Hjuud Hjuud komentáře u knih

☰ menu

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Za mě zatím nejhorší Murakami. S přestávkami jsem knihu četl skoro rok, vlastně se v ní nic moc nedělo, věci nedávaly moc smysl... Ano, některé pasáže byly čtivé, mělo to samozřejmě jako obvykle snový kolorit, nicméně aspoň náznak nějakého děje bych uvítal. Nesdílím tentokrát s ostatními čtenáři nadšení. 2,66*

29.07.2022 3 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Začátek super, napínavý děj s vyšetřováním a pozvolným nástupem zla. Druhá půlka knížky však trošku nudila a konec tak nějak nezaujal. 3 a půl *

15.11.2020 3 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Bez debat na 5*

08.01.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Velmi čtivá a zajímavá kniha, i mně se četla velmi příjemně. Chápu, proč je tolik populární: autorka poměrně jednoduchým a zároveň propracovaným jazykem vypráví o poutavém tématu a tragických osudech (zejména žen). K dokonalosti mi však něco málo chybělo. Možná mi přišel zvláštní onen profesorský generační odstup od tématu 2. sv. války?

27.12.2019 4 z 5


Ticho a vřava Ticho a vřava Nihad Sirees

Velmi zajímavá novelka z arabského prostředí (sekulární?) totalitární diktatury. Líbil se mi autorův jazyk, jeho jednoduchá a čtivá ich forma, která umně skloubila satirický tón i jemný popis erotických pasáží. Jen škoda, že kniha na konci působila tak nějak utnutě, chápu, že autor chtěl prostě čtenáři zprostředkovat náhodné 2 dny ze svého života v tomto prostředí, nicméně nezlobil bych se, kdybychom se dozvěděli, kam by se děj dál ubíhal. Dal bych 5*, za to utnutí dávám 4*, ale knihu vřele doporučuji! :-)

08.11.2019 4 z 5


Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Stephen King

Po delší době něco, co se mi od Mistra výrazně líbilo! První povídka, Časoužrouti, byla tak napínavá, že jsem z ní byl až vynervován a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Líbil se mi i ostatními čtenáři haněný konec. Druhá povídka pro mě byla specifická, jelikož jsem před mnoha lety viděl film a tudíž jsem si pamatoval hlavní pointu, s čímž jsem četl celou povídku. I ta ale byla napínavá a skvěle propracovaná. Když King fušuje do psychologie, je to vždy nejlepší zážitek :-)

23.12.2017 5 z 5


Zpěv Susannah Zpěv Susannah Stephen King

Vata :-/ jediné, co bylo zajímavé, byl konec a prostředek se známým spisovatelem :-)
Jdu na poslední díl, tak doufám, že vylepší celkový můj dojem z této série, které obecně příliš neholduji.

28.03.2017 3 z 5


Srdce v Atlantidě Srdce v Atlantidě Stephen King

První novella za plný počet, to bez debat. Krásný příběh, a kupodivu mi nevadilo ani téma Věže. Mnohem lepší než film mimochodem. Příběh z prostředí vysoké školy byl neméně skvělý, v něm se projevila Kingova mistrnost v psychologii postav a také reálné vykreslení atmosféry okolo vietnamské války. Další povídky už byly průměrné. Celkově tedy 4*

09.11.2016 4 z 5


Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Bohužel, za mě průměr. Dá se říci i zklamání. Těšil jsem se na soubor hororových povídek, dočkal jsem se pár dobrých příběhů (Míle, Nekrology, Duna, Ur) s většinou průměrných. Když se nekonal horor, doufal jsem aspoň v drsné kousky alá Černočerná tma. Ani to se nekonalo. Knihu jsem přečetl poměrně rychle, ale po přečtení zůstala pachuť a paměťové vyšumění.

09.10.2016 3 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Já dávám nakonec 5*. Četbu téhle knihy jsem dost dlouho odkládal, jelikož Běh o život se mi moc nelíbil, takže jsem byl k "Bachmanovi" skeptický. A dělal jsem chybu! Tohle je od Kinga jedno z nejlepších tak top 5 děl, co jsem zatím četl! Napsat skoro 300 stránek o tom, jak někdo jenom někam jde, to je úctyhodné. Nemohl jsem se od toho odtrhnout a přelouskal jsem to za pár dní, jak to bylo napínavé. A konec? Mnozí zde píšou, že byl příliš otevřený - inu, mně to tolik nepřišlo. Děj byl možná ukončen trochu zhurta, ale myslím, že to pro celkové vyznění vůbec nevadí.

29.04.2016 5 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Dávám 4*, protože to bylo sice dobré, ale určitě o level (možná dva, ale 3* by zas byly málo) horší než Pan Mercedes. První polovina je opravdu nelidsky zdlouhavá, takže jsem se ke čtení nevracel zrovna s radostí. Až zhruba posledních 150 stran byla jízda podobného rázu jako v prvním díle, ovšem musím přiznat, že děj tentokrát zachraňovala pouze postava sympatického Billa Hodgese, který se stal momentálně snad mou nejoblíbenější literární postavou. Příběh nebyl nic moc. Je však možné, že se jednalo o takovou výplň mezi prvním a třetím dílem, od kterého si na základě několika indicií můžeme hodně slibovat.

