Králova mlha

Králova mlha https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488497/bmid_leviar-kralova-mlha-vYR-488497.jpg 4 59 30

Leviar série

1. díl

Úvodní část hrdinské fantasy série českého autora plné magie a dobrodružství. Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomůže jim nejen síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar, se kterými lze dokázat takřka cokoli. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi. Ten má ale vlastní děsivý plán a nehodlá si ho nechat překazit.... celý text

Přidat komentář

Zionder
25.02.2024 4 z 5

Četlo se jedním dechem, příjemné fantaziové dobrodružství.
Špicová byla i ilustrovaná mapka, kterou jsem souběžně sledoval s dějem.
Obsahově mohlo být klidně ještě více sytější, pro podrobnější vyobrazení postav a světa Sylothys.
Doufejme, že bude brzy druhý díl, jsem na něj natěšen už teď

Alíček83
21.02.2024 3 z 5

Do této knihy jsem se nemohla začít. Je to na styl Pána prstenů. Pomalé seznamování, spousta postav a jmen. Konec knihy se už rozjel, tam už se něco dělo bylo zajímavé. Ale nevím, jestli budu číst další díl.


Máchy666
30.07.2023 5 z 5

Velmi milé překvapení.
Popravdě jsem se trochu obával, jestli mě kniha vtáhne, ale už po pár stránách se ukázalo, že mé obavy byly neopodstatněné.
Stránky ubíhaly pod rukama, a ačkoliv je to spíše seznamovací díl, neustále se tam něco dělo.
Jediné, co mi v příběhu chybělo, bylo větší vykreslení postav... čehož se doufám dočkéme v dalším dílu.

Doporučuji všem, kteří heldají pohodové fantasy :)

Any_
29.07.2023 4 z 5

Když jsem začínala číst tuto knihu, rozhodně jsem nečekala, že bude až tak dobrá

Na téhle knize mě hrozně baví nezastavující se děj, není zde jediná stránka, kde bych se vyloženě nudila, či se nějak zadrhávala. Tenhle příběh mě velice bavil po fantasy stránce, především mne bavily postavy, které se v knize objevují a jak je autor popisuje.

Upřímně se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Knihomol_ka
16.04.2023 4 z 5

Králova mlha je první díl ze série Leviar, kterou napsal náš český spisovatel. Je to opravdu krásný a nenáročný příběh. Už na první pohled vás zaujme samotná obálka knihy, kterou tady musím vážně vyzdvihnout, protože je za mě nádherná a rozhodně poutavá.

Autor nám tady krásně a dopodrobna popisuje děj i okolí. Hned na začátek musím zmínit, že tady romantickou linku určitě nehledejte, ale nebojte se, knihu si i tak velmi užijete, díky poutavému příběhu, který si pro nás autor připravil. Příběh se čte sám a o zvraty tady rozhodně není nouze. O humor je zde také postaráno.

Příběh je psaný o hlavním hrdinovi jménem Nydeon a jeho partě kamarádů (zlodějů).
Ze začátku jsem se krapet ve všech těch postavách ztrácela, ale brzy si na všechny zvyknete a určitě jim přijdete na chuť.

V příběhu se dozvídáme o síle Leviaru a také o bílém krály. První díl mi přijde takový seznamovací a rozhodně se těším na pokračování.

lucakuca
02.03.2023 4 z 5

Že by další skvělá dobrodružná série? Určitě milovníci Hraničářového učně zpozorněte a dejte Leviaru šanci, má dobře našlápnuto.
Po dlouhé době fantasy, kde není hlavní hrdinka, ale hlavní hrdina - nebo je to jen náhoda?
Elfové, trpaslíci, satyrové, kněží a čarodějka - zajímavý svět plný zvratů.

M.C.SMITH
22.01.2023 4 z 5

Tohle byla příjemná oddechovka, která se četla snadno a rychle.
Lehce mi to připomínalo Pána prstenů - to zřejmě proto, že zde vystupují elfové a trpaslíci.
Kniha se četla dobře, nějak jsem nad textem nemusela přemýšlet a příběh ubíhal svižně.
Těším se na další díl, opravdu by mne zajímalo, jak se to celé vyvine.

nela3812
25.12.2022 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @knihy_leviar (#spolupráce)

Králova mlha je skvělý začátek české fantasy série, která svým dějem připomíná dobrodružné středověké výpravy. Autor vytvořil velmi přehledný svět s minimálním množstvím postav a bez romantické linky. Prostě pohádka! Až na několik detailů jsem opravdu nadšená.

