Gigy Gigy komentáře u knih

☰ menu

Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

Neskutečně příjemný literární zážitek. Díky za něj!

07.12.2023 5 z 5


Dcera války Dcera války Sara Nović

První část knížky byla super. Ve chvíli, kdy se děj přesunul do současnosti, to začalo dost skřípat a do čtení jsem se musela nutit. Je to škoda. Nicméně nelituji, že jsem po knížce sáhla.

29.11.2023 3 z 5


Hrůza na Šibeničním vrchu Hrůza na Šibeničním vrchu Darcy Coates

Darcy je pro mě zárukou jistoty. Sice by se o jejích knížkách dalo dost diskutovat, kdybych se v tom chtěla nimrat, určitě bych si našla nějaké nesrovnalosti, ale já si Darcy beru hlavně proto, že umí příběh dobře vygradovat a vytvořit tu správně strašidelnou atmosféru.

29.11.2023 4 z 5


Kačka a Matěj na cestách Kačka a Matěj na cestách Eefje Kuijl

Kniha je doporučená od dvou let, ale domnívám se, že tohle věkové určení moc šťastné není. Knížka jako taková je hezká, ale obrázky jsou málo zřetelné a výrazné a tím pádem ne příliš atraktivní pro danou věkovou skupinu. Nemluvě o tom, že v takových obrázcích je těžké něco hledat, počítání od dvou let nekomentuju.

08.11.2023


Sen o Gliwicích Sen o Gliwicích Wojciech Dutka

Nebylo to úplně blbý, ale za mě to bylo zbytečně překombinovaný. První půlka byla ještě docela fajn, autor příběh hezky rozehrál, ale asi ho rozehrál zbytečně zeširoka. Přišlo mi, že ve druhé půlce najednou spěchá a snaží se zběsile dohnat příběh do konce. Dala bych přednost verzi, která bude osekanější co do vedlejších témat, ale zato propracovanější.

05.11.2023 3 z 5


Zbav nás od zlého Zbav nás od zlého Věra Fojtová

Mrzí mě, že tu není možnost dát 3,5 hvězdy.
Nebylo to úplně blbý, ale přišlo mi, že anotace na příběh moc nepasuje a vlastně láká na něco úplně jinýho, než čtenář ve finále dostane. Tolik příjmení na písmeno B byl teda taky dost úlet, pletly se mi mezi sebou slušně. Mezery vidím taky v části popisující minulost rodin, nebylo moc jasné, co se odehrává před a co po odchodu do pohraničí.
Jinak dobrý. Nejvíc jsem si užívala povedených jazyk, svižné dialogy a uvěřitelné postavy. Získal si mě popis stavu JZD v 50. letech, o tom se v beletrii moc nepíše, plus teda téma kolektivizace.

06.09.2023 4 z 5


Doktor chudých Doktor chudých Alena Šubrtová

Neskutečně precizní kniha.

29.08.2023 5 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Od knížky jsem čekala hodně, autorku na sociálních sítích už nějakou dobu sleduju, miluju její smysl pro humor a nadsázku. Nemůžu vyloženě říct, že by mě knížka zklamala, oceňuji její netradičnost a neobvyklost, jazyk se mi líbil, místy byl příběh docela vtipný, nicméně jeho výstavba byla dost slabá, jednoduchá. Myslím si ale, že autorka na knize ukázala, že psát umí, že má potenciál a potřebuje zkrátka jen dozrát.

15.08.2023 3 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Za mě fenomenální kniha. Kéž by se podobně čtenářsky příznivého zpracovaní dostalo i dalším výrazným událostem československých dějin.

10.08.2023 5 z 5


Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

Nevím, ta knížka mě prostě nebaví. Je zbytečně zdlouhavá, časová posloupnost je zvláštní, přijde mi, že autorka se snaží co nejvíc protahovat a natahovat děj v domnění, že tím zvýší čtivost příběhu a čtenářovo napětí, efekt je ale zcela opačný a čtenáře to prostě zabíjí (připomíná to zbytečně dlouhou předehru, během který prostě vášeň zmizí). Myšlenka asi není špatná, ale jinak fakt bída. Tluču hlavou o stěnu, že jsem si zrovna tohle vybrala jako knížku na dovolenou.

