V srdci třetí říše

V srdci třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32698/bmid_v-srdci-treti-rise-32698.jpg 4 35 13

Podtitul: Paměti Hitlerova architekta a ministra zbrojního průmyslu Memoáry líčí zejména život stranické elity a činnost státního aparátu Třetí říše od počátku 30.let do konce války.

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Bonus A
Originální název:

Erinnerungen , 1977


více info...

Ilona70
Ilona70
27.08.2023 3 z 5

Jako u všech vzpomínek musíme počítat s tím, že autor o sobě bude psát tak, aby vyšel co nejlépe. Ale přece jen je to svědectví člověka, který u toho byl. Jde o zajímavé čtení, ale jednou stačilo.

Kamil123
Kamil123
23.12.2021 5 z 5

Dal jsem 5 hvězd, protože kniha mě opravdu bavila, ale samozřejmě je třeba knihu vnímat s odstupem a vědomím,že jde o Speerovou obhajobu. Myslím, že Guido Knopp napsal, že kdyby Speera soudili s vědomostmi, které o něm víme dnes dostal by provaz taky. Čím pro mě, ale kniha byla nejzajímavější, bylo to,že příběh vyprávěl člověk, který s Hitlerem opravdu naživo denně jednal. Do té doby jsem četl knihy o Hitlerovi psané historiky, kteří Hitlera ani neviděli.Ale Speer Hitlera znal osobně a hodně on něm vypráví. Pokud jde o Norimberský proces a pohled na Speera očima amerického psychologa doporučuji knihu od Gilberta Norimberský Deník.


marekpreucil
marekpreucil
29.11.2019 5 z 5

Byl nacista, ale to neznamená, že nebyl kritický vůči ideologii, kterou reprezentoval. Je asi přirozené, že hodně závažných témat zlehčoval, ale jinak moc dobře napsaná kniha a poskytuje cenné informace .

petbrab
petbrab
30.07.2019 5 z 5

Memoáry architekta a ministra zbrojní výroby,který o sobě tvrdil, že by mohl být přítelem Hitlera.
Dává nám podrobný popis třetí říše. Takový ten z porad a jednání, každodenního života okolo něj i Hitlera.
Na konci sám patrně cítil jistou vinu, tak se v knize lehce ospravedlňuje a staví do role odpůrce Hitlera.

1amu
1amu
03.04.2019 3 z 5

Autor, prominentní nacista a zřejmě největší oblíbenec fírera způsobil svým vystoupením před porotci v Norimberku poprask. Ano vypovídal tak, jak to oni chtěli slyšet. Co na tom, že Göring a spol. z toho byli vzteky bez sebe. Speer byl pragmatik v tom nejhorším slova smyslu, ale zachránil si kůži. Dobře si propočítal, že to "provaz" nebude (jako u ostatních čelních Partei Genosse) a 20 let ve Spandau ? To přece za to lhaní to stojí.
Bezvadně to napsal MlaW, se kterým souhlasím ve všem. Ještě by mě zajímalo, kolik na svých "dílech" trhnul, pokud jde o autorská práva. Dtto na tatíka a dědečka vzpomínají v dobrém dědicové.
Knihu hodnotím jako know-how pro zločince největšího kalibru, tedy "Jak vystupovati a co říkati před soudem". Gut Herr Speer !

RaDaR26
RaDaR26
18.12.2017 4 z 5

Kniha Alberta Speera je zajímavá tím, že nabízí pohled do zákulisí třetí říše a že nám přibližuje intriky i každodenní boj o moc mezi jejími hlavními představiteli. Čtenář přirozeně musí brát s rezervou situování Alberta Speera do role schopného a nezkaženého organizačního pracovníka a architekta. Při čtení je třeba mít na paměti, že se jedná o jeho vlastní paměti. Řadu informací pravděpodobně vypustil a řadu informací upravil k obrazu svému i k době, ve které žil.

MlaW
MlaW
27.11.2017 4 z 5

Moc rád bych tomu napálil za plnej počet, ale to by Albert nesměl čtenáře tahat za fusakle. Knihu si velmi pečlivě promyslel (ostatně v lochu na to měl času víc než dost). O jeho vynalézavosti svědčí i fakt, že se mu podařilo oblbnout celej Norimberk a to velice chytrou fintou - na rozdíl od ostatních se nebál spoustu věcí na plnou hubu říct, ale pouze tak aby to nakonec vyšlo v jeho prospěch. Gratulace, povedlo se. 20 let v chládku za to, že pomáhal zabíjet miliony mi přijde jako dobrej kšeft...
Fakt mu nežeru, že nevěděl o koncentrácích (kolem kterých v knize opatrně našlapuje), popravách atd...
Na druhou stranu je kniha zajímavá sonda do nitra Třetí říše, ale docela rád bych si přečetl i nějakou verzi od Bormanna, nebo Hesse. Jejich důvěryhodnost by sice byla téměř nulová, ale možná by to do některých událostí vneslo více světla. Speer psal v době, kdy už těžko někdo jeho tvrzení mohl vyvrátit. Jo, já říkal že byl chytrej...

prof.chrobak
prof.chrobak
28.04.2016 5 z 5

Velice zajímavé čtení. V záplavě dnes vycházejících kompilátů a snůšek nejrůznějších polopravd a pseudosenzací je autentická výpověď o to cennější. Skutečnost, že při soudním procesu v Norimberku Albert Speer
nebyl odsouzen k smrti, byla důsledkem jeho obhajoby a celkového se přiznání k spoluodpovědnosti k nacistickým zločinům, což bylo opakem vystupování ostatních obžalovaných, především Göringa, a vyneslo mu to jejich pohrdání a nenávist.

gunther2960
gunther2960
02.03.2016 3 z 5

nemuzeme pocitat s tim, ze Speer vydal zcela spolehlive svedectvi

Pepa0216
Pepa0216
13.11.2015 3 z 5

Velice přesvědčivě napsaná kniha, člověk by mu to i věřil, jenže to je málo. Autor se sám již v knize zamotává do svých lží a pokud by se soudil dnes tak nedostane 20 let, ale oprátku...

knoxter
knoxter
26.03.2014

Speer si dokáže čtenáře dostat plně na svou stranu. Člověk ho lehce bere jako hodného pána uvnitř Třetí říše. Avšak taky měl svou část odpovědnosti, kterou tady ale připouští jen okrajově. Každopádně je to čtivá záležitost plná zajímavých informací.

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
27.08.2013 4 z 5

Kniha je víceméně obhajobou jeho činů. Sám píše, že jako 28 letý podal ruku ďáblu. Nicméně kniha je plná zákulisních informací o řízení a stavu třetí říše. Je až neuvěřitelné, kdy a jak Hitler blafoval.

windbag
windbag
17.12.2011 4 z 5

Velmi čtivě napsané. Z celé knihy čiší inteligence autora. Obsah je těžké posuzovat. Kniha je autorovou výpovědí a obhajobou.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) nacismus autobiografické prvky Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

Albert Speer
německá, 1905 - 1981
1996  83%V srdci třetí říše
2015  88%Špandavské deníky

Kniha V srdci třetí říše je v

Právě čtených2x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce39x
Chystám se číst67x
Chci si koupit22x