IrenaLuzarová IrenaLuzarová komentáře u knih

☰ menu

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Autorka jednoduše umí psát jazykem dětí, u každého dětského protagonisty přesně zvolí srozumitelný styl, vypovídající o jeho povaze a způsobu myšlení. Jako rodič se o dětské hrdiny příběhu bojíte, fandíte jim a překvapuje vás, jak málo by stačilo k pochopení jejich drobných podivností, pro které si je zamilujete. Kniha mne bavila a ráda bych zkusila číst ji s nějakým dítětem. Pro srovnání vnímání a možná i pro vzájemné poučení, jak se někdy špatně chápeme a stačilo by popovídat si. Báječné ilustrace Nikoly Logosové jsou další přidanou hodnotou knížky.

14.04.2021 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Příjemný humor, netradiční cestopis. Je záviděníhodné s jakou lehkostí a svobodomyslností celkem bez přípravy se autor vydává na cestu, také máte chuť hned někam vyrazit. Trochu moc pijanských historek, ale hezké pasáže a zamyšlení o způsobu života v cizině a až dojemném vlastním vlastenectví.

14.04.2021 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Velmi dobře zpracované, emotivní, smutné, skvěle napsané, dobře vystihnuté myšlení dospívající dívky, která se snaží zavděčit rodičům, střídající se s popisem situace očima matky, která nechce vidět nepříjemnosti a jejím cílem je vše prožít nekomplikovaně a vyhnout se eventuálním komplikacím. Vše podtrhují nádherné temné a dráždivé ilustrace Terezy Basařové.

14.04.2021 5 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Příjemný poklidný příběh, dobře zvládnutá bilance středního věku, překvapivě v postavě ženy, ale zvládnuté dobře a uvěřitelně. Zasazení do Č. Krumlova milé, znalost města a okolí zřejmá. Líbilo se mi použití citací z knih, které se pro mne staly doporučeními k jejich vyhledání a přečtení.

14.04.2021 4 z 5


Zpovědi lehkovážného šlechtice Zpovědi lehkovážného šlechtice Ernest Kolowrat

Šlechtická rodina Kolowratů je plná zajímavých výrazných osobností, knihu jsem vyhledala až po shlédnutí dílu Modrá krev, věnovanému právě tomuto rodu. V první části knihy krátce popíše život a vztah svých rodičů - hraběte a řeznické dcery a osudy rodiny svého bratrance, rakouského knížete Albrechta, skandální rozhodnutí jeho matky Issten, která se provdaná o pětadvacet let staršího muže před svou čtyřicítkou rozhodla pro poměr s černošským zpěvákem Jessem Rolandem, který přiznala a měla s ním dceru Wyomii, což její rodina nikdy nepřijala. Ve druhé části knížky zcela překvapivě a upřímně bilancuje vlastní dosavadní poživačný mládenecký život.

14.03.2020 3 z 5


Přes nepřízeň osudu Přes nepřízeň osudu Danielle Steel

Vzala jsem si jako vánoční čtení, které splnilo mé očekávání, dobře napsaný ženský román, který popíše život matky a rozvine rozdílné osudy jejich dospělých dětí. Ve svém žánru bezpochyby dobré čtení.

04.01.2020 3 z 5


Hoď se do pogody Hoď se do pogody Sandra Pogodová

Příjemné, pohodové, nenáročné a oddychové počteníčko. Střídají se povídky Sandry a jejího otce, vtipně sebekritické, milé a prostoupené láskou k rodině a rodné Olomouci.

21.08.2019 3 z 5


Ohybač křížů Ohybač křížů Marek Epstein

Šikovná prvotina úspěšného scénáristy. Prima, jen ať píše. Dobře vystavěné, čtivé. Mladý muž studentík Petr po rozchodu s dívkou jaksi nechtěně se musí vrátit domů do bytu s despotickým cynickým otcem, kde už jeho pokoj ale opanuje podnájemník, zamilovaný do Petrovy sestry. Zprvu se zdá, že Petr neumí nic jiného, než se flákat a zapíjet problémy alkoholem. Přijme nabídku otcovy maminky - babky, u níž najde pochopení, lásku a možnost odpouštění. Cynicky dojemné, velmi dobře napsané.

11.03.2019 5 z 5


Útěk Útěk C. L. Taylor

Literárně a dramaticky dobře vystavěné, některé náhody trochu méně uvěřitelné. Určitě nás vždycky rozruší, když zjistíme, že nás a naše dítě ohrožuje nejbližší člověk, kterému věříme. Smutné zjištění, že dnešní uplakané dvouapůlleté dítě nejde uklidnit rychleji než podáním tabletu. Z tohoto žánru asi nadprůměr, ale očekávala jsem víc.

