Paní jara

Paní jara https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513176/bmid_pani-jara-64e5d8b4cd1cf.jpg 4 56 21

Příběh Vesny, bohyně jara. Když svět, jako ho dnes známe, už neexistuje. Když děti vyrůstají jen v ústavech. Když další válka zničila i poslední střípky lidskosti v nás, přichází ona. Paní jara zahalená v oparu prvních jarních bouřek – bohyně, která je připravena postavit se na stranu obyčejných smrtelníků. Stala se totiž jednou z nás.... celý text

Přidat komentář

Vruznychsvetech
12.04.2024 5 z 5

Paní Jara je fantasy kniha s obrovským přesahem. Kniha otvírá hned několik důležitých témat o kterých je důležité mluvit! Můžeme se zde setkat s narážkami na vzhled, pohlaví, či intelekt. Otvírá se zde problém násilí i sexuálního obtěžování, ale to takovou formou, že to skvěle zapadá do příběhu a nepůsobí to stylem, že to tam autorka dala jen proto, aby tam něco takového bylo.

Hlavní hrdinka Star rozhodně není dokonalá. Není to typická YA hrdinka. Neleží jí u nohou desítky mužů ani nevyhrává soutěže. Nebojí se vyjádřit nesouhlas, poslat někoho do míst kam ani slunce nesvítí anebo je-li to nutné někomu pořádně natáhnout.

V knize se setkáváme s různorodými prostředími, které jsou od sebe natolik vzdálené, že působí jako kdybychom se ocitli v jiném světě. Vidíme jak to funguje u chudých, v ústavech, ve školách, v opuštěných oblastech i mezi onou vyvolenou elitou. Dává nám to tak kompletní náhled na prostředí, což nám pomůže si zase o něco více připadat jako kdybychom v tom světě skutečně žili a zažívali stejná dobrodružství jako hlavní hrdinové.

Pokud očekáváte chronologický děj u kterého budete už od začátku vědět, co přesně a jak bude, tak jste šíleně na omylu. Vy vlastně tak nějak podvědomě tušíte a znáte všechny podstatné informace, ale to po celou dobu čtení nevíte a až skoro na konci celého příběhu vám to celé sepne dohromady. To už za sebou, ale máte minimálně tři infarkty z věcí o kterých jste neměli ani nejmenší tušení!

Takže ano, Paní Jara je naprosto skvělá knížka, která si rozhodně zaslouží pozornost. 5 z 5 a nesmím zapomenout zmínit boží romantickou linku, kterým já neholduju, ale tady byla

Veju007
31.03.2024 4 z 5

Paní jara je knížkou, která vám dá úplně něco jiného, než byste na první pohled čekali. Ale je to skvělý!

Tentokrát nebudu uvádět, o čem kniha je, protože všechno může působit jako spoiler! A já bych vás o ten kouzelný zážitek opravdu nechtěla připravit, protože vše na první pohled vypadá trošku jinak, ale důvěřuje anotaci. Všechno to tam vlastně je.

V prvních kapitolách mi příběh lehce připomínal Rudou volavku, následně jsem se téměř propadla do světa Příběhu služebnice.
Je to drsné, surové a neočekávané a čím si musí nejen hlavní postavy procházet je v podstatě až děsivé.
Některé pasáže jsem musela číst vícekrát, protože jsem nevěřila vlastním očím nad krutostí nově stvořeného světa. Navíc by stačilo málo a mohli bychom se v něm rychle také ocitnout.

Co na začátku působí záhadně se na konci krásně spojí. A mě nezbývá, než autorce zatleskat. Skvělá kniha, která se mi líbila snad ještě o chlup víc, než Přání.


Dela90
12.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Překvapení. Čekala jsem příběh o bohyni jara ve stylu fantasy s nádechem romantiky. Ovšem obsah knihy mě příjemně šokoval.

Na začátku se dozvídáme, kdo je bohyně jara a její sestry. A jaká sudba ji byla předurčena.
Záhy se nachází mezi obyčejnými lidmi, kteří prožili 3. světovou válku, nic není takové jako bývalo. Rodina jako taková neexistuje. Děti jsou vychovávány v ústavech. Vládne tu SEF (Spojená Evropská Federace) se šílenými pravidly.

