Zlatá Grai

Zlatá Grai https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467023/bmid_zlata-grai-D69-467023.jpeg 4 79 42

Zlatá Grai série

1. díl >

Přísežní sourozenci Bastien a Isarell nastupují do bojové školy Světelné říše. Oba si určují vysoké cíle – Bastien volí za mistra nejschopnějšího, také však nejkrutějšího válečného prince, Isarell šílenou královnu divoženek. Oba se stávají klíčovými loutkami v rukou velmi nebezpečných intrikánů. Dokončit výcvik je tak může stát víc, než jsou ochotni zaplatit. Ale z té cesty už nemůžou sejít – i kdyby vedla přímo do pekla. Strhující fantasy příběh, který vás polapí a nepustí, dokud jím neprotančíte až na poslední stranu.... celý text

Přidat komentář

HynekBee
30.03.2024 5 z 5

Zprvu jsem se trochu ztrácel v čase, občas mě rušily použité novodobé výrazy, ale ... 5* jak vyšitých. Smekám a těším se na pokračování.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Na tuhle knihu jsem narazil díky skupině Knižních zavisláků, kde měla velmi pozitivní ohlasy. Popravdě jsem se celkem bál, že půjde čistě o ženskou fantasy říznutou ya prvky. Naštěstí to až tak úplně nebylo, sice hlavní protagonistka je většinu příběhu věkem v této kategorii, ale rozhodně v knize nenajdeme typická ya témata a Zlatá Grai se dá s klidem označit za knihu pro dospělé.
Co mi vadilo byly časové skoky, kdy je odstavec uveden něčím jako "uplynul rok" a občas až příliš dlouhé kapitoly. Další obtěžující věc, kterou jsem naštěstí začal ignorovat je jistá povrchnost prezentované kultury, která stojí pouze na smrtících duelech. Jak neefektivní musí pro jakékoli království být každoročně vyvraždit více než polovinu elitních rekrutů. Poslední věc, kterou zmíním jako negativum je pro mě velmi špatně uchopitelná, chabá a nevysvětlená motivace některých postav a přílišné zaměření na výcvik.
Mezi kladné aspekty rozhodně patří světotvorba, která dokáže čtenáře vtáhnout do světa, kde existují jorrei a sarrei. Jsem zvědavý, jestli se další díly budou odehrávat více právě mezi temnými sarrei. Jorrei, mezi kterými se převážně odehrává tato kniha mi byli svou kulturou i právním řádem vrcholně nesympatičtí. Oceňuji i velmi dobře napsané postavy, které prochází vývojem a většinou jednají uvěřitelně v rámci toho, co je čtenáři předloženo.
Celkově dávám silné 4*. K té poslední u mě ještě trochu chybí, ale potenciál série je velký. Jsem zvědavý, jestli další díly odhalí více ze života sarrei a objasní samotné grai. Nějaké vysvětlení, co znamená doiréh a hlavně proč něco takového existuje byla asi hlavní část skládačky do motivace Isarell, která mi chyběla.


Stanislava27
27.01.2024 5 z 5

Dnes by som Vám veľmi rada predstavila fantasy príbeh od českej autorky Kristiny Waagnerovej Zlatá Grai.

Priznám sa, že keď som sa uvidela hrúbku knihy tak som sa trošku zľakla, ale nebolo čoho.

Dúfam, že ma autorka "nezahluší" ak napíšem, že za mňa jediné negatívum bolo, že na začiatku knihy som mala pocit, že som vošla už do rozbehnutého príbehu a miestami som sa trošku strácala v deji a v postavách :(

ALE ALE, potom Vám poviem, že nastal v knihe taký zvrat, ktorý samotný príbeh tak rozbehol, že už som ju nedokázala odložiť a už ani hrúbka knihy nebol problém.

Neviem ako vy, kto ste už knihu čítali mne bola osobne kráľovná Ymira sympatická.

Som veľmi rada že som mala možnosť si knihu prečítať v rámci štafetky.

Kto ešte náhodou váha, príbeh môžem len a len odporučiť.

A už sa veľmi teším na pokračovanie.

