Josefie Josefie komentáře u knih

☰ menu

Lakomec Lakomec Molière (p)

No to byl děs. Nudný a nevtipný. Jediný plus je, že je to krátký. Lakomce řadím mezi ty méně záživné knihy z maturitní četby.

12.02.2023


Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Četla jsem kvůli povinné četbě. Bála jsem se, že to bude utrpení číst, ale překvapivě se to lehce četlo a příběh rychle utíkal :)

11.02.2023 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Ráda bych ohodnotila více hvězdami, ale mé nadšení z knihy by se dalo vyjádřit sinusoidou. Ze začátku dobrý, prostředek slabší, konec zase dobrý.
Těšila jsem se na příběh o vražednejch kytkách, ty tam hrály roli jen občas. Kniha byla spíše přehlídkou různých společenství s odlišnou politikou a pravidly, které si lidé v apokalypse vybudovali. Po třetí kapitole začala má křivka grafu klesat, hlavní postava chodila sem a tam a přišlo mi že ani autor neví kam nás příští stránka zavede.

05.06.2022 3 z 5


Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Četla jsem již podobnou knihu "Chlapec, krtek, liška a kůň" ve které mě ty citáty vzali více za srdce. Doufala jsem že Panda a dráček bude stejně dobrá knížka, spletla jsem se.
Ilustrace nádherný ale ty citáty mi pili krev, 90 % z nich bylo ve stejném duchu vyprávějící o nějaké té pomyslné "cestě" a skoro vždy to znělo jako hrozný klišé :D

27.05.2022 4 z 5


Tygře, tygře Tygře, tygře Margaux Fragoso

Smutný příběh pedofila Petera a jeho osmileté oběti Margaux. Všechny postavy v příběhu jsou nějakým způsobem psychicky narušené a ještě k tomu s pochmurnou minulostí. Jak už tu někdo psal - Margauxina rodina je tak pošahaná že vám ta pedofilie v příběhu bude připadat jako to nejmenší zlo.

27.05.2022 3 z 5


Svolení Svolení Vanessa Springora

Tohle je má čtvrtá kniha o pedofilii a můžu říct že je nejvíce znepokojující.
První polovina příběhu jedná o začátku vztahu mezi čtrnáctiletou Vanessou a padesátiletým Gabrielem.
Druhá polovina knihy, pro mě jako pro člověka zajímající se o téma pedofilie, byla více přínosná. Vanessa (jako skoro každá oběť zneužívání) po nějaké době procitne ze "stockholmského syndromu" a začne si uvědomovat závažnost situace a s tím přichází i psychické problémy.

Důvod proč si myslím že je Svolení znepokojující je kvůli dvou věcem.
1) Gabriel je v Paříži známý spisovatel, a veřejně píše o svém sexuální životě, který zahrnuje jenom malé děti. Jeho tvorba je podporována mnoha lidmi, kteří sami stojí za názorem že věková hranice povolující sex by měla být zrušena. Šílený.
2) Vanessa měla od své matky povolení chodit s Gabrielem.

Nechutnejch věcí je tam víc, ale to už se musíte dočíst sami.

,,...přiznám že se cítím jako figurína bez touhy, která neví, jak funguje její vlastní tělo, a která se naučila jediné, být nástrojem ke hrám, jež jsou ji cizí."

27.05.2022 5 z 5


Opravdový život Opravdový život Adeline Dieudonné

Hlavní hrdinka už v dětském věku byla svědkem všemožných druhů krutosti. A to hlavně doma - její otec je násilník s výbušnou povahou, tomu nijak nedopomáhá matka která si naopak vše nechá líbit. Co je nejhorší, hlavní hrdinka (vůbec netušim jestli v knize zaznělo její jméno...?) si u svého bratra všímá, jak ho pobyt v blízkosti otce ovlivňuje, a tak se postupem času z usměvavého kluka stává bezcitná hyena. Dokáže svého bratra změnit zpátky na toho milého chlapce? Do toho se vypořádává se svými problémy, je totiž nadaná co se týče fyziky, jenže otec se jí za její chytrost jen vysmívá (tady mi to hodně připomínalo knihu Vrány)

