Gabcatko Gabcatko komentáře u knih

☰ menu

Žít jako single Žít jako single * antologie

Tento povídkový výběr mi přišel slabší než na jiná témata.

Nezklamala má oblíbenkyně P.Soukupová, líbila se povídka o single životu v pokročilém věku od H.Lasicové a k zamyšlení je poslední sci-fi vize od T.Baldýnského.

Času nelituji, jelikož jsem poslouchala jako audio, během jednoho odpoledne při práci na zahradě.

27.02.2024 3 z 5


Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Kniha s dobrým námětem a hezkým poselstvím, že se nemáme uzavírat ve vlastní bublině, ať už nás potká v životě cokoli.

Líbil se mi příběh Mukéše, i když jsem si trochu musela zvykat na netradiční jména a indické názvy (některá jídla jsem si pro lepší představu i vygooglila, jak vlastně vypadají) . V dnešní době asi častý obrázek "starostlivosti" dětí o ovdovělého rodiče - dcerám stačí zanechat plno vzkazů na telefonu, ale nedejbože, aby si našel dalšího partnera...

Něco z uvedeného seznamu jsem četla, pár dalších knih mě zaujalo, ale
tuhle knihu mít v knihovničce nemusím.

27.02.2024 4 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Laskavé čtení, které pohladí na duši i pobaví. Pokud by bylo pokračování, dám příště přednost audioverzi, to musí být ještě lepší zážitek.

18.04.2021 5 z 5


Dvojtáta Dvojtáta Vojtěch Bernatský

Vojtu Bernatského jsem měla vždycky ráda a po přečtení knihy ho mám ještě radši. Milé, vtipné historky jedné rodinky a jako přidaná hodnota dětské kresbičky dcerky. Snad bude Vojta v psaní pokračovat i během puberty svých dětí. Na to se opravdu těším :-D

20.07.2020 5 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Příjemná, čtivá, lehká Kingova jednohubka na jedno odpoledne.

18.05.2020 4 z 5


Jak mě potkal Banik Jak mě potkal Banik Dalibor Záruba

Fajne vzpomínky na slavné dny Baničku :-D

01.10.2019 5 z 5


Sítě Sítě Petra Dvořáková

Díky čtenářské výzvě jsem sáhla znovu po knize od této autorky (už Dědinou jsem byla nadšena) a opět hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček.
Tři různé příběhy, přesto mají něco společného. Líbily se mi nejen obsahem, ale také stylem vyprávění - v prvním náhledy psychologa, ve druhém forma dopisů (emailů) vsuvkami pocitů manžela a ve třetím příběh psaný v první osobě, pro mě nejvíce zajímavý, protože je naprosto reálný - pracuji ve zdravotnictví a vím, jak je jednoduché vyhořet a jak se z nadšené mladé sestřičky může stát taková cynická a vypočítavá obchodnice s lidskou důvěřivostí.

04.03.2019 5 z 5


Okénko do snů Okénko do snů Táňa Keleová-Vasilková

Průměrná kniha - neurazí, ale ani nenadchne. Hlavní postava mi nebyla příliš sympatická, až moc zahleděná do sebe, citově chladná, neví co chce.... a ten sladký konec, to si snad ani nezasloužila.

27.09.2018 3 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Přidávám se na stranu těch, které detektivka chytla a to hned po pár stránkách - netušila jsem dopředu o čem kniha je, výjimečně jsem nečetla ani recenze, ani obsah, jen jsem prostě sáhla po bestselleru.
Styl vyprávění se mi líbil, přítomný čas, pohledy detektiva, rodičů i ostatních... mělo to rychlý spád, přečetla jsem za dva večery. Jen mi taky trochu vadilo až přílišné kombinování a ten závěr.. no ale i tak vysoké hodnocení, tak 4 hvězdy a kousek ;-)

20.09.2018 4 z 5


Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Nechápu, proč jsem se téhle knize tak dlouho vyhýbala, i když na ni myslím už od středoškolských studií (a to už je nějakých pár let). Několikrát jsem si ji i vypůjčila v knihovně, ale ne a ne se začíst. Zvolila jsem tedy audio formu a tleskám. Jak přednesu pana Rímského, tak příběhu. Pro mě jedna z nejkrásnějších knih, na kterou dlouho nezapomenu a ráda se k ní jednou vrátím.

