Deepsix

Deepsix https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23278/bmid_deepsix-HN6-23278.jpg 4 31 8

Motory Boha série

< 2. díl >

Druhá kniha série Motory boha. V roce 2204 donutily tragédie a prožitá hrůza vědecký tým k předčasné evakuaci Maleivy III. O jedenadvacet let později mají vědci navždy ztratit možnost ke zkoumání této galaktické rarity - planety s vlastním životem -, neboť do planetární soustavy vtrhl zbloudilý plynový obr, na jehož kolizním kursu se nachází planeta, které se teď říká Deepsix. Priscilia „Hutch" Hutchinsová, pilotka nadsvětelníku ve službách Akademie věd a techniky, je v okruhu několika světelných let od Deepsix jediný odborník, který má alespoň vzdálenou kvalifikaci. Necelé tři týdny před katastrofou musí s nepočetným vědeckým týmem - v němž je i Randal Nightingale, pamětník původní expedice, který se stal obětním beránkem jejího neúspěchu - slétnout na povrch a zjistit co možno nejvíc o formách života a ztracených civilizacích nešťastné planety. Tato zvláštní a složitá planeta však má víc, než si kdo dokázal představit: skryté dravce, kamenná města pod ledem, pozůstatky bojovné primitivní společnosti, a zároveň nevysvětlitelné stopy po neskutečné technice zasypané v suti... a na oběžné dráze kolem planety, jež bude brzy zničena. Čím hlouběji Hutch a její tým pronikají, tím víc se objevuje nových hádanek a překvapivé objevy plodí jen závažnější a komplikovanější otázky. Pak se ale stane něco nepředstavitelného. Zemětřesení zničí badatelům jediný prostředek úniku. Zatímco vědci a turisté, kteří se přiletěli podívat na efektní zánik Deepsix, přihlížejí z mnohakilometrové výšky, Hutch a její lidé musejí nějakým způsobem přežít na nepřátelské planetě, která rychle propadá šílenství. V situaci, kdy tikání hodinek neúprosně přibližuje nevyhnutelnou apokalypsu, musejí najít nějaký, jakýkoli způsob, jak se dostat pryč, než Deepsix zapadne jako kamínek do nezměrných hlubin plynového obra. Uznávaný autor Pláže Nekonečno přichází s nepřekonatelným dobrodružstvím na život a na smrt - se strhujícím, trvale napínavým, úžasně uvěřitelným příběhem s pevnými základy v technické science fiction, který demonstruje nejlepší a nejhorší stránky složité lidské povahy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Deepsix , 2000


více info...

Přidat komentář

RaptoR
14.04.2024 5 z 5

Tempo vyprávění v knihách Jacka McDevitta je pomalejší. Nenechte se tím ale odradit - ke konci je to sakra zběsilá jízda, která vám nedá spát a díky které knihu odložíte až v momentě otočení poslední stránky. Protože jestli McDevitt něco umí, je to gradace napětí. Finále zde bylo jedním slovem bombastické.
Více v recenzích.

Magnat
18.02.2024 5 z 5

Pokračování (ve smyslu máme stejnou hlavní postavu) předchozího dílu, který se dá číst samostatně. Napínavý příběh, který se v podstatě čte sám.


JSmerda
22.12.2023 5 z 5

Z knihy jsem byl nadšený - je to taková sci-fi robinsonáda. Něco na způsob Apollo 13 nebo Marťan. I když Marťan byl mnohem techničtější, kdežto Deepsix je i trochu víc o emocích.
Motory boha jsem nečetl - nemohu tedy srovnávat. Pokud Deepsix nějak navazuje na tuto knihu, tak to není nijak znát (nepřišlo mi, že by mi chyběly nějaké informace/znalosti).

Jack Bauer
05.01.2023

Po nedočtených Motorech Boha jsem chtěl přesto v této sérii pokračovat, ale i přes zajímavý příběh hned v úvodu mě to odradilo od dalšího čtení. „ Pilotka nadsvětelníku???",
proboha co to je za výrazy? Sci-fi se tváří jako hardcore, přirovnáváné ke Clarkově Rámě a přitom mě připadá jakobych četl snad Hvězdné války. Nadsvětelné skoky a spousta dalších nehorázných nesmyslů, autor děj zasadil pouze o cca 150 let do budoucnosti, kdyby přidal 20 tisíc let snad bych mu to žral.