Musím se přiznat že mě knížka dokonce rozbrečela a konec šokoval. Jen stále nevím kde jsem podle obálky knihy měla v příběhu najít tu krásu? Nejradši bych jim to tam přepsala na: "Viděla hrůzu a viděla ještě větší hrůzu. A ta menší hrůza zvítězila"

19.05.2022 5 z 5


Na pokraji sil Na pokraji sil Samantha M. Bailey

Ubírám jednu hvězdu za velkou předvídatelnost. Záporáka jsem začala podezřívat už od první strany na které se obejvil, určitě nejsem jediná.
Knížka ale rychle plyne, stále se něco děje, bavilo mě to číst.
Taky se mi moc líbil ten námět "předá ti své dítě a pak skočí" nebejt toho tak by z knihy byl průměrný thriller, takhle je to aspoň něčím originální

18.05.2022 4 z 5


Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Tenhle příběh na mě ze začátku působil jako úplné klišé, po několika stranách však vyprávění přerostlo do manipulativní hry, která do své pasti chytí nejen Vanessu, ale i nás čtenáře.

Patnáctiletá Vanessa chodí do elitní školy Browick. Je to outsider a volné chvíle tráví psaním. Právě díky jejím básničkám se zblíží s učitelem Stranem, který jako jediný vidí v ní a v jejím psaní něco výjimečného. Vanessa se díky němu cítí šťastná, snad i zamilovaná, a není nic co by panu učiteli nedovolila.

Ačkoliv všechno naznačuje tomu, že se jedná o zneužívání, tuhle variantu Vanessa i po několika letech zamítá a stojí si zatím, že ji Strane opravdu miloval.

A vy si najednou nejste jisti, co si o tom celém myslet. Tohle je totiž kniha, kde jde morálnost a zákon stranou, protože na světě není nic přímočaré.

,,'Musí to být milostný příběh, chápejte musí. Protože pokud to není láska, co to potom je?' Zadívám se jí do skelných očí. Její tvář přetéká soucitem."

08.05.2022 4 z 5


Vrásky jedné rusovlásky Vrásky jedné rusovlásky Ella Mrkvičková

Při čtení budete ve vzduchu cítit déšť a kouř z cigaret. A krom toho taky smutek a beznaděj.

,,Nenáviděla se za to, co udělala, ale i za to, co neudělala, co chtěla udělat, ale nemohla, co chtěla udělat a mohla dělat, ale stejně to neudělala."

29.03.2022 5 z 5


Bez vlasů Bez vlasů Tereza Drahoňovská

O sebelásce, pochopení sama sebe, o tom jak se vyrovnat s nemocí jako alopecie a nejen s ní.
Tereza do komiksu dala velkej kus sebe a společně s ilustrátorkou Štěpánkou Jislovou stvořila skvělý dílo :)

29.03.2022 5 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Případ stalkingu ve světě plný superschopností, který se odehrává na pražském Žižkově.

Je rok 2020 a na instagramu zase koluje další hype train, tentokrát okolo knížky Meta. Úspěšně se mi povedlo se mu vyhnout. Ale teď, v roce 2022 jsem dostala chuť si přečíst nějakou super psychárnu o stalkingu a byla mi doporučena právě tahle knížka od Pavla Bareše. Takže se pro mě ten vlak po dvou letech přece jen vrátil aby mě srazil...

Za mě tam ty superschopnosti vážně nefungovali. První polovinu knihy jsem usínala a těšila se kdy tam přijde ten stalking. Když přišel stalker na scénu, říkala jsem si - to je ono? Aha.
Asi je moje chyba že jsem od toho očekávala nějakou psychologickou hru, nebo co jsem si vůbec myslela.

A prosím. PROSÍM! Jestli ještě jednou budu muset číst tu "nervózně-zmatenou" řeč tak se picnu. Špatně se to čte a bylo to fakt všude, ikdyž se to tam absolutně nehodilo.

