpomínky, léty vybledlé. Její stopy vedou do Vietnamu a jednotka US Army ,,Tunelové krysy" ožívá.
Černočerná tma je ozvěnou až z pekla. A její cesta je dlážděná diamanty, hamižností, ztrátou ideálů, drogami, strachem...
Nefritový náramek je jejím začátkem i koncem.
Snad detektivu Harrymu Boschovi přinesl klidný a nerušený spánek, i když ne všechno je zlato, co se třpytí. A cosi shnilého nemusí být nutně jenom ve státě dánském.

V tomto detektivním příběhu pro mě tak nějak ožil starý dobrý Phil Marlow.
Přesto pro mě místy nadmíru informací. Vyústění příběhu hodně přitažené za vlasy. Sexuální vsuvka bez náboje ale chápu, co tím ,,chtěl básník říct." Harry je prostě neúplatný, neoblomný spravedlivý policajt, i když jeho praktiky občas pokulhávají. A sympaťák k tomu.
Oceňuji informaci o podivné vojenské jednotce US Army ve Vietnamu. Pro mě zajímavé.

P.S.: ,,Raněná duše se nedá přelepit náplastí."

Audiokniha: Martin Preiss čte modifikovaně, charismaticky sametově, geneticky standardně.