Uznávaný autor přichází s nepřekonatelným dobrodružstvím na život a na smrt - se strhujícím, trvale napínavým, úžasně uvěřitelným příběhem s pevnými základy v technické science fiction......tomu se mě nechce vůbec věřit.

Velice rád bych si toto sci-fi přečetl, ale po Motorech Boha a zde opět divných výrazech ztrátu času riskovat nebudu. Vypadá to ale lákavě...

AnoMANder
14.06.2022 4 z 5

Velmi dobré, za mě lepší než Motory boha. Opět bych vyzdvihl výborné vylíčení dění na planetě (průzkum, střet s místní přírodou), přímočaré, dynamické, bez hluchých pasáží. Naopak technické popisy při vesmírné činnosti mi moc neseděly.
Postavy velmi dobře popsané, charakterově různorodé, s pohnutými osudy. Úžasně popsaný zánik planety.
Trochu mě zklamalo, že zde nebylo jakési volné navázání na nezodpovězené otázky z předchozí knihu z cyklu.

Racek213
21.10.2021 5 z 5

Hufff ... to bylo drsný! Popisy dobré, postavy dost zajímavé s vývojem a ty artefakty, s přírodou té planety je prostě lahůdka ... Akorát mě to nutilo rychle číst neb to napětí bylo nesnesitelné... To Devitt tedy umí.

thorir
26.05.2018 3 z 5

K přečtení této knihy jsem se nechal zlákat anotací. Velmi mě zaujal příběh a celkový nápad - tedy popis srážky dvou planet, z nichž jedna, Maleivy III aka Deepsix, hostí život. Teprve několik dní před samotnou srážkou se ukazuje, že život se zde nevyvinul pouze do podoby základní fauny a flory, ale do něčeho mnohem složitějšího. Zde přichází na řadu tým vědců mající za ůkol v krátkém čase před srážkou prozkoumat co nejvíce z nalezených pozůstatků neznámé civilizace. Vše se ale nevyvíjí dle plánu, a tým zůstává na povrchu bez zřejmé možnosti návratu. Více v anotaci samotné. Kniha zcela určitě patří do kategorie hard sf, ikdyž za sebe bych ji řadil spíše někam k okraji, někam do "soft hard sf" :). Proč tento rozpor? Inu zkrátka, ač se autor snaží ze všech sil, některá technická řešení a jejich realizaci (hlavně realizaci) prostě nedokáži "spolknout". A vubec, zdálo se mi, že autor se prostě nejak nemůže rozhodnout zda příběh pojmout více techničtěji (práce v okolí planety) nebo se zaměřit na příběhy jednotlivých postav. Na přebalu je dole drobným písmem napsáno "Strhující kronika katastrofy a objevu". Kronika to tedy v pravdě je. Styl psaní mi připadal odtažitý ač autorova snaha vtáhnout čtenáře do děje je zřejmá, minimálně u mě se mu to však podařilo pouze částečně. Vinu zřejmě hrají neurčité postavy, k žádné z nich jsem si nenašel cestu. Žádné jsem vyloženě nefandil. V knize se nevyskytují (až na jeden okamžik) žádní záporáci a jde čistě a pouze o záchranu skupinky z povrchu planety. Za velké mínus pak považuji úplný závěr a až příliš okaté uzavření všech linek. Tedy k hodnocení: kniha jako taková není špatná, jak se z mého komentáře může zdát, děj odsejpá, jen málo pasáží se mi zdálo nudných, příběh a celkový nápad jsou hlavním tahounem knihy a hlavním důvodem pro udělené hodnocení. Autorovy nápady nejsou špatné, jen to technické řešení pokulhává. Linie popisující události na povrchu patří dle mého k nejlepším částem knihy. Ještě jedna poznámka: kniha, ač součástí série, se dá číst zcela samostatně (můj případ) a s dalšími kousky v serii ji pojí pouze společný vesmír a některé postavy.

Ighy
19.09.2015 5 z 5

Od Motorů Boha má tato kniha něco navíc - spád a dynamičtější akci. Nechybí napětí. Četla se mi mnohem snáze a rychleji. Pokud tímto tempem tato série bude pokračovat, nemohu se dočkat Omegy :) Ráda bych prodiskutovala děj, ale to bych spoilerovala. Jsem nadšená!

Autorovy další knížky

Jack McDevitt
americká, 1935
2000  71%Motory Boha
2010  78%Ďáblovo oko
2008  85%Deepsix
2011  73%Omega
2010  79%Čindi

Kniha Deepsix je v

Přečtených38x
Knihotéce45x
Chystám se číst8x
Chci si koupit8x