Knihu môžem hodnotiť jedine 5*

konopka
13.01.2024 5 z 5

Kniha sa mi dostala do rúk vďaka štafete a som za to vďačná. Začnem negatívami: Možno to pre niekoho ani negatíva nebudú, ale za mňa veľmi dlhé kapitoly a vďaka tomu som sa troška stratila na začiatku a potom znovu asi v strede knihy.
Okrem toho ale je to paráda. Úžasne vystavaný a vymyslený fantasy svet, rôzne rasy, spôsoby života: obdivujem, že niekto ma toľko predstavivosti, že toto dokáže vymyslieť. Napriek tomu, že možno preto, že som v čítaní mala covidovu prestávku hneď na začiatku a trochu som sa stratila, príbeh bol jedna veľká jazda, najviac ma bavila Isarell a divožienky. Ku koncu som čítala aj do jednej v noci a dočítala som s tým, že okamžite potrebujem ďalšie diely Nebudem opisovať dej, odporúčam si knihu (alebo ešte lepšie všetky štyri) prečítať . Hodnotím 4,5/5

Áňa 998
29.12.2023 4 z 5

Fantasy je žánr, který mi poslední dobou hodně chybí. Čtu spíše knihy ze života, ale fantasy... Má v mém srdci prostě zvláštní místo. A pak jsem u @kate3003_with_book a @shinko_a_knihy viděla doporučení na první díl série Zlata Grai a dost mě to nahlodalo. Nedlouho poté se mi ozvala sama autorka s nabídkou eknihy k recenzi a já nadšeně souhlasila!
.
Trošku mě vyděsil počet stran a trvalo mi dost dlouho, než jsem se knihou úspěšně prokousala. Se svými takřka sedmi sty stranami se tak pro mě řadí k nejdelším knihám letošního roku.
.
Začátek jsem četla několikrát. Než se děj rozjede, dostaneme docela dost informací, postav, míst a docela dlouho mi trvalo než jsem se našla. S tím ale u série musíte prostě počítat, takže jsem zatla zuby a prostě četla, a najednou se začetla.
.
Postavy jsou chytré, bojovné, charismatické a celkem dobře zapamatovatelné. S Isarell jsem se ze začátku docela prala, ale pak jsem si k ní našla cestu a musím jí opravdu zatleskat, je to skvělá postava.
.
Při čtení jsem si říkala, že vymyslet tohle celé muselo zabrat spoustu času. Pospojovat, promyslet, vymyslet názvy, logičnosti, vlastní fantasy prvky... Je to neskutečně dobře zkonstruovaný příběh a vytvořený svět. Taková by pro mě fantasy kniha měla být!
.
Série má v současné době jsou venku tři díly!
.
Romantiku tu sice nenajdete, ale jako čistá fantasy je tato kniha skvělá. Pro mě byl příval informací a seznamování s postavami často až nad hlavu, nehledě na to, že mi trvalo dlouho, než jsem se začetla. Celkově musím ale knihu hodnotit velmi kladně, a obdivuji autorku, že se pustila do tak náročného úkolu!

Habana
13.12.2023 4 z 5

Pokud jste příznivci akčních fantasy, nesmíte opomenout si přečíst Zlatou Grai. I když se na první pohled zdá, že jde o román sladké chuti, mýlíte se. Kristina Waagnerová , doposud neznámá autorka, vypráví příběh o světě, kde musíte chtít víc, než ostatní, kde je potřeba hodně páry a odhodlání přežít a rozvíjet se.

Titul nás zavede do země Aithra, která je po Pádu hvězd rozdělena na království Arachryst, kde žijí urození jorrei, potomci andělského lidu, divokého Stínu a Temné sarreijské bašty, kde přežívají krvelační sarrei. Tito nadlidé, získávají svou moc z padlých hvězdných trosek a samotných hvězd. Každá frakce podléhá jiné hvězdě. Denní hvězdy Maintré náleží jorrei a hvězdy Chribdy zase vládnou sarrei. A jestli se vám to zdá jednoduché, tak přidejme ještě druidy, grai, draky a sitty.

Než se čtenář setká s mladou dívkou, která unikne ze Stínu, autorka na něj hodí obrovské množství informací. Ty si prostě zpočátku nedokážete pořádně zaškatulkovat a uchovat v paměti. Až po přečtení Zlaté Grai začíná úvod dávat smysl. Z mého pohledu je to skutečně škoda a může to čtenáře odrazovat.