Musím podotknout, že v takové době bych rozhodně nechtěla žít, to byl fakt teror.
Ze začátku jsem se trošku ztrácela v časových skocích.

Hlavní hrdinkou je dívka jménem Star, která vyrůstá v ústavu. Najde si zde i jednu kamarádku, se kterou prožívá prakticky všechno. Hlavně tedy přípravu na selekci a pak nástup do elity. O její budocnosti je však předem rozhodnuto.

Kniha mě úplně pohltila někde v půlce, kdy na scénu přichází Albert a Nikolaj. Není zde nouze ani o zvraty a dost nepěkné násilí.

Líbila se mi magie Vesny, která si postupně nacházela ke Star cestu.
Knížka má nádherné ilustrace, ale také krásné písně.

Doufám, že Nikolaj dostane v druhém díle větší prostor.

A ačkoliv tyhle postapo příběhy běžně nečtu, z knížky jsem unešená. Autorka to zase dokázala, miluju její styl psaní i myšlení. Skvěle zakomponovaná slovanská mytologie, jen mě mrzí, ten konec. Kdy bude prosím další díl?

Hodnocení: 4,5*

monushka
24.01.2024 5 z 5

Původně jsem chtěla snížit jednu hvězdičku v hodnocení kvůli nedotaženému a otevřenému konci, ale pak jsem si přečetla, že se jedná o první část? Kdy bude, prosím, na světě další čast? Příběh paní Jara mě uchvátil a potřebuji číst o dalších osudech hlavních hrdinů.

packlik
20.12.2023 5 z 5

Jako první jsem od autorky četla Přání, které přesně zapadlo do adventního období a působí velmi pohádkově. Slovanské božstvo mám ráda a tohle byl zase trochu jiný druh četby, takový napínavější, realnější. Autorka mi tak krásně rozpletá, jak to v té mytologii vlastně bylo s rodinnými vztahy, super.
Velmi se mi “líbil svět po třetí válceaž mě šokoval detail z doslovu o požáru katedrály ve Francii, protože jsem si v textu říkala, že autorka fakt umí zapojit reálné události do příběhu.
Jsem velký fanda Nikolaje a všech tří sester. Určitě bych doporučila k přečtení a těším se na další díl.

karinga
24.11.2023 5 z 5

Máte rádi fantasy mixlé dystopií? A slovanskou mytologii? Tak to mám pro vás jeden sakra dobrej tip na čtení.

Ač se to možná podle obálky nezdá, vyrůstá hlavní hrdinka Star ve světě zjiszveném třetí světovou válkou... ve světě, kde děti nezůstávají u rodičů, ale hned po porodu jsou umístěny do speciálního zařízení, kde jsou vychovávány, vzdělávány a formovány... a selektovány.
Jen ty naprosto zdravé, chytré a poslušné to mohou někam do táhnout - na učitele, lékaře nebo dokonce na Elitu.

Druhá dějová linka se točí kolem paní jara - Vesny a jejích sester Morany a Živy. Proroctví mluví jasně. Vesna bude muset zemřít a znovu se narodit, aby... to už si přečtěte sami.

@pohadkyprovelkyholky dokázala, že umí psát už v pohádkově laděné fantasy Přání! a romantickém příběhu Chci tě slyšet. A troufám si říct, že je Paní jara ještě o kousek lepší. Čekejte nečekané zvraty, dost svéráznou hlavní hrdinku a dokonce i pár hodně hustých scén. Hodně hustých...

