Jajiinka Jajiinka komentáře u knih

☰ menu

Bojovníci s Nicotou Bojovníci s Nicotou Kate Murray

Autorka dokázala vytvořit dystopický svět, který je univerzální a mohl by existovat v kterémkoliv městě na světě. Četlo se mi to lehce a děj se pohyboval stabilním tempem, což mi umožnilo se plně ponořit do příběhu.

Jednou z věcí, která mi opravdu vadila byla přílišná nedůvěra hlavní hrdinky v sebe samou, která se zdála být až přehnaná a neustále se opakující. Nicméně, kniha se nebojí zpracovat témata jako ztráta, dospívání a přijímání zodpovědnosti za své činy. Právě v růstu postavy Priscilly vidím mojí nejoblíbenější část knihy, která nám ukazuje, že sebepřijetí je proces, na kterém musíme neustále pracovat.

________________________________________________________________________Celou recenzi najdete v záložce Recenze / Bojovníci s Nicotou: Dystopická cesta k sebepřijetí a rodinné síle

22.08.2023 3 z 5


Paní jara Paní jara Leandra Sold (p)

Hlavní hrdinka jménem Stár je fascinující postavou, která mě uchvátila svou bojovností a důvtipem, ale zároveň mi připomněla mou vlastní zranitelnost. Příběh začíná v jejím dětství, kdy Star vyrůstá v ústavu a její osud se zdá být zpečetěný. Styl vyprávění, kde se prolíná despotická atmosféra s jemnými náznaky naděje byla velmi zajímavá. Autorka se nebála do příběhu zakomponovat násilí, což knize sedlo. Každá stránka má svůj význam a skrývá nečekané zvraty, které mě nepřestali překvapovat. Autorčino čtivé zacházení s jazykem a vytvoření sugestivního prostředí mě vtáhlo do světa Paní jara a nechtělo mě pustit až do posledního slova.
_________________________________________________________________________Celou recenzi najdete v záložce Recenze / Paní jara: Trnitá cesta v dystopickém světě plném dobrodružství a politikaření ____________

22.08.2023 4 z 5


Pekelný dům Pekelný dům Steve Jackson

Jedním z nejvýraznějších prvků Pekelného domu je jeho temná a strašidelná atmosféra. Autor vytváří prostředí opuštěného domu plného tajemna, hrůzy a nebezpečí. Každý krok, který čtenář ve hře podniká, je doprovázen napětím a obavou z toho, co se může skrývat za dalšími dveřmi či v temných koutech.

Pekelný dům je skutečně náročný a intenzivní gamebook, který si zaslouží pozornost všech fanoušků interaktivních dobrodružství. Jeho složitost je v části i jeho mínusem, pro hráče gamebooku množství neúspěchu může být odrazující.


Ovšem jeho obtížnost, atmosféra a schopnost zapojit čtenáře do příběhu ho dělají zážitkem, který nelze zapomenout. Jak v dobrém, tak ve špatném. Vyžaduje ale obrovskou trpělivost, strategii a odhodlání. Pokud jste připraveni čelit výzvám a vytrvat až do konce, budete odměněni fascinujícím a napínavým příběhem.

___________________ celou recenzi si můžete přečíst v záložce Recenze / Pekelný dům: Naplňte svou osudovou misi v temném labyrintu hrůzy _______________________

03.08.2023 4 z 5


Štvanice: Díl první Štvanice: Díl první Nick Spencer

Hodnocení 5/5

Kraven je vykreslen jako nemilosrdný lovec, který se rozhodne vytvořit neuvěřitelný lovecký závod, ve kterém jsou Spider-Man a další hrdinové jeho kořistí. Je fascinující sledovat, jak Kraven zneužívá své bohatství a geniality k tomu, aby zajistil, že lovecký závod dosáhne naprostého vrcholu. Jeho cílem je nejen porazit Spider-Mana, ale také dokázat, že je on sám největším loveckým mistrem.
Perspektiva Black Cat přidává do komiksu hloubku a emocionální napětí. Její snaha o znovunavázání vztahu se Spider-Manem a hledání odpovědí na otázky ohledně jejich minulosti a jejich vzájemného propojení dodává příběhu další vrstvu.

Vizuální stránka komiksu je nádherná. Ilustrace od talentovaného umělce skýtají detailní a dynamické obrazy, které skvěle zachycují akční scény i emoční okamžiky. Barevné palety jsou bohaté a přispívají k celkové atmosféře příběhu.

Už se nesmírně těším na další část této štvanice.

