Hypatia1010 Hypatia1010 komentáře u knih

☰ menu

Hanebná zrada Hanebná zrada Lynn Messina

(SPOILER) Na třetí díl série Beatrice Hyde-Clareová jsem se velice těšila. První dva díly mě moc bavily a doufala jsem, že i třetí díl bude skvělý. No, musím říci, že byl o malinko horší než předchozí díly, ale pořád byl velice čtivý a zábavný.
Akorát mě tentokrát detektivní zápletka a její vyšetřování připadala přece jen trochu moc umělá a nedostatečně zpracovaná. Vůbec celý díl byl takový jakoby uspěchaný a ten konec ze všeho nejvíc.
V obou předchozích dílech jsem si docela dlouho lámala hlavu, kdo by mohl být pachatelem. Tentokrát jsem to odhadla hned, jak se v příběhu objevila o něm zmínka. V tomto díle jsem si kromě hlavních hrdinů oblíbila také Floru, která od prvního dílu prošla určitým vývojem a konečně se u ní projevil charakter a inteligence. Další zajímavou postavou je samozřejmě lady Abercrombiová.
Musím říci, že tentokrát mě docela zklamal konec příběhu, který byl podle mě hodně uspěchaný a nepropracovaný. Já bych si třeba přála vědět, jak se asi tvářila Beina teta, po oznámení vévodova zasnoubení. A teď jsem zvědavá, jestli bude série ještě pokračovat, nebo zda jsme se tímto dílem s Beou a jejím vévodou rozloučili definitivně.

18.02.2024 4 z 5


Ztracená nevěsta Ztracená nevěsta Bella Ellis (p)

Titul jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, ale velmi jsem se na něj těšila, protože podle anotace jsem si říkala, že by se mohlo jednat o zajímavý a napínavý příběh, navíc podtržený tím, že vyšetřovatelkami případu záhadného zmizení ženy z Chesterovy usedlosti měly být samotné sestry Brontëovy. Bohužel příběh tak docela nesplnil má očekávání. Přestože byl celkem napínavý, autorčin styl psaní mi zrovna moc nesedl a místy jsem se musela vyloženě nutit číst dál. Rozuzlení příběhu bylo překvapivé, takže v tomto ohledu jsem mohla být spokojená. Nicméně v průběhu čtení jsem si často říkala, že skutečné sestry Brontëovy by takto nejspíš nejednaly. Jejich vystupování a chování nebylo zrovna uvěřitelné. Občas mi připadalo, že se děj zbytečně vleče a chybí mu skutečný náboj.
Nicméně musím velmi ocenit, že byl příběh koncipován střídáním perspektiv - tedy že byl příběh popsán z pohledů všech tří sester. Přičemž musím říci, že nejvíce si mě získala Emily.
Myslím, že příběh měl daleko větší potenciál, který však autorka nedokázala plně využít, což je podle mě škoda. Přesto oceňuji autorčin nápad, a proto jí dám ještě šanci a přečtu si i další případ sester Brontëových.

18.02.2024 3 z 5


Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Zajímavý příběh, trochu magický a trochu strašidelný. Četlo se mi to velmi dobře, i když s některými pasážemi jsem měla občas trochu problém a musela se jimi prokousávat. Celkově se mi však příběh líbil, byl napínavý a rychle mě vtáhl do děje.
Jedna věc mě ovšem překvapila, čekala jsem, že se Xanthe dá dohromady s Liamem, ale autorka má zjevně jiný záměr.
Je to má první kniha od této autorky, ale další díly této série už na mě čekají v knihovně, takže doufám, že se k nim brzy dostanu.

18.02.2024 4 z 5


S miliardářem v síti S miliardářem v síti Max Monroe

(SPOILER) Fajn oddechové čtení. Žádný hlubokomyslný příběh, prostě klasická romantika s nádechem erotiky. Určitě to není čtení pro prudérní osoby. A jistě, nějaká ta vulgárnější slova se v textu objevují, ale který normální člověk mluví úplně slušně, že? Ačkoliv dvě připomínky bych měla - že si Kline teprve po několika letech společné práce všiml, že je Georgie milá a přitažlivá žena. A druhá, když Georgia začala tak vyšilovat kvůli svým domněnkám, že ji chce podvést s její nejlepší kamarádkou, jen na základě žádosti o schůzku a pak jejich vztah ukončila, aniž by chtěla slyšet nějaké vysvětlení. Ale jinak jsem si oba hrdiny oblíbila od samého začátku. A jejich přátelé byli také moc fajn, takže se těším na jejich příběh.