A to by o hodně přišli.
Příběh talentované Isarell, potomka téměř vyhynulého kmene Grai, je napínavý a fascinující. Sledujeme knihu z pohledu třetí osoby a vstupujeme do světa, kde se vše řeší
silou a bojovností. Autor je k postavám nekompromisní a ty si často sáhnou až na dno svých schopností a možností. Hlavní zápletkou prvního dílu je šplhání Isarell po společenském žebříčku.
A proč?
V podstatě proto, že jí to bylo řečeno. Tato dívka, později žena, vždy dělá jen to, co se jí řekne.

Čtenář si nejednou klade otázku, zda má vlastní vůli, nebo zda vůbec chce o svém osudu rozhodovat sama. Často jsem přemýšlela o tom, jestli není až moc poslušná vzhledem k vytváření jejího divokého
charakteru a neslouží samotné autorce jen jako loutka v příběhu, oplývající intrikami a zajímavějšími jedinci. Nejpozoruhodnějšími postavami, vzbuzující zvědavost, je královna Ymira, vůdkyně klanu divoženek, a ambiciózní princ Damión. Jejich osobnosti mezi řádky doslova ožívají a jejich osudy nenutí autora obcházet pravidla vlastního světa.

Zlatá Grai nabízí skvěle vystavěné napětí, akci a postupné vtahování do děje. Spisovatelka i bez předchozích zkušeností dokáže nadchnout a podat zajímavý svět a osudy lidí. Čtení jsem si užila a Zlatá Grai ve mně zůstala, takže se k Aithře plánuji vrátit. ALE

Slabinou románu je, že obsahuje spoustu informací, bez kterých se v podstatě obejdete. Autorova snaha napsat vše, co vymyslel, knihu zbytečně komplikuje a zamotává. Dalším problémem jsou zákony, které v Grai fungují a často skřípou a jak už jsem psala dříve, ohýbají se podle potřeb příběhu.
Občas se fungování království zachvěje pod kostrbatým nastavením a jednáním vystupujících.

Vyprávění o Isarell a jejím výcviku je někdy dlouhé, někdy zkrácené a roky uběhnou ani ne po dvou stranách. V tomto ohledu je příběh velmi nevyvážený.

Všechny nedostatky se však zdařile a efektně skrývají pod napětím a atmosférou, kterou titul doslova dýchá.

Zlatou Grai mohu doporučit.

Imaginárium
12.12.2023 4 z 5

Začiatok knihy ma jemne vydesil, dej začal rýchlo s množstvom postáv, miest a druhov bytostí - takmer som sa stratila. Nenechajte sa odradiť, príbeh sa krásne rozvinie a nie je problém sa začítať.

Knihou sprevádzame hlavnú postavu Isarell, ktorá podstupuje množstvo výcvikov a skúšok, kde som ani na chvíľu nemala pocit, že tuším, ako to dopadne. Vedľajšie postavy som si snáď obľúbila ešte viac, než hlavnú postavu - divožienky Ymira a Lucilla, jorreiský rytier Bastien a kráľ Renegor sú krásne vyšperkované postavy s veľkým potenciálom.

Dej som s postavami prežívala a v určitých pasážach som mala problém knihu odložiť a ísť spať – bojovala som s Isarell do konca. Milujem prepracované príbehy, vybudované celé svety a postavy, kde musím zapájať predstavivosť na maximum a nie je to obohraté klišé. Skvelá práca autorky, dostala som, čo moje srdce žiadalo.

Maximálne oceňujem ukončovanie kapitol po napínavých častiach a neroztrhanie deja ďalšími dejovými linkami, čo osobne nemám moc rada. V Zlatej Grai dej uteká postupne, bez zbytočných odbočiek. Trošku mi v knihe chýbala mapka k lepšej orientácii, kde sa v príbehu nachádzame.

Knihu určite odporúčam všetkým milovníkom obsiahlej fantasy, ktorí sú pripravení na tvrdšie scény na štýl Hry o tróny. Teším sa na pokračovanie!

Ďakujem autorke za zaslanie prvej časti fantasy série v rámci spolupráce.