_____________________________________celou recenzi najdete v záložce Recenze / Amazing Spider-Man 4: Štvanice od autora Nicka Spencera vás strhne do nekompromisního souboje ____________________________

03.08.2023 5 z 5


Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

Hodnocení 4/5
Třinácté znamení je kniha, která vám vezme dech a přenese vás do světa plného vášně, nebezpečí a touhy. Je to nenáročné a zábavné čtení. Příběh o hledání identity, přijetí a lásky. Kniha nabízí smysluplný a zajímavý děj s postavami, které mají své sny, obavy a vnitřní konflikty. Kombinace děje a erotiky přináší do knihy přitažlivost, která mě udržela v napětí do samého konce. Těším se na druhý díl.
_________ celou recenzi najdete v záložce / Recenze -
Vlci zvěrokruhu: Nebezpečná cesta za osudem a vášní ve světě smeček a zakázané lásky __________________________________

10.06.2023 4 z 5


Družina zatracených Družina zatracených Jan Urban

Jedná se o epické fantasy, sice prozatím bez velké epické bitvy, ale mám pocit, že taková brzy nastane, protože se mi zdá, že se na Gambale k něčemu schyluje. Nějaké náramky byly nalezeny a nějaké teprve nalezeny budou. První díl mi připadal více pro mladistvé, ale tento díl je již dospělejší a temnější, i přes to, že družiníci jsou stále chlapci. Některé pasáže jsou až nepříjemně mrazivé a hrůzu nahánějící. První díl nám chystal půdu na tohle dlouhé putování nočních čepelí a dědiců, kteří jsou předurčení nést a chránit náramky moci. Příběh se skládá jako puzzle a hezky do sebe zapadá a odhaluje první souvislosti. Mě se příběh moc líbil a užila jsem si ho, těším se na další knihu.
-------------------------------------------------- více v záložce Recenze / Boj o náramky moci pokračuje v druhém díle plném nečekaných spojenců a temných tajemství -----------------

20.04.2023 5 z 5


Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě Grant Morrison

Morrison stvořil neuvěřitelně hluboký komiks k přemýšlení, který si klade otázky o šílenství, realitě a touze po moci. Hlavním motivem je zde pochybnost o tom, kdo je v Arkhamu vlastně šílený pacienti nebo zaměstnanci, kteří je drží pod kontrolou. Morrisonovým cílem bylo přenést čtenáře do vnitřního světa hlavních postav a nechat je prožít, co prožívají, a to se mu skvěle podařilo. Dokázal vytvořit velmi tísnivou atmosféru.
--------------------------------více v záložce Recenze / Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě Temný a nezapomenutelný komiksový zážitek! -------------------------------------------

20.04.2023 5 z 5


Vesmír rozhodl jinak Vesmír rozhodl jinak Theresa Black

Kniha je psaná v ich-formě, děj moc hezky ubíhá. I když mi zprvu byla hlavní hrdinka Riva trochu nepříjemná, po pochopení jejího temperamentu, jsem si jí oblíbila a fandila jí. Moc se mi líbil její sarkastický humor, který také velmi ráda využívám, a tak trochu si v něm i libuji. Další hlavní postava je vědec Axar, který naopak neoplývá humorem žádným. Ovšem jako ústřední postavy této knihy se k sobě neuvěřitelně hodily a jejich pouto bylo opravdu úžasné. Moc se mi líbilo, jak autorka tento prvek zakomponovala do příběhu bez toho, aniž by toto vložení působilo násilně a prvoplánově.......

22.01.2023 4 z 5


Otisky Chribdy Otisky Chribdy Kristina Waagnerová

Závěrem – na tomto díle se mi líbí, že konečně plnohodnotně poznáváme druhou stranu barikády. Nemilosrdné sarrei, neustále krvežíznivé a nebezpečné. Příběh měl skvělé tempo a dovednosti autorky jsem chválila již né jednou. Dokonce jsem nedávno listovala opět prvním dílem, a ačkoliv mi některé věci hned tehdy nedocházeli nyní jsem je viděla hned a jiným pohledem. Určitě si tuto sérii ještě někdy přečtu a věřím, že si jí ještě víc užiju. Je to výjimečná série a určitě by vás neměla minout. Už teď se těším na další díl, který má autorka rozpracovaný. Doufám, že bude brzy.

30.12.2022 5 z 5


Dotek viatáru Dotek viatáru Kristina Waagnerová

Závěrem – Velmi překvapivé a spletité, zajímavý konec, který mě překvapil – doslova šokoval, a dokonce i slza ukápla. Isarell si držela svůj charakter a svou osobnost i v druhém díle, a proto na mě působila až opravdovým dojmem. Konec druhého dílu skončil vcelku otevřeně, proto jsem musela hned sáhnout po dalším díle, který jsem tak hltala, že jsem ho měla za pár dní přečtený. Ale o tom se dozvíte zase v další recenzi. Musím konstatovat, že tato série má vzestupnou tendenci a autorka mě velmi překvapuje svým umem.
Ale opět musím dodat, že na tak skvělé fantasy, propracované a široké, chybí mapa světa. Což je velká škoda. I když si každý ve své fantazii dokáže svět představit, bylo by fajn porovnat, jak to vidí ve své hlavě sama autorka.

