S Gretou si nic nezačínej

Susanne Abel

Greta série

1. díl >

Televizní moderátor Tom Mondearath z Kolína nad Rýnem si dělá starosti o svou čtyřiaosmdesátiletou matku Gretu, která stále více zapomíná. Když se objeví diagnóza demence, Tom je zděšený. Než se nemoc jeho matky stane darem. Poprvé v životě totiž Greta vypráví o sobě, o svém dětství v Preussisch Eylau s milovanými prarodiči, o útěku před ruskými vojáky v ledové zimě, o setkání s americkým vojákem Robertem Cooperem v Heidelbergu. Je tohle všechno klíč k pochopení Gretina smutku, který zastínil i Tomovo dětství? Když Tom narazí na dopisy a fotografie z doby po druhé světové válce, dostává se na stopu neuvěřitelnému tajemství. Kdo je ta holčička na snímku, který Greta ochraňuje jako poklad? Tom postupně poznává, že i jeho životní štěstí má spojitost s matčinou minulostí… Románový debut Susanne Abel vypráví dojemný a autentický příběh dětí z doby okupace, jaký jsme ještě nečetli.... celý text

Komentáře knihy S Gretou si nic nezačínej

Michla76
11.04.2026

Bohužel, i podle pár komentářů ostatních čtenářů, opět narážím na problém špatného, až velmi špatného překladu. Z velmi dobré knihy se zajímavým námětem a náhledem na problematiku války se tak stává těžko stravitelné čtení se spoustou klišé. A mimochodem, je úplně jedno, o jakou válku se jedná, nakonec to vždycky nejvíc odskáčou ti nejméně viní a obyčejní. Za mě to za přečtení rozhodně stojí, už jen proto, že se zde píše o dalších, mně do teď neznámých záležitostech z doby těsně po 2. sv. v. V originále je to kniha určitě na 4*

LucieT
01.04.2026

Jako kdybych četla úplně jinou knihu, než tu, kterou tu všichni tolik chválí. Styl psaní mi nesednul, vůbec jsem se nedokázala za celou dobu začíst a příběh plně prožít (natož se třeba u toho i dojmout), občas jsem měla i pocit, že jsou kapitoly ukončené uprostřed děje, nebo že mi to vůbec na sebe nenavazuje… A o postavách ani nemluvím, žádná mi nebyla sympatická a Tom mě navíc skoro až rozčiloval. Druhý díl vůbec číst nebudu, naopak jsem ráda, že mám tohle za sebou.

mollusc76
01.04.2026

Nebavilo mě to. Takže nedočteno. Zdlouhavé vyprávění, Tom je namachrovanej blbeček a zřejmě všechno je řečeno na obálce knihy.

Teopa
25.02.2026

Hodně diskutujících tady zmiňuje, že šlo o silný příběh. S tím samozřejmě souhlasím, ale zároveň to nebylo nic, co bych před tím někde neslyšela nebo nečetla. To říkám jen proto, že by někdo mohl čekat něco výjimečného, ale to tohle opravdu po obsahové stránce není. Přesto je ale příběh velmi dobře vystavěn, ví, kdy je dobré zmáčknout tklivou notu, kdy ubrat, kdy zapojit fantazii. Moc se mi kniha jako celek líbila. Výborně se četla.

Katka2382
24.02.2026

Tak tohle tedy bylo něco,normálně se knihy čtou,ale tuhle chvílemi přímo hledáte.

Bubo19
22.02.2026

Příběh Grety byl neuvěřitelně silný a celá kniha, ať už válečné a poválečné roky, tak i nedávná minulost, byla krásně napsaná. Zase jsem se dozvěděla něco nového z historie.
A i když jsem si při čtení říkala, jak tohle všechno bylo možné , kniha se mi moc líbila a mohu ji jen doporučit.

marky2558
19.02.2026

Hezké čtení od kterého se mi nechtělo odtrhnout. Za mě to byla velmi zajímavá sonda tak trošku z jiného pohledu a to oddaných Němců A. Hitlerovi. Celou knihu jsem Gertě držela palce, bylo mi jí líto za všechny útrapy, kterými si musela projít.

