Žít jako single

Žít jako single https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414629/bmid_zit-jako-single-9fB-414629.jpg 3 179 49

Prý je to syndrom doby. Ženy a muži, kteří se nikterak neženou do svatby a společného života, o potomcích ani nemluvě. Ale vlastně ani dlouhodobější vztah není to, co hledají... ale ví to oni sami, co by chtěli? Žijí singl. A taky se tomu říká syndrom Sexu ve městě. Soubor povídek jedněch z nejpopulárnějších současných českých autorů.... celý text

Přidat komentář

Gabcatko
27.02.2024 3 z 5

Tento povídkový výběr mi přišel slabší než na jiná témata.

Nezklamala má oblíbenkyně P.Soukupová, líbila se povídka o single životu v pokročilém věku od H.Lasicové a k zamyšlení je poslední sci-fi vize od T.Baldýnského.

Času nelituji, jelikož jsem poslouchala jako audio, během jednoho odpoledne při práci na zahradě.

Lutzka
16.12.2023 3 z 5

Název lákavý, téma zajímavé - single život z různých úhlů pohledu, zpracování spíš slabší.... Za přečtení určitě stojí:
Hana Lasicová - zamyšlení nad tím, že vdovci žijí vlastně také single život a jak s ním lze naložit;
Petra Soukupová - když říkáme, že chceme single život bez závazků, je to opravdu tak? A co kdyby z toho měl náhodou nějaký závazek vyplynout? Jak se k tomu postavím?
Tomáš Baldýnský - jak bude svět vypadat, až se všichni rozhodneme být single;
Milá je i povídka Markéty Hejkalové.
U jiných jsem měla pocit, že zbytečně marním čas...


SSTknihy
09.06.2023 3 z 5

Bohužel většina autorek a autorů se nedokázala oprostit od zažitého klišé, které představuje singles jako zoufalce, nešťastníky a trpící chudáčky, toužící vskrytu duše po láskyplné náruči a neschopné "normálního" života.
Vybočit se podařilo snad jen Markovi Epsteinovi a Haně Lasicové. Jejich povídky se mi také líbily nejvíc. Zbytek mě nijak zvlášť neoslovil. Klasický průměr, jak už to u této edice bývá.

attila1
19.10.2022 3 z 5

Takové fajn povídky ze života. Některé lepší jiné ne.

Nymfadora.T.
02.10.2022 3 z 5

Opět, některé lepší, některé horší, tentokrát se mi i dvě povídky vyloženě nelíbily...

Jirikk
07.09.2022 2 z 5

Přiznám se že jsem čekal lepší povídky. Takový pruměr.

Doporučuji povídky: Kohoutí večírek, Seniorský balet a Kočky.

Babkabylinkarka
13.07.2022 3 z 5

Za mně povedené povídky. Nejlepší jednoznačně Hana Lasicová. Tu jsem přečetla 2x. Naopak nejmíň se mi libil Marek Epstein.

helenkan
05.07.2022 2 z 5

Zrovna na povídky nejsem. Tohle jsem si poslechla jako čtení na pokračování. Musím přiznat, vůbec to nebylo špatný. Některá povídka se líbila víc jiná míň. Sice bych se asi do čtení nepustila, ale jako poslech dobrý. Třeba u vaření. :-))

intelektuálka
03.07.2022 4 z 5

Poměrně často nyní vyslechnu názory třicátníků o životě single ....

Tyto povídky naznačují důvody - a mně se líbily ....

Třeba " Kočky " - co kdyby v nezávazném vztahu vyvstal závazek ?

A Hana Lasicová mne též zaujala - je tu časová hranice pro život single ?

A závěr Tomáše Baldýnského - "Poslední pár na světě"-to už je téměř sci-fi ....

....poslední pár lidských bytostí, které se snažily podle tisícileté tradice trávit život v neutuchajícím kompromisu .... to je opravdu diskutabilní....

Isew
22.06.2022 3 z 5

Téma zaujalo, povídky povětšinou nenadchly. Některé byly lepší, některé byly dobré. Úplně špatná povídka se v této antologii nenachází.

Vesmich
16.06.2022 5 z 5

Někdo žije sám a chce a jiný žije sám a nechce. Žádné jiné poselství v tom hledat netřeba a žádné jiné tam ani není. Mně se dobře četly všechny, vyhovovalo mi, že každou psal jiný autor a proto na to šel trochu jinak. Ta od Hany Lasicové mi přišla jako největší pecka, bylo to jiné, otevřené, pustila se do tabuizovaného tématu a je to velmi působivě napsané. Kohoutí večírek byl taky pěkně syrový!

MadlenkaM
16.06.2022 odpad!

Tohle bylo fakt příšerný... VŽDYCKY dočítám krátké knihy, ale tohle jsem vážně málem nedala.

Margaritta1987
26.03.2022 2 z 5

Knížku jsem poslouchala, jako audioknihu. Papírovou knihu bych ani nedočetla. Nejlepší povídka byla od Soukupové, jinak nic moc.

Marmarek
14.02.2022 2 z 5

(SPOILER) Slabší. Jak se dá čekat, single život hodnocen skoro automaticky negativně. Nejhorší a nejschematičtější asi povídka s chatem a ta poslední, z nepříliš vzdálené budoucnosti, ale je vidět, že hodně společných prvků mají i první dvě. Soukupová ale jinak tradičně dobrá, Hakl stejný jako vždycky, ale toho mám taky rád. Přijde mi ale, že na souborech tohoto typu je vidět, že jsou psány na objednávku a podle toho to vypadá, všechno jsou to pak nemastné neslané rychlokvašky.

viweb
12.02.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Pěkné, nenáročné odpočinkové ke kávě.

Bustedka
22.12.2021 2 z 5

Poslouchala jsem za volantem jako audioknihu a musím říct, že jsem moc ráda, že to nebylo delší.

Snoopi
20.11.2021 1 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu.
Bohužel mě nijak moc neoslovila: texty mi přišly příliš povrchní a poněkud plytké. Autoři nám většinou představili nepříliš propracované typizované postavy, navíc nemastné - neslané. Z jejich pojetí získá čtenář dojem, že lidé žijící jako single sebou nesou jakýsi cejch neštěstí: automaticky musí bohužel být nešťastní, zoufalí a nespokojení. Ženy se zde ukazují jako pomstychtivé potvory či osamělé bytosti, marně toužící po rodinném zázemí a dětech, muži jako jakési "naprogramované" nadržené bestie, neustále bažící po "ukojeném spojení", atd...
Nejvíc mě zaujaly povídky "Pán se psem" od Markéty Hejkalové a cynický "Plačidruh" od Daniely Fišerové. Mají spád a dávku napětí, potřebnou k udržení čtenářovy pozornosti, též i zajímavé vyústění.

Hanjimka
31.08.2021 2 z 5

Slabé povídky za mě v audioverzi.

Metroušek
10.08.2021 1 z 5

Povídková bída, kterou u mne před hodnocením "odpad" zachránila jedině povídka Kočky. Název "Žít jako single" docela naláká, ale pak sbírka zklame na celé čáře.

Aivlis
06.08.2021

Asi som čakala trochu viac. Páčila sa mi poviedka Žít jako singl a ešte bola celkom fajn tá prvá, ale inak ma to nejak nebralo. Mám iný životný štýl, alebo žeby s vekom konečne prišiel rozum???