11.03.2019 3 z 5


Vitka Vitka Kateřina Tučková

Prima. Hra má spád, rychlé střídání obrazů, divadelní provedení by mě velmi zajímalo. Autorka se poctivě snaží ukázat povahu talentované a nekonvenční skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové, protěžované jejím slavným milencem Bohuslavem Martinů. O poctivé až badatelské práci a přípravě svědčí úvod a seznam použité literatury. Příjemný obal i doplňující fotografický materiál. Asi vyhledám k přečtení knihu manželky B.M., Charlotte Martinů - Můj život s Bohuslavem Martinů nebo manžela Vitky, Jiřího Muchy - Podivné lásky, abych se něco dozvěděla o jejich pohledu na tyto hudební umělecké osobnosti. V projektu rozhlasu Osudové ženy byl odvysílán i její příběh:https://dvojka.rozhlas.cz/zena-skladatelka-a-dirigentka-neslychane-osudove-zeny-vitezslava-kapralova-7462373

06.03.2019 4 z 5


Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

Vlastně souhlasím se všemi předchozími komentáři. Velmi čtivé, vtipné, trefně sarkastické a dobře napsané. Z černého humoru a závěru mnohdy zamrazí - Heslo, Hod mrtvou labutí. Opravdu nás čeká takto kontrolovaná budoucnost jako v Průmyslu 4.0? Takhle fungují propletence uměleckého ztvárnění, sponzorovaného podnikateli, řízené mezinárodní politikou? Divotvorné hrnce jsou výchozím materiálem pro seriál Zkáza Dejvického divadla, který dnes startuje na televizních obrazovkách. A na závěr krutě líbezná detektivka Špacírflinta. Rozhodně doporučuji k přečtení a myslím, že o autorovi určitě ještě uslyšíme. Jeho styl odráží, že pracuje se zkratkou a momentem překvapení jako kreativec, vymýšlející reklamy. Knihu hezky doplňují podařené ilustrace.

04.03.2019 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Velmi příjemné vtipné počteníčko, slyšela jsem již o divadelním zpracování s Aničkou Polívkovou v hlavní roli a televize snad připravuje natáčení, kde do role pana hraběte z Kostky byl obsazen Hynek Čermák, tak to jsem zvědavá, jak se podaří slovní humor převést na obrazovku.

04.03.2019 5 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Využila jsem jako nenáročnou oddechovku při ležení s chřipkou, což pro pobavení snad splnilo svůj účel. Nápad s novými postavami, dvojicí Sonyho a Angeliky a pak trojičky manželů Ivana a Olgy a jejich bratra-švagra Majerových, kteří mají své zlodějské záměry na Kostce a způsob nezdařeného provedení (což je vlastně jediný děj knížky) mi nevadil přesto se mi celková úroveň knížky jeví jako velmi slabá.

04.03.2019 1 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Mám styl pana Hartla ráda, protože je nadmíru jasné, že má rád nejen každou ze svých postav, ale i lidi.

20.02.2019 5 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Vše již napsáno níže, kniha mi dala zabrat, velmi zajímavá, citlivá, zvláštní, určitě ji hned nezapomenu. Není to jednoduché čtení, ale vtáhne a zaujme.

20.02.2019 5 z 5


Mrtvou neměl nikdo rád Mrtvou neměl nikdo rád Eva Tvrdá

Celkem příjemná detektivka, hojně využívá znalosti Ostravy, což mne (jako zarputilou a hrdou Ostravačku) samozřejmě velmi potěšilo (už méně to, že zavražděná, kterou opravdu nikdo neměl rád, se jmenuje Irena - proč když autoři někoho v literatuře takto pojmenují, je to zcela určitě bezcharakterní hnusná mrcha? Poctivě vykreslené charaktery postav i místopis.

26.04.2018 4 z 5


Utrpení za pokladnou Utrpení za pokladnou Anna Sam

Příjemné oddychové čtení, klidně zvládnete v MHD cestou do práce. Dobře zúročené vlastní zkušenosti za pokladnou, krátce a výstižně popsané situace a typy zákazníků pobaví nejen nás všechny nakupující, kterým pomůže stoupnout si do fronty u pokladny s trochu jiným pohledem a lepší náladou, ale určitě taky všechny zaměstnance super a hyper marketů i malých obchůdků. Nesmíte ale přepočítávat francouzskou měsíční mzdu pokladní 850 EUR čistého za 30ti hodinový pracovní týden na české koruny.

26.04.2018 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Strhující příběh, skvěle zpracovaná forma románu. Kniha, kterou si budete pamatovat. Postavy na které si vzpomenete, kdykoli padne zmínka o Valašském Meziříčí nebo žloutkovém věnečku. Určitě budete přemýšlet o osudech Miry, Rosy a zejména Hany, co by mohlo být, kdyby... A budete si vážit doby a místa, ve kterém žijete.

17.04.2018 5 z 5


Tajný deník Hendrika Groena Tajný deník Hendrika Groena Hendrik Groen

Anotace vůbec neodpovídá. Deník 2013 citlivého, sarkastického, cynického starého pána, žijícího v domově důchodců v severní části Amsterdamu, v němž popisuje každodenní radosti i útrapy své a svých přátel (báječný Evert, kuřák a pijan, který se nehodlá vzdát svých zlozvyků kvůli cukrovce, aktivní Griefie, která se připravuje na život s Alzheimerem, přemýšlivý Edward, který po mrtvici velmi špatně mluví a jemná optimistická kamarádská Eefie a další z klubu Staří ale ne mrtví), glosuje události holandského společenského a politického života. Zajímavý vhled do sociálního holandského systému pro seniory s překvapivými názory na eutanázii. Citlivé a pravdivé s poselstvím nevzdávat ani den života, ikdyž to vůbec není jednoduché. Kéž by se nám to dařilo!

23.02.2018 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Autorku jsem objevila díky recenzi v rozhlase. Knihu doporučuji, jednoduchý úsporný vypravěčský styl bez přímé řeči, spousty osudů a postav. Každá z hlavních hrdinek jiná, každá se snaží prožít svůj život co nejlépe umí. I méně kladné postavy (nacista Werner) vlastně pochopíme a porozumíme jejich jednání, které ovlivnilo jejich povahy a nejednoduché dějinné události.

23.02.2018 5 z 5