23.01.2016 4 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Nevím, zda budu pochopen, ale za tuhle knihu se na Kinga až zlobím. Zaprvé, je to fakt až moc zdlouhavé, například části s kšeftem ohledně Vikovy firmy bych úplně vymazal. A zadruhé, King musel mít při psaní buď hluboké deprese, anebo byl na vrcholu cynismu. Něco tak negativního jsem snad nikdy nečetl ani nevěděl jako film. Byl to fakt hnus to číst, a to mi jinak depresivní díla nevadí, právě naopak. Ale tohle bylo na mě moc, prostě se mi to četlo těžce a neužil jsem si to tak, jako ostatní jeho knihy, i přesto, že napsáno to bylo kvalitně.

03.01.2016 3 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Nelze hodnotit jinak než 5*! Tahle kniha byla skoro tou nejnapínavější, jež jsem kdy od Kinga četl. Nutnání číst dál bylo tak nesnesitelné, že jsem to přelouskal asi za tři dny :-) Jasně, je to trochu míň náročnější četba, než třeba Temná věž nebo Nespavost, ale mně to plně vyhovuje. Skvělé romantické pasáže a sondy do mysli zvráceného vraha i stárnoucího sympatického policisty v.v. Nemůžu se dočkat dalšího dílu s detektivem Hodgesem.

02.12.2015 5 z 5


Christina Christina Stephen King

Bylo to parádní. Dennis nyní patří mezi moje nejoblíbenější hlavní hrdiny. Líbilo se mi taky střídání ich a er formy v průběhu knihy. Jasně, celé to bylo spíš takové béčko, ale psychologie postav byla jako vždy vykreslena na jedničku a kniha se četla svižně, neměla hluchá místa. 4*

25.11.2015 4 z 5


Rose Madder Rose Madder Stephen King

Je to velmi jednoduché - toto byl typický Kingův výtečný thriller, kde jsou bravurně pychologicky vykresleny postavy (hlavně Norman), bylo by to tedy na jasných 5*. Bohužel jednu hvězdu ubírám za naprosto zbytečnou linii s obrazem.

28.10.2015 4 z 5


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Ja davam slabší 3*. Bohužel příběh me prilis nezaujal, naše budoucnost mi prisla nerealna a trochu i smesna. Hlavnímu hrdinovi jsem ani moc nefandil, coz by byt samozrejme nemelo. King svým rukopisem a koncem vse zachraňuje, ale i tak se mi to osobne jevi jako zatim nejslabší dilo, co jsem od nej četl. Ze by prave proto ji vydal pod pseudonymem? Postradal jsem emoce a takovou tu kingovskou temnotu lidství.

27.10.2015 3 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Nejdřív to bylo na jasných 5*, ale po té poslední čtvrtině knihy, kde děj nabral tak nějak příliš rychlý spád a věci se v něm hodně spíše děly bez nějakého hlubšího vysvětlování, srážím hodnocení na 4*. Kniha se mi velmi líbila, bylo to velmi poutavé, ale že by to měl být nějaký mrazivý politický příběh, to zase ne. Jasnovidectví bylo zajímavým prvkem, stejně tak i dějová linie o lásce, ale suma sumárum jsem četl asi lepší kousky.

14.09.2015 4 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

Celou dobu jsem chtěl dát 4 hvězdy, ale po závěrečné asi 150 stránkové části o putování v zimě (snad jsem se vyhnul spoileru) musím nakonec dát hvězd 5. Něco tak rozsáhléhlo v rámci jediné knihy je nutno náležitě ocenit. King opět mistrně rozpracovává psychologii a životy postav, které třeba hned za dalších 50, a už vůbec třeba 700 stran, nikdy neuvidíme, a přesto byli pro příběh nedílnou součástí, mozaikou, která vše spojí v jeden krásný barevný obraz. Co se týče záporů díla, dle mého názoru postava temného muže moc nefungovala, pochybuji i o hladkém průběhu života v Zóně (myslím, že by nastal akorát tak chaos - kdo by třeba dobrovolně pracoval, když někdo jiný se válí doma?). V tomto směru King neuspěl, mnohem lépe se mu toto povedlo v Pod kupolí. Ale o tom vlastně kniha nebyla. Ta byla epickou fantasy jízdou o životech pár obyčejných statečných lidí, kteří prožijí neobyčejné dobrodružství v postapokalyptickém světě v antagonismu dobra a zla.
Abych to uzavřel, četlo se to dobře, svižně, bylo to napínavé a emotivní.

22.08.2015 5 z 5


Revival Revival Stephen King

Já jsem docela spokojen. Příjemná letní oddechovka. Hlavní linie s elektřinou + konec mě příliš nezaujaly, ovšem vyprávění o Jamieho životě, různých zákrutech jeho existence, pasáže o kapele a dospívání jsou skoro to nejlepší, co jsem od Kinga četl. Celé jsem to zhltl běhěm pár dnů a zanechalo to ve mně pozitivní dojem.

16.08.2015 4 z 5


Pustiny Pustiny Stephen King

Abych pravdu řekl, moc mě to nezaujalo, byl to zatím pro mě nejhorší z prvních tří dílů. Ale je prostě možné, že mě celkově osud družiny kolem pistolníka a Temné věže nepřitahuje tolik jako ostatní čtenáře. Některé pasáže mi přijdou tak prapodivné, že jenom kroutím hlavou. Na Kingovi mám nejraději tu reálnost v reálných i nereálných situacích, tu vymakanou psychologii postav, emoce a nutkání číst dál. V této knize mě zaujala pouze poslední pětina knihy od mostu dál, nakonec ani ten vlak mě nějak nepoložil. V budoucnu sicebudu ve čtení dalších dílů pokračovat, ale nejspíš si dám od Temné věže nějakou dobu pokoj a zatím se vrhnu na jiná Kingova díla :-)

18.06.2015 3 z 5