Doktor chudých

Doktor chudých https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459646/bmid_doktor-chudych-mUR-459646.jpg 4 30 12

V knize Doktor chudých najdeme příběhy dvou lékařů-průkopníků, kteří působili v českých zemích v 18. a 19. století, ale dnes už je kromě úzce vyhraněných odborníků málokdo zná. Johann Baptist Michael Sagar byl původem chudý pasáček z Kraňska (dnešního Slovinska), jenž se tvrdošíjnou pílí vypracoval až na „krajského fyzika“, působil zejména v Jihlavě a proslul svými poznatky v oboru epidemiologie. Jan Melič se v Praze věnoval porodnictví a prosazoval reformy v oblasti zdravotní péče pro chudé. Též v r. 1792 provedl v obtížných domácích podmínkách první doložený císařský řez na živé rodičce v českých zemích. Osudy těchto zapomenutých velikánů podává Alena Šubrtová nesmírně živě, a zpřístupňuje je tak široké čtenářské veřejnosti, aniž by to bylo na úkor faktografické správnosti. Autorka se dějinami lékařství po léta zabývala jako archivářka, díky čemuž text obohacuje o množství neotřelých, avšak autentických detailů, jež čtenáři vzdálenou dobu přibližují. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.... celý text

Přidat komentář

Gigy
29.08.2023 5 z 5

Neskutečně precizní kniha.

Argony
20.03.2023 5 z 5

Na čtení musíte mít klid, v knize je spousta cizojazyčných výrazů.

Škoda, že takoví odborníci neměli zastání u někoho vlivného. Mohli lékařskou vědu posunout o hodně dál a pomoci hromadě lidí.


Arev122
22.02.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o strastiplné cestě za prosazení svých cílů u trochu zapomenutých lékařů 18.a 19.století.

bilamyska
11.08.2022 4 z 5

Líbí se mi závěr. Že jsou lidé nepoučitelní optimisti a vždy se budou snažir o něco víc (i když to velmi často nevyjde).

mcabr
19.07.2022 5 z 5

Pěkné, zajímavé.

vlkcz
24.03.2022 5 z 5

Kam se na tohle hrabe Ranhojič.
Je pravda, že jde víceméně o medailonky dvou lékařů, kteří prošlapávali cestu moderní medicíně v českých zemích v druhé polovině 18. a první polovině 19. století. Takže není použit nijak květnatý jazyk a i vyprávění se drží faktů. Ale ta síla výpovědi.
Vyprávění o Janu Žagarovi sleduje příběh celého jeho života, se všemi vzestupy a pády.
U Jana Meliče se autorka zaměřuje na události kolem jeho snah o zlepšení veřejné zdravotní péče a provedení prvního císařského řezu v Rakousko-Uhersku na živé rodičce. Velice zajímavá je v tomto případě forma, kde příběh čtenář sleduje postupně očima a myšlenkami různých osob a celkový obraz si skládá sám.
Nesmírně zajímavé a poučné, autorce patří dík a uznání.

dagmar7365
11.03.2022 4 z 5

Zajímavý příběh o dvou významných lékařích, na které už bylo zapomenuto. Je zajímavé, jak se v historii opakuje, že když se někdo vymyká obvyklé praxi a jde "proti proudu", tak je trnem v oku a postupně vyloučen z dané společnosti.
Po jazykové stránce bylo moc příjemné, jakým jazykem byl celý příběh utkán. Zastaralé výrazy a jazykové formy dotvářely atmosféru. To se Aleně Šubrtové moc povedlo.

kaffa
02.11.2021 5 z 5

velmi zajímavé nahlédnutí do vývoje medicíny u nás!!!! musím přiznat, že sem se trochu prala se stylem, byť u vyprávění o sagarovi to pěkně sedělo a úplně ten archaický jazyk navodil atmosféru a vtáhl do dob minulých, dokázala sem se na tu strunu naladit celkem rychle.... u "vyprávění" o meličovi sem se s tím naopak prala hodně.... ty výpovědi a vzpomínky jednotlivých osob byly místem psané dost zkratkovitě nebo podivně....

nicméně oceňuji nasbíraný materiál, pro veřejnost určitě osobnosti neznámé a zajímavé.... doporučuju

cori
17.10.2021 3 z 5

První vyprávění o Janu Křtiteli Michalovi Žagarovi (1732-1813) mě dojalo více než vyprávění druhé. Snad to bylo i stylem. První příběh Tajemný doktor Sagar líčí doktorovo nelehké dětství odstrkovaného dítěte, které je dobré jen k pasení koz a které touží po vzdělání tak, že se v šestnácti naučí číst a psát a díky svému odhodlaní a sebezapření, kdy trpí hlady a musí žebrat, se stane lékařem. Po studiích ve Vídni se stává lékařem v Jihlavě, kde se i zamiluje, ale jeho rodinný život skončí tragicky. Nakonec sám umírá v Praze.
Druhá část Doktor chudých líčí jen výjevy ze života doktora Jana Meliče (1763-1837), který jako první provedl císařský řez v Čechách na živé ženě a musel se potýkat s nepochopením, předsudky a lidskou tupostí. Nakonec musel z Prahy odejít a zemřel ve Vídni. Jsem ráda, že autorka životy obou těchto mužů zvěčnila v románu. Za svou obětavost si to zaslouží.

Jarka_rybář
22.07.2021 5 z 5

Úžasná kniha. Osudy obou lékařů jsou velmi silné a motivující. O takových lidech by se mělo mluvit. O lidech, kteří pomáhali druhým, obětovali se pro druhé a pozvedli péči o zdraví idí.

Evina.Cetba
22.03.2021 3 z 5

Biografie obsahuje dva životní příběhy průkopnických lékařů, kteří léčili pacienty v českých zemích. Převážná část knihy se věnuje lékaři jménem Sagar (rodné jméno Žagar), který se z vesnického negramotného chlapce vypracoval díky vikáři, klášterním školám a univerzitě až k tehdejšímu proslulejšímu jménu a sehrál svojí roli v lékařské vědě, epidemilogii. Podstatnou část života, zejména v mládí, ovšem strádal, sám byl v dětství a mládí často nemocný a navíc ho protrpěl na almužnách a chudinských polévkách. Je to poměrně smutné čtení, měl nelehký osud s mnoha zvraty.
Druhý lékař, Jan Melič, byl průkopníkem v porodnictví a zasazoval se o lepší péči pro chudé lidi.
Tyto příběhy se odehrávají v 18. a 19. století.

Arbenin
04.02.2021 4 z 5

Příběh doktora Sagara tvoří 2/3 knihy. Celkem plasticky je vyjádřena touha mladého chlapce po vědění, jeho boj za spravedlnost a uvědomění si, že kolikrát stačí člověku dát důvěru a on udělá víc, než si kdy myslel. Druhý příběh, který je věnovaný Janu Meličovi, je spíš reportážním zachycením jeho boje za sociální spravedlnost a především popis obtíží, které musel překonat, když chtěl uskutečnit první doložený císařský řez na živé rodičce v českých zemích.
Kniha se četla příjemně a rychle a je skvělé, že Argo připomíná osobnosti, kterých bychom si měli vážit a jejichž jména jsou pozapomenuta.

Štítky knihy

dějiny lékařství lékaři

Autorovy další knížky

Alena Šubrtová
česká, 1935
2020  89%Doktor chudých
1967  100%Homo faber
1986  80%Základy demografie
1987  80%Poslední noc: Z pamětí doktora Jeana de Carra
1998  0%Bílá vyšívka

Kniha Doktor chudých je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce45x
Chystám se číst46x
Chci si koupit14x