Ulina
21.01.2026

Přečteno jedním dechem. Historie z jiné strany, než o které jsem slyšela. A zraňující, bolavá, ovlivňující životy dlouho poté, co události nastaly. Sem tam bych si přála, aby se některé věci a situace více vyjasnily, ale celkově je to velmi zajímavá a čtivá kniha.

Evaho73
18.01.2026

Tento román ma zaujal hlavne intímnou a melancholickou atmosférou v ktorej sa súčasnosť prelína s bolestivou minulosťou. Príbeh sleduje Gretu, ktorej demencia postupne odkrýva spomienky, o ktorých celý život mlčala. Jej syn Tom je nútený čeliť rodinným tajomstvám, ktoré formovali aj jeho vlastnú identitu. Hlavnou myšlienkou knihy je, že minulosť nezmizne tým, že ju potlačíme, a že pravda je nevyhnutná pre uzdravenie vzťahov. Postavy sú psychologicky prepracované a pôsobia autenticky vďaka ich vnútorným konfliktom a nevysloveným emóciám. Autorka píše filmovo, empaticky a s dôrazom na detaily, čo dodáva príbehu silu a hĺbku.

Kerberos
29.12.2025

Jedna z nejlepších knížek,které jsem letos četla . Pohnuté osudy jedné německé rodiny od druhé světové války až do současnosti.Poválečné rozdělění Evropy ,rasismus ,násilné adopce . Moderátor Tom ,řeší problémy své staré matky.Při občasných záblescích paměti prozradí věci o kterých neměl syn ponětí a začne pátrat v matčině minulosti.Kniha by vydala na seriál.Určitě si seženu i druhý díl.

Chayal
27.12.2025

(SPOILER) Ke knize jsem se dostala na sklonku roku a musím říct, že to vůbec není špatné zakončení. Naopak - pokojně Gretu nazvu objevem roku 2025. Vyvstává tu mnoho témat a dozvídáme se toho skutečně hodně. Autorka to na nás valí, je to bum bum bum - Alzheimer, rasismus, komplikované rodinné vztahy, kariérismus, transgenerační přenos traumat a BROWN BABIES PLAN, o kterém jsem nikdy neslyšela a ztuhla mi z něj krev v žilách. Informovanější čtenáři možná pokyvují hlavou, já přiznávám, že mě opravdu nikdy nenapadlo, že se s tématem rasové segregace setkám v poválečném Německu. Že neodmyslitelně patří k USA, o tom nikdo nepochybuje, že tam ostudným způsobem rezonuje dodnes, asi taky nikdo nepopře, ale netušila jsem, jak výbušná byla situace v Německu na konci 40. a na začátku 50. let. O Němcích jako obětech války nejsme úplně zvyklí přemýšlet, maximálně se omezujeme na divoký poválečný odsun, který se opravdu nepovedl, a tím Němce úplně pouštíme z hlavy. Však máme dost vlastních traumat. A tu máš čerte kropáč, Susanne Abel nám otevře oči. Ano, obětí časů válečných a poválečných je výrazně víc, než si dovolujeme představit. Byli to totiž vlastně tak nějak VŠICHNI. Každý svým způsobem. Protože války, vážení, války jsou náramné svinstvo a dělají lidem ty úplně nejstrašnější věci.
Odpouštím místy divný překlad i otravně přeslazený konec, protože Greta si ho zasloužila.

martina.culik
15.12.2025

Čím dál více mě zajímají osudy lidí z těžkých dob - ne nutně přímo na válečných polích, nebo v koncentračních táborech, ale i ve městech, vesnicích apod.
S Gretou si nic nezačínej je přesně taková kniha, která na vzpomínkách Grety ukazuje, jak se žilo během války a hlavně po válce v Německu. Mnoho německých rodin muselo uprchnou z okupovaných oblastí, ženy se stávaly obětmi vojáků, kteří si na nich vybíjeli frustraci.
Aniž bych prozrazovala pointu, je zde mnoho informací o tom, jak těžké to měli vojáci, když se vraceli domů, aniž by nějaký domov stále měli. Jak se musely ženy starat o rodiny, i když neměly prostředky. Jak se dal využít černý trh, aby si mohly přilepšit. Jak se pohlíželo na ženy, které se sblížily s vojáky na okupovaných územích. Jak se zacházelo s dětmi bez otců, jelikož ženy v té době neměly takové postavení, aby se mohly o své děti volně starat, pokud neměly manžela.
Zároveň se zde otevírá téma transgeneračního přenosu traumat. To že se o některých věcech nemluví, ještě neznamená, že neexistují...
Každopádně za mě určitě kniha, která stojí za přečtení a otevírá mnoho otázek a témat, o kterých se zase až tak nemluví.

