Sen o Gliwicích

Sen o Gliwicích https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520898/bmid_sen-o-gliwicich-64da02e353af0.jpg 4 25 9

Jedno město, dva příběhy oddělené časem. Od autora bestselleru Černá a purpurová. V roce 1932 přichází do Gliwic mladý učitel Martin Weber, kterého si rychle oblíbí studenti, továrníci i místní slezsko-německá elita. K moci se ale dostávají nacisté – a tak nastává nevyhnutelný konflikt. V současných Gliwicích nastupuje na prestižní školu ambiciózní učitel Marcin Burdyga. Studenti si ho také zamilují, ale kolegové ho mají za potížistu. Když jeden z jeho studujících zmizí, vydává se ho na vlastní pěst hledat. Odhalí během strhující cesty časem i tajemství neuvěřitelné historie Gliwic?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , CPress
Originální název:

Sen o Glajwic , 2022


více info...

Přidat komentář

petrarka72
29.03.2024 2 z 5

Informace o slezském městě a jeho kolísání mezi německou a polskou identitou jsou fajn, století zvratů na jednotlivých postavách taky... Ale pořád jsem čekala na důvod, proč se Tomkovi děje, co se mu děje, respektive co z jeho přesunů v čase vyplyne (a že možnosti by byly!), a přesně tohle bohužel zůstává v banální rovině YA... Čte se to rychle, ale zázrak nečekejte: autor sice píše o tom, že "nevíme dne ni hodiny", ale jeho moralizování, vyplývající právě z toho, že ví, jak 20. století proběhlo a která strana je v tom kterém období ta "správná", je tu a tam nesnesitelné.

Marekh
06.02.2024 4 z 5

Od autora jsem již četl knihu ČERNÁ A PURPUROVÁ, která se mi líbila.

Román má 2 dějové linie – minulost a přítomnost.

V roce 1932 přichází do Gliwic mladý učitel MARTIN WEBER, kterého si oblíbí studenti. K moci se však dostávají nacisté. Vyučuje starověké dějiny, řečtinu a filozofii.

V současnosti v Gliwicích nastupuje na prestižní školu, Všeobecné gymnázium Knížete Józefa Poniatowského, profesor MARCIN BURDYGA, kterého mají studenti rádi, protože jeho styl výuky není nudný. Vyučuje dějepis a filozofii. Umí vyprávět příběhy, zapojuje studenty do diskuze a studenty okamžitě zaujme. Pořádá kroužky pro studenty. Dodělává si doktorát. Nemá přítelkyni a bydlí sám v jednom hotelovém pokoji. Trpí Aspergerovým syndromem. Marcina jsem si oblíbil. Bohužel většina jeho kolegů v profesorském sboru se k němu nechová dobře. Obzvláště profesorka EDYTA PIOŁUNOWSKÁ mi pila krev, poněvadž intrikovala a znesnadňovala život Marcinovi, který se k ní od počátku choval dobře. Záviděla mu, že je schopnější profesor a oblíbenější než ona. Jednoho dne jeden z Marcinových studentů (TOMEK) zmizí a Marcin se snaží vypátrat, co se s ním stalo.

Autor v Doslovu píše, že „Předkládaný román je výhradně literární fikcí. Všechny události, situace a osoby, které jsou v knize vylíčeny, jsou smyšlené a neodrážejí žádné reálně existující osoby nebo instituce v Gliwicích.“

Autor se zamýšlí nad polským školstvím a určitě jsou to zajímavé myšlenky (např. 3 typy profesorů na školách, maturity, postavení pedagogů ve společnosti, platy učitelů aj.). Myslím si, že některé autorem popsané situace mezi kolegy jsou trochu „přitažené za vlasy“. Ano, ani mezi profesory není všechno zalito sluncem, ale že by byli mezi profesory různé intriky a nevraživost, jak je v popsáno v románu, to se mi nezdá úplně reálné a pokud ano, tak snad to jsou ojedinělé případy. Když se spolčí několik lidí proti jednomu, ať už v jakémkoliv kolektivu, je to pro daného člověka hodně náročné a příliš mnoho možností mu nezbývá, jak situaci vyřešit. Buď bude bojovat a bránit se ze všech sil, anebo musí opustit práci, aby se nezhroutil a žil v poklidu.