Viz citace:
,,'Pamatuješ...ehm, na toho kluka, co jsem... Víš co, z toho tábora.' "

Přitom by se mnohem lépe četlo: ,,Hele mami, pamatuješ si na to kluka z tábora?"

A taky kdyby se v knize měly odstranit všechny tři tečky "..." Tak by najednou byla o sto stran kratší. Fakt neuvěřitelný že ty tři tečky byly vecpaný úplně všude :D

26.03.2022 3 z 5


Nesmělí Nesmělí Marta Dancingerová

Knížka, která by si zasloužila více pozornosti.

14 povídek které dosvědčují, že právě nesmělost je to, co světu dodává kouzlo.
Některé vás pobaví, některé vás donutí přemýšlet. A hlavně pokud taky patříte mezi "nesmělé" tak po dočtení tuhle vaší vlastnost budete nenávidět o něco míň.

25.03.2022 5 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Funiculi funicula, jméno kavárny v níž existuje místo, na které když si sednete, můžete cestovat do minulosti. Člověk by si řekl, že taková kavárna musí mít tím pádem mnoho zákazníků. Opak je pravdou, kavárna krom pár stálých štangastů zeje prázdnotou. Cestování do minulosti má totiž svá pravidla, jedním z nich je, že ať uděláte v minulosti cokoliv, přítomnost tím nezměníte - k čemu tedy takové cestování časem je?

Kniha vypráví 4 povídky o lidech, kteří se rozhodli i přes nepříjemná pravidla vrátit v čase.

Od knihy jsem čekala úplně něco jiného. Představovala jsem si útulnou kavárnu, kde si lidé cestují pro zábavu časem :D Jak moc jsem se mýlila.
Pravdou nakonec bylo, že Funiculi Funicula na mě svým popisem působila místy až depresivně. Maličká kavárna v suterénu a bez oken. A důvod cestování do minulosti se určitě nedá nazvat ,,jentak pro zábavu" :D Jedna povídka byla smutnější než druhá a u některých vám ukápne slza.

21.03.2022 4 z 5


Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Myslím že upoutávka v anotaci ,,Maloměsto, dospívání a temnota v nás" knihu zcela vystihuje.
Ich forma s hovorovou češtinou a vulgarismy nás vtáhne do života mladého blackmetalisty Šimona. Šimonovi je šestnáct a ikdyž nosí jen trička s obrácenými kříži, hnijícími lebkami a rohatym kozlem v plamenech, tak je to citlivá duše.
Patří do party kamarádů, kteří mají vlastní kapelu a volný čas tráví v hospodě U Ducha. Právě tam potkají Sorata, vyznávače Satana, který kluky překecá aby mu pomohli vyvolat démona. Jenže po onom rituálu se začnou dít zvláštní věci. Může je Šimon připsat k dílu vyvolaného démona nebo za to může jen absurdita života?

To co je podstatný není ani tak děj, jako spíše to, co se u toho Šimonovi honí hlavou. Právě to mě u čtení bavilo nejvíc. Takže, vtipných nápadů a teorií je v knize dost. Viz citace:

,,...člověk musí bejt pořád ve střehu. Pokud nejseš zkurvená panda, pandy na nikoho nečíhaj a ani nemaj žádný nepřítele. K pandám si nikdo nedovolí ani to, aby je drezúroval a nutil jezdit na kole. Možná je panda Bůh, jen to ještě nikoho nenapadlo."

21.03.2022 4 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Skvělá volba pro maturitní četbu, je to krátký a lehce se to čte. Co víc si může středoškolák přát.

19.03.2022 5 z 5


An(n)a. An(n)a. Sára Báchorová

V téhle "recenzi" zase plavu proti proudu.