18.02.2024 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

(SPOILER) Za mě tedy rozhodně skvělé čtení. Líbilo se mi poměrně neobvyklé prostředí vědeckých pracovníků a studentů postgraduálu. Olive mi připadala opravdu úžasná, trochu potrhlá, ale každopádně velice laskavá, obětavá a s dobrým srdcem. Koneckonců právě tyto vlastnosti stály za tou šarádou s randěním s Adamem. Není divu, že se Adam do Olive zamiloval hned při prvním setkání. I jeho jsem si rychle zamilovala. Přestože měl u studentů postgraduálu spíš negativní pověst k Olive se od začátku choval moc hezky a neustále se jí snažil pomáhat.
Velmi jsem si oblíbila také Olivinu kamarádku Anh a sympatický mi byl i její spolubydlící Malcolm nebo Adamův kolega a kamarád Holden.
Příběh samotný je vtipný, zajímavý a velice dobře se mi to četlo. Určitě se ke knize v budoucnu vrátím. A protože jsem se u téhle knihy tak dobře bavila, moc se těším i na další autorčina díla.

15.02.2024 5 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Věděla jsem předem, že tohle bude obtížná četba a nebýt čtenářské výzvy, tuhle knihu bych si s největší pravděpodobností nevybrala. Ale nakonec jsem ráda, že jsem po titulu sáhla. Velice oceňuji autorčinu odvahu upřímně a bez příkras popsat, jak se vůbec stala alkoholičkou, a jak probíhal její nelehký boj, který musela svést sama se sebou i se svým okolím, aby se mohla vrátit na správnou cestu a opět začít žít plnohodnotný život a být co nejlepší matkou pro svou dceru.
Závislost na alkoholu je problém, který je společností dost často opomíjen a bagatelizován nebo úplně přehlížen. O to víc je mi sympatická autorčina snaha svou výpovědí na problém upozornit a zviditelnit ho.
Nejsem přesvědčená, že by o sobě autorka smýšlela jako o spisovatelce a z mého pohledu to ani není důležité. Svým počinem prostě chtěla jen docílit záměru vyburcovat společnost a změnit tak vnímání problému. A pokud tato snaha povede k zpřístupnění potřebných informací a pomůže alespoň jednomu člověku, je to dobrá cesta a úctyhodná aktivita.
Některé aspekty autorčina života mi byly dost známé, protože jsem se s nimi ve svém životě také potýkala, naštěstí pro mě jsem je dokázala řešit ne tak zničujícím způsobem.
Moc autorce fandím ohledně aktivit spojených s neziskovou organizací, dokazuje tím, že je oddaná svému přesvědčení.

Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a získala tak nový náhled na věci, které mě samotnou dlouho ovlivňovaly a svým způsobem mě i trápily. život s alkoholikem opravdu není snadný a ta zkušenost vás poznamená na celý život. Ale díky této knize jsem dokázala pochopit pár věcí, které mi dříve unikaly a to je pro mě přínosem.

31.12.2023 4 z 5


Jak odradit vévodu Jak odradit vévodu Alexa Aston

Příjemná oddechovka, prostě typická historická romance, která nijak zvlášť nevybočuje, ačkoliv námět a hlavně hlavní postavy jsou poněkud méně uvěřitelné. Vévoda, který byl již v dětství zapuzen vlastní rodinou, a který se vévodou původně ani stát neměl si zvolí za manželku schopnou a chytrou dceru svého správce Emery. Příběh sám o sobě ani není nijak zvlášť originální, ale četlo se to dobře a u knihy jsem si odpočinula v hektickém adventním období. Celkově knihu hodnotím 3,5 hvězdy.