Děj příjemně plyne, o zvraty není nouze. Ale bohužel mi zde trochu chyběla gradace. I když se čtenář během čtení nudit rozhodně nebude, chybí dílu vyvrcholení, něco co by vzalo dech a vytvořilo napětí a očekávání k dalším dílům. Ovšem, nepochopte mě špatně, jsem velmi zvědavá na další díly, ale chybělo tomu něco, na co by čtenář koukal s pusou dokořán. Prostě něco "wau" na závěr prvního dílu.

Postavy jsou sice sympatické, ale jsou jako těla bez duší. Chybí něco co by odkrylo jejich minulost i současnost, a pomohlo pochopit některé jejich myšlenkové pochody. Doufám ale, že jim autor v dalších dílech věnuje více pozornosti a nebude se věnovat pouze dějové lince a zápletce.

Hlavní zápletka se zpočátku zdála velmi jednoduchá, nicméně postupem času nám autor odkrývá, že je za tím něco mnohem víc a vše má dobře promyšlené.

Celkově je příběh velmi čtivý a autor svym stylem psaní dokáže okamžitě vztáhnout do děje. Z příběhu je vidět, že si autor převážně připravoval půdu pro další vývoj, nicméně doufám, že v pokračování neopomine výše zmíněné detaily a dodá tak příběhu více celistvosti.

Hodnotím 3,75/5 a jsem moc zvědavá na pokračování.

Áňa 998
20.11.2022 5 z 5

Za mě zasloužených pět hvězd! První díl série opravdu povedený, krásně jsem se do světa dostala. Navíc, ty jména? krásně vymyšlené! K fantasy se jen tak nedostanu, ale jsem ráda, že jsem si na Královu mlhu našla čas a pustila se do čtení.
Začátek je malinko pomalejší (přeci jen, začátek nové série, s tím se musí počítat), ale pak se děj rozjíždí a odtrhnout se nejde! Knihu jsem přečetla za jediný den, nešlo se odtrhnout :-)

Kikina182
05.11.2022 4 z 5

Králova mlha je krásný a nenáročný fantasy příběh. Skvěle se čte a všechno je důkladně popsáno, aniž by byl v knize přehršel popisů.

Příběh má navíc takovou klasickou atmosféru hrdinských výprav, ale zároveň je v mnoha věcech originální. Jediné, co mě mrzí, je, že mezi některými scénami není přechod a kniha tak občas působí, jako by se v ní něco stalo zásahem boha ze stroje, což nepůsobí příliš dobře.

Moc se mi líbila rozmanitost postav, ale bohužel mi u nich chyběla nějaká větší sonda do jejich nitra, která by je udělala skutečnějšími.

Knihu jsem si užila a už se moc těším na druhý díl. Pokud máte rádi lehčí a oddechové fantasy, určitě vám příběh můžu doporučit.

Marsí5
31.10.2022

(SPOILER) Na knížku jsem narazila náhodou. Zaujal mě její název a protože se mi také hodila do výzvy, využila jsem toho. :-)
Nejdříve musím podotknout, že je podle stylu znát, že se jedná a dílo českého autora a nikoliv něco z překladu (to bylo zajímavé zjištění). Řekla bych, že se v této knížce "sbírají" důležité postavy a tvoří se pevnější základ pro další děj.
Autor má svůj svět promyšlený a dávkuje nám ho postupně. Vlastně podobně jako hlavní hrdina objevuje svoje schopnosti. :-)
Příběh se teprve rozjíždí, ale po dočtení ve vás nechá správnou dávku spokojenosti a zvědavosti, jak to bude dál. :-)

Ta-vod-vedle
09.10.2022 3 z 5

Knížku jsem vzala do rukou samozřejmě díky poutavé obálce. Začátek byl sice dlouhý a měla jsem v plánu knížku odložit, ale později se příběh rozjel a v některých částech jsem se i začetla. Jinak je to prostě klasická fantasy kniha. Ale jelikož je knížka od českého autora, musím uznat, že mě v tomto ohledu velmi překvapila a jsem zvědavá, jak se budou vyvíjet další díly.