Vlasta71
12.11.2023 5 z 5

Kniha se ke mně dostala v rámci štafety. Na začátku jsem měla problém se všemi postavami, jmény a novými pojmy. Když jsem se zorientovala tak to mělo šťávu, napětí a nutilo mně to číst dál a dál. Na konci se vše krásně pospojovalo a už se těším na další díl. Jen mně mrzelo, že Bastien a Isarell jsou jako sourozenci čekala bych i trochu romantiky. Ale jinak opravdu povedená fantasy.

cestina_s_linus
27.09.2023 3 z 5

Četla jsem na knihu mnoho pozitivních recenzí. Bylo mi řečeno, že pokud se mi líbí Naslouchač, tak si oblíbím i Grai... z první knihy mám rozporuplné pocity. Moc tomu nepomáhá i to, že jsem knihu musela číst několikrát a stejně jsem byla místy “v lese. I přesto, že se mi kniha líbila, tak mám několik “ale, které čtení dost komplikují:
1) extrémně dlouhé kapitoly - doporučuji zkrátit - každému “příběhu v příběhu se věnovat zvlášť - momentálně je to jeden velký bordel
2) čas - jindy se něco neskutečně vleče a vzápětí přeskočíme XY let...
3) omáčka - některé části jsou zdlouhavé/rušivé

Je mi jasné, že se jedná o první díl a čtenáři se musí mnoho věcí vysvětlit, ale přijde mi, že je tato kniha “předimenzovaná - snad druhý díl bude lepší! :)

nela3812
05.09.2023 4 z 5

Autorka vystavěla opravdu úchvatný a dechberoucí fantasy svět. V průběhu celého dílu jej popisuje natolik detailně, že se v něm ani nezkušený čtenář fantasy neztratí. Je však potřeba počítat s větším množstvím postav, které chtě-nechtě nějaký ten chaos v hlavě udělají.

Původně dvě dějové linky se v druhé polovině knihy začnou spojovat a následně jedna zcela zmizí. Vzhledem k tomu, jak těžko se mi právě ta zmizelá linka četla, mě to dost mrzelo. K některým částem jsem se musel vracet opakovaně, protože mi unikala pointa celého dění. Upřímně doufám, že v dalších dílech se autorka k této dějové lince chystá vrátit, jinak pro mě zcela ztrácí jakýkoliv účel v příběhu minimálně by pak nemusela být tak detailní. Naopak linka, ve které hrála hlavní roli Israell se mi vždy četla naprosto skvěle. Děj kolem ní byl zajímavější a celkově to lépe utíkalo.

Postavy jsou charismatické, rozdílné a většina z nich je také bojovná, průbojná a vlastní prořízlou pusu. Konverzace vás tedy rozhodně nudit nebudou, a to ani v případech, kdy jde o dvorní etiketu nebo válečné strategie. Co je trochu méně sympatické jsou rozsáhlé popisy myšlenek jednotlivých postav. Sice díky tomu můžeme postavy lépe poznat a pochopit jejich myšlení, ale příběh se pak velmi vleče. Jsou postavy, kterým do hlavy upřímně vidět nepotřebuji. Malý pěšáci ve velké hře.

Chyběl mi zde také více epický konec. Slouho se schylovalo k velkému souboji, který byl za mě naopak utnut až příliš rychle a příliš snadno, ačkoliv chápu, že o tom právě ony nabité schopnosti jsou.

Celkově jsem však knihou a celým světem velmi mile překvapena. Je vidět, že autorka do příběhu vložila potřebnou péči a cit a svět vystavěla do nejmenších detailů. Těším se, až si přečtu další pokračování spojené s naší zlatou grai. Ta holka má totiž vážně neskutečně sympatickou povahu.

Hodnocení: 3,5/5

#spolupráce s autorkou

dia.riedl
01.09.2023 5 z 5

Zlatá Grai se ke mě dostala docela náhodou díky štafetě. Už při čtení anotace a především hodnocení jiných čtenářů jsem tušila, že se mi bude líbit. A taky, že ano, je to skvělá originální fantasy! Autorka vytvořila úžasný svět s novými druhy bytostí, magií a pravidly. Kniha byla pro mě velmi čtivá, poutavě a květnatě napsaná.

Už první kapitola mě do příběhu hezky vtáhla, hned poznáváme dva znepřátelené národy, o akci, napětí a zvědavost není nouze. Pak do příběhu vstupuje Isarell a, bože, jak já jsem si tu holku oblíbila!

Svět sorrei a jarrei a život divoženek mě naprosto uchvátil. Moc se mi líbilo vystavění příběhu Isarell a její cesta na vrchol. Bojové tréninky a závěrečné zkoušky mě ve fantasy velmi baví. Nadchlo mě používání a získávání ornamentů!

Jediné, co mě při čtení trochu potrápilo, bylo množství postav. Měla jsem u některých trochu zmatek v jejich postavení a jejich moci, špatně se mi zařazovali, tím pádem mi unikaly i některé ty intriky. Také u fungování denních a nočních hvězd jsem neměla úplně jasno. Četla jsem ale vesele dál, protože to nejdůležitější se vždy ukázalo.