31.12.2023 4 z 5


Princezna a hráč Princezna a hráč Ilsa Madden-Mills

Druhý díl série byl stejně skvělý jako ten první a já si ho užívala od první chvíle. Francesca byla úžasná. Ačkoliv se s ní už od raného dětství život zrovna nemazlil udržela si pozitivní přístup k životu. Díky své přátelské povaze kolem sebe shromáždila lidi, kteří jí nahradili rodinu. Tuck byl v podstatě zlatíčko, i když si také z dětství nesl trauma, které ho ovlivňovalo i v dospělosti. Od jejich prvního setkání v maskách jsem s velkým zájmem sledovala vývoj jejich vztah. Fran jsem si zamilovala okamžitě. S Tuckem to bylo sice malinko složitější, ale zaujal mě už v předchozím díle a brzy jsem si oblíbila i jeho. Přes jeho temnější chvilky byl vlastně docela fajn, jen se stále nedokázal vyrovnat se svým traumatem z dětství a matčinou nenávistí. Dost jsem si oblíbila také vedlejší postavy - všechny Franiny přátele a hlavně Tuckova spoluhráče a spolubydlícího Jaspera.
Příběh byl vtipný, svižný a přitom lehce pikantní. Četlo se mi to moc dobře a zvládla jsem ho přelouskat rychle. Vlastně se mi nechtělo ho vůbec odkládat, jenže povinnosti mají vždy přednost (bohužel) a bez spánku se také neobejdu (opět bohužel).

"Všichni máme temnou stránku. Lidi, které potkáváš na ulici, lidi, se kterýma pracuješ, lidi, který miluješ, lidi, který nenávidíš. Kde není temnota, tam není místo pro světlo. A když tě temnota zasáhne, a to se stane, záleží jenom na jedné věci. Musíš jít pořád dál, krok za krokem, dokud se nedostaneš zpátky na svoji cestu."

31.12.2023 5 z 5


Leť & zapomeň Leť & zapomeň Nena Tramountani

(SPOILER) Zpočátku jsem si myslela, že to bude jen další oddechovka s příběhem ze studentského prostředí. A svým způsobem to tak i bylo, ale nejedná se o žádný tuctový příběh, kdy k sobě dřívější nejlepší přátelé po delším odloučení znovu nacházejí cestu. Noah se v první řadě jevil spíš jako negativní postava, rozhodně ze začátku, ale současně bylo hned zjevné, že je obtěžkán nějakým tajemstvím, které ho stále sžírá a nutí se chovat jako s prominutím hajzlík a trochu jako debil. Svým chováním ubližuje nejen sobě, ale hlavně všem kolem. To mi zrovna na ideálního partnera nesedí.
Styl psaní a příběh sám o sobě mi připomínal dílo Jennifer L. Armentrout a její sérii "Jako led". Noaha trápí pocit viny za smrt Livina bratra, navíc má docela rozháranou duši umělce a nad vším až příliš přemýšlí. Aby alespoň na chvíli unikl svým pocitům a myšlenkám uchyluje se k sexu bez citu, alkoholu a občas také drogám. Po návratu Liv do jeho života se to ještě zhorší. Nebýt kamaráda Anthonyho, nejspíš by sám sebe už dávno zničil. Liv v něm přes veškeré jeho snahy stále vidí svou spřízněnou duši a chce ho zpátky ve svém životě. Navíc si rychle uvědomí, že její city k Noahovi jsou silnější než kdy dřív. Ale současně má poslední šanci, jak se nenechat vyhodit z redakce univerzitního časopisu a to znamená, že musí napsat článek, který se příčí její povaze i přesvědčení. A ten článek má být o Noahovi.
Vztah Liv a Noaha je po celou dobu plný zvratů a napětí, takže se čtenář nemá moc šanci nudit. Jen ten konec mi připadal takový nedotažený, nebo spíš málo propracovaný a rychlý. Ale četbu příběhu jsem si celkem užívala a těším se na další díly - hlavně na díl s Matyldou (tak doufám, že nebudu zklamaná).

"Lidi nemůžeš zachránit, můžeš je jen milovat a držet je za ruku, když se snaží zachránit sami sebe."