KaldaK
02.09.2022 5 z 5

Můj největší "problém" byl, že kniha měla místy výraznější spád. Klidně bych ještě pár vět a odstavců přidal. To je tak ale vše, co bych vytknul. Od prvního seznamovacího dílu jsem pochopitelně nečekal žádný astronomický fantasy boom (ačkoliv silně věřím a doufám, že ten v druhé a třetí knize přijde).

Vše nasvědčuje tomu, že příběh se bude vyvíjet velice zajímavě. Dobrodružné výpravy tohoto typu já rád :) ani bych tam nepotřeboval žádnou magii, to už je pro mě jen takový bonus.

Na závěr pár slov pro čtenářku s komentářem pode mnou. Nechápu, proč někdo, komu se nelíbí už obálka (která je na českou tvorbu docela povedená) a dokonce ani anotace, si knihu koupí a čte.

lvice_elaa
31.08.2022 2 z 5

No nevim. Za me teda obalka desnej kyc, anotace plytka a dost priblbla a obsah takova nemastna neslana fantasy klasika. Posledni dobou mam pocit, ze se nejak moc ceskejch autoru pousti do psani velkejch sag, na ktery autorsky nemaji. Jeste ze to aspon nemelo 600 stranek...

nada3314
19.08.2022 4 z 5

Začínám si uvědomovat, že mě fakt není těžké nalákat, abych si přečetla knihu, která má krásnou obálku a když ji má ještě překrásnější se skleněnými meči, tak to může být třeba i středověká fantasy, kterou já skoro vůbec nečtu a já se na ni bezhlavě vrhnu. :-) Zhltnu ji během tří dnů a po dočtení chci pokračování :-)

Jsem velmi nadšená, tohle byla tak čtivá záležitost, že mi v tomto světě nechyběla ani romantická linka a já jsem si to užívala. Svět je hodně zajímavě vymyšlen a kniha je doplněna i parádní mapou pro lepší přehled, abychom jsme se v tom putování úplně neztratili ;-) Pověst o Bílém králi mě nadchla, bílá mlha, bílá vrána – takže vzhůru na výpravu, kterou Vás provede partička chlapíků + jedna „křehká“ dívka :-) Každá postava je jiná a každá jinak skvělá :-) Oblíbila jsem si naprosto všechny.

Moc se těším na pokračování série Leviar… už, aby tu byl další díl – třeba na Vánoce? Co?

marina4088
12.08.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, že Králova mlha je první díl ze série, které teprve vyjdou, dostala jsem od knihy skoro vše, co jsem potřebovala. Je tu krásný úvod do toho, co nás teprve čeká, otevírá nám nové cesty, kterými se příběh bude odehrávat a odkrývá první prvky magie.

Ze začátku byl příběh krajně zmatený, bylo tu spoustu postav, na které si člověk musel zvykat. Ale až na ten pro mě trochu pomalejší a zmatenější začátek se příběh vyvíjel dobře a četl se rychle. Líbilo se mi, kudy všudy nás příběh táhl a kolik nových míst a postav nám v průběhu ukázal.

Ten fakt, že jsme příběh viděli i z pohledu více osob a děj se tím nijak nezamotával přidává na kvalitě. Postavy byly dobře popsané a každá byla něčím výjimečná a svá.

Ke konci přichází docela zvrat co se jedné postavy tyče, takže jsem zvědavá, kam se příběh bude nadále ubírat. A obálka je moc nádherná a krásně padne k příběhu.

Vampucha
25.07.2022 4 z 5

Tahle knížka by vás mohla nalákat svou poutavou obálkou a možná první co vás napadne bude, že se jedná o další YA příběh. I mě to napadlo, ale nenechte se zmást. S YA to nemá nic společného, to mi věřte.

Je to fantasy plné dobrodrodružství, hrdinů, nejen lidí, ale i zajímavých tvorů, magie a trochu tajemna. Protože pověst o Bílém králi se nám v tomto prvním díle ani zdaleka neodhaluje celá.
V jednu chvíli mi to hrozně připomnělo sérii DragonLance, tam to bylo taky takové zvláštní složení přátel a ne vždy lidí. Pořád na ty knihy ráda vzpomínám :)

Začátek je možná trošku pomalejší, ale příběh poměrně rychle dostává spád, zajímavé zvraty a nové postavy. Postavy se nám představují postupně, jak se přidávají na cestu k úvodní dvojici, která se seznamuje a spřátelí celkem netradičně. Tedy to seznámení vlastně tak netradiční není, ale to přátelství jsem jim ze začátku úplně nevěřila.
Dostáváme tedy celkem zajímavou a nesourodou partičku nejen lidí, která se úplně nehodí do obyčejného života. Zloděj, elf, trpaslík, mnich a další, někteří s mocí Leviar. Leviar dává každému jiné schopnosti a není úplně dobré se s nimi chlubit. To, že jsou tam i čarodějové a umějí kouzlit je super, ale magie Leviar tomu dodává takové zajímavé koření, né vždy víte kdo tuto moc má a co s ní dovede.