No a já už se teď těším na další díl!

lenka7679
02.11.2023 5 z 5

Rozmýšlela jsem se mezi čtyřmi, nebo pěti hvězdami, ale obálka je tak nádherná, že to rozhodlo.
Příběh je rozhodně originální. Zařadila bych ho nejen do žánru fantasy, ale i postapo dystopie.
Velmi mě bavilo prolnutí minulosti s přítomností. Postavy byly správnou dávkou sympatické a naopak. Romantická linka byla zatím pouze naznačena. Zasvěcení do světového řádu je zajímavé a chytlavé. Děj měl spád, nikde nedrhnul, příběh se četl sám. Vše co mělo bylo vysvětleno a tajemství zůstala zahalena právě tak akorát, aby probouzela zvědavost a fungovala jako motor.
Konec mě navnadil a já se nemůžu dočkat, jak bude příběh pokračovat.
K přečtení mě zlákala anotace v kombinaci s obálkou. Hodnocení skoro chybělo, tak jsem měla trochu obavu. Rozhodně jsem neprohloupila a příběh o Vesně a jejích sestrách mohu jen doporučit. Zároveň je to i mé první setkání s autorkou a já už teď vím, že si určitě přečtu i všechny předcházející knihy.
České autorky jsou pro mě skutečně velkým a příjemným překvapením. Dosahují a leckdy i převyšují kvality zahraničních autorů.

Sama mám dvě sestry, víte vy co se děje v dívčím pokojíčku plném sester? A myslíte, že jsou bohyně jiné? Co když ne? To jsou otázky, které vás určitě napadnou hned v úvodu příběhu. Určitě se nebojte začíst a začněte objevovat kouzlo Vesny.

LuciaSangster
29.10.2023 4 z 5

Tahle kouzelná knížečka se mi dostala do rukou díky autorce, za což moc děkuju, protože mě knížka opravdu bavila a každý by ji měl dát šanci.

Jen ten začátek mě nebavil, protože byl takový zmatečný, jenže to se postupně změnilo u čtení a začalo mě to strašně bavit.

Knížka má originální děj z fantasy světa, který je převedený do našeho. Krásný a zvrácený příběh, který ukazuje na to, jací bohové a lidé jsou.

Kapitoly jsou krátké, takže se to rychle čte. Je to i hezky napsané a popsané, takže se rychle orientujete v příběhu. Takže jste chtěli vědět víc a víc, co se bude dít.

Hlavně vás upoutá i obálka, která je nádherně ilustrovaná.

V knížce najdete decentní ilustrace, které jsou roztomilé a dodávají knížce hezkou atmosféru. Nejvíc mě zaujali černé stránky, protože je to zase něco odlišného od ostatních knih.

Postavy se opět postupně rozvíjeli, že jsem si tentokrát oblíbila i hlavní hrdinku Star. Ta celým dějem pořádně zamíchala a vytvořila něco úžasného.

Určitě se budu těšit na další díly, protože takhle to skončit nemohlo. Hlavně tu máme spoustu nezodpovězených otázek.

#spoluprace

NatálieK.
08.10.2023 5 z 5

Přání i tato kniha mě zlákala obálkou. Avšak i to, co mě čekalo uvnitř, byla prostě symfonie

Majka1979
05.09.2023 5 z 5

Ide o príbeh dievčaťa, ktoré má naozaj nie veľmi ľahký osud.
Je jednou z tých, ktorá má v sebe niečo, čomu nerozumie, silu, ktorú sa musí naučiť ovládať, ak chce prežiť. Ale aj tak patrí medzi dievčatá, ktoré sú nútené správať sa tak, aby boli vhodné pre Elitu.
Počas svojho života stretáva veľa zaujímavých ľudí, každý z nich jej dáva do života niečo nové. A či sa naplní jej osud, to sa uvidí neskôr.
Naozaj veľmi pekný, silný príbeh, pre mňa určite jeden z tých nezabudnuteľných.

petuzla5591
27.08.2023 5 z 5

Wow, tak tohle byla pecka od samého začátku. Nádherná obálka, skvělé grafické zpracování uvnitř knihy a perfektně vymyšlený příběh. Autorka si mě naprosto získala a já doufám, že další díl vyjde brzy!