30.12.2023 4 z 5


Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Příběh Novy a Ronana mě neskutečně bavil. Užívala jsem si každou chvíli, kterou jsem s knihou strávila. Oba hlavní protagonisté mi byli sympatičtí od samého začátku a jejich vztahu jsem moc fandila. Jasně, jedná se o klasickou romanťárnu s celkem jednoduchým příběhem, prostě milá a vtipná oddechovka. Ale v příběhu se dají najít i okamžiky k zamyšlení.
Nova se po nečekané smrti své matky vrací do rodného městečka, aby převzala péči o svou mladší sestru, která je autistka a má tudíž specifické potřeby. Tím byla Nova ještě víc sympatická, protože upřednostnila potřeby své sestry před svými sny a plány. Nova brzy zjistí, že jejím sousedem je muž, se kterým kdysi v New Yorku strávila jednu noc. Ronan zpočátku Novu nepozná, ale posléze zjistí, že už se setkali a společná noc ho přiměla změnit svůj život. Nyní v malém jižanském městečku trénuje školní fotbalový tým a čeká na větší příležitost. Jenže po setkání s Novou začíná pomalu přemýšlet, zda se jeho sny a plány mezitím poněkud nezměnily.
Úžasná byla také Sabine, mladší sestra Novy a vlezlá sousedka Lois měla také něco do sebe. Strašně jsem se smála při čtení scény, kdy Ronanovi svěřenci ukradli kozu-maskota nepřátelského týmu a jak to nakonec Nova zvládla napravit.
Kniha rozhodně splnila svůj účel, protože jsem se u ní dobře bavila i odreagovala a současně si přišla na své i má romantická stránka.

30.12.2023 5 z 5


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

V dospívání byla tato kniha jednou z mých oblíbených a četla jsem ji několikrát. Po letech jsem se k ní vrátila v rámci čtenářské výzvy a pořád mě hodně bavila. Navíc mě přiměla s nostalgií zavzpomínat, jaké kousky jsme v té době vyváděly s mými kamarádkami (a že občas byly opravdu hodně ztřeštěné). :-)
Katka mi připadala jako fajn holka, která se chovala přiměřeně svému věku. Snaha působit dospěle a vyzrále se střídá s okamžiky dětinského chování a nejistoty - prostě puberta, no. Katka se v knize potýká se svou první zamilovaností doprovázenou žárlivostí a pocity vlastní nedostatečnosti.
Trochu mi v knize chybělo podrobnější vykreslení Petrova charakteru - zřejmé bylo akorát, že je dobře vychovaný a zdvořilý, ale jinak rysy jeho povahy zmíněny nebyly.
Každopádně autor uměl svým poutavým vyprávěním zaujmout.

06.12.2023 4 z 5


Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Sophie Irwin

Zajímavá obálka a poutavá anotace byly důvodem, proč jsem po knize sáhla. Ovšem docela dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy dokázala ponořit, takže přiznávám, že mě kniha zas tak moc nenadchla. Teprve v okamžiku, kdy si Kitty a Radcliffe začali vzájemně vyhrožovat, dostal děj alespoň nějaký spád. Pak už jsem si příběh užívala o něco víc. Do té doby jsem Kitty vnímala jen jako zlatokopku, i když s dobrým úmyslem zajistit sebe a své sestry. Od začátku mi sice imponovala svým odhodláním, ale teprve v tu chvíli jsem v ní viděla hlubší charakter. Dojem na mě udělala také svou smělostí a šarmem. A ještě víc si mě získala, když se dokázala zamyslet nad svým jednáním a chybami, dokázala si přiznat, že byla zaslepená svým posláním až přestala vnímat své okolí a ignorovala přání nebo potřeby svých blízkých, a snažila se vše napravit.
Radcliffe se zpočátku jevil jako odtažitý a trochu arogantní, prostě šlechtic každým coulem. Ale i on měl své kladné vlastnosti, jimiž zcela splňoval představu hlavního hrdiny.