18.09.2018 5 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Duchařská pohádka pro dospělé. Možná lépe číst v zimě, za tmy, takto v létě to trochu ztratilo ze svého kouzla.

29.08.2018 3 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Za mne skvělá kniha. Nářečí mě bavilo a i když příběhy nejsou příliš veselé, jsou prostě ze života, hlavně ta poslední povídka. Pochvala i za obálku, jen jsem musela knížku "vysvléct" z obalu knihovny, abych se dostala k mapce dědiny :-)

16.08.2018 5 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Oddychovka, přišlo mi to jako harlequinka pro náctileté :-D V horkém létě s ledovým kafem (místo k tématu vhodnějšího čaje či svařáku) jsem si ale sněhovou vánici představovala jen ztěžka.... lepší by to bylo číst před vánocemi.

14.08.2018 4 z 5


Tvář strachu Tvář strachu Dean Koontz

Nebyla špatná, celkem čtivá detektivka na jeden dva večery, od autora znám lepší knihy (no ale i horší :-)

06.08.2018 4 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Co všechno se dá obsáhnout do příběhu jednoho dne.... Dost mě to vytáčelo, ta nesnášenlivost mezi sestrami a vůbec trpké,nepřející či odevzdané chování všech - i dětí, rodičů, partnerů. Vadila mi absence uvozovek u přímé řeči a taky ten konec... no happyend bych mít nemusela, ale aspoň nějaké zakončení by bylo fajn. Na druhé straně chápu, že se jedná o popis jednoho dne a ten prostě skončil, jde se spát, tečka.

26.07.2018 4 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Zvláštní kniha - absurdní, smutný až krutý příběh, umocněný ilustracemi Luise Scafatiho. Jaksi jsem čekala, že díla pana Kafky budou jiná.... uf, no tohle opravdu bylo. Jsem zvědavá na další.

26.04.2018 5 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Krásná kniha, silný a smutný příběh, který tehdy prožívaly tísíce lidí. Je třeba stále si připomínat a nikdy nezapomenout. Nebyla to má první kniha s touto tematikou, takže už jsem nebyla až tolik šokovaná vší hrůzou, ale i tak ji musím chvíli vstřebávat. Nikdy už nebudu stát na hlavním nádraží v Praze bez toho, aniž bych si připomněla, že odtud odjížděly transporty a nikdy nepochopím, jak dlouho to mohlo nacistům procházet, jak slepé byly okolní národy.
Rozhodně doporučuji k přečtení, chválím autora, odvedl skvělou práci, líbil se mi doslov a to, že v knize zmínil i další skutečné postavy.

09.04.2018 5 z 5


Manželky Manželky Táňa Keleová-Vasilková

Příjemná kniha, čtivá, opravdová.. ze života - taky se po letech scházíme 4 spolužačky z gymnázia. Jako bonus splněna výzva - slovenská autorka. Určitě si v knihovně půjčím její další knihy.

03.04.2018 5 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Nevím, zda se dá napsat, že je kniha krásná, když jde o tak smutné až surové příběhy, ale mě opravdu nadchla. Četla se velmi dobře, rychle, jen jsem pořád doufala v lepší konce. Asi teď budu více pozorovat své dcery, jak se k sobě chovají.

28.03.2018 5 z 5


Černé lži, rudá krev Černé lži, rudá krev Kjell Eriksson

Příliš mě nezaujala, musela jsem se nutit, abych ji dočetla. V záplavě jmen jsem se často ztrácela, i děj byl takový nemastný neslaný, přišlo mi, jako by se autor nemohl rozhodnout, zda psát detektivku nebo milostný román, skloubit do jedné knihy se to příliš nepovedlo.

21.03.2018 2 z 5