PrincaListicka
22.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Od autorky již můžete znát velmi oblíbenou knížku Přání!, která taktéž vyšla u Cancu, a která se odehrává ve stejném universu jako Paní jara. Žádné známé tváře tu však nepotkáte. Svět lidí si prošel třetí světovou válkou, která na něm zanechala velké následky. Větší území Evropy nyní zabírá Spojená Evropská federace, ve které přestal fungovat běžný model rodiny - těsně po narození jsou děti svým rodičům odebrány a poslány do speciálního zařízení, kde je jim poskytnuta veškerá základní péče a vzdělání. To vše se ovšem týká pouze naprosto zdravých dětí. Ty si procházejí poměrně přísnou výchovou, která je připraví na život "tam venku", za zdmi, kam nemají přístup. Ti nejhloupější a nejméně talentovaní zařízení opouští již v brzkém věku, ti o něco úspěšnější pak mají šanci stát se například doktory či právníky. Pouze ti nejlepší z nejlepších však podstoupí nejvyšší stupeň výchovy a vzdělání, načež se z nich stanou dcery a synové bohatých rodin, kde následně uzavřou politicky významný a strategický sňatek.

Naší hlavní hrdinkou je dívka jménem Star, kterou od počátku příběhu sledujeme na její cestě za lepším životem. Procházíme s ní jednotlivými výběry, změnami prostředí, zažíváme přátelství i nenávist. Jsme u toho, když se dozví finální verdikt a zjistí, jakým směrem se bude její život ubírat. Bude pracovat jako uklízečka? Zachraňovat životy jako doktorka? Nebo sloužit jako ozdoba některého ze zámožných politiků?

Kromě této dějové linky se tu však objevuje ještě další. Setkáváme se v ní s Vesnou, paní jara, jejími sestrami Moranou a Živou, a také s mnoha dalšími postavami slovanské mytologie. Vyslechneme si proroctví o tom, že Paní jara musí zemřít, položit život za svůj lid, jen aby se znovu narodila. Ptáte se, jak tohle všechno souvisí se Star? Víc, než byste si mohli myslet.

Musím říci, že když jsem poprvé uviděla obálku Paní jara, pomyslela jsem si, že mě čeká příjemný, romantický příběh. Nikdy by mě nenapadlo, že se bude jednat o postapokalyptický příběh, přesto tomu tak je.

Ačkoliv jsem si Přání! nesmírně oblíbila, Paní jara ho ve všech směrech překonala. Autorčin styl psaní zde působí mnohem přirozeněji, celý příběh je promyšlenější a funguje opravdu dobře a logicky.

Hlavní hrdinka se ne vždy bude chovat tak, jak budete předpokládat. Ne vždy s ní a jejím jednáním budete souhlasit. Přesto jsem si Star velmi oblíbila a přála jsem si pro ni jen to nejlepší.

Děj utíká velmi rychle a já se v první polovině přistihla, jak si přeju, aby trochu zpomalil, vůbec by mi nevadilo, kdyby část odehrávající se za zdmi vzdělávacího ústavu měla o pár desítek stránek víc.

Přiznám se, že v druhé polovině se děj vydal směrem, který jsem úplně nepředpokládala. Nedá se říct, že by mě to zklamalo, to určitě ne, jenom jsem prostě doufala, že bude mít Star trochu jiný osud. Některé scény a zvraty byly navíc poměrně drsné, což mě příjemně překvapilo.

Netušila jsem, že příběh má mít více dílů, takže samozřejmě končí v tom nejlepším. Po jeho konci mi v hlavě zůstává spousta otázek, z nichž nejdůležitější zní - Kdy vyjde pokračování?

Jajiinka
22.08.2023 4 z 5

Hlavní hrdinka jménem Stár je fascinující postavou, která mě uchvátila svou bojovností a důvtipem, ale zároveň mi připomněla mou vlastní zranitelnost. Příběh začíná v jejím dětství, kdy Star vyrůstá v ústavu a její osud se zdá být zpečetěný. Styl vyprávění, kde se prolíná despotická atmosféra s jemnými náznaky naděje byla velmi zajímavá. Autorka se nebála do příběhu zakomponovat násilí, což knize sedlo. Každá stránka má svůj význam a skrývá nečekané zvraty, které mě nepřestali překvapovat. Autorčino čtivé zacházení s jazykem a vytvoření sugestivního prostředí mě vtáhlo do světa Paní jara a nechtělo mě pustit až do posledního slova.
_________________________________________________________________________Celou recenzi najdete v záložce Recenze / Paní jara: Trnitá cesta v dystopickém světě plném dobrodružství a politikaření ____________

Lenka_S
12.08.2023 4 z 5

Zajímavá kombinace dystopie a fantasy. Zpočátku jsem byla zmatená, protože děj nelogicky přeskakoval a já to moc nechápala, ale po pár stranách se příběh ustálil a musím říct, že mě hodně bavil. Doufám, že vyjdou i další díly a série nezůstane (tak jak se v poslední době stává) nedokončená.