06.12.2023 3 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Tentokrát jsem malinko zklamaná. Obvykle jsem z knih této autorky spíše nadšená, ale tahle kniha mě příliš neoslovila. Na můj vkus byla opravdu hodně slow-slow-slow burn a za mě rozhodně zatím nejslabší autorčino dílo. Začátek knihy výhradně ve formě e-mailové korespondence mi připadal příliš nudný. Chybělo mi tam to jiskření a interakce mezi hlavními postavami, na které jsem zvyklá z jiných knih Mariany Zapaty. Navíc mi nesedla ani Ruby ani Aaron. Ruby se na svůj věk chovala velice nevyzrále. Nejen, že jí chybělo sebevědomí, ale občas se chovala prostě jako puberťačka a ne jako dospělá osoba. V jejím charakteru jsem nenašla žádnou hloubku. Žádný výrazný rys jsem ovšem nezaznamenala ani u Aarona. Děj jen tak lehce plynul po povrchu bez velkých zvratů a akce.

06.12.2023 2 z 5


Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

(SPOILER) Knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy (Kniha ukrajinského autora). Přestože je kniha (tedy celá série) určena hlavně mladším čtenářům, i mě četba o časodějích, hodinářích, vílách a dalších podivných bytostech velice bavila. Kniha je psaná poutavě a postavy jsou vykresleny přesvědčivě. Konec je hodně neurčitý, takže čtenáře nutí sáhnout po dalším dílu, aby se dozvěděl, jak to bude dál nejen s Vasilisou, Dianou, Fešem, Nikem, Leškem i ostatními z obou světů (ať už s Ostaly nebo Eflary). Přátelství mezi Vasilisou a jejími novými kamarády, a ochota si navzájem pomáhat, je důležitým tématem celého příběhu.
Každopádně už jsem si sehnala další díl a jsem moc zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet. Hodně mě zajímají úmysly a pohnutky Vasilisina otce. Něco už bylo naznačeno, ale chci vědět, jak to všechno dopadne. A zda se klíčníkům podaří odvrátit střet obou světů.

06.12.2023 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, ale tentokrát jsem zvolila formát audioknihy, což možná bylo štěstí, protože podání Vojty Dyka a jeho imitace známých osobností české umělecké a politické scény mě přimělo k úsměvu spíš, než suchý britský humor samotného díla. Jinak musím konstatovat, že tohle nebyl úplně můj "šálek čaje". Nicméně jsem si to docela užila. Nejvíc jsem si oblíbila Arthurova mimozemského kamaráda Forda. A také mě dostal depresivní robot Marvin - dost možná by mě také dohnal k sebevraždě, kdybych pořád dokola měla poslouchat jeho depresivní poznámky. Arthur Dent mě nijak moc nezaujal, takže jsem celkem chápala Trilian, že si vybrala Zaforda, který byl o dost zajímavější.
Celkově jsem to prostě brala tak, že dílo je vlastně parodie a tudíž mě zase tolik nezklamalo, jak zde píší někteří čtenáři.
A asi teď pro jistotu budu u sebe neustále nosit ručník - jen kdyby náhodou ;-)

22.11.2023 3 z 5


Ano, pane řediteli Ano, pane řediteli Lucie Srňánková

Tak nevím. Jedinou kladnou vlastnost bych v tom našla - už se k tomu nemusím nikdy vracet. Tohle byla opravdu nepovedená parodie na Božského bastarda po Česku a částečně jsem tam nacházela i shodu s Padesáti odstíny, ale v ještě trochu horším provedení. Ačkoliv nerada odkládám knihy nedočtené, u této to jinak nešlo. Škoda, čekala jsem od ní víc. Autorka má příjemný styl psaní, takže s jiným námětem by možná předvedla, že má cenu jejím počinům věnovat pozornost.