Knížka je opravdu hodně obsáhlá, není to ale určitě na škodu, spíš musí čtenář číst pozorněji. Věřím, že když budu mít možnost přečíst si knížku znovu, všechno už do sebe zapadne.

Mě Zlatá Grai opravdu překvapila a byla radost jí číst.

Predator3313
25.08.2023 4 z 5

Začal bych tím, že mě osobně anotace vůbec nezaujala, a sám bych knihu číst nikdy nezačal. Ale stalo se, že se mi na doporučení a z nedostatku momentálně dostupných knih v PDF dostala do ruky.
Na druhou stranu po přečteních prvních stránek jsem už tušil, že to byla dobrá volba.
Někde jsem četl, že začátek knihy je moc složitý a těžko se v něm dá vyznat. Podle mě je to ale velmi dobře napsané a jsem zvyklý na mnohem zmatenější úvody knih.
Měl jsem trochu problém se vcítit do samotného výcviku hlavní hrdinky. Chybělo mi tam něco, co čtenáře vtáhne do výcviku. Ano byl to krutý výcvik, pořád byla zmlácená atd. Informace jsem dostal, ale nebylo to ono. Jelikož výcvik je moje oblíbená část v tomto typu knih, tak si myslím, že mám docela s čím srovnávat a tam bych viděl ještě rezervy.
Co mě naopak překvapilo, skoro až šokovalo je, že celý svět je vymyšlený velmi dobře, bez nějakých do očí bijících hloupostí, všechno do sebe poměrně dobře zapadá. Trochu jsem řešil, jestli hvězdy Jorrei svítí ve dne a hvězdy Sarrei v noci, nebo jak to vlastně je
Hrozně se mi líbí u lepších bojovníků aktivace symbolů, což jim dodává potřebné vlastnosti. To je opravdu hodně povedené.
Ke konci knihy jsem měl ještě trochu výhrady k tančení, to je vyloženě prvek, který jsem nečekal a pořád jsem si říkal, jak může někdo u boje ještě dělat přesně určené pohyby tance?
Ale když v posledním souboji bylo pěkně popsané, jak do kterého pohybu vkládá prvky tance, vzal jsem ji na milost.
Jinak popis boje byl zajímavý hlavně při boji Jorrei, Sarrej a lidí. Jelikož to bylo z pohledu všech bojujících stran. Tady by možná ještě taky byl prostor pro zlepšení, boj mě docela vtáhl do děje, ale ještě to není úplně ono. Ale jelikož nepředpokládám, že bych patřil do cílové skupiny čtenářů, tak jsem i tak spokojený.

Takže abych to nějak shrnul.
Mínusy - rozhodně anotace a pak výcvik, který mě nevtáhl do děje.
Plusy Parádně vymyšlený svět a bytosti v něm
Kniha rozhodně stojí za přečtení a věřím, že další knihy budou minimálně stejně dobré.

LuciaSangster
20.08.2023 4 z 5

Musím říct, že prolog mě hned vtáhl do děje a říkala jsem si, jak epický to hned je. Postupně mě děj překvapoval. Bavilo mě to čím dál víc číst. Nemohla jsem se odtrhnout a stále přemýšlela, co se může ještě stát.

Najdete zde novou kulturu, bytosti a svět. Je tohle nadupané fantasy, která vás pohltí.

První věc, která mě napadla byla, že tohle nemohl napsat český autor. Tím chci říct, že je to tak boží a na úrovni zahraničních autorů.

Čtení jsem si neskutečně moc užila i když jsem se občas ztratila v tom z jakého pohledu to je nebo kde jsem, ale rychle jsem se zorientovala.
Najdete zde hodně akce a zvratů.

Menší kritika: Jediné, co mě trochu zklamalo bylo, že některé pasáže byly nudné a zdlouhavé, nemusely tam být. Přišlo mi, že je tu až moc bojů po sobě. Přišlo mi to krapec přehnané. Chyběly mi tu ty chill části.

Ale i přesto všechno si to stojí tuhle sérii přečíst! Těším se na další díl, na který se chystám.