PosPol
09.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Svět jak jej známe skončil. Po třetí světové válce jsou státy přerozděleny a nastává krutá vláda. Každé dítě je odebráno matce hned po narození, ty nemocné mizí, ty zdravé procházejí zvláštními ústavy, kde jsou postupně vybírány jejich budoucí profese a nové rodiny. Kdo nezapadá do systému, končí ve slumu za zdí. Za zdí s radiací...

Ptáte se, kde je ta paní jara? Inu, jak už to u lidí bývá, přestali věřit v bohy. Přestali je uctívat a dodržovat tradice, náboženství je zakázáno. Ale bohové přeci jen tak nemizí...

A protože nečtu anotace, čekala jsem romantické fantasy o slovenských bozích. No, jaké drsné překvapení mě čekalo! Dostala jsem dystopický nářez, v hlavní roli opět mocnářský souboj nepoučitelných lidí, kontrast mezi nechutným bohatstvím a naprostou chudobou. Patriarchát, ve kterém ženy nemají žádná práva, ale slouží jako okrasné květinky, bohužel občas i jako boxovací pytle.

A do tohoto zvráceného světa se narodí Star. Sledujeme její smutné dětství bez rodičů, absenci lásky, odtržení od přátel až po přiřazení do nové rodiny. Už od mala se však Star cítí odlišná, mnohem blíže než k lidem má k přírodě...

Za mě úžasné dílo, proto 4,5/5 a mrzí mě snad jediné a to je upozadění magického světa před tím lidským. Autorka však napsala tak mrazivě strhující postapo, že jí odpouštím . Postavu Nikolaje jsem si zamilovala a doufám, že v druhém díle dostane více prostoru! Zároveň po dočtení zůstává pár nevysvětlených záležitostí a jsem moc zvědavá, jak se s tím autorka v dalším díle popasuje.

Mimochodem, kniha mi vzdáleně připomíná Příběh služebnice (ten filmový) a o to více jsem fandila Star.

Marthas
04.08.2023 4 z 5

3,5/5 Na tuto knížku jsem se opravdu těšila. Vlastně jsem ji už jednou četla na jedné nejmenované síti, a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dočká papírového vydání. Autorka dokáže psát opravdu poutavě a plasticky, jak jsem se již několikrát přesvědčila, s uvěřitelnou psychologií postav. Její příběhy jsou dobře promyšlené a originální. K plusům dále patří krásná obálka a vůbec grafické řešení knihy. K negativům pak patří skutečnost, že i když je náklad malý, jedná se totiž o tzv. limitku a tím pádem není nejlevnější, vydavatelství nebo lépe řečeno profi korektorka či možná sazeči se dopustili několika chyb, což zamrzí. Na necelých 300 stranách se proto několikrát setkáváme se spletenou osobou u slovesa být resp. nesouhlasícím tvarem k dané osobě, a i jinými chybami. Zaujalo mě i sousloví "v bílém lesku" , negativně samozřejmě. Též mi nebylo milé, že se některé pasáže dočkaly přepisu a do finálního díla se nedostaly, řekla bych, že byla kniha zkrácena. Vše mě to mrzí, o to více, že jsem se sama podílela na jejím vzniku jako jedna z bet a zdá se mi, jakoby tím trochu ztratila drive.
Z postav mě nejvíce zaujal především Nikolaj, zde mám bohužel takový pocit, že jeho postava, kvůli nynější politické situaci, bude upozaděna anebo se o něm alespoň to nejdůležitější dozvíme až v následujícím dílu. Má to totiž být tuším duologie. Samozřejmě nebudu spoilerovat. K samotné hlavní hrdince Star se tentokráte moc vyjadřovat nebudu. Jen podotknu, že se mi její vývoj a reakce zdály uvěřitelnější, než v předchozí knize autorky Přání! (Karin). Já obecně si k postavám buduju vztah jen obtížně, pak je mi zatěžko je soudit.
Víceméně se ale dá říci, že knihu hodnotím spíše kladně, a líbila se mi, i když v daném segmentu postapo nemám příliš načteno. Normálně ho totiž nevyhledávám.
Upozornila bych na některé násilné scény, které nejsou vhodné pro nižší věk. Je až překvapivé, jak dobře se autorce povedlo vystihnout různé zákruty lidských charakterů a samotný život. I když na druhé čtení pro mě kniha už trochu ztratila náboj, těším se až vyjde druhý díl a velmi mě zajímá, jak si autorka poradí s přepisem scén, kterému se nešlo nevyhnout, kvůli dnešní politické situaci. A doufám, že si jednou přečtu i knihu bez "cenzury".