Nemusíte se bát, že by těch postav bylo moc. Navíc jsou všichni svou povahou tak odlišní, že si je snadno zapamatujete. ( V jedné recenzi někdo píše, že je tam postav poměrně hodně - já tento dojem nesdílím :) ) Měla jsem spíš problém s časovou osou některých událostí.

Celkově se mi však kniha moc líbila, dostáváme velice zajímavý promyšlený a hlavně originální fantasy svět, rozhodně neotřelou magii Leviar, satyry jak je neznáme a oblíbila jsem si vlastně celou tu partu přátel. A velmi se těším na pokračování. Potřebuji vědět jak dopadl Nydeon a Thelian …. Protože otevřený konec!

Ilca011
20.07.2022 4 z 5

U této knihy je třeba si uvědomit, že je to první díl serie, tudíž i rozjezdový díl, který nás čtenáře má seznámit se světem, postavami a vůbec s celým příběhem. I přesto, že od je to rpvní díl, a tempo by tedy mělo být pomalejší je kniha ohromně čtivá, a nikde se příběh zbytečně netáhne.

Postavy jsou opravdu dobře napsané. Není to jenom o jednom hrdinovi okolo kterého se točí svět, ale spíš o skupině, která spolupracuje a funguje jako tým. Hned v prvním díle jsme dostali hromadu postav, ale i přesto autor dokázal každou postavu napsat nějak jinak, udělat ji každou něčím výjimečnou.

Moc se mi líbilo, když se potom tým rozdělil a děj probíhal na více místech s různými postavami. Přijde mi, že tak každá postava dostala více prostoru, něž kdyby celou knihu byli všichni společně.

Celkově autor dokázal všechno dost dobře vysvětlit, a vytvořil tím velký potenciál pro další knihy, na které už se moc těším.
Na to jak se většinou českému fantasy vyhýbám, tak tady jsem byla více než nadšená. Velice doporučuji!

jjanca
05.07.2022 3 z 5

Tak nejak ostávam trochu sklamaná. Z vysokého hodnotenia som mala príliš veľké očakávania. Nápad dobrý, len mi to celé prišlo nejaké ploché. Mala som pocit akokeby autor chcel napísať príbeh na čo najmenej stranách. Niektoré knihy by som preškrtala, v tomto prípade by som naopak 100 strán pridala. Viac by som sa rozpísala o svete a o postavách. Ja vlastne ani neviem, o čom ten svet je. Občas som mala problém udržať pozornosť, lebo sme z ničoho nič boli v deji úplne niekde inde. Ďalší diel si asi prečítam, už len zo zvedavosti, či sa autor niekam posunul.

RoseDadas
20.06.2022 4 z 5

Co se týče tempa příběhu, ze začátku je logicky pomalejší - přece jen se jedná o rozjezdový díl, takže než se čtenář se vším seznámí, chviličku to potrvá, naštěstí se díky čtivosti do děje ponoříte skutečně rychle, od poloviny vše postupně graduje a závěr je napínavý, připravuje si tak půdu pro pokračování.

Postav v knize není zrovna málo, o to více mě překvapilo, že každé z nich autor dokázal dodat na zajímavosti. Stěžejní figurkou na šachovnici je samozřejmě Nydeon, ale když se skupina rozdělí, dokážou příběh utáhnout i ostatní postavy, o nichž se toho chcete dozvědět co nejvíc.

Leviar: Králova mlha může i díky obálce působit pohádkově, ovšem v ději jsou přítomny násilné pasáže, a tak bych knihu nedoporučovala úplně malým čtenářům. Primárně je určena pro všechny fantasy nadšence, kteří jistě ocení fakt, že i český autor dokáže napsat docela ucházející fantasy.