Eva03 Eva03 komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Výborné dílo, nemohla jsem se odtrhnout. I proto, že se příběhy odehrávají v mém kraji - Zlín, Luhačovice i Hradiště dobře znám a mohla jsem tak některá místa a děje konfrontovat.
Přeslazený konec mě zklamal, ale nic to nemění na tom, že tato kniha si naprosto zaslouží nejvyšší hodnocení.

27.04.2024 5 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Tato kniha je bludiště. Příliš mnoho osudů a německých jmen, která se jen stěží dají zapamatovat. K některým se autorka vrací třeba po 50 stranách, takže je nutné dohledat kontext, o některých se zmíní jen letmo, aniž by patřily do rodinné ságy. Nepochopila jsem to. Kdyby byla kniha o tyto zbytečné vsuvky zkrácena a držela se jedné linky, byla by srozumitelnější. Je to škoda, téma je totiž výborné.

18.03.2024 3 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Výborná kniha. A nesmírně důležitá. Na tohle se nesmí zapomínat, historie se může kdykoliv opakovat.

05.03.2024 5 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Kniha se čte dobře, téma je velmi důležité. Měli by to číst zejména rodiče. Všímejte si svých dětí a buďte ve střehu u cizích osob, které se k vám začnou chovat familiérně. Většinou tím kryjí nějaké svinstvo a potřebují si vás získat.

25.02.2024 5 z 5


Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Po prvním dílu jsem se těšila na druhý. A jsem opět nadšená. Pan Etzler mě baví. Je upřímný, syrový, jde na dřeň. Žádné téma pro něho není tabu. Čínu popsal naprosto trefně, sprostá slova jsou zde na místě. Jeho knížky by měly být biblí pro každého českého remcala.
Skvělým nápadem byly QR kódy na jeho reportáže. Ještě mohl přidat pár fotek.
Jsem ráda, že má v úmyslu psát dál a moc se na další dílka těším!

30.01.2024 5 z 5


Ve stínu duhy: Příběh o životě v Pákistánu Ve stínu duhy: Příběh o životě v Pákistánu Marcela Müllerová

Velmi čtivé, dozvěděla jsem se hodně o životě v Pákistánu. Oceňuji slovník pojmů na konci knihy. Škoda, že tam nebyl i stručný seznam osob, o kterých je v knize zmínka, občas jsem se v nich ztrácela. I tak dávám plný počet hvězdiček a knížku doporučuji.

26.11.2023 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Tohle je něco šíleného, pro demokratický svět zcela nepředstavitelného. Kéž by autorka jezdila po školách a přednášela o životě v KLDR. Aby budoucí voliči o Česku rozhodovali moudře a chránili svobodu a demokracii.
Jednoznačně 5 hvězdiček. A velký dík za skvělý počin a osvětu.

03.11.2023 5 z 5


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Nádherná kniha, přesně moje gusto, miluju české rodinné ságy. Příběh mě velmi bavil, není to žádná červená knihovna s předem jasným koncem. Paní Fajnorová píše poutavě, v knize nejsou žádná hluchá místa a "plevelení". Doufám, že už pracuje na dalším díle, moc se těším :-)

15.10.2023 5 z 5


S prominutím řečeno S prominutím řečeno Michael Žantovský

Zklamání. Na knihu jsem se velmi těšila, o politiku se zajímám a pana Žantovského mám ráda. Styl mi ale vůbec neseděl a obsah nezaujal. Ztrácela jsem se v osobách, prostoru i čase. Zvládla jsem necelou třetinu knihy, pak jsem to vzdala.

30.09.2023 1 z 5


Krycí jméno Studentka Krycí jméno Studentka Milena Štráfeldová

Velmi zajímavé a důležité téma. Jen ta forma mi připadala jednodušší a naivní, jakoby autorka byla ještě dítě.