bravefox
03.08.2023 odpad!

(SPOILER) Asi je načase se smířit s tím, že můj vkus, je trochu někde jinde oproti českým poměrům. Asi před měsícem jsem se rozhodla vykročit z komfortní zony a vrhnout se do žánrů, které obvykle úplně nečtu. Tentokrát to spadlo na české Young Adult / Fantasy a knihu Paní Jara. Anotace se zdála fakt dobrá... Omyl. Nyní budu naprosto upřímná... Už od grafického zpracování, kdy například uvnitř najdete podivnou dětskou omalovánku, k tomu dva druhy fontu, které ani nejde nějak extra rozluštit to šlo z kopce. A potom tam je příběh, který mi připomíná moje náctileté pokusy (velmi špatné) o rádoby psaní. Při čtení naprosto umírám cringem, je to celé nedomyšlené a neustále mám potřebu se na něco doptávat autorky. Nedává to smysl, hlavní postavy nejsou nijak originální, je to plné klišé, do toho některé slovní obraty jsou až úsměvné, popisy oblečení, interiérů atd. jsou únavné a občas nedávají smysl. Doufala jsem v pěknou oddechovku, ale tohle je naivní peklo.

DreamerX9
24.06.2023 5 z 5

Tahle kniha byla krásná a zvrácená krutým světem zároveň. Zaujala mě na první pohled obálkou ale kouzlo bylo uvnitř. Stylisticky je kniha nápaditě zpracovaná.
Sedl mi styl písma i propojení dvou světů zároveň i postavy, bylo to velmi čtivé a nápadité :) konečně skvělá fantasy
Líbí se mi že tohle je první díl takový jaký by měl být a ani by mi nevadilo kdyby určité věci byli více rozepsané. Nicméně první dil nechal otevřené dveře s mnoha otazníky a já se budu těšit na další díl/y které je jistě zodpoví a posunou děj dál. :)

Verresa
15.06.2023 5 z 5

Co na to prostě říct? Že je to pecka a hodně mile mě to překvapilo. Nejen zajímavá anotace, ale ta obálka je prostě skvostná. Přečetla jsem knihu během 3 dnů, tak moc jsem byla začtená. Děj plynul, byl zajímavý, čtivý a ubíhal, nebyly tam nudné pasáže a ke konci jsem čučela jak puk, že už další stránky nejsou. Jsem na Vesnu hodně zvědavá jak to bude dál. Moc se těším na další díl.

Meg1
05.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Přečteno jedním dechem. Kromě krásné obálky se v knize skrývá moc hezký příběh o dívce Star, který začíná v jejím dětství a dovede nás až do doby její dospělosti, kdy se z dívky ze sirotčince stane dáma z Elity. Není to možná taková výhoda jak by se mohlo na první pohled zdát a Star to dobře ví. Naštěstí se v ní probudí bohyně Vesna, která tisíciletí spala a Star má tak možnost všechno napravit. Už se nemohu dočkat dalšího dílu!