Simeonnah
11.08.2023 5 z 5

S Epic fantasy to mám tak - jednou nahoře podruhé dole.
Poslední asi dva - tři měsíce jsem trpěla absolutní nechutí ke čtení, a pak jsem si vzpomněla, že mám rozečtenou tuto knihu.
Jak říkám, Epic fantasy obvykle není můj šálek kávy, ale tohle vážení... Tohle jsem nakonec přečetla v rámci 24 hodin!!!
Takže za mě neváhejte a tuto knihu si přečtěte. Čeká vás napětí, nečekané obraty a, sympatičtí hrdinové, intriky, potoky krve, souboje ale i přátelství, loajalita a boj o přežití.

traceybeegee
11.08.2023 5 z 5

ZLATÁ GRAI

autorka : Kristina Waagnerová

Vydal: Martin Koláček

552 stran

Zdravím všechny.
Měla jsem tu čest stát se čtenářem této fantasy knihy, kterou nám do štafety poskytla sama autorka.
Na samém úvodu knihy se děj pomalu rozjíždí a to i pro to, že nám autorka popisuje každý národ (kmen) Stříbrné rytíře, jorrei, sarrei a mnoho dalších.
ALE musím říct, že mne vtahla do děje už na samém začátku!!!

Je to příběh o tom, co všechno může člověk dokázat, pokud si půjde za svým a nemusí to být tzv. namakany chlap, ze kterého jde strach.
I takoví se dají porazit chytrosti....

Isarell, malička, drobounka dívenka zahnana krvelacnymi až k hradbam pevnosti se dostává před nelehký úkol díky svým zachrancum.
Aby získala důvěru a lepší postavení , neboť je to asi malá GRAI, tak si musí vše získat ve velmi tvrdých soubojích s různými nepřáteli, které si ač nechťa získala svou neuvěřitelnou mrstnosti a odvahou na tak malou divenku.
Seznámí se s Bastienem, jehož pán Damion od samého začátku Isarell nenávidí.
Oba musí projít hodně těžkými zkouškami, které mnohé stojí i holý život.
Ustoji oba toto riziko a nebude to překážkou pro jejich přátelství????
Oba jsou jeden pro druhého jako bratr a sestra, ačkoliv je každý přidělen jinému pánu.
Isarell je zasvěcena do tajů divozenek pod záštitou své paní Ymiry, která je jejich vůdkyně a zároveň velkou konkurenci pro Damiona.

Za mne hodně povedená kniha a už se těším na další díly.

Ještě jednou děkuji za štafetu
Kristina Waagnerová

LidkaDino
03.08.2023 5 z 5

Kniha se ke mně dostala díky knižní štafetě od samotné autorky. S knihou jsme dostali i mapu země z příběhu a popis nejdůležitějších národů.
Tuto knihu napsat, muselo dát hodně práce a mnoho příprav. Tak veliká země, s takovou historií a tolika národy. Když jsem se s historií a s národy na začátku knihy seznámila, už mohl začít samotný příběh. A byl to příběh napínavý, plný magie a kouzel.
Už se těším na pokračování, i když se to dá číst jako samostatná kniha. Ale kdo by nechtěl vědět, jak to bude dál?

Jana65
30.07.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila na Facebooku. Hned mě zaujala, tak jsem koupila a vůbec nelituji. Moc se mi líbil děj knihy, jen některá jména a názvy mi daly docela zabrat :-) . Ale bohatě to vyvážil děj knihy. Už mám zakoupené i další dva díly a moc se na ně těším.

kolacky
11.07.2023 5 z 5

Zase naprosto jiný svět, se zvláštními obyvateli, zákony, přírodními i ne-lidskými, zápasem o moc ... Nejvíc mě dostal neskutečný dril, který musela Isarell podstoupit, aby se dostala na nejvyšší úroveň. Jsem zvědavá na další příběhy.

