jaroslav63 jaroslav63 komentáře u knih

☰ menu

Stínová válka Stínová válka Bret Witter

Naprostý odpad. Zcela nevěrohodná zápletka, ale budiž. Nicméně překlad knihy byl snad dělaný Google Translatorem. Řada vět vůbec nedávala smysl. Nedočetl jsem.

23.04.2023 odpad!


Samotář Samotář S. R. White

(SPOILER) První kniha s vyšetřovatelkou Danou Russoovou. Netradiční detektivka, protože nesledujeme pátrání a hledání pachatele v terénu, ale v podstatě od začátku knihy máme všechny podezřelé po kupě a sledujeme náročné, psychologicky vedené výslechy, které mají odhalit, kdo je pachatel a kdo ne. Podle anotace je takový i druhý díl řady.

11.08.2022 4 z 5


Seznamte se, Agent Zero Seznamte se, Agent Zero Jack Mars

Byla by to (pod)průměrná špionážní oddychovka, ale převod do češtiny (o překladu se dá jen těžko mluvit) z toho činí literární odpad. Překladatel tohoto dílka možná umí trochu anglicky, ale rozhodně neumí česky. Protože pro „vinný sad“ máme v češtině výraz vinohrad. Slovo assets může znamenat více věcí, ale tajní agenti nerekrutují mezi lidmi své přínosy, ale zdroje. Agentův soupeř rozhodně není zbloklý, ale zablokovaný. Srdce v češtině rozhodně nemá pravé atrium, ale pravou komoru. Paramedic je v češtině záchranář, ne para medic. Nebo když už, tak paramedik. Pocestný pediatr nebo samozvaný hotel taky nezní moc česky, ať už to znamená cokoli. Atd. atd.

07.10.2020 odpad!


Dívka, která musí zemřít Dívka, která musí zemřít David Lagercrantz

Pokračování zavedených sériií jinými autory je vždycky dost ošidné (viz Jason Bourne apod.). Z tohoto hlediska je ukončení série Milénium důstojné a nečekaně napínavé, protože minulý díl nebyl špatný, ale až tak moc mě nenadchl. Takže se loučím s Mikaelem a hlavně s Lisbeth – není pochyb, že Larsson otevřel v literatuře cestu úplně novým hrdinkám, které nás teď baví v knihách jiných autorů.

07.10.2019 4 z 5


Noční směna Noční směna Michael Connelly

Nová série od M. Connellyho není vůbec špatná. Bohužel české vydání trpí podivným překladem/redakcí, kdy některé věty doslova tahají za uši. Překladatel či redaktor také občas používají podivná, v češtině pravděpodobně neexistující slova. Protože co je to monitorovačka, anachronistický apod? Nakladatelství Domino nevybírá k českému vydání vůbec špatné knhy, ale péče o ně je už horší. Domino prostě není Argo nebo Host.

30.09.2019 3 z 5


Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Erika se v každém dalším díle řady chová víc jako slepice, neschopná mít normální vztahy s ostatními - a to myslím pracovní či přátelské, o partnerovi ani nemluvě. A pořád se diví, že se podle toho chovají i ostatní k ní. Přijde mi to, že už je to za hranou uvěřitelnosti. Podobně jako když Nesboův Harry Hole je sice v každém dalším díle horší a horší alkolohik, ale přesto dělá stále krkolomnější a nebezpečnější kousky.

20.09.2019 2 z 5


V temnotě V temnotě Cara Hunter

Lepší než první díl, tak uvidíme, jak se tato autorka rozepíše.

13.06.2019 4 z 5


Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Jeden z lepších dílů série.

15.03.2019 4 z 5


Sucho Sucho Jane Harper

Kromě napínavého detektivního příběhu je to i zajímavý náhled na život v zemi, kde je opravdu sucho, takové sucho, že zahozená zápalka může zničit město. Hodně drsná realita. Ne tak jako u nás, když zahrádkáři říkají, že je „sucho“, protože pár týdnů nepršelo.

18.02.2019 4 z 5


Píseň stínů Píseň stínů John Connolly

Už tradiční Charlie Parker.

28.10.2018 4 z 5


Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Skvělá kniha.

17.10.2018 5 z 5


Koruna démonů Koruna démonů James Rollins (p)

Hlavní zápletka se částečně podobá zápletce seriálu Fortitude, ale jinak je to klasický Rollins. Četba silně oddechová, ale nikoliv úplný brak.

08.06.2018 3 z 5


Rašeliniště Rašeliniště Susanne Jansson

Velmi zajímavý námět, ale ne úplně dobře zpracovaný. Ale asi je potřeba přihlédnout i k tomu, že jde o debut autorky a počkat si na další knihu. Psaní je nejen umění, ale i řemeslo a to se u spisovatelů časem většinou zlepšuje.

21.05.2018 4 z 5


Práskač Práskač Jan-Erik Fjell

Reklamní kampaň o knize říká, že Jo Nesbo bude závidět. Nebude. Navíc pro mne knihu sráží pověstná špatná úroveň péče Omegy o překlad a redakci textu.

12.05.2018 3 z 5


Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Pro mne je celá série spíše jen mírně nadprůměrná, a tento díl považuji za slabší. Erika už je svou neschopností normálně komunikovat jak oficiálně v rámci policie, tak s ve vztazích jinými lidmi, velmi otravná. Jako by byla jediná na světě, kdo někoho ztratil.

05.05.2018 3 z 5


Druhá oběť Druhá oběť Karin Slaughter

Domníval jsem se, že minulá kniha byla uzavřením příběhu Willa, Sáry a Leny. Ale zdá se, že autorka se rozhodla tu kaši ještě jednou naředit a prodat. Kniha je celkově slabší než první díly řady a jako obvykle ji sráží nekvalitní překlad („pistole s bubínkem“ opravdu neexistuje, to je prostě revolver).

09.02.2018 4 z 5


Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Kdyby to byl román z prostředí marketingu a investic, tak bych tomu neuvěřil. Ale ono je to skutečné. Firmy, které prodělávají stovky milionů, nikdy nevygenerují zisk, ale přesto ze svých zakladatelů a investorů nadělají miliardáře.

01.01.2018 4 z 5


Poslední hodina Poslední hodina Jeffery Deaver

Trochu jiná detektivka s Rhymem, změna lokace, námět, kulturní rozdíly... Někomu se to nemusí líbit, ale zase je to v té dlouhé řadě knih osvěžení.

23.12.2017 4 z 5


Bratr Bratr Joakim Zander

Bohužel o něco horší kniha než Plavec. Obě zápletky nebyl moc věrohodné. Autor je velmi dobrý spisovatel (jazyk, stylistika), ale téma švédských sídlišť a tam žijících frustrovaných muslimů je přinejmenším u nás mimo mísu. Asi jako bychom my chtěli vyvézt do Švédska knihu s tématem dovolená u Máchova jezera. Takže autora v žádném případě do budoucna nezavrhuji, ale tato kniha byla slabší než Plavec.

26.09.2017 3 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Poslední díly řady byly horší a horší, tady bylo vidět, že si dal Nesbo přestávku a Žízeň zase patří mezi ty lepší. Pentagram to není, ale rozhodně lepší než třeba Policie.

07.07.2017 4 z 5