29.12.2022 5 z 5


Vítězství větší než smrt Vítězství větší než smrt Charlie Jane Anders

Jak už jsem zmínila, jedná se o knihu young adult a proto musím uznat, že příběh se moc dobře četl a stránky rychle ubíhali. Možná to zapříčinili i kratší kapitoly, díky nimž se kniha stala velmi čtivou. Romantika mi tam přišla taková trochu na sílu. Také i zde máme jakési dodržování korektnosti, takže je zde zastoupena i LGTB komunita – kamarád hlavní postavy. Autorka zde na to až moc upozorňovala a občas to na mě působilo až rušivě. Občas se mi stalo, že jsem se v ději ztrácela a dialogy na mě někdy působili až chaoticky.

03.12.2022 3 z 5


Nezemě: Zde jsou příšery! Nezemě: Zde jsou příšery! Jonathan Green

Závěrem bych chtěla říct, že jsem si tento gamebook užila. Jediná jeho nevýhoda je v tom, že se opravdu musíte soustředit a hrát dle pravidel. Využívat kostek či karet, a proto to není zábava na cestu autobusem či tramvají. Ovšem tuto nevýhodu naprosto převažuje to, že autor knihy umí velmi poutavě a hezky vyprávět, takže se v dobrodružství ocitáte doslova vy sami a prožíváte své vlastní dobrodružství.

20.08.2022 5 z 5


Zlatá Grai Zlatá Grai Kristina Waagnerová

Hodnocení 4,5⭐/5⭐
V tomto zajímavém příběhu najdete magii, démony, zajímavé fungování světa a působení hvězd na tamější obyvatelé. Skvěle vymyšlené rasy, které měli své prokletí či naopak požehnání. Nejčastěji jsem se v textu setkávala s jorrei, kteří byli specifičtí svými runami světla a neochvějnou arogantní a sešněrovanou povahou. Naopak divoženky jsou mi bližší svým spontánním, přirozeným a dobrodružným chováním. Takové nespoutané a živočišné.

Autorka stvořila skvělé tradice a různé obřady, které jsou hezky popsány. Celá kniha je především o bojovém výcviku a co vše ho provází, poznali jsme náturu bojovníků a samotné boje byli perfektně popsány a dokázala jsem si je bez problému představit. Příběh je plný intrik a nástrah. Tato kniha, dle mě snad ani neměla žádnou reklamu, protože naprosto zapadla mezi ty haldy knih, co vycházejí a dle mě je to rozhodně škoda. Velká škoda! Naštěstí mi autorka udělala radost a mohu se hned začíst do dalšího dílu!

20.08.2022 5 z 5


Přátelé a protivníci Přátelé a protivníci Nick Spencer

Hodnocení 4,5⭐/5⭐

Komiks se drží kladných ústředních postav, ovšem záporáků přibylo. Předchozí díl mi přišel, že byl pojat více ztřeštěně a vtipně až nedospěle. Tady sice také Spidey vtipkoval ale už to nebylo tak časté, a hlavně zde nebylo na vtípky tolik prostoru.

Po předchozím skvělém díle jsem se na tento komiks moc těšila. A musím konstatovat, že mě rozhodně nezklamal. Série mě zaujala a budu jí nadále sledovat.

_________________celou recenzi najdete v záložce Recenze / DRUHÝ DÍL Z KOMIKSOVÉ SÉRIE AMAZING SPIDER-MAN S NÁZVEM PŘÁTELÉ A PROTIVNÍCI _______________

08.06.2022 5 z 5


Králova mlha Králova mlha Aleš Diviš

Vyprávět autor opravdu umí a tím vás dokáže vtáhnout do děje. Krásně vybudovaná atmosféra, která na mě hezky doléhala. Někdo by řekl, že příběh je v některých pasážích zbytečně natahován, ale mě naopak přišel vyrovnaný. Možná někomu bude vadit i absence romantické linky, mě osobně tam nechyběla. Konec tohoto prvního dílu byl překvapivý a emotivní. Velmi nalákal na další díl.
__________________ celou recenzi najdete v záložce Recenze / VÝPRAVNÁ STŘEDOVĚKÁ FANTASY OD ČESKÉHO AUTORA _________________