29.07.2023 2 z 5


S Gretou si nic nezačínej S Gretou si nic nezačínej Susanne Abel

Za mě druhá nejlepší knížka tohohle roku, hned po U severní zdi. Líbí se mi, že autorka otevírá témata, která ještě nikdo neotevřel. Přesně pro takové knížky mám slabost.
Nepovedl se konec, linie s Tomem a mám pocit, že něco zůstalo nevysvětleno, ale nevadí. Hodnoty příběhu jsou v tomhle případě jinde.

22.07.2023 5 z 5


Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou Kateřina Pantovič

Nějak jsme se s knížkou minuly. Anotace mě naladila, byla napsaná bravurně, ale samotný příběh teda za mě dost bída. Ke čtení jsem se musela přemlouvat, vlastně mě vůbec nebavilo.
Vyzdvihla bych jazyk, postavu kouče Matěje a táty Josefíny, ty mi přišly zajímavý. Zbytek nedotažený, moc postav, málo prostoru pro ně. Asi tuším, kam příběhem autorka mířila, za mě ale do cíle nedorazila.

05.07.2023 3 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

No nic. Nechala jsem v sobě dojem z knihy pár dní dozrát a hodnocení se ustálilo na třech hvězdách. Bylo to prostě takový mrtvý. Bez emocí. Vzdálený. Přeplněný zbytečnými detaily a historickými podrobnostmi. Těm postavám prostě chyběl vzduch, život. Dialogy byly zvláštní, jako kdyby měly za úkol převyprávět obsah historických pramenů, víc nic. Takový plný, ale zároveň neskutečně prázdný čtení...

18.06.2023 3 z 5


Královna mrtvol Královna mrtvol Heather Herrman

Velmi oceňuji téma, které kniha otevírá. Do přečtení mě vlastně ani nenapadlo přemýšlet nad tím, jak dřív probíhaly pitvy a jak lékaři obstarávali těla.
Co se týče provedení, není moc nad čím jásat. Takový průměr. Pro kategorii dívčí román či YA asi dostačující.

07.06.2023 4 z 5


1945 1945 Jiří Padevět

Za mě příliš popisné. Cennější než samotné mikropovídky byl vždy závěrečný komentář. Váhala jsem mezi hodnocením třemi a čtyřmi hvězdami, nakonec dávám čtyři, ve skutečnosti spíše 3,5.

29.05.2023 4 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Velké plus za jazyk, krátké kapitoly, příjemný rozsah.
Velké mínus za nějaké ty nedostatky v příběhu. Úplně to do sebe nezapadlo tak, jak bylo zřejmě v plánu.
A teda, nějak mi utekla pointa.

22.05.2023 3 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Daleko lepší než nějaká Alena Mornštajnová. Smekám.

09.05.2023 5 z 5


Zápisník z války Zápisník z války Ivan Ampilogov

Taková knížka se snad ani hodnotit nedá. Některé pasáže byly hodně zajímavé, autor v nich popsal detaily, se kterými jsem se jinde nesetkala. Moc mě nebavila závěrečná část knížky, ve které popisuje své vlastní zkušenosti z boje.

07.04.2023


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Byla jsem pokaděná až za ušima a vůbec se za to nestydím. Na horory se nedívám, horory nečtu. Tohle byla tuším moje premiéra. A teda... Myslela jsem si, že strachy nedočtu. Jasný, pokud jste zvyklí koukat na hrůzu a číst hrůzu, byl to pro vás asi nejspíš čajíček, ale na mě teda zafungoval. Brrr...

27.01.2023 4 z 5


Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Mně se to líbilo. Když teda pominu dost kostrbatý rozjezd a love story, ve které chybělo už jen malé roztomilé koťátko. Líbilo se mi, že příběh otevírá témata, se kterými jsem se v knihách ještě nesetkala. Co víc, témata byla založena na skutečných událostech. Takže jo, cítím se obohacená a knížka mi určitě v hlavě nezapadne.

27.01.2023 4 z 5