V knize sledujeme Anniny vnitřní dialogy s jejími třemi "kamarádkami" s Miou (bulimie) Anou (anorexie) a Debbie (deprese). Kromě těchto tří problémů se Anna vyrovnává s násilnickým přítelem a falešnými spolužačkami. Současně se střídá přítomnost s minulostí, a s nimi i zápisky z Aniččina deníku.

Autorka čerpala z vlastních zkušeností, kdy ve 13 letech měla svou vlastní "kamarádku Anu".

Už podle popisu tedy doufáme, že nám kniha přiblíží dění v hlavě člověka s anorexií. Ale vážně se to knize povedlo?

Po přečtení jsem se musela zamyslet, kolik věcí jsem si v knihách/filemech doteď nevážila :D Jako třeba plynulé dění, díky němuž se dostáváme z bodu A do bodu B. Tady nic z toho nenajdeme - body A a body B jsou jednoduše vhozené do děje, aniž bychom pořádně věděli, jak jsme se k tomu dopracovali ‍️ To je to co mi v knize chybělo nejvíce - sledování postupného (slovo ,,postupného" si představte podtržené) vývoje myšlenek hlavní postavy. Jenže se to měnilo lusknutím prstu.

Jako první mě ale zarazilo, že v knize není žádná rozmanitost jazyka. Jednoduché věty, při kterých jsem se cítila jako bych jedla suchej chleba...
Narazila jsem taky na části, u kterých jsem musela pořádně zamrkat abych se ujistila, že držím v ruce tištěnou knihu a ne notebook s otevřenym wattpadem (ikdyž tahle poznámka už je asi přes čáru) Nezajímavé, skoro až detailní, popisování toho co zrovna hlavní postava dělá nebo vidí. Tím narážím i na odstavec kdy Anna popisovala mrtvou mouchu z jejíchž polámaných křídel se odrážel sluneční svit (vážně poetické...) Samozřejmě že, se s popisováním toho co postava vidí nebo dělá setkáváme v každé knize, ale většinou je to za účelem nabuzení atmosféry nebo pro naši lepší představu okolí. Tady to žádnej význam nemělo.

Kdybych teda měla brát v potaz to, že všechny mé výtky tohoto díla pramení z špatné komtability mého čtenářského gusta se stylem autorčina psaní, tak stále je tu problém toho, že se mi ta knížka líbila víc před tím než jsem ji vůbec četla - znáte to ne? Když si podle obálky/anotace uděláte v hlavě nějakej obrázek a po přečtení zjistíte, že ten váš obrázek byl lepší než samotná kniha. Asi to je to, čemu všichni říkají ,,očekávání" jen já jsem teprve teď objevila pravou podstatu toho slova :D

19.03.2022 2 z 5


Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Sice to bylo hezký, ale na to aby z takovýho mála někdo vydal knížku to fakt neni. Kdyby to viselo někde na internetu, tak bych tomu dala pět hvězd. Ale tištěné knize dávám 2/5. Ikdyž jsem si to půjčila v knihovně tak stále musím myslet na to že něco takového stojí 400kč, jako kupující bych byla zklamaná, myslím že takovou hodnotu to nemá. Možná jen tehdy, kdyby tam těch obrázků nebo textu bylo o trošku víc.

19.03.2022 2 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Zmůžu se jen na: ,,Nelíbilo se mi to". Asi to jen nedokážu patřičně ocenit...

15.01.2022 2 z 5


Štvanice Štvanice Lucy Foley

Má to v sobě lehký psycho nádech a k tomu dopomáhala i pohlcující atmosféra hotelu - chatky, divočina, sníh. A široko daleko už vůbec nic.
Chápu proč je knížka tak nízko hodnocena. Pomalejší začátek a počáteční zmatky v postavách.
Ale stojí Štvanice i tak za přečtení? Určitě ano. Kniha obsahuje skvělé vykreslení postav, zmiňovanou atmosféru, napětí vyvolané v nás (čtenářech) i mezi postavami a taky typický případ takzvaného "zamčeného pokoje", který já miluju.
Takže, není to nic extra, ale své fanoušky si to určitě najde :)

15.01.2022 4 z 5