Nezemě: Zde jsou příšery!

Nezemě: Zde jsou příšery! https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492186/bmid_nezeme-zde-jsou-prisery-BW2-492186.png 4 5 3

Při své první plavbě patnáctého dubna roku 1912 se zaoceánský parník Titanic srazil s ledovcem. Neštěstí nepřežilo 1503 cestujících a členů posádky, 706 lidem se však podařilo zachránit. Mezi nimi byla i Wendy Darling a její fenka Nana. Wendy se při evakuaci ztratila zbytku rodiny a její záchranný člun moře vyplavilo u pobřeží tajemného ostrova ztraceného v čase. Ostrov je domovem tvorů, kteří byli považováni za dávno vyhynulé. Přebývá zde také zapomenutý kmen a chlapec, který nikdy nevyrostl. Cestu do Nezemě si však našel i nechvalně proslulý pirátský kapitán James Hook s posádkou a ostrov se zlobí… V knize Nezemě budeš rozhodovat, kterou cestou se vypravíš, jaká rizika podstoupíš a se kterými z podivných prehistorických obyvatel Nezemě se utkáš v boji. Příběhem si můžeš projít jako přeživší lodního neštěstí Wendy Darling, robotický mstitel Petr Pan, odvážná lovkyně Tygří Lilie nebo ničemný pirátský kapitán James Hook. Ale pozor! Zda na své výpravě uspěješ, nebo tě stihne krutý osud, záleží pouze na tvých rozhodnutích. Podaří se ti Nezemi opustit?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Gamebooky

Vydáno: , Mytago
Originální název:

Neverland: Here Be Monsters! , 2019


více info...

Přidat komentář

cziss
28.12.2023 5 z 5

J. Green, zkušený GB autor, který má na svědomí i pár dílů Fighting Fantasy, asi chtěl zkusit něco nového a povedlo se mu to! Tato kniha jsou spíš 4 (vlastně 5, o tom později) GB v jedné knize. Výběr postavy zásadně mění příběh, průběh hry a možné konce. Odhadem pouze tak 100 odkazů z oněch 900 bude společných. Nicméně příběhy postav se prolínají a jako celek bych tento GB dal někde na špičku. Co se týče průběhu hry, tak ta je víc lineární než v předchozích dílech, on také jeden "sub" GB může mít tak 200 - 300 odkazů a příběhové linie je tam nezvykle moc. Souboje jsou ve stylu FF pouze s malou změnou. Sbíráte artefakty, nicméně ty mají především doplňkovou roli a není jich mnoho (tedy až na ty 3 hlavní). Obtížnost GB  je mírná až střední.


A teď k té páté postavě, ano, je to ono "překvapení" z mapy. Tedy není to skrytá kapitola, ale skrytá postava s vlastní sadou odkazů, kdy hrajete za toho velkého krokodýla (Deinosuchus). Děj se opět do jisté míry prolíná s ději hlavních postav, máte tu i souboje, a délka hry je takové mini-dobrodružství. Prostě bomba. Spoiler, tedy jak si za postavu zahrát, viz zajímavosti.

Dragell
06.11.2022 4 z 5

Potápějící se Titanic. Rozbouřené moře. Blížící se země. To jsou první dojmy Wendy, když se zachrání z velké námořní katastrofy společně se svojí fenkou Nanou a jejím nejhlavnějším úkolem je teď vlastně najít lidi a do té doby nějak přežít.
Gamebook Nezemě: Zde jsou příšery! Přináší celkem čtyři příběhy, protože hned na počátku si můžete vybrat ze čtyř postav a jejich speciálních dovedností. Dějové linky se překrývají a při opakovaném hraní za jiné postavy máte pocit déjà vu, ale vždy se dá vydat jinými cestami a neopakovat úplně totožný průchod.
Nejvíce jsem se těšila na kapitána Hooka, který bohužel neměl několik herních mechanik pro mě potřebně objasněných, takže jsem jej hrála bez soubojového systému (automaticky vítězství). Díky tomu mohu říct, že i tak je hra hratelná, stále je zde spousta jiných smrtelných nebezpečí, ale přesto tomu boj dodává jisté kouzlo.
Celá kniha je umně zpracovaný retelling, který v sobě snoubí celou řadu jiných děl jako je Petr Pan, Ztracený svět, Stroj času a mnohé další. Vše společně funguje, navazuje na sebe a vytváří zajímavé dobrodružství. Ovšem vzhledem k tomu, že se o něj dělí čtyři postavy, je poněkud kratší (zato opakovaně hratelné).
Kromě soubojového systému, který je velmi jednoduše proveden a vyhodnocován a kostky lze nahradit i třeba balíčkem karet, tady na vás čeká ověřování schopností, správná volba, ale i prostá náhoda hodem kostkou, která vám může jednoduše podrazit nohy. Projít tak celý příběhem a nepřizabít se není nic jednoduchého.


Jajiinka
20.08.2022 5 z 5

Závěrem bych chtěla říct, že jsem si tento gamebook užila. Jediná jeho nevýhoda je v tom, že se opravdu musíte soustředit a hrát dle pravidel. Využívat kostek či karet, a proto to není zábava na cestu autobusem či tramvají. Ovšem tuto nevýhodu naprosto převažuje to, že autor knihy umí velmi poutavě a hezky vyprávět, takže se v dobrodružství ocitáte doslova vy sami a prožíváte své vlastní dobrodružství.