09.11.2023


Smlouva na lásku Smlouva na lásku Cassie Connor

(SPOILER) Za mě rozhodně skvělý příběh plný humoru a romantiky, prostě oddechová jednohubka. Trochu jsem se titulu obávala, protože pár podobných námětů už jsem četla. Ale nakonec jsem byla nadšená. Autorka sama v podstatě poukazuje na to, že se inspirovala filmovými romantickými komediemi - Dokonalá partie a Samotář v Seattlu, které patří i k mým oblíbeným.
Rebecca se vlastními schopnostmi a pílí vypracovala na vysoký post v právnické kanceláři, ale utrpěl tím její osobní život. Nemá čas na vztahy, ale nyní se dostala do situace, kdy by se jí přítel, třeba i falešný, náramně hodil. A tak uzavře smlouvu s Hudsonem, kterého potkala v hotelovém baru. Ona potřebuje doprovod na sváteční víkend s rodinou, kde se má oslavit zasnoubení její sestry s jejím bývalým, a Hudson zase potřebuje peníze. Jenže se to od začátku začne komplikovat a nakonec si Becca uvědomí, že se do Hudsona zamilovala.
Tuhle jízdu jsem si opravdu užila. Navíc, jak jsem pochopila se jedná o autorčinu prvotinu, takže klobouk dolů za to, jak se toho zhostila. Jen upozornění pro náročnější čtenáře - žádný hlubší smysl v díle nehledejte. Opravdu se jedná o poctu romantickým komediím, prostě odlehčený žánr pro relax a pobavení.

06.11.2023 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Kdysi dávno jsem tento útlý svazek četla v prvním českém vydání a pamatuji si, že jsem tehdy byla z knihy nadšená. Po letech jsem se ke knize vrátila v rámci čtenářské výzvy a sáhla jsem po novějším a zrevidovaném vydání. A musím říci, že jsem byla docela zklamaná. Nemyslím, že by se ze mě mezitím stal o tolik náročnější čtenář, ale kdoví. Možná mi prostě jenom nesedlo to upravené vydání - někdy úpravy nadělají víc škody než užitku. Abych to mohla posoudit, musela bych si asi znovu přečíst i to původní vydání. Třeba se k tomu ještě někdy v brzké době dokopu.
Četla jsem docela dlouho, protože jsem si chtěla dát prostor, abych se nad jednotlivými kapitolami zamyslela a snad pochopila, co tím chtěl autor říci. Některé kapitoly mě přiměly také zavzpomínat, jiné zase vykouzlily na mé tváři úsměv. Například u kapitoly Pastelky jsem vzpomínala, jak můj syn ve věku asi tří let měl období, kdy neustále kreslil mapu k pokladu a jednou ji v nestřeženém okamžiku načmáral na bílou zeď našeho obýváku. :-)
Kniha je plná postřehů a zamyšlení z běžného života. Některé kapitoly mě tudíž oslovily více, jiné méně. Kromě Pastelek patří mezi mé oblíbené také Mořská panna, Kaluže a samozřejmě Pampelišky. I naše zahrada je plná pampelišek, navíc také kopřiv a dalších plevelnatých rostlin. Třeba na jaře se můj syn musí při sekání vyhýbat hlavně plácku s rozkvetlými kopretinami (ale kvetou nám tam i fialky a orseje).

06.11.2023 3 z 5


Zmetek Zmetek Elle Kennedy

První díl série z prostředí soukromé internátní školy pro delikventy z řad synáčků smetánky mě upoutal svou čtivostí a svižností, takže se těším na pokračování.
RJ byl hodně zajímavý týpek a za jeho odtažitostí byla znát osamělost a snaha nebýt na nikom závislý. A Sloan byla vážně třída, v některých aspektech mi připomínala mě samotnou v tomhle věku. Sympatické mi byly i některé další postavy příběhu - RJův nový nevlastní bratr a Sloanina mladší sestra, například.
Rozhodně musím říct, že jsem si četbu této knihy velmi užívala. Děj měl spád, interakce mezi protagonisty a hlavně ústředními postavami byla skvělá. Pohled z několika úhlů prostřednictvím hlavních i dalších postav příběhu přidává další plusové body.

06.11.2023 4 z 5


Boss Boss Marcy Jell

Celkem zajímavý příběh, i když předvídatelný, jak to u tohoto typu literatury často bývá. Taková oddechovka z prostředí vrcholového boxu. Oba hrdinové byli sympatičtí, takže jsem jejich vztahu od začátku fandila. Akorát Zaneovu matku Viktorii jsem měla sto chutí pořádně sejmout, jak ta mi pila krev.
Je pravda, že některé aspekty příběhu mi připadaly dost nepravděpodobné, nicméně nejsem znalcem tohoto prostředí, tak jsem to moc neřešila. Navíc měl děj spád, takže mě to bavilo od začátku až do konce.

03.11.2023 4 z 5