19.09.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Výborné téma, čtenáře přinutí k zamyšlení. Skvělá sonda do duše zneužívaných osob. Příběh mě naprosto pohltil, Mornštajnová je opravdu mistryně svého oboru.

06.08.2023 5 z 5


Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

Parádní kniha, Magnesii Literu získala zcela oprávněně. Doporučuji všem, zejména lidem jakkoliv zaměřeným proti menšinám.

30.07.2023 5 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Velké zklamání. Tohle není román a už vůbec ne rodinná sága. Spíš přírodopisné poznámky o lese a podnebí. Příběhy tři žen nesouměrné, zmatené. Vůbec jsem nepochopila, proč má tohle dílo přes 400 stran.
První a poslední, co jsem od autorky četla.

28.07.2023 2 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

(SPOILER) Příběh pro zastydlé puberťáky. Hrdinka utíká z Prahy na Moravu, aby se tam vyspala s každým, kdo si řekne. Chová se nelogicky a dětinsky, je nesamostatná a pokrytecká. Přes všechny trable je ale všechno růžové a dokonalé. Nářečí je autentické (pocházím odsud), ale místy přehnané, občas až dehonestující.
Kniha se čte dobře, ale je to moje první a zároveň poslední dílo od Třeštíkové.

17.07.2023 2 z 5


Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Skvělý a poučný příběh, mnoho témat k zamyšlení. Knihu kazí jen doslov - naprosto zbytečný a trapný.

17.07.2023 5 z 5


Život jako amaretto Život jako amaretto Kateřina Tišnovská

Souhlasím s KatukouM. To byla tak přeslazená pohádka, že kdybych měla na dovolené jiný výběr knihy, tuhle odložím po pár stránkách, kdy už bylo jasné, jak se bude děj vyvíjet a jak skončí. Jednu hvězdu dávám za výběr lokace, jinak pro mě jasný odpad.

17.07.2023 1 z 5


Náš Václav Havel 27 rozhovorů o kamarádovi, prezidentovi, disidentovi a šéfovi Náš Václav Havel 27 rozhovorů o kamarádovi, prezidentovi, disidentovi a šéfovi Jan Pergler

Velmi zajímavé vzpomínky na mimořádného prezidenta. Na chvíli jsem se vrátila zpět v čase...
Rozhovor s Jitkou Vodňanskou byl ztráta času a škoda papíru. Nechápu motivaci autorů, když jim nebyla ochotná nic říct.

15.06.2023 5 z 5


Země Země Marek Epstein

Knihu nedoporučuji citlivějším čtenářům, jsou v ní popsány brutální situace. Příběh je velmi silný a poutavý, naprosto mě pohltil asi po 100 stranách. Dlouho jsem se nemohla zorientovat v čase, prostoru a osobách, musela jsem se vracet k předchozím stránkám. Autor zároveň občas píše docela krkolomně, některé věty nebo pasáže jsem četla víckrát, abych pochopila, o čem (nebo o kom) je řeč. Nicméně Epstein je zárukou kvality a historii naší země zpracoval dokonale.

05.03.2023 4 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Kniha i autor mě nadchli. O Číně si iluze nedělám a dobrovolně bych se tam nikdy nevypravila. O to víc smekám před Tomášem Etzlerem, který opustí lukrativní místo a důstojný život kvůli Číně. Co tam zažil, je neskutečné, strhující a přesně dokazující, čeho jsou komunisté schopni. Líbí se mi i jeho popis české mentality, naprosto s ním souzním. Etzlerův jazyk a styl mě baví, jeho práce si velmi vážím a moc se těším na pokračování knihy.

01.05.2022 5 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

Skvělý příběh, ve kterém se snad každá z nás najde. Jana Bernášková se po dvou knihách může s přehledem řadit mezi spisovatelky, protože jí to prostě jde a čte se velmi dobře.
Jednu hvězdu jsem odebrala za zbytečně moc vulgarit a za Šedivku, jejíž kecy mě nesmírně nudily.

12.12.2021 4 z 5