RinaV
07.06.2023 5 z 5

Pro mě zatím čtenářské překvapení tohoto roku!
Zlatá Grai je první díl trilogie, která bývá přirovnávána ke hře o trůny.
Hru o trůny jsem neviděla, takže nemohu soudit. Zato tahle kniha, je něco. Hutný začátek, kde vidíme nový svět, neobvyklé postavy, ale hlavně mocenské zájmy, politiku a spoustu krve a bitek.A přesto, že je to pomalejší pasáž knihy (a naprosto nepopírám, že trpí i pár nešvary prvotin) je napsaná tak čtivě, že vás prostě baví tím projít.
Druhá část se už pěkně rozjíždí. Vzhledem k tomu, že se autorka nerozpakuje hrdiny vrhat až do násilných scén, každou chvíli, kdy jim hrozí nějaké nebezpečí si užijete, protože si zkrátka nemůžete být jistí, že to přežijí.
Reálně se o ně bojíte! Ne tohle není fantasy čajíček. Tady se jede nadoraz, se vším, co k tomu patří. Ať je to boj, intriky, postelové scény (to slovo na S, nemůžu kvůli FB napsat), čest a naprostá odhodlanost se pomstít nebo, dosáhnout svého cíle.
Navíc důvody, které postavy motivují a dotvářejí, jsou tak uvěřitelné, že často ani nevíte, komu pořádně fandit. Poslední stránky, jsem dočetla jedním dechem a jsem nadšená, že mě čekají další dva díly. Svět, který autorka vybudovala a spletité příběhy v něm, si zaslouží pokračování a dotažení do konce.
Jako třešnička na dortu je velmi černý humor, který na vás ze stránek občas vyskočí a vy jste za něj vlastně rádi. Doporučuji všem, kteří hledají počtení vážnějšího zrna, drsnějšího rázu a nepotrpí si na romantické povídání.

PosPol
09.05.2023 5 z 5

"Druh její zbraně neměli možnost vyhodnotit - zabořila se jim do těla dřív, než si mohli povšimnout, že je to obyčejná ocel. Možná je ten poznatek pohoršil v okamžiku, kdy padali do trávy, lapali po posledním dechu a třeštili oči na zkrvavenou čepel opouštějící jejich tělo. Jejich hbitost byla příslovečná, přesto se jim Isarelliny pohyby rozpily před očima v jednu šmouhu zakončenou bolestí a temnotou vstupující jim do očí."

Seznamte se s Isarellou. Nebo také grai - démon s lidskou krví. Nebo také dítě, které přežilo dva roky ve Stínu. Jak? To nikdo neví a nechápe, vždyť i ti nejzdatnější rytíři a bojovníci zde podlehnou buď krev sajícím sarrei, divokým kmenům s druidy v popředí, či něčemu mnohem zlověstnějšímu.

V průběhu příběhu sledujeme tvrdý drill Isarell v područí Yasemiry - královny divoženek. Ta, jako choť krále a nevyzpytatelná intrikánka má na zádech terč, což se často Isarell stává osudným... Proměna špinavé a zpola divoké dívenky v neskutečně dravou, energickou, nepřemožitelnou a překrásnou bojovnici je úchvatná.

"V tmavých očích mu zajiskřilo, když se jí tenká světlá košilka přilepila k mokré kůži a odhalila mu její tělo, jako by na sobě neměla vůbec nic. Když tančila, probouzela se kolem ní taková energie, že to až děsilo. Byla v tu chvíli jako vtělený démon, silný, ničivý, nezastavitelný."

Na knihu jsem narazila díky štafetě a jsem za to tak ráda! Mám ve zvyku podceňovat české autory a českému fantasy se vyhýbám. Nuže, Kristina Waagnerová mě příslovečně pleskla do čela, že se mi snad konečně rozsvítí a přestanu mít takové ostudné předsudky..... Svět ve Zlaté Grai je tak neskutečně detailně popsaný, tolik rodů, postav, magie, území a všeho! Navíc ta široká slovní zásoba a květnatá mluva z knihy dělají skvost. Každá postava je do detailu popsaná, plochost či fádnost nečekejte. Líbí se mi využití prvků živlů, jakož i vymyšlení zcela nových. Vlákénka jednotlivých postav jsou předena tak umně, že se v poslední třetině propletou v dokonalou pavučinu, co vás lapí a až do poslední strany nepustí. Už se moc těším na druhý díl.

No a teď, když jste dočetli na konec a vedete se sebou mentální souboj, zda opravdu k těm 50 nepřečteným knihám doma můžete přidat tuto krasavici, mám menší varování - začátek se může zdát vleklý, je náročnější na čtení, spousta postav na zapamatování, různé dějové linky. ALE! Vydržte a slibuji, že vás Zlatá Grai pohltí a zcela propadnete jejímu kouzlu. Proto dávám 4,5/5.

Štítky knihy

magie česká fantasy fantasy

Autorovy další knížky

2021  85%Zlatá Grai
2021  91%Dotek viatáru
2022  92%Otisky Chribdy

Kniha Zlatá Grai je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených6x
Knihotéce68x
Chystám se číst54x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x