Líbily se mi části jak z minulosti, tak také z přítomnosti. Bavilo mě školní prostředí a debaty profesorů se studenty. V románu nalezneme také cestování časem. Kniha se četla celkově dobře. Více se mi však líbila kniha ČERNÁ A PURPUROVÁ.

V závěru knihy se nachází DOSLOV a POZNÁMKY.

Přebal knihy je pěkný.


Kortez
29.01.2024 5 z 5

Překvapivě čtivá kniha která vám prozradí mnoho o učitelské praxi, o historii jednoho malého polsko-německo-slezského městečka a zabrouzdáte i do jiné časové dimenze, cestování časem atd. Možná to vyzněje jako pěkný guláš, ale překvapivě je všechno krásně do sebe zapleteno a vše se vším souvisí.

veverka@ořech
29.01.2024 4 z 5

Příběh se mi moc líbil. Stále myslím na Tomka...
Tomek v tomto románu tvoří určitý most mezi minulostí a současností, mezi jednotlivými časy a místy, v nichž se děj odehrává.
Zaujalo mě, jak to autor dokázal poskládat, aby čtenáři představil komplikované dějiny jednoho města, které v průběhu 20. století bylo německé/polské/slezské. Tyto tři identity jsou v něm patrné dodnes.

Kanylka
11.01.2024 2 z 5

Příběh z roku 1932 se mi líbil mnohem víc.

HanulkaK.
10.01.2024 5 z 5

Naprosto neuvěřitelná, ještě po několika týdnech nad ní přemýšlím a rozhodně doporučuju.

ydnac
30.11.2023 4 z 5

EXISTUJE CESTOVÁNÍ V ČASE?

V této knize ano :-).
Očekávala jsem válečný román a dostalo se mi i prvku fantasy :-).
Tomek je velice nadaný student a jednoho dne se mu při běhání stalo něco neskutečného.
Proklouzl časovou smičkou a z roku 2016 se přenesl do roku 1933. Do předválečné doby, ve které už to také celkem vřelo.
Bude mu výhodou, že zná historii?
Pomůže mu to přežít?
Může zachránit více lidí?
Nebo se vrátí zpět do své doby?

Jeho život je pouze část příběhu. Ve dvou časových linkách jsem mohla sledovat tehdejší střední školu a tu současnou. Oblíbeného učitele minulosti a jiného v současnosti.
Oba byli sympatičtí, oba byli nadšení pro učení a chtěli pro své studenty jen to nejlepší.
Žili pro školu :-).
Chování jejich kolegů však bylo naprosto nepochopitelné!
Lidská závist a lenost mě stejně vždycky dokáže překvapit!
Román je fikce, ale lidé se bohužel takto chovají...

Propletenost celého děje přidala knize na napínavosti :-).
Dobře se mi četlo a byla jsem zvědavá jaký konec autor vymyslel.

DEJTE SI POZOR NA BOUŘI S BLESKY A BEZ DEŠTĚ!!!

skalek
25.11.2023 5 z 5

Oooooohhhhh...úžasná a zároveň smutná kniha....čteno jedním dechem až do konce...
Děkuji p.Dutka za úžasnou knihu a těším se na další

Gigy
05.11.2023 3 z 5

Nebylo to úplně blbý, ale za mě to bylo zbytečně překombinovaný. První půlka byla ještě docela fajn, autor příběh hezky rozehrál, ale asi ho rozehrál zbytečně zeširoka. Přišlo mi, že ve druhé půlce najednou spěchá a snaží se zběsile dohnat příběh do konce. Dala bych přednost verzi, která bude osekanější co do vedlejších témat, ale zato propracovanější.

Štítky knihy

polská literatura 30. léta 20. století učitelé, učitelky

Autorovy další knížky

Wojciech Dutka
polská, 1979
2020  92%Černá a purpurová
2023  82%Sen o Gliwicích

Kniha Sen o Gliwicích je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst47x
Chci si koupit8x