Ilona70 Ilona70 komentáře u knih

☰ menu

Králové ve stínu Králové ve stínu Zdeněk Grmolec

Bohužel jsem před touto knihou četla Niedla a tak byl román pana Grmolce vystaven srovnání ve kterém nemohl obstát. Oceňuji, že píše o né tak atraktivních historických obdobích a tím je zase v nevýhodě. Spíš než román mi to připadá jako literatura faktu a tím kniha ztrácí na přitažlivosti pokud, jako já, v ní hledáte oddych a rozptýlení. Určitě jsem se o Jageloncích něco nového dozvěděla.

21.04.2024 3 z 5


Tajemství černé královny Tajemství černé královny Zdeněk Grmolec

Jde o první knihu od tohoto autora, kterou jsem četla. Byla jsem ráda, že se autor věnuje této osobnosti, které se zatím romány vyhýbaly. Literární styl mě tedy moc nenadchl, přijde mi to jako pouhé konstatování událostí, dočetla jsem, ale jsem ráda, že to mám za sebou.

24.03.2024 1 z 5


Rudý šál Rudý šál Kate Furnivall

Furnivallová mě baví, vše o Rusku mě baví, takže super čtení. Smutné, ale i nadějné, jinak to ani o této době nejde.

15.03.2024 4 z 5


Žena pro třetího krále Žena pro třetího krále Ludmila Vaňková

K Vaňkové jsem se vrátila po letech. Přinutilo mě k tomu přečtení Rytířů z Vřesova od Niedla a Lucemburské epopeje (1. díl) od Vondrušky. Všechno to jsou oddechovky, tak můžu porovnávat . Není to moc těžké Vaňková mě ani po letech nezklamala, Niedl se jí určitě vyrovná. Vondruška za mě vzadu o několik délek. Jak stárnu sahám po oddechové četbě častěji, a častěji se vracím ke knihám již přečteným, ne vždycky se mi líbí to co před lety, ale tady jsem chybu neudělala.

15.03.2024 4 z 5


Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Po přečtení celé série hodnotím jako super oddechovou četbu, pan Niedl píše za mě výborně. Nechybí nic - trocha historie, romantika, napětí - přesně tak jak to má u oddechovky být. Škoda několika chyb v textu, asi by měli mít v nakladatelství lepšího editora, ale všech 8 dílů za mě super!

15.03.2024 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Znám jednoho takového "lidového" faráře i osobně a jsem ráda, že takoví jsou. Jsou to také "jen" lidé, a je dobře, že se za to Zbygniew Czendlik nestydí a otevřeně říká co si myslí, i když se za to vyššího postu v církvi asi nedočká. Dobrá knížka.

15.03.2024 4 z 5


Dům na Riviéře Dům na Riviéře Natasha Lester

Je to přesně to co mě baví, když hledám oddychové čtení. Trocha historie, trocha romantiky, napětí a dobrý konec - i když tady pouze v novodobé lince. U té historické jsem si pobrečela. Byla to má první kniha od této autorky, na doporučení kamarádky, určitě se dám i do další.

14.03.2024 5 z 5


Jitra v Dženínu Jitra v Dženínu Susan Abulhawa

Zatím jsem vždy četla knihy na toto téma z pohledu Izraele, také proto mě tato knížka velmi zaujala. Literárně mě zase až tak neoslnila, ale autenticita výpovědi tento malý nedostatek nahradila.

10.10.2023 5 z 5


Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Evžena Oněgina miluji, ale tento překlad se mi nelíbil. Je to asi tím, že mám zafixovaný jiný překlad a tady mi prostě chybí "Já píši Vám, co mohu více...",

28.08.2023 2 z 5


Freudova sestra Freudova sestra Goce Smilevski

Nedočetla jsem...málokdy se mi to stane, ale z pana Freuda, uznávané osobnosti, mi bylo až fyzicky zle, takže jsem to vzdala.

28.08.2023 2 z 5


Ve znamení Lva Ve znamení Lva Jan Šmíd

Po té co jsem tento román, ihned po jeho vydání, přečetla se Jan Lucemburský stal mou nejoblíbenější historickou postavou a zůstalo to tak dodnes. A ano Rony70 má pravdu, každý spisovatel do knihy vloží i svůj náhled a když budu číst o téže době desátý román bude to pokaždé trochu jinak. Musím, ale říct, že když tento román porovnám s pracemi profesora Spěváčka, který je asi našim nejlepším odborníkem na Lucemburky, zdá se mi, že se román panu Šmidovi hodně povedl i co do historické věrnosti.

28.08.2023 5 z 5


Historie Habsburků Historie Habsburků Henry Bogdan

Mám tu knížku v knihovně a občas si v ní vyhledávám, když jsem ji koupila přečetla jsem ji "na jeden nádech", není to beletrie a přesto se četla velmi dobře. Informace o rodu jsou podávány velmi stravitelnou formou.

28.08.2023 5 z 5


Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků Jiří Pernes

Knížka mě příjemně překvapila jiným, neidealizovaným, pohledem na mladšího bratra Františka Josefa I.

28.08.2023 5 z 5


Děti Marie Terezie Děti Marie Terezie Hanne Egghardt

Hltám všechny knihy o Habsburcích, tohle je takové "minimum" o dětech Marie Terezie, ale čtivé.

28.08.2023 5 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Oblíbená kniha mého tatínka, a už 30 let i moje, mám-li splín sáhnu po ní. Ale není to jen legra, je to i o nesmyslnosti války, trochu mi to připomíná našeho Švejka.

28.08.2023 5 z 5


Co se stalo s Annou Boltonovou Co se stalo s Annou Boltonovou Louis Bromfield

Bromfield je jistota, zase úžasně popsal jednotlivé postavy a děj knížky vás vtáhne a nepustí.

27.08.2023 5 z 5


Když nastaly deště Když nastaly deště Louis Bromfield

Můj oblíbený autor a krásná kniha, i když prvních 150 stran o tom nesvědčilo, pak jsem se už nemohla odtrhnout.

27.08.2023 5 z 5


Panenky z ráje Panenky z ráje Barbara Wood

Hezká kniha, miluju Egypt, takže je jasné, že tuhla knihu jsem nemohla vynechat. Není to úplně můj šálek kávy, ale oddechovka pěkná a ještě se něco dozvím o životě v Egyptě.

27.08.2023 5 z 5


Mein Kampf Mein Kampf Adolf Hitler

Nepřečetla jsem to celé, to se nedalo. Nechápu jak to někoho mohlo ovlivnit tak, že se dal na Hitlerovu stranu, ale nežila jsem v té době.

27.08.2023 odpad!


V srdci třetí říše V srdci třetí říše Albert Speer

Jako u všech vzpomínek musíme počítat s tím, že autor o sobě bude psát tak, aby vyšel co nejlépe. Ale přece jen je to svědectví člověka, který u toho byl. Jde o zajímavé čtení, ale jednou stačilo.

27.08.2023 3 z 5