03.06.2022 5 z 5


Kouzlo obsidiánu Kouzlo obsidiánu Petra Martišková

Abych to nějak shrnula, psaní autorky je na velmi vysoké úrovni. Je to čtivé a nejsou tam žádné zádrhely, či nudná vata. Samozřejmě tam bylo pár věcí, které mi trochu nedávaly smysl. Například dějová linka ohledně jedné postavy, která byla tak průhledná a jasná už zpočátku a sama Anna na to několikrát upozornila ale nikdy jí sama nekonfrontovala. Což mi přijde podivné. Ale jinak jsme odhalovali jedno tajemství za druhým a byla to opravdu zábava. Zakomponování příběhu do Prahy je skvělé a zmínky o různých historických věcech jsou zajímavé, nejvíc mě na tomto díle bavili alchymisti a orloj. Příběh byl napínaví, vtipný a romantický, přitom ne přitažený za vlasy a působil mile a uvěřitelně a byla tam ta správná dávka sarkasmu.
______________ celou recenzi najdete v záložce Recenze / RECENZE NA FANTASY KNIHU KOUZLO OBSIDIÁNU _______________

13.05.2022 4 z 5


Čarodějka a zlatý elixír Čarodějka a zlatý elixír Petra Kubašková

Autorka dokáže dokonale vábit čtenáře, a nutí ho číst pořád dál. Dokáže bravurně popisovat okolí, a přitom dovede i správně vystihnout dané pocity postav. Emoce byli velmi uvěřitelné a lehce jsem se do postav vcítila. Příběh měl spád a byl napínavý. Vše běželo tak jak mělo, autorka na nic netlačila, přesto byl příběh plodný a zajímavý. Postavy zůstávají stejné jako v předchozích dílech, tudíž již k nim máme nějaký vztah a autorka se může zaobírat jinými tématy.
____________ celou recenzi najdete v záložce Recenze / ČARODĚJKY MALOSTRANSKÉ MAJÍ TŘETÍ DÍL S NÁZVEM ČARODĚJKA A ZLATÝ ELIXÍR ____________________

13.05.2022 5 z 5


Helon 2 Helon 2 Aleš Holaň

Druhá polovina knihy je hodně o boji. Akce je velmi zajímavá i když mi přijde kapku urychlená. Klidně bych si dokázala představit v knize více popisu okolí a rozpitvávání vnitřcích pocitů postav. Velmi mě v tomto díle zaujala démonizace právě Johna Smitha, jeho zajímavé vnitřní boje a jeho neobjasněná historie mě hnala kupředu ve čtení. Trošku mě mrzí, že je zde úplná absence romantické linky. Co se mi ale moc líbilo, a co v prvním dílu nebylo byli zajímavé flashbacky, které příběh postupně dovysvětlovali a byli příjemnou změnou.
--------------------------------- celou recenzi najdete v záložce Recenze / RECENZE NA VESMÍRNOU SCI-FI KNIHU HELON 2 ---------------------------------------------

06.05.2022 3 z 5


Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví, a odkdy se Američané bojí draků Ursula K. Le Guin

Kniha nemá moc stran, a přesto skýtá velmi mnoho myšlenek a informací. Autorka převážně ve svých esejích obhajuje své teze, které má celkově o literatuře jako takové.
První esej nám odhaluje, jak fantasy literaturu vnímají (spíše vnímali) Američané, proto název „Proč se Američané boji draků?“ – je to určitě velmi zajímavá a přínosná kapitola, která je moc zajímavě napsaná. Autorka zde naznačuje, že všeobecné přesvědčení je, že fantasy je pro děti a dospělý člověk nemá na takové věci čas.
Ne se všemi názory autorky souhlasím, ale jistý koncept tam vidím. Ovšem myslím, že naše nynější generace už to takto neposuzuje.
V další eseji se dozvíme jaké máme tři předpoklady pro fantasy....
--------------------------------------------- celou recenzi najdete v záložce Recenze / PROČ ČÍST FANTASY, JAK TO, ŽE ZVÍŘATA V KNÍŽKÁCH MLUVÍ, A ODKDY SE AMERIČANÉ BOJÍ DRAKŮ ----------------------------------------

06.05.2022 4 z 5


Poklad zlobrů Poklad zlobrů Jens Schumacher

Celkově knihu hodnotím dobře, příběh je zajímavý a nenudil. Je pravda, že je to jeden z těch lehčích příběhů, který vám nezabere až tolik času. Ale celkově příběh této knihy na mě působil velmi celistvě a zajímavě. Setkala jsem se s různými lidmi i tvory. Okusila jsem pár překážek a pastí.
__________ celou recenzi najdete v záložce Recenze / RÁDI ROZHODUJETE O OSUDU KNIŽNÍCH POSTAV? PŘEČTĚTE SI GAMEBOOK POKLAD ZLOBRŮ _________________

02.05.2022 4 z 5