Poslední hodina

Poslední hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347619/bmid_posledni-hodina-hv8-347619.jpg 4 424 117

Případy Lincolna Rhyma série

< 13. díl >

Vyšinutý vrah, který zhudebňuje poslední chvíle svých obětí... Ano, to je případ jako stvořený pro Lincolna Rhyma! Za bílého dne byl z newyorské ulice unesen obchodní cestující. Tak to alespoň popsala devítiletá dívka, jediná svědkyně události. Na místě zločinu zanechal pachatel symbolický vzkaz: miniaturní oprátku. Takto znepokojivý popis místa činu je pro Lincolna Rhyma neodolatelným lákadlem. Společně s Amélií Sachsovou se pustí do ohledávání a vyhodnocování vodítek, ale pak dojde k nečekanému zvratu. Z italské Neapole je hlášen naprosto stejný případ... Jak obětí přibývá, vyvstává na povrch další bizarní libůstka tohoto pachatele: nahrává poslední dech svých obětí a jako samozvaný milovník hudby záznamy upravuje a následně zveřejňuje na internetu. Jak se zdá, Rhyma a Sachsovou čeká ve všech ohledech výjimečný případ, protože jejich protivník se tentokrát skrývá v temných stínech po celé zeměkouli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Burial Hour , 2017


více info...

Přidat komentář

Gaeberys
08.01.2024 4 z 5

Klasický Rhyme. Už jsem četla mnohem horší díly (nebo mi bodlo, že jsem si od něj dala teď chvíli pauzu). Děj vás zavede k nám do Evropy (změnu geografie/prostředí hodnotím pozitivně), kde potkáte spoustu nových (a i sympatických) postav (Ercole, Spiro,...). Naopak chyběly některé již klasické postavy (Pullaski, Dellrey,..) - což také hodnotím pozitivně - neboť se na ně těším třeba v příštím díle.
Rozuzlování bylo jako když rozmotáváte vánoční světýlka (občas si říkáte, že už by to stačilo).. Za mě 3,5 *

postrach
12.07.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla rychle.Autor je opravdu ukecaný.Děj slabí o ničem.Zbytečný počet stran.....


Voliarty
28.05.2023 4 z 5

Najhoršie/najslabšie hodnotená Rhymovka. Trochu som sa obával, ale márne, pretože mňa kniha bavila. I keď chápem to hodnotenie.

Dej sa odohráva v Taliansku a zdá sa mi, že samotný Rhyme tu nemá toľko priestoru, ako v starších knihách. Amélia je na tom v podstate lepšie, ale mám pocit, že hlavnou hviezdou je tu nová postava talianskeho lesného policajta Ercolea Benelliho. Čo mi nevadí, Ercole mi prišiel sympatický. Prekvapivo mi, svojím spôsobom, prišiel sympatický i Dante Spiro. Jedná sa o tvrdú, prísnu postavu, ktorá má, podľa mňa, liezť svojim správaním na nervy, ale mňa bavil. A čím kniha postupovala, tým viac si získaval moje sympatie.

Samozrejme, ako vždy, ak sa chcem viac rozpísať o deji a hlavnom záporákovi, tak musím prejsť do spoilerov, takže SPOILER: Skladateľ je zaujímavým protivníkom. Musím povedať, že s podobne ,,vyšinutým" človekom sa Rhyme asi ešte nestretol. Jedná sa ale aj o najsympatickejšieho Rhymovho protivníka. A to hlavne preto, lebo vlastne ani nie je zlý a v závere sa z neho stáva, dovolím si tvrdiť, hrdina. Totiž sa ukáže, že Skladateľ vlastne nie je psychotický únosca, len mierne mimo zmýšľajúci človek posadnutý hudbou, ktorý pracuje pre americkú informačnú službu v snahe dolapiť teroristov. Áno, dej sa v závere mení a z kriminalistického pátrania po únoscovi sa stáva skoro až špionážny triler o snahe zabrániť teroristickému útoku. I tak to bavilo, mám rád oba druhy trileru, kriminalistický i špionážny. KONIEC SPOILERu.

Keďže kniha vyšla vtedy kedy vyšla, tak sa Deaver púšťa do, vtedy aktuálnej, témy imigrantov. A ako dokázali sociálne siete, jedná sa o veľmi citlivú a kontroverznú tému, na ktorú všetci máme svoj názor. Deaver tu zastáva názor, aký zastáva a to nemusí byť mnohým po chuti. A verím, že aj to sa odzrkadlilo na niektorých hodnoteniach.

Zhrniem to tak, že kniha ma bavila i napriek tomu, že ,,hlavný protagonista" série Lincoln Rhyme tu nemá až toľko priestoru. Zmena prostredia mi nevadila, hlavný protivník je fajn, nové postavy talianskych vyšetrovateľov boli sympatické a sem-tam som sa aj zasmial na pár vtipných scénach. Za mňa fajn diel.

Na záver musím vyjadriť smútok nad absenciou môjho obľúbenca Rona Pullaského.