Jara.v
03.11.2025

Tady možná půjdu trochu proti proudu, ale mě kniha zas tak nezaujala. Téma dobré a hodně náročné a konec nebyl uspěchaný ani rychle vyřešený. Postavy mi však přišly nesympatické a na začátku kniha působila spíš jako propagace nacismu.

99jana99
27.10.2025

Krásná kniha. Vůbec jsem nevěděla o čem kniha bude a moc mě bavila.

kulibunda
22.10.2025

Vůbec jsem nevěděla co si půjčuji, takže jsem byla velmi mile překvapena knihou, která se velmi dobře četla. Příběh byl silný, místy bych ho klidně rozpitvala víc. Teď se těším na pokračování.

Rora44
20.10.2025

Tohle je moc pěkná kniha, která v sobě spojuje jednak neotřelé téma z období druhé světové války, jednak téma demence a Alzheimerova choroba, kdy v tomto směru podává vskutku reálný náhled na chování člověka s tímto onemocněním. Ten příběh je silný, dojemný, frustrující a byť se jedná o literární fikci, tak jen vědomí toho, že takhle nějak se to skutečně dělo, vás zasáhne. Ostatně jako všechna zvěrstva a nespravedlnosti páchána na lidech. Jediné, co mi na té knize neskutečně vadilo, tak vlezlé "fu*k".

Happy8
19.10.2025

Nádherný příběh! Ještě jsem snad u knihy tak moc nebrečela. Úplně mě dostala!
Kniha má dvě časové roviny - současnost rok 2015/2016 (Greta 85 let) a válečná a poválečná léta.
Hlabní hrdinku Gretu jsem si hned oblíbila, lepší jak její sebestředný synáček. Greta začala trpět Alzheimerovou chorobou a zapomněla na to, že chtěla na svou minulost zapomenout a začala mluvit o některých věcech ze své minulosti, o kterých její syn nevěděl.
Zajímavé bylo v knize srovnání poválečných uprchlíků a uprchlické krize v roce 2015 lidí ze Sýrie do západních zemí Evropy. Zajímavé, jak s odstupem času s uprchlíky po druhé světové válce soucítíme, ale k uprchlíkům z nám vzdálených zemí jsme pochopení nenašli.
V knize bylo rovněž popsané dost kruté zacházení se ženami ze strany ruských vojáků při osvobozování Německa po válce. Tehdy čtrnáctiletá Greta toho byla ušetřena, protože jí dědeček nožem přeřízl vlasy, aby nevypadala jako holka.
Skvěle vykreslené poválečné Německo, asi jsem o tom nikdy v knihách nečetla!
Nemoc jeho matky byla ale k něčemu dobrá, její syn se o ni začal alespoň zajímat a trávit s ní čas.

petule1
18.10.2025

Po dlouhé době kniha, která si nejvyšší hodnocení zaslouží. Děj Vás vtáhne a vypustí až na konci knihy, plného hrůzy minulosti a vlastně ještě současnosti. Byly části, kdy prostě brečíte, protože jako matku Vás to tak strašně zasáhne a bolí

Jirinamac
12.10.2025

Knížka od které jsem se nemohla odtrhnout. Starší svobodný muž, který pátrá po minulosti své matky, která před ním celý život tajila bolest ze svého mládí, kdy prožívala lásku v poválečném Německu a prošla ztrátou největší, kdy byla donucena vzdát se své dcery. Dojemné čtení. Už se těším na pokračování.
Hodnocení: 309 / 92%

dagmar3302
10.10.2025

Tak toto už bude moje velká srdcovka... Nádherná knížka. Postavy jsou životné, příběh nutí k zamyšlení, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, o kterých jsem neměla tušení.
Psáno čtivě, poutavě. Výborná četba. Asi neodolám a půjdu do 2.dílu, s Gretou a jejím synem se ještě nechci rozloučit.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Susanne Abel také napsal(a)

Susanne Abel
německá, 1971