Rudý šál

Rudý šál https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32827/bmid_rudy-sal-a1C-32827.jpg 4 49 12

Přátelství Sofie Morozovové a Anny Fedorinové se začne aktem přátelské pomoci a podpory, když si Sofie v roce 1933 v sibiřském pracovním táboře zraní ruku. Od té chvíle se obě mladé ženy vzájemně podporují v každodenním zápase o přežití. Jen dvě věci dodávají Sofii sílu přežít – touha po svobodě a Annina vyprávění o kouzelném dospívání v předrevolučním Petrohradě. Když křehká Anna onemocní tuberkulózou plic, Sofie se rozhodne utéct z lágru. Je odhodlaná najít Anninu celoživotní lásku Vasilije a s jeho pomocí zachránit Annu, která by nepřežila tisícikilometrové putování pěšky tajgou. Sofie se musí spolehnout na jedinou informaci, že Vasilij nyní žije pod novým jménem v uralské vesnici Tivil. Po dlouhém putování krásná a charismatická Sofie dorazí do hledané vesnice, kde neujde pozornosti místního cikána s nadpřirozenými schopnostmi, pohledného ředitele továrny Michaila Pašina a přísného předsedy kolchozu Alexeje Fomenka. Tyto postavy se stanou mocným zdrojem nebezpečí pro Sofii i její velkou touhou. Na stránkách tohoto historického románu tak ožívá stalinistické Rusko rozervané vnitřním konfliktem. Autorčin vypravěčský talent nedovolí čtenáři odložit knihu dřív, než se doví, jaký osud čeká čtyři hlavní protagonisty románu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Red scarf / Under a Blood Red Sky , 2008


více info...

Přidat komentář

Ilona70
15.03.2024 4 z 5

Furnivallová mě baví, vše o Rusku mě baví, takže super čtení. Smutné, ale i nadějné, jinak to ani o této době nejde.

bábuška
17.05.2020 5 z 5

Kniha nás vrací do roku 1933 na Sibiř, do pracovního tábora v Davinském. Zde začíná přátelství Sofie a Anny, v nelidských podmínkách, zima, hlad, dřina jak při kácení lesů či
roztloukání kamení při stavbě zcela zbytečných silnic nebo železnice v mokřinách a j.
Anna je těžce nemocná a Sofie se rozhodne pro útěk z gulagu, aby jí přivedla pomoc.
Pak následuje Sofiina krušná pouť stovky kilometrů až do vesnice Tivili, kde hledá Annina přítele Vasilije. Ovšem za tu dobu se venkov neuvěřitelně změnil, lidé se bojí podívat jeden druhému do očí, bují udavačství, co se v kolchoze vypěstuje vzápětí zabere vojsko, ve
vesnici je hlad, v polozničeném kostele je plno vylepených plakátů s představiteli sovětské moci, hlavně soudruha Stalina, tatíčka všech Rusů. Sofie najde domov u cikána Rafika, který ovládá různé nepochopitelné "dary shůry" a pomáhá tak nenápadně jak obyvatelům vesnice, tak i Sofii. Té se po mnoha útrapách povede odvést skoro umírající Annu do vesnice k jejímu Vasilijovi. Kniha je obsáhlá, dá nám nahlédnout do duše utlačených ruských nejchudších a jejich pokořování. Krásné, ale smutné čtení.


alexis818
09.11.2019 4 z 5

Kniha byla zajímavá,místy dost drsná.Někdy v polovině knihy se to nějak zadrhlo a moc mě to nebavilo,ale pak zase dobrý.Trochu slabší,než jsem čekala,ale jelikož mám ráda vše o Rusku ,tak pro mě dobrý.

Palele
14.12.2016 2 z 5

Začátek mě navnadil, vypadalo to zajímavě, ale posléze to sklouzlo k čemusi podobnému červené knihovně s náznakem podivné mystérie. Zápletka ke konci mi už přišla úplně překombinovaná. Asi odložím a nedočtu, přestalo mě to bavit.

asam
12.06.2016 3 z 5

Kniha se četla lehce, autorka je dobrá vypravěčka, ale jak se tam začala objevovala magie a těch nepravděpodobných náhod postupně přibývalo, tak jsem byla ráda, že už příběh končí. Úplně knížku nezavrhuji, ale tady platí pravidlo, že méně někdy znamená více.

TheMelorry
01.01.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Miluju rusko a vše o něm a tak byla tahle kniha přesně to co jsem hledala. Hned od začátku jsem se začetla a během pár dní bylo přečteno. Zajímavé bylo sledovat historicky doložené události s hrdinami knihy. Prostě výborné!

Bezantina
27.07.2015

Zpočátku jsem byla skeptická, knihu jsem začala číst, protože jsem zrovna nic jiného neměla po ruce.. Velmi pozitivně mě překvapila, příběh byl úžasný, knihu jsem, byť je objemnější, přečetla za 4 hodiny :-) Doporučuji :-)

ritz
20.07.2015 5 z 5

Zajímavé téma, zajímavé prostředí, výborně povyprávěný příběh... Poměrně velký rozsah, ale četlo se "samo". Za mě doporučuji.

ivakola
30.06.2015 4 z 5

Opravdu povedené dílko.Mám ráda knihy z tohoto prostředí a nechyběla ani velká láska, magie, a kopa dobrodružství

jaja10
22.05.2014 5 z 5

Knížka se mi moc líbila, rozhodně si tuto spisovatelku zařazuji ke svým oblíbeným a už se těším na další knihy.

Verunk
07.12.2013 5 z 5

I když vím, že tato kniha byla "fikce", v té době a zemi bych za nic na světě žít nechtěla. Knihu jsem dočetla téměř předtýdnem a pořád mi nejde z hlavy, autorka opravdu ví, jak napsat poutavý příběh plný nečekaných zvratů. Všem tutu knihu vřele doporučuji.

valentýna
22.10.2012

Nějak nevím jak tuto knihu ohodnotit, autorka je dobrá vypravěčka a tak se kniha četla " lehce ", závěr knihy byl překvapivý. Tenhle román má od všeho trochu, trochu historie, trochu z červené knihovny, trochu z magie, to vše založené na pevném přátelství dvou mladých dívek, které se poznaly a vzájemně se podporovaly v pracovním táboře na Sibiři. A co mi tato kniha dala ? Postava v knize, malý jedenáctiletý Petřík, mladý pionýr udával rodinu a přátele z důvodu svého přesvědčení co je správné, tak jak ho to učila a " vtloukala mu do hlavy " Komunistická strana a její představitelé, chtěl spravedlivou a rovnou společnost, takovou jaká mu byla vykreslena soudruhy, kteří sami však žili na úkor společnosti, ale on nic jiného nepoznal a tak neměl srovnání .... I dospělí donášeli, někdy jen pro pár kopějek, aby uživili rodinu, jindy z fanatismu.... Tam kde je diktátorský režim a zejména mladí lidé jsou masírováni jeho propagandou se ani nelze divit jejich chování, ať se jedná o komunismus, fašismus apod. Proto je dobré, že takové knihy existují a na příbězích druhých, byť smyšlených, lze pochopit jádro zla.

Štítky knihy

stalinismus Rusko

Autorovy další knížky

Kate Furnivall
britská, 1950
2009  80%Ruská konkubína
2011  77%Perla Petrohradu
2010  80%Rudý šál
2010  78%Tajemství konkubíny
2012  70%Bílá perla

Kniha Rudý šál je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Doporučených6x
Knihotéce100x
Chystám se číst40x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x