Hrabalka007
07.04.2023 3 z 5

Bohužel rozuzlení mě zklamalo a navíc je tam na mě moc politiky.

soukroma
26.03.2023 2 z 5

Neskutečně dlouhé, nudné, nevěrohodné až zavánějící parodií: do třetiny (zatím se mi totiž nepodařilo dostat se dál, přestože běžně Deavera pře-čtu na posezení) se pořád ptám: co to má být, dělá si autor legraci ze sebe, Rhyma, Itálie nebo čtenáře? Pokud nechám stranou samotné zločiny, vlastně jeden jediný v NY a ani to nebyla vražda, další zbytečně spěšné a nijak zvlášť podložené kroky, tedy přelet do Itálie za uprchnuvším podezřelým a tamní dění je hotová parodie.
Rhyme o cizině neví vůbec nic, a taky ho to pramálo zajímá, a to, jak se předvádí Neapol se svými početnými policejními sbory (kriminální, vědecká, lesní, poštovní...) a šaržemi včetně všudypřítomného prokurátora, to je tedy mazec. Sama nemám pro tuhle přebujelou byrokracii žádné pochopení, natož slabost, ale tady to autor líčí až přes míru, až je mi některých hrdinů líto.
Nevím, nevím, zda se vůbec přiměju (protože autor se o to ani v nejmenším nezasadil) to celé vůbec dočíst...

Petrasim
26.03.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha.

MatBla
15.03.2023 4 z 5

Z celé 14ti dílné série, tahle bohužel pro mě nejslabší.
Ubírám jen jednu hvězdičku, protože Rhyma, Sachsovou, Thoma a spol. prostě miluju:)

Luigi1
07.01.2023 3 z 5

Už jsem četl lepší podání knihy

peeetta
05.12.2022 5 z 5

Nový případ s tajemným pozadím. Lincoln Rhyme vycestuje do Itálie, aby pomohl tamní policii s vyšetřováním napadení uprchlíků Skladatelem.

Dédečko75
28.11.2022 5 z 5

Jako vzdy skvela zápletka tohoto spisovatele, vřele doporučuji

kahuda01
06.10.2022 3 z 5

Tahle kniha mi že série LR scházela přečíst. Nějak jsem se s autorem minul, časté nelogické chyby a uprchlické téma mi nesedly, výlet do Itálie jsem také moc nepobral... Průměrné dílo.

Lumír23
23.06.2022 4 z 5

A po třinácté! A zase to je krok maličko zpět. A zase takové záseky a změny... Ale hurá, všemocná tajná služba Emerická, a vševědoucí další tajné služby, a jejich komediální a komedianstké chování, vlastně je to docela dobrý popis aktuálního dění na východ od nás. Tahají nitky, dělají že tam nejsou a je jich tam hafo :-) . A plus je v tom, že zde se objevuje česká stopa! Slivovice, knedlíky, Orloj! No, tak co víc chtít, že?

Stanas513
18.05.2022 5 z 5

Jako každá kniha od Deavera se mi i tato líbila. Konec byl vážně překvapivý, nějak jsem odhadovala úplně jiný závěr.

Jiparis
16.03.2022 4 z 5

Mám smíšené pocity. Námět je zajímavý, ale rozvolněný do příliš mnoha stránek . Propojení s problémy v Itálii se mi místy zdálo násilné, možná by si zasluhovalo zvláštní příběh.

lucie51997
23.02.2022 5 z 5

Knihy od tohoto autora mam moc ráda příběh napinavej až do konce

CharlesWard
08.02.2022 2 z 5

Jen další divná rhymeovka. Škoda, čekal jsem podstatně víc.

wendulka321
27.11.2021 3 z 5

Na plný počet hvězd to není, začátek byl super starý dobrý Rhyme, pak ještě prostředí Itálie. Ale to bylo tak všechno. Kdyby byla kniha tak o půlku kratší a bylo by tam staré dobré vyšetřování a méně politiky a jiné rozuzlení tak bych byla nadšená. Doufám že ta další bude lepší.

wielka
10.10.2021 5 z 5

U mna ma tato kniha plny pocet hviezdiciek. Minimalne jednu vsak ma za miesto, kde sa dej odohraval. Od detstva ulietavam na vsetkom talianskom a tu som dostala vsetko - opis realii, natury, sposobov, jedla a aj reci.
Inak to bola kniha zaujimava, aj ked tema utecencov a terorizmu vo mne nejako specialne nerezonuje. Zapletka trochu popletena, vyborne popisane prezivanie zvukov Stefana. Ako celok ma kniha bavila, pacilo sa mi, ze Lincoln a Amelia odcestovali z New Yorku. Ale musim priznat, ze Deaver to vie aj lepsie.

rekon
23.08.2021 2 z 5

Nejméně povedená kniha, nemohla jsem se začíst, ani téma se mi nelíbilo. Asi jsem si u něj navykla na vyšší level. Snad příště ...

vera4669
06.06.2021 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale některé pasáže byly zdlouhavé a měla jsem chuť přeskakovat odstavce.. Bohužel jsem ani nebyla nijak napnutá a něco to tomu chybělo. Jeden ze slabších dílů, tak si dám hned poslední, snad bude lepší :)